ANGELA MERKEL: "Dodik za mene ne postoji!"


Piše: Borislav Radovanović

Evropska javnost danima špekuliše oko nepozivanja Milorada Dodika na sastanak u Berlinu krajem mjeseca, a prosto začuđuje opšte nerazumijevanje tog čina. Angela Merkel je prije dobrih pet godina jasno kazala kako Milorad Dodik za nju ne postoji. I njemačka kancelarka samo još jednom pokazuje da nije osoba koja lako mijenja mišljenje. Šta reći o ujdurmi nastaloj oko izostavljanja Milorada Dodika sa okupljanja o balkanskim problemima, koje je krajem aprila zakazano u Berlinu? Kakav je stav po tom pitanju Emanuela Makrona nije poznato, ali kad je njemačka kancelarka u pitanju ne smije biti dilema. Nakon Dodikovog pozicioniranja spram izgleda već zaboravljenje "britansko-njemačke inicijative" Angela Merkel je jasno stavila do znanja kako ova persona za nju bukvalno ne postoji. Tačka!

Preko onoga šta sam napisao još marta 2016. godine, kada sam u jednom tekstu samo podsjećao na razloge raskola između Merkelove i Dodika, nemam šta dodati. Uostalom, evo i citata, pa neka svako sudi kako mu volja.


“...Elem, u ovom novonastalom haosu javlja se jedna nova slamka spasa i mogućnost napretka (kontekst je u prošlom vremenu op. a.). Dolazimo do nečega šta okvirno prepoznajemo kao „njemačku inicijativu“. Možemo ovde govoriti o nastojanju da EU obezbijedi trajnu stabilnost na rubnim područjima, o širenju Evrope na topla mora, o uspostavljanju Koridora 10 i o još mnogo procesa kakvima je Njemačka generator. No, za ovu analizu važnije je istaći način na koji Njemačka nastoji ovaj prostor integrisati. Tako „njemačka inicijativa“ oživljava prvobitnu zamisao u vidu stvaranja kvalitetne zapadnobalkanske unije, a potom integrisanja tog kompletnog prostora u sastav EU. I time ponovo dolazimo do pitanja – zbog čega je Jugoslavija razbijena?

I ovoga puta kao faktor destrukcije javlja se Velika Britanija. Tako njemački projekat postaje „britansko-njemačka inicijativa“! Ovde je upravo indikativna izjava Milorada Dodika kako će ova inicijativa biti „zaboravljena“ već za nekoliko mjeseci. Zna čovjek šta mu je rečeno na sastanku Trilateralne komisije (sastanak Trilaterale u Beogradu, 2014. op. a.)! Može Dodik koliko mu drago zamlaćivati slamu oko prenosa nadležnosti, oko očuvanja Srpske ili o „zavjeri“ Marsovaca, ali jedno je nepobitno – svojim potezima destabilizuje zemlju i nastoji zaustaviti svaki pozitivan proces. Time prosto izvršava naredbe okupatora koji ovaj prostor nastoji održati dezintegrisanim, rovitim i nestabilnim, odnosno u kolonijalnom ropstvu. Pri tom kod ostalih političkih aktera nailazi na „plodno tle“ tako da unutar bošnjačke i hrvatske političke kvazielite prolaze njegove ujdurme. Prolaze naprosto zbog toga što su u pitanju identični „okupacioni namjesnici“...”

Primjedbe

  1. Juče su mi prvi put blokirali odgovor na blog objavu.Ništa nije slulajno.Borislav je dirnuo osinje gnijezdo!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

ŠOKANTNO: Osam pripadnika MUP RS direktni počinioci otmice i ubistva Davida Dragičevića

IDEMO DO KRAJA: Porodica Dodik do guše umiješana u ubistvo Slaviše Krunića

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

SLAVIŠA KRUNIĆ RAZOTKRIO SPECIJALCE-PLJAČKAŠE: Ministar Lukač organizator pljačke koja je trebala uništiti Krunića!

VIŠKOVIĆU JAVNO: Službenim vozilima vlade prevoze drogu i ubijaju ljude?! (FOTO)

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

MINISTAR LUKAČ PRETUKAO ZETA LUBURU: Otkrivam pozadinu hapšenja korumpirane inspektorke Jelene Florjan

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

BOSANSKI VITEZ NERMIN ŠEHOVIĆ: Podsjećanje na zasluge u razbijanju zločinačke organizacije Zijada Turkovića (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)