SRETAN USKRS: "Oprosti im Oče..."


Piše: Borislav Radovanović


Nakon stravičnog stradanja u Šri Lanki, a šta reći na ovaj ionako najtužniji h(k)rišćanski praznik? Možemo jedino složno stati iza duhovnog oca papa Franje i pridružiti se globalnoj molitvi za postradale.  Ostalima poželimo blagoslovljen Uskrs.




Jedno moramo znati: Uskrs je jedan, a različiti su samo kalendari po kojima ga ljudi obilježavaju ili uopšte spoznaju. Kalendari su tek puka sredstva mjerenja vremena, baš kao i satovi koje sve češće nosimo kao nakit ili dekor. Možda je nekom "normalno" da svoj identitet zasniva na sredstvima za mjerenje vremena?

Prerano je da se bavimo motivima današnjeg stravičnog pogroma u Šri Lanki, pa možda i nepotrebno. Dovoljno je reći kako neki zabludnici svoje i tuđe identitete određuju spram sredstava za mjerenje vremena. Ukoliko težimo ka stvarnoj spoznaji "Onoga Šta Jeste" dovoljno je stati iza Prvoga i svakako Najpozvanijega - bar među nama ljudima.

Papa Franjo, taj zaista opšteoduševljujući vjerski Sluga, danas će zasigurno svoje molitve usmjeriti ka stradalnicima Šri Lanke. Na svima nama ostalima, vjerujućim ili donekle vjerujućim, jeste da se samo pridružimo tome. Da svi onako iskreno, složno i čovjekoljubno pomolimo se za stradalnike, pa čak i za duše onih što počiniše ovaj bezumni čin. Baš u duhu: "Oprosti im Oče...".

Iskreno se nadam da će kompletno čovječanstvo današnji čin spoznati kao epicentar okupljanja, jedinstva i humanizma, baš kao što mi Balkanci pokazasmo nakon stradanja anđela Davida, ili Dženana - svejedno. Zato se molimo da planetarno-kolektivnom sviješću dominiraju dva postulata: MIR i DOSTOJANSTVO. Nema sumnje da će papa Franjo svoje molitve usmjeriti ka vaskolikom čovječanstvu i ova dva postulata.

Na kraju preostaje mi samo da svima znanim i neznanim prijateljima koji danas obilježavaju Uskrs poželim zdravlja, mira i blagostanja.

SRETAN i BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!