BANJA LUKA: Od Novog Jerusalima do "Planeta Majmuna"


Kolumna: Borislav Radovanović

Zbog nesvakidašnje borbe "PRAVDE ZA DAVIDA" ostatak čovječanstva par mjeseci Banjaluku je poimao kao Novi Jerusalim. Očekivano: sile nečastivog pobrinule su se da gradu na Vrbasu vrate staro vavilonsko obličje. Elem, da Banjaluka dobije novu dimenziju prepoznatljivosti pobrinuli su se Gradski Oci ozakonjivanjem "Planeta Majmuna".
Ima li svjestki poznatog medija koji nije izvještavao o prošlogodišnjim dešavanjima u Banjaluci? Gro njih činio je to sa lica mjesta. Sviđalo se to nekom ili ne, ali ovaj ipak gradić čovječanstvo je počelo prepoznavati kroz odavno zagubljenu kategoriju čovječnosti, kao svojevrstan Novi Jerusalim. Pošto ovim svijetom ipak vladaju sile nečastivog brutalno je sasječeno sve zbog čega bi iko normalan došao u ovaj davno osvojeni Vavilon.

Sa Davidovog trga protjerani su Suzana i Davor, zajedno sa hiljadama onih što smatraše da je u ovom tamnom vilajetu dozvoljeno ispoljavati humanost/čovječnost/čovjekoljublje. Nema u Banjaluci više ni groba Davida Dragičevića, a došli smo i do toga da dvije mladice dunje moraju biti uklonjene. U ovom gradu nije dozvoljeno ništa, apsolutno ništa, šta bi moglo samo asocirati na čovječnost.

Sa druge strane ekspresno smo dobili novi simbol grada sa kakvim se može identifikovati i "gradska elita". Već na otvaranju "Planeta Majmuna" pokazana je reprezentativnost i ove kategorije Banjalučana. Hiljadama, pa i desetinama hiljada, Banjalučana što pohodiše Davidov trg ova suprotstavljena kategorija sugrađana pokazala je da brojčano ne zaostaje. I ovde imamo "porodična okupljanja" sa jednako prisutnim ushićenjem, samo se razlikuju vrijednosti u kakve su uprti pogledi.

Da nije Gradskih Očuha i "Planet Majmuna" bio bi čudo za tri dana, ali valjalo je pokazati spram kakvih simbola se građani imaju ubuduće ravnati. Problem je nastao kad sa ovog novog "Trga" posjetioce nije bilo moguće rastjerati, a posebice nedjeljom uveče. Ako je "PRAVDA ZA DAVIDA" mogla na svom okupljalištu boraviti u večernjim časovima, a ko da i ovoj drugoj strani zabrani jednaka prava? 

Od Igora Radojičića svakako nije bilo za očekivati da zatraži angažovanje policijskih kordona kako bi nedjeljom uveče rastjerivali posjetioce "Planeta Majmuna". Dogodilo se upravo očekivano - gradski zakoni prilagođeni su majmunarijama. Ima sve to nekog smisla. Nebrojeno puta diljem planete policija je rastjerivala skupove ljudi, a ama baš nigdje nije zabilježeno da su gonjeni majmuni.  Zato su i Gradski Očusi bili prinuđeni ozakoniti majmunska okupljanja. 

Odgovorno tvrdim da Mišković nije zvao Dodika, pa i da ovaj nije intervenisao kod Radojičića. Naprosto, odbornici gradske skupštinske većine prvi su pohrlili u "Planet Majmuna" i to im se toliko dopalo da zamalo nisu uveli radno vrijeme od 00 do 24 časova. I tu nastaje problem.

Oduševljeni "Planetom Majmuna" gradski odbornici izglasali su da svi banjalučki tržni centri mogu nedeljom raditi do 22 časa. Nije im palo na um da to automatizmom podrazumijeva uvođenje još jedne smjene za hiljade zaposlenih. Gradskim Očusima nije poznato da prekovremeni rad nikom od tih radnika nije plaćen. Pojma oni nemaju da zaposlenici tržnih centara imaju neradni dan tek svake druge nedjelje, a koga je briga da li će i tu "privilegiju" izgubiti. Bitno je da Majmuni budu zadovoljeni, a robovi su ionako samo robovi.

Elem, znate li šta je u svemu ovome ključno? Kome će se banjalučki robovi danas požaliti? Možda nekom od moćnih svjetskih medija? Jok! Zato u Banjaluci nije dozvoljeno da rastu ni dvije mladice dunje, jer ko zna - možda ekipa npr. SNN-a odluči doći da to snimi. Mogli bi to banjalučki robovi iskoristiti za medijsko ukazivanje na svoje probleme. Nema od toga ništa. U gradu na Vrbasu nema "Istine" i nema "Pravde", niti kakvih naznaka čovječnosti. Po Igoru Radojičiću jedino su Majmuni bitni!  

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

RASKRINKAVANJE LAŽOVA VUKANOVIĆA: Ivan Begić je prodao svoj porno snimak (FOTO)

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

SUROVA ISTINA: Po pozivu ministra Lukača stavljen sam na "crnu listu" BN TV! (VIDEO)

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)

Otkrivam identitet pritvorenog pomagača u ubistvu načelnika Bašića (FOTO)

DOSTA JE LAŽI I OBMANA: Ko i kako zloupotrebljava ubistvo načelnika Bašića?!