PAPA NIJE UPITAO DODIKA: Kojim jezikom govori trećina Hrvata u RS?


Piše: Borislav Radovanović


Upratio sam kakva pitanja su biskup Komarica, brojni pojedinci i predstavnici udruženja protjeranih Hrvata poželjeli da papa Franjo postavi Miloradu Dodiku. I razumijem poentu. Međutim, "zabranjeni analitičar" u zaštiti prava manjinskih kategorija uvijek ide korak dalje od drugih. Koliko su Hrvati u Srpskoj "ravnopravni i jednakopravni" pokazuje egzaktan podatak da trećina deklarisanih/etničkih Hrvata govori srpskim ili nekim "ostalim" jezikom. I to po Dodikovom popisu!FOTO: Vincenzo Pinto / REUTERS
Često unutar srpskog javnog diskursa ukazuju da su Ante Pavelić i Franjo Tuđman imali za cilj Srbe u Hrvatskoj svesti ispod 3 odsto. Da li je to nekom bio cilj ili se drugačije dogodilo, ali po popisu stanovništva iz 2013. godine u Republici Srpskoj živi 2,4 odsto deklarisanih Hrvata. No, Milorad Dodik nije priznao "sarajevski popis", pa je postotak hrvatske zajednice sveo na 2,2 odsto. Još grđe! 

Dakle, po Dodikovim statističarima u Republici Srpskoj je 2013. godine živjelo 26 509 osoba koje su se izjasnile kao etnički Hrvati. Taj broj je od popisa svakako opao, a pošto se Dodik pokazao uspješnim i u "etničkom čišćenju" Srba teško je kalkulisati oko procenata.

Ono na čemu je biskup Franjo Komarica svakako trebao insistirati jeste objašnjenje jednog zaista zanimljivog podatka. Naime, po "Dodikovom popisu" 25 763 osobe izjasnile su se kao katolici, odnosno 746 nominalno manje od broja deklarisanih Hrvata. 

Dobro, i kod deklarisanih Srba imamo manje odstupanje u odnosu na pravoslavni identitet. Samo je problem što u aman 24 000 osoba iz kategorije "ostali" i etnički neizjašnjenih nema niti jednog katolika. Izgleda da su mahom u pitanju ateisti, komunisti i nevjernici. Znamo kakve manjinske zajednice na ovom prostoru žive vijekovima, pa i kakvo je njihovo tradicionalno vjersko opredjeljenje, zbog čega popis nedvosmisleno ukazuje na postojanje problema.

U stvari ključni problem proizilazi iz jezičkog opredjeljenja. Od deklarisanih 26 509 Hrvata svega 17 315 se izjasnilo da govore hrvatskim jezikom. Zar je "normalno" da trećina deklarisanih Hrvata ne govori maternjim jezikom? Ponavljam - trećina! Pa kojim onda jezikom govori trećina Hrvata u Republici Srpskoj?

Na prednje pitanje "popis po Dodiku" dao je vrlo egzaktan odgovor. Hrvati govore srpskim ili nekim samo njima znanim jezikom. Naime, u odnosu na 970 857 popisanih Srba imamo 982 480 onih koji govore srpskim jezikom. Nominalno imamo 11 623 osoba koje govore srpskim jezikom više od broja etničkih Srba. 

Valja uobziriti i podatak da preko dvadeset hiljada osoba u Srpskoj nije se izjasnilo oko jezičkog opredjeljenja, pa bi tu mogli tražiti i tu trećinu Hrvata koji deklarativno ne poznaju hrvatski jezik. No, opet valja podsjetiti na 24 000 "ostalih" iliti etnički neizjašnjenih. Znamo da bosanskim jezikom govori oko dvije hiljade više osoba od deklarisanih Bošnjaka, šta je i razumljivo, no i dalje ostaje pitanje: kojim jezikom govori trećina Hrvata? Ili, konkretno: zašto trećina njih nije identifikovala hrvatski jezik kao maternji?

Znači, em Hrvata u RS živi malo više od nivoa statističke greške, em ni meternji jezik ne poznaju. Zašto je to tako? Da li je to pokazatelj demokratskih kapaciteta Srpske? Znamo za probleme Srba u Hrvatskoj ili u Federaciji BiH, ali njima zasigurno nećemo pomoći tako što u Srpskoj gazimo prava manjinskih kategorija. I to još ustavom zajamčena prava i slobode.

Za kraj moram još nešto cinički primijetiti. Možda bi Hrvati iz RS zatražili pomoć od Dodikovog političkog pobratima Dragana Čovića. Problem je što tu očigledno nailaze na "jezičku barijeru". Šta će kad ih trećina ne poznaje jezik kojim Čović govori. Možda da pokušaju sa engleskim?

P.S. Autor se i dalje drži jezika na kom je odškolovan - srpsko-hrvatskog, a pod "stare dane" nije voljan učiti aktuelne službene jezike u BiH. No, ovim otvaramo poseban društveni problem. Pogledajte prosječnu starosnu dob stanovnika i shvatićete na kom jeziku je obrazovana većina, uz činjenicu da te ljude niko nije "jezički doškolovavao" da bi spoznali ono šta im je službeno nametnuto.  

Primjedbe

  1. Zasto ne postavis pitanje koliko srba zivi u Hrvatskoj i Federaciji i kolika su njihova prava dosta vise pljuvanja po svemu sto je Srpsko

    OdgovoriIzbriši
  2. Al ovakve reakcije ,su na nasim prostorima ,genetski ugradjene u svakom odnas,posto sam ja iz federacije ,Evo navescu primjer identican ovome doticnom,Kada ukazes hej covjece pa memoze se tako grabiti ,nije to uredu ,a ja A kako su nase klali cetnici ,Parafraziram al na ovom je fonu,I Sam sam imao isti problem ,uvijek sam gledao one druge kao krivce ,a na vlastite prljavstine narodne ,oravdao upravo ovako ,Sta blatis nas udri po Srbima,Ta moja samosvjest nezmam jel i pravi naziv uopce je dosla sama od sebe bez nametanja drugog ,ma kakve argumente imao .Poceo sam gledati i mesti iskljucivo ispred svoga praga ,ja cu svoj prljavi ves pocistiti,A oni drugi(srbi)morace sami ,ma koliko jedni druge pokusavali ubijediti,sta je pravo a sta krivo ,rezultat je uvijek isti ,Jel to nasa ono zajednicka osobina tvrdoglavost ili ne neznam ,Zakljucak Ja to zovem Evoluirao sam do kraja,i svaku idnividu to ceka ponaosob.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

MEGA-AFERA: Glavna inspektorica vibratorom nokautirala ministra (FOTO)

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

PRAVDA JE SPORA, ALI... : Glavni udar na narko mafiju spreman - Prijedor "pada" prvi

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)

Otkrivam identitet pritvorenog pomagača u ubistvu načelnika Bašića (FOTO)