Otvoreno pismo Radovanu Viškoviću


Piše: Borislav Radovanović


Gospodine Viškoviću, Predsjedniče Vlade Republike Srpske,

zbog aktuelnih dešavanja oko ubistva Davida Dragičevića i teških zločina kakve trpi zajednica "PRAVDA ZA DAVIDA" reagujem tako što Vam javno obećavam da ćete krivično odgovarati, iliti narodski rečeno robijati. Ukoliko danas niste svjesni svoje krivične odgovornosti shvatićete iz presude. Pritom, ovakvo javno obećanje ne zasnivam na ličnim emocijama ili ubjeđenjima, nego na pravu i zakonu, te na znanju/iskustvu kako rezultiraju ponašanja poput Vašeg.




Prednji naziv funkcije koju vršite istakao sam kako bih Vas naveo da konsultujete struku oko pitanja Vaših pravnih obaveza i odgovornosti. Shvatite da prava koja proizilaze iz Vaše funkcije predstavljaju sublimaciju i obaveza i odgovornosti, zbog čega je nespojivo da istovremeno budete i šef vlade i poslušnik zločinačko-kriminalnog udruženja. Što se mene lično tiče možemo čekati da to spoznate kroz krivični postupak, ali mi je žao ljudi koji trpe zločine produkovane Vašim neodgovornim ponašanjem.

Da bi shvatili poentu ovog obraćanja ukazaću na nekoliko Vaših ponašanja zbog kojih već danas možemo otvoriti pitanja krivične odgovornosti. Konkretno, još 26.12.2018. godine obratio sam se mejlom Vama, predsjednici gospođi Cvijanović i gospodinu Mahmutu Švraki sa zahtjevom da hitno preduzmete dužne radnje sprečavanja daljeg činjenja krivičnog djela "Zločin protiv čovječnosti". Koristio sam najbrži meni omogućen način komunikacije zbog težine situacije i potrebe hitnog reagovanja.

Kako je Glavni republički tužilac Mahmut Švraka reagovao na taj zahtjev, ali i po činjenicama i dokazima njegovih nezakonitosti počinjenih u vezi ubistva Davida Dragičevića i povezanim krivičnim djelima, jednostavno sam i njega prijavio Tužilaštvu BiH i Kancelariji tužioca međunarodnog krivičnog suda u Hagu (ICC) za krivično djelo "Zločin protiv čovječnosti". Znači, prijavljen je i formalno za krivično djelo zbog kog sam se njemu, predsjednici i Vama obratio pomenutim zahtjevom. Ukoliko Vam nije jasno korištenje termina "zahtjev" ukazaću samo da svaki građanin ima pravo od Vas zahtjevati da izvršite radnje na koje vas obavezuju zakon, ustav i ratifikovani međunarodni ugovori.

No, šta ste Vi preduzeli u vezi mog podneska-zahtjeva? Iz Biroa za žalbe građana MUP RS obaviješten sam kako ste moj zahtjev okvalifikovali kao predstavku na rad policije i proslijedili Lukačovim poslušnicima da to "istraže". Ministra Lukača, direktora Ćuluma i dva najuticajnija policijska načelnika, Luburu i Ilića,  formalno sam prijavio za počinjenje "Zločina protiv čovječnosti". Vama, Predsjednici i tužiocu Švraki obratio sam se traženjem da iste spriječite u daljem vršenju zločina, šta Vam je svima zakonska obaveza, a Vi ste to poslali njihovim poslušnicima na "dalje postupanje". Kažu da će me nakakav "sprdanja biro" nakon unutrašnjeg postupka obavijestiti o "činjenicama i dokazima". Nema potrebe da mi šalju obavještenje kako je u pitanju "nesporan zades, bez elemenata krivičnog djela".

Vidite, gospodine Viškoviću, predmetni zahtjev već sam uz prijavu dostavio Tužilaštvu BiH kao dokaz kako sam od Vas tražio da zaštitite građane od nezakonitosti i brutalnosti policije, da ih zaštitite od jednog od najtežih zločina po nacionalnom i međunarodnom pravu. Sad ću dopunom prijave istom tužilaštvu dostaviti i dokaz kako ste se ponijeli u datoj situaciji. Istovremeno, sve to će dopunom prijave biti dostavljeno i Kancelariji tužioca ICC (prijave koju su već formalno zaprilili). Vi kontinuirano omogućavate zločincima da sami "istražuju" sopstvene zločine, a akt Lukačovog kvazibiroa to samo dodatno potkrepljuje.

Ovim u stvari dolazimo do esencije Vaše krivične odgovornosti, a tiče se kontinuiteta u omogućavanju protivpravnog napada državno-represivnog aparata na ciljnu grupu civilnog stanovništva. Formalno Vi ste predložili osnivanje anketnog odbora Narodne skupštine, a Vaš stranački šef javno reče kako ste to učinili zarad "dokazivanja nesposobnosti opozicije". Isto tako Vi ste formalno predložili odbijanje izvješaja anketnog odbora - bez ikakvih drugih prijedloga parlamentarnog reagovanja na nedvosmislene nezakonitosti policijskih funkcionera. 

Dakle, Vi ste odgovorni i za sve štetne posljedice koje su nastupile povodom Vaših prijedloga i onoga kako ste lično dezavuisali narodne poslanike. Iz stenograma Narodne skupštine crpimo dokaze Vaše lične odgovornosti, baš kao što krivičnu odgovornost nosioca policijskih i pravosudnih funkcija dokazujemo parlamentarnim transkriptima i spisima u već podnesenim prijavama. Samo u Republici Srpskoj je moguće da ministri čine krivična djela u najvišem političko-zakonodavnom tijelu vlasti, odnosno da niži nivoi vlasti potiru više, te da ih čak zloupotrebljavaju za teška krivična djela. Jedino u ovoj "despotiji" pod Vašom upravom moguće je da Davora Dragičevića kao prijavitelja, svjedoka i oštećenog progone oni koje je zakonito i pravno osnovano prijavio tužilaštvu. 

To što ministar i direktor policije nisu smjenama ili drugim radnjama spriječeni u daljem vršenju teških krivičnih djela gospodine Viškoviću posljedica je Vaše volje i Vaših odluka, a šta dokazujemo aktima parlamenta - dakle dokazima koje još niti jedan sud u svijetu nije osporio. Međutim, Vama nije bilo dovoljno to što ministra Lukača kroz parlamentarni nadzor niste blagovremeno spriječili u vršenju krivičnih djela, nego ste mu davanjem novog ministarskog mandata omogućili da nastavi sa činjenjem još brutalnijih radnji  "Zločina protiv čovječnosti". 

Za kraj, gospodine Viškoviću, otkriću Vam dvije informacije. Na našem zadnjem viđenju Davor Dragičević i ja  dogovorili smo se da i Milorada Dodika formalno prijavimo za radnje saučesništva u krivičnom djelu "Teško ubistvo" nad Davidom Dragičevićem. Preciznije, dogovorili smo sastajanje radi  objedinjavanja i razmatranja svih dokaza protiv Dodika. Opštepoznato je zašto tu radnju još nismo materijalizovali.

Druga informacija jeste da smo nedugo prije toga dogovorili izradu žutih traka sa Davidovim likom, odnosno da u "PRAVDI ZA DAVIDA" započnemo sa akcijom samoobilježavanja žrtava "Zločina protiv čovječnosti". Odavno smo mi spoznali obilježja napada koji trpimo kao ciljna grupa civilnog stanovništva od strane državno-represivnog aparata. Pa u tekstu gdje sam komentarisao ponašanje advokata Ante Nobila jasno sam naznačio kako bi on u stručnoj javnosti mogao ostati upamćen po tome što je "branio" žrtve takvog zločina, a opštepoznato je na kakav način.

Međutim, u tim danima samo dokazivanje postojanja "Zločina protiv čovječnosti" podrazumijevalo je veliki rad i složenost problematike. Nakon 25. decembra sve je postalo "kristalno jasno", a protivpravnom brutalnom napadu bar 200 policajaca na par desetina žena i druge nejači svjedočilo je vaskoliko čovječanstvo. Već sutradan sam od Vas, gospođe Cvijanović i gospodina Švrake zahtjevao da spriječite dalje radnje "Zločina protiv čovječnosti" i to na osnovu Vaših propisanih pravnih obaveza. A kako ste Vi reagovali moraćete objasniti u krivičnom postupku. Kad-tad!

Baš kao što ćete Vi morati pokazati opšti pravni akt kojim je neko navodno zabranio okupljenja "PRAVDE ZA DAVIDA". Normalno, ukoliko takav opšti akt postoji obzirom da ga policija odbija predočiti ili bar ukazati gdje je objavljen da bi mi uopšte znali šta nam je zabranjeno i čega se moramo pridržavati.  Sinoć su dva građanina lišena slobode povodom te "fantomske zabrane", a šta se u svojoj esenciji jedino može podvesti pod dalje radnje "Zločina protiv čovječnosti". 

Znači, gospodine Viškoviću, ovim putem javno Vam ukazujem da ste lično i direktno odgovorni za ono šta se događa i tokom pisanja ovog teksta, a čime će se po svemu sudeći procesno baviti Međunarodni krivični sud u Hagu. To kako (ne)reaguje tužilaštvo državnog i entitetskog nivoa upravo je procesna pretpostavka nastupanja Kancelarije tužioca međunarodnog suda - kom Milorad Dodik zasigurno neće prijetiti upadom u prostorije i protjerivanjem tužioca. 

Primjedbe

  1. Postovani Boro,to vam je kao da se zalite Staljinu za Gulag! Ipak vam zelim uspjeh za dobro svih.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kao i uvjek, uz tebe sam, sreće nam treba, pun kamion!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)