ZADUŽUJ SE REPUBLIKO SRPSKA: Lukač kupuje tri helikoptera


Piše: Borislav Radovanović

Vlada RS od skupštine je zatražila odobrenje za nova zaduženja od 1,1 milijarde maraka, obrazlažući to potrebama putne infrastrukture, energetskih projekata i zdravstva. Normalno, nije rečeno kako je samo ministar Lukač plan nabavki za ovu godinu sa manje od 9 miliona podigao na nevjerovatnih preko 66 miliona (bez PDV). Ima se, može se: 42 miliona za tri helikoptera, 5  miliona za nove automobile i 10 miliona za "radarsku korupciju".Javnost je "doznala" brojne razloge novih basnoslovnih zaduživanja Republike Srpske. Za Koridor 5C treba 300 miliona maraka, pa 600 miliona za elektroprivredne projekte, 170 miliona za bolnice i drugo. No, 484 miliona maraka novih zaduženja za "potrebe" ministarstva nije pretjerano obrazlagano.

Zato na sajtu MUP RS vidimo kako je početni plan nabavki sa 8 853 200,00 samo jednom odlukom povećen za dodatnih  preko 57,5 miliona maraka. Dosad izražene nabavke za policiju premašuju 66,5 i to bez još desetak miliona PDV. Po dosadašnjoj praksi uslijediće još izmjena i dopuna plana nabavki, nemojte brinuti.

Od toga 42 163 000,00 maraka ide za nabavku tri helikoptera (vidi donji foto). Znamo koliko koštaju, a šta je tačno u pitanju možemo samo nagađati. Ako su helikoptere Oružanih snaga BiH mogli zloupotrebljavati za krijumčarenja i komercijalne letove, možemo samo nagađati za šta će ove koristiti. Testne letove i nadalje će vršiti Ceca Ražnjatović.  


Pored toga Lukač planira potrošiti 4 930 000,00 maraka na kupovinu novih vozila. Kakvih, znaće ministar nakon pregovora i kombinatorika. Sa druge strane na sajtu MUP-a oglašavaju rasprodaju tridesetak polovnih vozila. Na ionako za kupce vrlo privlačne cijene, objavljuju i sniženja od 10%. Ko ima hrabrosti pojaviti se može odlično profitirati.


Dolazimo i do tih kontraverznih radara, a o čemu sam mnogo pisao (otvori gornji naslov). Nije mi MUP odgovorio na upit da li je je "međunarodni" konzorcij koji je prošao na kasnije poništenom tenderu tražio nadoknađivanje troškova i izgubljene dobiti. 

Prošli su tendersku proceduru, stekli su uslove za potpisivanje ugovora, a nije njihova krivica što je vlada nakon toga poništila tender. Imali su pravo na obeštećenje, ali su se iz nepoznatih razloga odrekli prava i pretrpili štetu. Ili je ipak, kako sam sumnjao, u pitanju tajni dil pojedinaca. Po novoj odluci ministra vidimo da sam uobičajeno dobro pogodio.

Sporni radari davno su deponovani u nekom skladištu, a problem je nastao kada je Dodik intervenisao i zabranio marifetluk u kom  su smutljivci (privatni partner)  trebali profitirati do čak 80 miliona maraka. No, radari u vrijednosti 8-9 miliona maraka su ostali "zaštekani" i sad to valja nekako rješavati. 

Uostalom, kad nabave uređaje vidjećemo jesam li u pravu ili nisam. Odlično se zna razlika između onoga šta se danas prodaje od onoga šta su korumpirane barabe svojevremeno dogovorile. Eto već u Hrvatskoj imate novu tehnologiju kakva, pored mjerenja brzine, registruje i nevezivanje pojasa, telefoniranje i čak identifikuje vozača. A vidjećemo šta će Srpska dobiti. 

Na to valja cinično primijtiti da je jadna država koja "radarskim reketiranjem" puni budžet. Možda neko doista vjeruje kako će 110 radara diljem Srpske smanjiti broj poginulih vozača (problem sa kojim godinama tavorimo). Neće, jer kako prilagoditi brzinu katastrofalnom stanju puteva, preobimnom saobraćaju i opštem javašluku? No, o toj temi šire nekom drugom prilikom.

Dakle, pokazaće vrijeme kakve helikoptere će rastrošni ministar Lukač nabaviti, pa i za kakve svrhe će biti korišteni. Isto tako vidjećemo i kakvom radarskom tehnologijom će nas sve "usrećiti", pa i do toga da li se silna priča svela na tešku korupciju. O tome kako je policija naviknuta na luksuzne automobile već je postalo izlišno raspravljati. 

Gro građana Srpske stava je da se na policiji ne smije štediti, pri čemu pojmove policija i bezbjednost povezuju automatizmom i na vrlo glupav način. Isti ti i takvi vrlo skoro zaključiće: "Kome treba elektroprivreda ili elektrodistribucija, važno je da imamo Republiku Srpsku". Srpskoj odavno ni stanovništvo nije potrebno, ali važno je imamo helikoptete - da nam "komšije" zavide.Primjedbe

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

ŠOKANTNO: Osam pripadnika MUP RS direktni počinioci otmice i ubistva Davida Dragičevića

IDEMO DO KRAJA: Porodica Dodik do guše umiješana u ubistvo Slaviše Krunića

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

SLAVIŠA KRUNIĆ RAZOTKRIO SPECIJALCE-PLJAČKAŠE: Ministar Lukač organizator pljačke koja je trebala uništiti Krunića!

VIŠKOVIĆU JAVNO: Službenim vozilima vlade prevoze drogu i ubijaju ljude?! (FOTO)

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

MINISTAR LUKAČ PRETUKAO ZETA LUBURU: Otkrivam pozadinu hapšenja korumpirane inspektorke Jelene Florjan

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

BOSANSKI VITEZ NERMIN ŠEHOVIĆ: Podsjećanje na zasluge u razbijanju zločinačke organizacije Zijada Turkovića (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)