IZNENADNI PREOBRAT: Dodikovi "ustavobranitelji" zanijemili!


Piše: Borislav Radovanović


Mediji su prenijeli da su Davor Dragičević, Draško Stanivuković i Željko Dabić prijavaljeni za atak na ustavno-politički poredak i to čak Republičkom tužilaštvu RS. Sjećamo se kako su Dodikovi "ustavobranitelji" masovno medijski reagovali oko toga da li se Davor Dragičević obrijao ili nije, a da ne govorimo o onim silnim "obojenim revolucijama". Zanimljivo, juče i danas, umjesto očekivane sveopšte medijske harange,  imamo "opšti muk". Šta se događa? Pošto znam odgovor normalno je da ću to podijeliti sa onima koje zanima istina.





Nema potrebe da se vraćamo u prošlost i prisjećamo kakvi sve orkestrirani medijski napadi su usljeđivali nakon kojekakvih lažnih optužbi na račun Davora Dragičevića i "PRAVDE ZA DAVIDA". Politički akteri, kvazistručnjaci i medijski plaćenici naprosto su se takmičili ko će prije dati izjavu i ko će iznijeti teže optužbe. Elem, sad kad im je policija dala "pravni osnov" da potvrde sve one svoje ranije navode redom zanijemiše. Zar to nije u najmanjem indikativno?

Za sve na ovome svijetu postoji obrazloženje, pa i za ovu situaciju. I biću vrlo koncizan. Prije dva dana iz Kancelarije tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda u Hagu stigla je obavijest kako su zaprimili prijavu krivičnog djela "Zločin protiv čovječnosti" na štetu zajednice "PRAVDA ZA DAVIDA". Da, u pitanju je ona prijava čiji sadržaj sam već objelodanio.

Treba znati da Međunarodni krivični sud (ICC) nije institucija kojoj će Milorad Dodik zaprijetiti upadom u zgradu i protjerivanjem tužilaca. Nisu to ni Tužilaštvo i Sud BiH kojima političko-pravosudno-policijska mafija preko Milana Tegeltije upravlja kako joj drago.  Jok, upravo suprotno: pri samom pomenu tog suda Dodik od straha pada u nesvijest, a o njegovim skutonošama je suvislo i govoriti. 

No, mnogo važnije je istaći kako su zločinci i svi koji su ih dosad javno podržavali odlično svjesni i težine krivičnog djela počinjenog nad nezaštićenim civilima i moći suda sa kojim im se valja suočiti. Ima još nekoliko detalja važnih za shvatanje aktuelne situacije.

Danas sam dobio i povratnice od Tužilaštva BiH i Ministarstva pravde BiH, kakvima potvrđuju da su i ova tijela zaprimila pomenutu prijavu. Elem, Kancelarija tužioca ICC nije čekala da prijavu dobije od Ministarstva pravde BiH, preko kog je upućena u skladu sa našim zakonom o primjeni rimskog statuta, nego je potvrdila prijem direktne prijave (šta baš i nije u duhu pozitivne prakse).

Drugo, Tužilaštvo BiH dobrih dvadeset dana imalo je prostora za "igru gluvih telefona". I ta faza je definitivno završena. Zna se kakve pravne obaveze je zakonodavac propisao u datoj situaciji, a to što v.d. glavnog državnog tužioca Gordana Tadić još uvijek mamura od praznikovanja upravo pogoduje interesima "PRAVDE ZA DAVIDA". Konkretno, da bi neki zločin direktno procesuirao ICC potrebno je utvrditi kako država u kojoj je počinjen nije sposobna to procesno materijalizovati. I institucije BiH izvanredno "dokazuju" svoju nesposobnost!

Znači, napokon dolazimo do onoga šta sam kao idealno rješenje naših problema pozicionirao prije više od pola godine - do mogućnosti pokretanja međunarodne istrage. Na korak smo do toga! Znam koje procesne radnje treba preduzeti u narednom periodu i stvarno treba biti naivan pa vjerovati da ću to propustiti.

Elem, ovde se moram vratiti na sam početak Davorovog i mog procesnog djelovanja. I dalje moj "zadatak" je stvaranje pretpostavki za sprovođenje zakonite istrage, a na Davoru je da svojim dokazima i saznanjima "zarije koplje u srce aždaje". Zato cijelo vrijeme ukazujem koliko je važno to što je Davor izbjegao pokušaje fizičke eliminacije, pa i sačuvao dokaze koje je mjesecima strpljivo i kontinuirano sakupljao. No, prepoznao je Davor sve postavljene zamke i odreagovao tačno onako kako je i trebalo.

To što ubice i zločinci Davora tretiraju kao bjegunca pod potjernicom u stvari vrlo brzo postaće njihov problem. Tužilaštvu BiH  jasno je ukazano zašto Davora imaju tretirati kao "prisilno nestalo lice" (po Rimskom statutu), te kao svjedoka i žrtvu zločina. Po tom osnovu znaju i kakvu fizičku i pravnu zaštitu su mu obavezni pružiti. Baš kao i drugim žrtvama zločina. Ako neće Tužilaštvo BiH ima koje hoće - ono međunarodno.

Za kraj moram podsjetiti sve one hapšene, progonjene i maltretirane članove "PRAVDE ZA DAVIDA", iliti druge direktne žrtve "Zločina protiv čovječnosti", na ono šta sam im redom ukazivao. Konkretno, svima sam rekao da čuvaju dokumente koji su im uručeni, snimke, medicinsku dokumentaciju i drugo kako bi te dokaze priložiti prilikom svjedočenja. Presuda kojom je Aleksandar Gluvić kažnjen sa 20 dana zatvora fantastičan je dokaz koliko je pravosuđe BiH "sposobno" postupati po ovom krimenu, odnosno da se još kako možemo nadati međunarodnom sudovanju.

No, u ovom trenutku ključno je obezbjediti pravnu zaštitu Davoru Dragičeviću jer je on taj ključni akter daljeg procesnog djelovanja. Obzirom da je pružao zaštitu i pomagao većini onih koje je režim mjesecima progonio i za dokazivanje "Zločina protiv čovječnosti" Davor ima najviše dokaza i saznanja. Da ne govorimo o Davidovom ubistvu. Eh da, kroz istragu "Zločina protiv čovječnosti" neminovno će biti istraženo i samo ubistvo, a posebice zbog činjenice da su počinioci jedni te isti. 

Na čemu počiva esencija spornih događanja? Nikada niko nije sjeo za sto i dogovarao kako će počiniti "Zločin protiv čovječnosti". Tako su ubice i saučesnici u ubistvu Davida Dragičevića još prije 24.03.2018. godine (prije pronalaženja njegovog mrtvog tijela) skovali kriminalni plan daljeg djelovanja na planu neprocesuiranja/fingiranja zločina. I to mogu vrlo egzaktno dokazati. Kako se situacija dalje razvijala zločinačko udruženje započelo je napadati sve one koji su se suprotstavljali njihovom kriminalnom naumu. Normalno, zajednica "PRAVDA ZA DAVIDA" postala je primarna meta njihovih protivpravnih napada. 

Vremenom to poprima obilježja protivpravnog sistematskog i širokog napada, gdje se sve više zloupotrebljavaju državno-represivni aparat, institucije i javna dobra (npr. RTRS) Republike Srpske. Ono šta je uslijedilo 25. decembra i nadalje samo je eskalacija "Zločina protiv čovječnosti", nakon čega više nema nikakvih dilema oko toga da su prijavljeni Lukač, Ćulum, Ilić, Lubura, Švraka i Lepir protivpravno i krajnje brutalno napali ciljnu grupu civilnog stanovništva.  Elem, takav napad je zabranjen i kažnjiv! Znaju to odlično i svi oni koji mjesecima aktivnim činjenjem ili nečinjenjem pomažu zločincima, a tu prije svega mislim na kompletan vrh vlasti Republike Srpske. Znaju i samo zato su ovako iznenada "zanijemili"!


Primjedbe

  1. da podsjetim.. milosevica je radovan odveo u haag vucica ce dodo :-9 ni putin im nemoze pomoci :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako mi je ovaj tekst popravio dan, nemate pojma! Svaka cast! Nestrpljiva sam da docekam dan PRAVDE ZA DAVIDA I ZA SVU DJECU, I ZA SVE NAS!
    "I nad popom ima pop!" - hvala nebesima!

    OdgovoriIzbriši
  3. Borislave,pozdrav! Unio si posticaje u vijeru i nadu da ce istina doci na vidjelo,te da ce pravda pobijediti.Ja ti se licno nemijerljivo zahvaljujem na angazovanju i zahvaljujem Bogu koji ti daje snagu i istrajnost da mudro koristis svoje znanje i iskustvo u sluzbi istine i pravde.Ponosan sam na tebe i pravo mi je zadovoljstvo kada te vidim na skupovima PRAVDA ZA DAVIDA.Siguran sam da ce Svemoguci nagraditi tvoje angazovanje,a i narod koji je zeljan pravih ljudi,istinskin,hrabrih i mudrih boraca za istinu i pravdu.Vidim te kao buducega ministra koji ce sluziti svome narodu,istini i pravdi,a ne mafiji,kriminalcima,samoljubivcima,ljudima tastine i oholosti.Bog te obilno blagoslovio i sve u tvojio porodici! Srdacno i sa postovanjem! Zoran Veselinovic

    OdgovoriIzbriši
  4. Pravda svakog stigne. Čestitam.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kada bi postali sef policije ja bih se usudo vratiti u moju rodnu BL. Ovako dok Lukac stoluje,nikad. Sretno Boro!

    OdgovoriIzbriši
  6. Svaka čast dajete snagu "običnom" čovjeku da ne poludi i da posustane u svojim namjerama da se odupre nepravdi.Neka vas poživi dragi Bog i da vsm snagu da nastavite i budete oni koji će učiniti da klica pravde, ponovo procvjeta na ovim prostorims

    OdgovoriIzbriši
  7. Svaka cast Pravda za Davida i sve mlade koji su morali da plate zivotom za ono govno Dodika i njegove lopove.Sa vama smo do kraja...Klinac iz geta

    OdgovoriIzbriši
  8. Svaka cast na svakom trugmdu do sada i u buduce

    OdgovoriIzbriši
  9. Poštovanje i hvala za nadu u Istinu i Pravdu.

    OdgovoriIzbriši
  10. Bozeeee,samo da docekamo pravdu

    OdgovoriIzbriši
  11. Borislave HVALA ZA SAV TRUD KOJI STE ULOŽILI MENE ZANIMA TVOJE MIŠLJENJE MOŽEMO LI OČEKIVATI POŠTEN RAD TE INSTITUCIJE MEĐUNARODNE I KOLIKO BI TO MOGLO TRAJATI I KADA BI MOGLI POČETI RADITI NA OVOM SLUČAJU HVALAAA.

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala Vama Boro i svima koji se bore za Pravdu...Pravda za Davida

    OdgovoriIzbriši
  13. Ne sumnjam ja u dobronamjernos gospodina Borislava Radovanovica ali moram da primjetim da Haški sud ima svoj mandat za koji je formiran i potvrdjen u UN te iz tog vremenskog djelokruga ne može izlaziti. Ako se to zna, kakva je svrha podnošenja prijave istom. Sud je svakako poslao obavjest o zaprimanju ali će isto tako poslati obavjest da to djelo ne može razmatrati niti procesuirati.Ne sumnjam ni u dobronamjernost grupe "Pravda za Davida" ali isto tako moram primjetiti da je nekim svojim postupcima dosta nanjela štete tom predmetu.

    OdgovoriIzbriši
  14. Teško je sa lopovskom kriminalnom bandom izači nakraj

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!