Nova prijave protiv Darka Ćuluma, Mahmuta Švrake i zločinačkog udruženja!


Piše Borislav Radovanović

Javno zahvaljujem članovima "PRAVDE ZA DAVIDA" na  vjeri i hrabrosti iskazanoj na Davidovom trgu. Tim činom pomogli su da sad i formalno mogu podnijeti prijavu krivičnog djela "Povreda ravnopravnosti građana" protiv Direkrora policije MUP RS Darka Ćuluma i drugih pripadnika policije, koji već 25 dana nezakonito i diskriminatorski progone pravdoljubive i slobodarski opredijeljene građane. Najteži oblik policijskih nezakonitosti jeste u tome što progone građane UZBUNJIVAČE koji samo ukazuju na krivična djela za koja su isti taj Ćulum i drugi već procesuirani. To što je Ćulumu, Lukaču, Iliću, Luburi, Lepiru, Vreći  i ostatku policijsko-pravosudnog zločinačkog udruženja omogućio činjenje ovako teških krivičnih djela krivično će odgovarati Mahmut Švraka.


Naslov: Slobodna Bosna

Od prvog dana javno ukazujem kako formalnopravno nema nikakve "zabrane okupljenja" zajednice "PRAVDA ZA DAVIDA". Dva puta tražio sam od MUP-a da mi dostave informaciju o broju i datumu, te potpisniku, akta kojim je donesena bilokakva zabrana prema zajednici "PRAVDA ZA DAVIDA". Pitao sam i gdje je objavljen takav opšti pravni akt, te kakav je sadržaj istog. Znam koji zakonski uslovi moraju biti ispunjeni u donošenju takvih akata, pa i da oni na koje se opšti pravni akt odnosi imaju pravo pobijanja "zabrane". Ništa mi nije dostavljeno, a naprosto: kako da mi dostave nešto nepostojeće?

No, da bih mogao procesno djelovati bilo je neophodno neposredno utvrđivanje činjenica i stoga sam zamolio nekoliko članova zajednice da odemo do trga i vidimo šta će se dogoditi. Sa jedne strane dogodilo se nešto zbog čega me "PRAVDA ZA DAVIDA" uvijek iznova oduševljava i fascinira. Spontanom reakcijom načinili smo Davidovo srce, uhvatili se za ruke te otpjevali refren naše himne "Klinac u getu". 

Neopisiv je taj osjećaj slobode koji su doživjeli okupljeni - nakon nekih 25 dana DJELOVANJA U AZILU. Da, koristim pravno odgovarajući termin onoga šta se svake večeri dešava ispred i unutar hrama Hrista Spasitelja. Jedino na tom prostoru policija ne smije progoniti članove "PRAVDE ZA DAVIDA" obzirom da ih štiti međunarodno običajno pravo. Pritom se i okupljeni pridržavaju pravila azila-utočišta. No, zar da se danas pozivano na međunarodno običajno pravo kakvo datira još iz vremena antičke Grčke? Zašto bi to činili pored važećih zakona, ustava i međunarodnih povelja i konvencija?

Drugu, ključnu, dimenzija sinićnjeg dešavanja čini dolazak policije i IZDAVANJE NEZAKONITOG NAREĐENJA da se raziđemo. Pritom, valja naglasiti da su tri mlada policajca na pristojan i profesionalan način izvršili ono šta im je naređeno, a posebno u kontekstu onih nemilih scena kad 200 policajaca sa štitovima i "palijama" brutalno nasrće na 30-ak žena i druge nejači. 

Elem, policajci obaviše svoj zadatak, a sad je na meni red da obavim svoj. Slijedi prijava protiv Darka Ćuluma i drugih pripadnika policije zbog produženog krivičnog djela "Povreda ravnopravnosti građana" iz stava 2. i 3., a u vezi sa stavom 1. tog člana Krivičnog zakona RS. O čemu se radi?

Niko nema pravo uskraćivati prava i slobode čovjeka (šta podrazumijeva i zajednice) zajamčena ustavom, zakonima i ratifikovanim međunarodnim ugovorima. Ponajmanje to smije činiti radnjama progonjenja. To što se neki sudija "osokolio" kazniti Aleksandra Gluvića sa 20 dana zatvora, jer je bježeći od nezakonitog policijskog progona uzvikivao: "Pravda za Davida!", još kako ćemo razjasniti sa pozicije međunarodnog i nacionalnog prava. I to, bar po dosadašnjem ponašanju državnih institucija, sasvim izgledno pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. 

Međutim, za našu prijavu ključan je stav 3. "Povrede ravnopravnosti građana" koji kaže da će se odgovorno i službeno lice koje ovo djelo počini zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja kazniti zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina. Kada bi samo ovo produženo krivično djelo uobzirili direktoru policije može se odrediti mjera pritvora kako bi ga spriječili u daljem vršenju krimena. No, Ćulum je zajedno sa Lepirom, Vrećom, Lukačom, Ilićem i Ivanićem procesuiran za krivično djelo "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" u sticaju sa "Neprijavljivanje krivičnog djela ili učinioca" i druga krivična djela u odnosu na glavno krivično djelo "Teško ubistvo".

Znači, građanin koji zna da je počinjeno "Teško ubistvo", a to krivično djelo ne prijavi može biti kažnjen zatvorom do tri godine, dok mi imamo situaciju da su nosioci pravodusnih i policijskih ovlaštenja zloupotrebljavali položaje i ovlaštenja kako bi ovaj zločin lažno okvalifikovali kao "zadesno usmrćenje". Vođeni zakonskom obavezom Davor Dragičević i ja smo formalno prijavili "Teško ubistvo", a potom i pripadnike policijsko-pravosudnog zločinačkog udruženja za počinjena krivična djela u vezi sa glavnim krivičnim djelom. I danas Davora progone isti oni koje je prijavio, a samo kako bi ga onemogućili da svjedoči protiv njih i tužilaštvu preda dokaze njihove krivične odgovornosti.

No, vratimo se na druge građane koji trpe nezakonit progon samo zato što izražavaju nepovjerenje prema nosiocima javnih funkcija, koji samo traže isinu i pravdu. U esenciji ti ljudi samo traže ono šta su Suzana i Davor kao postulat pozicionirali još 26. marta prošle godine - da institucije u zakonitom postupku utvrde istinu i to saopšte javnosti. Da, ti građani prozivaju pojedince iz institucija, ukazuju na njihove nezakonitosti i protivpravna ponašanja, pa čak pritom podignu u vis stisnutu pesnicu i zagalame. Međutim, takvo ponašanje podvodi se pod uzbunjivanje javnosti, a šta je opet zajamčeno pravo.

"PRAVDA ZA DAVIDA" u osnovi od prvog dana vrši uzbunjivanje javnosti povodom teškog zločina i još težih nezakonitosti pojedinaca u institucijama. I to na bazi prava zajamčenih međunarodnim konvencijama koje je BiH ratifikovala, te gdje je država obavezna (za)štititi uzbunjivače. Jok, kod nas zločinci progone uzbunjivače, a državu očigledno imamo samo "na papiru". Nas koji se borimo za državu, za institucije, za vladavinu prava i jednakopravnost svih mogu da biju, hapse, progone... I ko to čini? Pa ovi što smo ih Davor i ja formalno prijavili za počinjena krivična djela. 

Sljedeće, osim prijave protiv Darka Ćuluma, šta ću učiniti jeste dopuna prijave protiv Glavnog republičkog tužioca Mahmuta Švrake, da je zajedno sa ostalima prijavljenima činio krivična djela u odnosu na "Teško ubistvo" Davida Dragičevića. No, ova dopuna ide Tužilaštvu BiH sa prijedlogom da preuzme dalje postupanje po našoj prijavi od Republičkog javnog tužilaštva RS. I sve to nadalje vežem za "Zločin protiv čovječnosti" nad zajednicom civilnog stanovništva "PRAVDA ZA DAVIDA". Ići će i još neke prijave, pa procesno vezivanje prijava i ino, ali moramo nešto ostaviti i za naredne tekstove. 

Primjedbe

  1. Idemo do kraja Boki. Tužbe protiv svih koji su nas ometali u vršenju građanske dužnosti i traženju pravde i istine po predmetu Davida D.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kad neko radi nesto sto voli, a podkovan je znanjem i isklustvom, i pokrece ga ucinjena nepravda, onda nepostoje granice. "Puni gas do Pravde"! Boro, HVALA u ime svih nas.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Boro!!!
    Samo istina i Pravda!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tako je Boro, samo mozgom i perom, slomice se palice. Vavilon ce pasti, taj dan ce doci! PRAVDA!

    OdgovoriIzbriši
  5. IDEMO DALJEEEEEEEEE ISTJERATI PRAVDU NA VIDJELO. SVI KOJI SU SE OGRIJESILI O ZAKON KAZNITI NAJSTROZIJOM KAZNOM . UVESTI ZAKON " SMRTNA KAZNA " oko za oko , zub za zub pa cemo vidjeti kome se isplati ubijati ?

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!