Gradonačelnik Radojičić donio "Uredbu o sađenju stabala"


Piše: Borislav Radovanović

Paralelno sa uklanjanjem stabala zasađenih od strane grupe "PRAVDA ZA DAVIDA" gradonačelnik Igor Radojičić odlučio je normativno urediti oblast sađenja drveća. Za tu namjenu donio je posebnu uredbu koja decidno određuje čije fotografije i kakve natpise je dozvoljeno postavljati na zasađeno drveće. Evo i fotoprikaza kako se ubuduće u Banjaluci smiju obilježavati drveća.



Članovi zajednice "PRAVDA ZA DAVIDA" na mjestu pronalaženja tijela ubijenog studenta, umjetnika i deklarisanog borca protiv organizovanog kriminala u institucijama, Davida Dragičevića, zasadili su dva stabla dunje. Jedno stablo simboliše pojam "istina", dok drugo "pravda". Čak su uredili okolni inače teško zapušteni prostor (bruka gradske uprave) kako bi ukupan dojam odražavao osnovne postulate djelovanja ove zajednice - mir i dostojanstvo.

Sa pozicije opštecivilizacijskih vrijednosti kome može smetati zasađena voćka, a posebno ako simboliše ideale poput "Istine" ili "Pravde"? Elem, iz njemu znanih razloga Igoru Radojičiću neprihvatljivo  je da u njegovom gradu (naslijedio ga od ćaće!) neko promiviše ideale i simbole kojima ljudsta civilizacija teži od pamtivjeka. Pa zar bi nekakav Igor Radojičić postao gradonačelnikom da ovdašnji ljudi spoznaju Istinu, a teško da bi nakon krajnje neljudskog čina čupanja voćaka ostao na toj poziciji da naši građani imaju iole svijesti o Pravdi.

Kako god, naredbom komunalcima da uklone ove simbole Igor Radojičić uspostavio je "pravni okvir" ko ima pravo saditi drveće i spram kakvih vrijednosti i simbola. Po prezentovanom: Istina i Pravda u Banjaluci su neželjeni ideali, bar sa pozicije vlastodržaca. Možemo slobodno zaključiti kako ovakav čin predstavlja "donošenje uredbe" po kojoj će građani ubuduće znati da je u našem najvećem gradu nedozvoljeno promovisanje opštecivilizacijski prihvaćenih vrijednosti. 

Sa druge strane već znamo kakvi simboli su u Republici Srpskoj "dozvoljeni" i čak poželjni, a o tome podnaslovna fotogradija dovoljno govori. Baš kao što i donja fotografija pokazuje šta je ubuduće zabranjeno!



Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)