Kome prijeti Milan Tegeltija?!Piše: Borislav Radovanović

Zanimljivo je kako su pojedini mediji ažurni u prenošenju javnih prijetnji Milana Tegeltije prema prijavitelju i svjedoku u krivičnom postupku. Prenose kako će Tegeltijina "izabranica" Gordana Tadić podrazumijevano njega abolirati, a onda mene krivično goniti po njegovoj prijavi. U uređenim pravnim sistemima to se definiše kao zloupotreba moći i uticaja kakvi proizilaze iz njegove funkcije, a radi protivpravnog uticaja na prijavitelja i svjedoka, odnosno kao prijetnja. No, ja i dalje stojim iza navoda obe moje prijave protiv Tegeltije, kao i iza onih koje ću tek podnijeti.


Bez ispravki objavljujem sadržaj navoda Milana Tegeltije, koje su brojni mediji prenijeli bez da su ukazali o čemu se tačno radi:


"Prema tome kako je izvjesni gospodin Radovanovic povodom toga podnio krivicnu prijavu protiv mene sa ocitom namjerom da na osnovu ovakvih laznih navoda prouzrokuje krivicninppstupak protiv mene , a kako se radi o ocito laznom prijavljivanju, nakon sto nadlezno tuzilastvo izvrsi potrebne provjere i odluci o toj prijavi, istom ce tuzilastvu biti upucena kriivcna prijava za krivicno djelo lazno prijavljivanje protiv podnosioca ove krivicne prijave izvjesnog gospodina Borislava Radovanovica.".


Na koji to lažni navod se poziva "alfa i omega" B-H pravosuđa? On tvrdi da je "...
pravni fakultet u Banjaluci upisao 1990/1991 godine a diplomirao na istom u skolske 1995/1996 godine u junskom ispitnom roku kao prvi diplomirani pravnik iz moje skolske generacije koja je na prvoj godini brojala oko 500 studenata.". Kao i drugi sa kupljenim diplomama očigledno ima problem sa vremenom provedenim na "studiranju".

Naime, u njegovoj biografiji stoji kako je diplomirao 1995. godine, a ovde tvrdi kako je u pitanju "junski ispitni rok". Stvarno, zašto bi Tegeltija upisao još jednu "školsku godinu" nakon što je već diplomirao? Studijske godine upisuju se od septembra, a ovaj "stručnjak" je diplomirao tri mjeseca ranije - ukoliko je tačan podatak iz njegove službene biografije (1995.). 

Ili je možda, kako sad tvrdi, septembra 1995. upisao studijsku godinu, ali je onda mogao  diplomirati tek juna 1996. godine. U tom slučaju neistinit je navod iz njegove oficijelne biografije. Mislim, meni je svejedno, a na njemu je da skonta u kom dijelu laže.

Navodi kako je studiranje započeo 1990./1991. godine i da se to može egzaktno provjeriti. A šta je "pisac" time mislio? Opet ga pozivam da objelodani kada je položio Sociologiju jer je taj podatak orjentir mojih opservacija. Ja svojim izvorima vjerujem, a vidjećemo šta će pokazati "potrebne provjere".

Sa pozicije prijavitelja krivičnog djela nisam u pravnoj obavezi, a nisam ni ovlašten za vršenje "potrebnih provjera", međutim činjenično stvari nisu baš tako jednostavne kako zamišlja i kako bi želio Milan Tegeltija. 

U prijavi sam naveo precizno pravno tumačenje pojma "diploma", a opet kažem da njegova nije stečena u zakonitom i propisanom postupku. Poznata su mi i pravna sporenja oko pojma "lažna diploma", no pravo je dijalektička disciplina, pa možda dođemo i do nekih novih tumačenja. 

Za kraj moram još nešto cinički primijetiti. Iz njegovih tumačenja vidim da Tegeltija zaista pojma nema o obilježjima krivičnog djela "lažno prijavljivanje krivičnog djela". Nemam namjeru davati mu besplatne časove prava, nego je zabrinjavajuće da jedan takav "eminentan stručnjak" lupeta gluposti. 

Zato mi nije problem da Gordanu Tadić besplatno edukujem oko afere "Potkivanje". Pravna kvalifikacija kakvu valja primijeniti na ovaj predmet jeste "trgovina uticajem", odnosno da su inspektor Marko Pandža i Milan Tegeltija u saučesništvu počinili ovo krivično djelo. U minimumu njegove krivične odgovornosti Tegeltija je Pandži pomogao (radnja pomaganja) da ostvari/meterijalizuje novčanu korist. 

Ipak ću to detaljnije obrazložiti novom (trećom) prijavom protiv Tegeltije, a ta svakako neće biti posljednja. Još samo da ga podsjetim na njegovo javno obećanje kako će tužiti sve koji "objavljuju neistine" o njemu. Na tom planu tek se zagrijavam!


 

Primjedbe

  1. E Milane samo jedan mali razlog i ti bi na zapadu dao ostavku jer bi imao morala.A Ovako hiljadu razloga jos nemas morala på se vratis i ucjenjujes one koji bi mozda i radili ispravno.Zarobio si i VSTV i drzavu i unistio ih.Srami se gdje ti je dostojanstvo.Niko ti ne vjeruje jer samo lažes

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

MEGA-AFERA: Glavna inspektorica vibratorom nokautirala ministra (FOTO)

RASKRINKAVANJE LAŽOVA VUKANOVIĆA: Ivan Begić je prodao svoj porno snimak (FOTO)

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)

SUROVA ISTINA: Po pozivu ministra Lukača stavljen sam na "crnu listu" BN TV! (VIDEO)

Otkrivam identitet pritvorenog pomagača u ubistvu načelnika Bašića (FOTO)

DOSTA JE LAŽI I OBMANA: Ko i kako zloupotrebljava ubistvo načelnika Bašića?!

UDARNA VIJEST (VIDEO): Radinković najavio istinu o stradanju Nikole Đurovića - Hoće li razotkriti Dodika?!