Lukač smjenjuje zbog neuspješne likvidacije Davora Dragičevića


Piše: Borislav Radovanović

Objavljenim smjenama policijskih "upravnika", kao i već pripremljenim kadroviranjima nižih nivoa, vidimo da se Dodikov režim uveliko priprema za sprečavanje dokazivanja u predstojećim istragama oko ubistva Davida Dragičevića i silnih zloupotreba policije protiv građana i društva. Odlično znaju kakav zahtjev međunarodne zajednice uskoro slijedi i kako će to rezultirati u procesnom smislu, a po ovim prvim smjenama sasvim jasno vidimo u koja dva pravca planiraju ometati istragu. Ovo je "Varijanta B" nakon neuspješne likvidacije Davora Dragičevića.




Znate li šta bi se dogodilo u ma kojoj evropskoj državi kada bi ministar unutrašnjih poslova u jednom danu posmjenjivao sve načelnike sa pozicija od esencijalnog značaja za funkcionisanje policije? Za maksimalno dan-dva uslijedio bi zahtjev za hitnu sjednicu parlamenta i započinjanje parlamentarnog nadzora. No, u iole uređenim zemljama ministar i nema takvu moć. Samo krajnje naivni mogu vjerovati da je Lukač ove, ali i već najavljene nove smjene, izveo bez Dodikovog odobrenja.

Već sam ukazao da vrh vlasti Republike Srpske, sve sa silom "dušebrižnika", danima prezentuje "zaokret" zasnovan na strahu od međunarodne reakcije i istrage. Mjesecima su mantrali od nekakvom državnom udaru i ugroženosti Republike Srpske, a kad je policija protiv Davora Dragičevića, Draška Stanivukovića i Željka Dabića podnijela prijavu i tako njihove mantre procesno "potvrdila" - uslijedio je opšti muk. Objavio sam koji su mejl "presreli" i zašto je uslijedila panika.

Unaprijed svim društveno-političkim akterima sugerišem da objavljenu "kadrovsku sječu" ne koriste u svrhu dokazivanja kako je u MUP RS situacija katastrofalna. Jeste da se smjenivanje rukovodioca bukvalno svih organizacionih jedinica na kojima počiva policijska funkcionalnost ide u prilog onima koji odavno zagovaraju promjene ili ukazuju na zloupotrebe policije. No, ovde je u pitanju operacija sprečavanja dokazivanja i uništavanja dokaza povodom predstojeće istrage, a nikako društveno korisna reakcija ili šta već. 

Od Dodika i Lukača, pa sve do Cvijanovićeve i Viškovića, svi su svjesno kako su "prevršili mjeru" i da slijedi reakcija brojnih aktera iz onoga šta nazivamo međunarodna zajednica. Danas su i više nego svjesni da su se "zaigrali" do nivoa neminovne intervencije međunarodnih tijela, ali i kako će to biti materijalizovano. 

Režimu Srpske bi još kako odgovaralo da se reakcija svede na smjene od strane visokog predstavnika ili sankcije ("crne knjige"), pa da glume mučenike i žrtve. No, vide i sami da od toga nema ništa. Slijedi ono čega se ponajviše boje, a to je tužilačka istraga - državnog, međunarodnog ili kombinovanog nivoa. Normalno, vrhunac panike produkuje mogućnost istrage povodom "Zločina protiv čovječnosti" nad "PRAVDOM ZA DAVIDA", a kakvom bi neminovno bilo rasvijetljeno i ubistvo Davida Dragičevića.

Da je to tako najbolje pokazuje struktura smjena načelnika policijskih uprava. Nakon ovoga Siniša Kostrešević više neće formalno moći voditi policijski tim koji istražuje ubistvo Davida Dragičevića. Dovoljno je podsjetiti kako je Kostrešević pred Anketnim odborom zauzeo stav da je ovaj događaj u startu trebalo okvalifikovati kao "Teško ubistvo" i u tom pravcu usmjeriti istragu. Pored toga, Kostrešević je prikupio sve potrebne nalaze i spise, te ih uputio na vještačenje u Zagreb, a nakon tog nalaza Vrećo je donio naredbu o sprovođenju istrage i događaj okvalifikovao kao ubistvo. Dakle, Kostrešević je stvari poimao dijametralno suprotno od Lukača, Ilića, Ćuluma..., pa sve do Dodika.

I sad bi neko trebao povjerovati da Lukač želi Kostreševića smjestiti u "društvo" Ćeranića, Andana, Šušljika... Glupost! Pozicioniranjem kao "savjetnika" Lukač predupređuje bilokakvo uključivanje u predstojeću istragu profesionalca koji je ubjedljivo najviše upoznat sa istragom ubistva Davida Dragičevića. Identičnu situaciju imamo i kad je Željko Spasojević u pitanju.  Čak i složeniju. 

Željko Spasojević je zasigurno jedan od najupućenijih policijskih načelnika i oko pokušaja fingiranja ubistva Davida Dragičevića i povodom silnih nezakonitosti policije protiv građana. Pritom treba znati da PU Banja Luka ima određeni broj inspektora koji su od starta radili zakonito i profesionalno, a šta je Darko Ilić morao spriječiti onom pres-konferencijom od 26. marta. Prvim tekstom o ovoj problematici (27. marta) ukazao sam je Ilić morao lično preuzeti istragu jer nema ni teorijskih šansi da Spasojevića prinude na onakve nezakonitosti. Ubuduće ni Spasojević neće biti u poziciji da može uticati na istragu.

Sljedeći iz strukture "nepouzdanih" je Dragan Jevđenić. Dobro upućeni znaju da je Jevđenić svojevremeno bio "desna ruka" Siniše Kostreševića - dok je ovaj rukovodio borbom protiv organizovanog kriminala. Inače je u pitanju vrlo odgovoran i ozbiljan profesionalac, dobro obaviješten, a kao takav zasigurno nepodoban za sadašnju poziciju. Jevđenić je posebno "opasan" u vezi zloupotreba policije protiv građana i očekivano je sklonjen u unutrašnju kontrolu kako ne bi mogao bilokako doprinijeti predstojećoj istrazi.

Sa druge strane smjene Jevđenića važna je i u kontekstu novih kadroviranja na nivou u nadležnosi direktora Darka Ćuluma, a kakva slijede narednih dana. Načelnik uprave policije daje saglasnost za svako raspoređivanje uniformisanih policijskih službenika prije negoli direktor donese rješenje (identična je bila i pozicija Kostreševića kad je kriminalistička policija u pitanju). Tu se Lukač i Ćulum svakako mogu pouzdati u Dalibora Ivanića - za kog nepobitno znaju da je spreman i počiniti krivično djelo da bi izvršio njihovu volju. 

Iz istog razloga na mjesto načelnika PU Prijedor doveden je Sretoja Vujanović - još jedan "kadar" bezrezervno spreman činiti krivična djela, davati lažne izjave, zloupotrebljavati službeni položaj... Kad već to znaju ovi što će biti procesuirani, a zašto bih krio od javnosti? Pripremam prijavu Republičkom tužilaštvu protiv Lukača, Ćuluma, Ivanića, Vujanovića i ostatka ekipe u kojoj ću objediniti ranije prijave i sva krivična djela počinjena na moju štetu. Oni imaju moć, a ja neoborive dokaze, tako da nas u svakoj varijanti čeka gadan okršaj.

Elem, vratimo se na temu. Smjene Darka Ilića i Nedeljka Lubure opet su ciljnog karaktera. Odlično je Dodiku i Lukaču poznato da njih buduća istraga nikako ne može zaobići, odnosno da bi njihovo držanje na starim pozicijama bilo tretirano kao opstrukcija, ometanje, sprečavanje... Cilj je "kozmetičko kadroviranje", a u funkciji štićenja dokaza policijskih nezakonitosti. Treba malo poznavati policijski sistem da bi znali gdje sve možete tragati za dokazima krivičnih djela - posebice "Zločina protiv čovječnosti". Zadnjih desetak mjeseci stvoren je ogroman fond dokaza i nije ih tako jednostavno sve uništiti. Zato ih valja štititi i to je "specijalni zadatak" Tonkovića, Kovrlije, Savkovića i Brkića.

Čak i smjenu načelnika Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a, Marinka Janjetovića, treba posmatrati kao "zaštitu podobnih" obzirom da je ovu službu podredio Lukačovoj (samo)volji i na štetu građana koji su se "zalud bože žalili". No, te detalje ostavićemo za predstojeću istragu.

Dakle, da ovo polako rezimiramo. Ovaj potez režima Milorada Dodika je nešto očekivano i u funkciji izbjegavanja krivične odgovornosti za silne nezakonitosti počinjene u zadnjih 15-ak mjeseci. Nisam pogriješio: govorim o dešavanjima započetim u jesen 2017. godine kakvi će biti obuhvaćeni istragom ubistva Davida Dragičevića i svega šta je potonje činjeno. Vjerovali ili ne, ali ni Milorad Dodik neće izbjeći ispitivanje umiješanosti u ovaj zločin. I narednih mjeseci vrlo egzaktno ćemo provjeriti jesam li ovaj navod iznio neozbiljno, ili na dobrom poznavanju pravnih aspekata počinjenih zločina.

Ono šta je za ovu zemlju, pa čak i šire, ovog trenutka jedino važno jeste da nisu uspjeli fizički eliminisati Davora Dragičevića, pa čak ni dokopati se dokaza kojima on raspolaže. Sad se ubicama, zločincima i saučesnicima valja suočiti sa ovim u svakom pogledu nesvakidašnjim čovjekom. Normalno, to podrazumijeva i suočavanje sa stotinama hiljada savjesnih ljudi diljem svijeta koji podržavaju borbu roditelja ubijenog Davida. To što su u nekom trenutku zločinci posegli za brutalnim nasiljem protiv civila kažnjivo je i nacionalnim i međunarodnim pravom, a to je Dodikovom režimu odlično poznato. I to najbolje pokazuju ove "pripreme obrane" kakve vidimo i kakve će uslijediti narednih dana. No, neće im to pomoći!  


Primjedbe

  1. Idemo do kraja u istrazi teškog ubistva Davida Dragičevića. Samo nas istina interesuje, pravda i pošteno suđenje su preduslov za uspješan završetak istrage. HRABRO I PRAVEDNO DO PRESUDA UBICAMA I ORGANIZATORIMA UBISTVA! S'tobom smo Boki!

    OdgovoriIzbriši
  2. POŠTOVANJE GOSPODINE. ČVRSTIM KORACIMA DO ISTINE I PRAVDE. PRAVDA ZA DAVIDA.

    OdgovoriIzbriši
  3. Respekt i Tebi i Gsp. Vaskovicu !

    OdgovoriIzbriši
  4. BRAVO RADOVANOVICU,SLAVIT CEMO TE KAD OVE ZVIJERI PADNU,A KRAJNJE JE VRIJEME I DOKAZA MILION.PRAVDA ZA DAVIDA I SVU NASU DJECU

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)