Zašto tužioci "preferiraju" Vaskovića?


Piše: Borislav Radovanović


Kao "ljubomorni bloger" imam pravo upitati: zašto Švraka i Bajić čitaju samo Vaskovićev blog. Zamislite "komoditeta": po Vaskovićevim tekstovima istrage pokreću po službenoj dužnosti, a ja moram pisati i podnositi krivične prijave. No, cinizam na stranu, Švraka i Bajić su kvaziistragom povodom Slobodanovih tekstova samo još jednom pokazali koliko je opravdana potreba za određivanjem pritvora u svrhu njihovog sprečavanja u daljem činjenju krivičnih djela. Uz to i da krivični predemet napokon preuzme Tužilaštvo BiH.





Da bi čitaoci shvatili suštinu tužilačkih marifetluka Mahmuta Švrake i Miodraga Banjića moramo poći od pravne kvalifikacije glavnog krivičnog djela u vezi kog su pokrenuli i onako skandalozno sproveli i okončali istragu po tekstovima Slobodana Vaskovića. Konkretno: da li je istraga sprovedena sa kvalifikacijom "ubistvo" ili "teško ubistvo" na štetu Davida Dragičevića?  Gledajući sa formalne strane "ubistvo" je u nadležnosti banjalučkog osnovnog suda, dok je "teško ubistvo" i izričitoj nadležnosti okružnog suda, a o čemu se procesno mora voditi računa već od prvih istražnih i radnji dokazivanja iz razloga što se procesne radnje u principu preduzimaju po naredbama suda.

Elem, Vasković se u svojim tekstovima ponajviše bavio radnjama saučesništva (saučesništvo u opštem smislu!) policijskih, tužilačkih i drugih pripadnika zločinačkog udruženja koje je nazakonito prikrivalo, ometalo istragu i sprečavalo dokazivanje krivičnih djela koja su rezultirala usmrćenjem Davida Dragičevića. Sa te strane pravna kvalifikacija je od iznimnog značaja obzirom da saučesnici odgovaraju u odnosu na glavno krivično djelo, a da ne pominjemo kakve sve pravne obaveze su propisane u odnosu na krivična djela za koja je propisana kazna "dugotrajnog zatvora" (do 45 godina robijanja). 

Međutim, problem je što u republičkom tužilaštvu protivpravnom usmrćenju Davida Dragičevića pristupaju selektivno i parcijalno, pa čak i proizvoljno u funkciji sprečavanja vođenja istrage i dokazivanja krivičnog djela, kao i odgovornosti počinioca. Konkretno: Vasković je u svojim tekstovima navodio desetine imena i obrazlagao kako su isti umiješani u ovaj zločin, pa slijedi logičko pitanje: po kom "aršinu" su Darko Ilić i Dubravko Kremenović izabrani kao predmet istrage, dok su svi ostali "tužilački amnestirani"? 

Primarni zadatak istrage je da se krivično djelo razjasni (vokabularom "alfe i omege" naše kriminalistike profesora Miće Boškovića) do maksimalno mogućeg obima i nivoa, pa da se tek na toj osnovi bavimo odgovornošću pojedinaca. Nedopustivo je da tužioci proizvoljno odaberu dva pojedinca, bave se njihovom odgovornošću za krivično djelo u kom od starta čine nezakonitosti i grubo krše pravila struke, a sve u očiglednoj nezakonitoj namjeri da krivično djelo prikriju i spriječe zakonitu istragu. I onda zaključe istragu na "dabogsačuva način".

No, kako se ne bi pogubili u objektivno složenoj pravnoj materiji fokusirajmo se na konkretne činjenice. Još 30. maja prošle godine, ponavljam 30.05.2018., Republičko javno tužilaštvo RS zaprimilo je prijavu sa kvalifikacijom glavnog krivičnog djela "teško ubistvo" na štetu Davida Dragičevića. Tom prijavom formalno su procesuirani Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Dragan Lukač, Darko Ilić i Darko Ćulum da su kao zločinačko udruženje zloupotrebljavali službene položaje i ovlaštenja u sticaju neprijavljivanjem krivičnog djela i učinioca. Iliti, narodski rečeno da su nezakonito pokušali prikriti teško krivično djelo i tako spriječiti zakonitu istragu. Istraga po toj prijavi NIJE OBUSTAVLJENA, a posebno nakon dopune prijave od 20. avgusta i dokaza koji su tada dostavljeni ili predloženi. 

Znači, Švraka i Bajić imaju krivični predmet sa kvalifikacijom "teško ubistvo", a nemaju nikakvog pravnog osnova za izvođenje ujdurmi poput ove sa pokretanjem i obustavljanjem kvaziistraga u vezi nečijih tekstova ili čega već sa izdvajanjem takvih službenih radnji od postojećeg krivičnog predmeta. Neka donesu naredbu o nesprovođenju ili obustavljanju istrage po toj Davorovoj i mojoj prijavi, ako imaju petlju da to urade (!), pa neka onda izvode kakve im drago marifetluke. Dotad imaju se držati te prijave i takve kvalifikacije glavnog krivičnog djela. Ponajmanje ujdurme mogu izvoditi spram javno dostupnih informacija Slobodana Vaskovića.

Da bih prednje potkijepio opserviraću samo jednu dimenziju Vaskovićevih navoda. Konkretno: Vasković je prvi ukazao da je Davidu Dragičeviću mobilni telefon otet neposredno prije njegove otmice i u funkciji počinjenja otmice. Da je to tako doista bilo postoje i materijalni dokazi i svjedoci, a kakve su i okružno i republičko tužilaštvo "zaobišli u širokom luku". Odlično je Švraki i Bajiću poznato zašto su Lepir i Vrećo punih stotinu dana izbjegavali pribavljanje listinga poziva Davida Dragičevića, a samo kako ne bi utvrdili da je posljednji poziv uputio sam David i to sa telefona svima im poznatog svjedoka. 

Iz istih razloga i Darko Ilić, kao šef istrage, sprečavao je pribavljanje podataka od teleoperatera, a sa druge strane Lukač i on  vršili su nezakonito nadziranje podataka M:tel-a kako bi spriječili pribavljanje tog iznimno važnog dokaza. Čak ključnog! Zato aman godinu u kontinuitetu zloupotrebljavaju resurse M.tel-a za nezakonita prisluškivanja Davora, Slobodana ili mene, pa sve do narodnih poslanika i policijskih načelnika. Tom temom ćemo se još kako baviti!

Koliko god su se kriminalizovane bitange okružnog i republičkog tužilaštva trudile da podaci teleoperatera ne budu zakonito pribavljeni kao dokazi - i počinjenja krivičnog djela i djelovanja zločinačkog udruženja, toliko je Slobodan Vasković trudio se da takvih podataka pribavi i objelodani što više. Zar njih građani plaćaju da prikrivaju, pa čak i uništavaju dokaze, dok Vasković radi ono šta je zakonodavac njih obavezao? I još ovakvim nadriistragama sami dokazuju sopstvene nezakonitosti i kršenja pravila struke. Umislili retardi da su u ovoj zemlji svi retardirani!

Na kraju moram objelodaniti još jednu dimenziju sporne odluke Švrake i Bajića u očiglednoj namjeri da Vaskovića inkriminišu i oblate kao što su to činili spram svih žrtava sopstvenih zločina - od Davida pa nadalje do kompletne zajednice "PRAVDA ZA DAVIDA". Elem, tu nailaze na jedan "mali procesni problem". Davor Dragičević i ja smo svojim prijavama Vaskovića (pored drugih) jasno pozicionirali kao direktnog oštećenog krivičnim djelom "povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom zlužbenog položaja ili ovlaštenja" i to počinjenim od strane ministra Dragana Lukača. 

Zamislite, ovo krivično djelo dokazujemo stenogramima Narodne skupštine! Nedeljko Čubrilović i skupštinska većina omogućili su ministru Draganu Lukaču da čini teška krivična djela na sjednicama i vezano za rad skupštinskog odbora. I ponovo su ga izabrali za ministra kako bi mu omogućili da i nadalje može činiti zločine. Ima li toga igdje u svijetu?! Da su Mahmut Švraka i Miodrag Bajić iole poštovali zakon i pravila struke Lukač i ostatak zločinačkog udruženja nalazili bi se u pritvoru KPZ Tunjice, a nikako na pozicijama sa kojih mogu "sami istraživati sopstvene zločine".

No, da ovo polako rezimiramo. Nakon što smo procesno iscrpili i okružno i republičko tužilaštvo očekivno krivični predmet "šaljemo" Tužilaštvu BiH, ali sa bitnim proširivanjem i optužnih navoda i broja osumnjičenih. No, o tome konkretno nakon podnošenja prijave. Ono šta u ovom trenutku valja uobziriti jeste da smo napokon dobili međunarodne istražioce, pa se naše tužilačke bitange više neće moći ponašati "k'o kadije". Mogu pokušati, ali valja im snositi krivičnu odgovornost. Više puta učestvovao sam u istragama pod međunarodnim nadzorom i odlično znam kako to funkcioniše.

P.S. To što su Švraka i Bajić onima koje smo im prijavili omogućili da nezakonito hapse i progone u montiranim postupcima  Davora Dragičevića i mene, odnosno zato što nisu zaštitili prijavitelje i svjedoke, još kako će biti procesno obrađeno u prijavi Tužilaštvu BiH. I sve to procesno povezano sa prijavom "zločina protiv čovječnosti" nad civilnom zajednicom "PRAVDA ZA DAVIDA", a postupanje državnog tužilaštva nadziraće međunarodni stručnjaci. Znači, nismo mi toliko retardirani koliko misle ovdašnje tužilačke barabe!


Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)