Razriješiti mandata sve sudije i tužioce u BiH!


Piše: Borislav Radovanović

Urednik portala "DEMOS.ba", Nermin Bise, zatražio je podatke o obrazovanju i stručnim kompetencijama Milana Tegeltije i Ružice Jukić.  Umjesto toga dostavljeno mu je rješenje protiv kog sad slijedi ozbiljna pravna bitka - sve do otkrivanja stvarne istine. Dotad imamo pravo nagađati o Tegeltijinom obrazovanju, pa i objavljivati diplome za koje pretpostavljamo da ih VSTV krije od javnosti. Evo i fotke sa polaganja pravosudnog ispita. Elem, u daljem tekstu iznosim zaista zabrinjavajuće podatke iz biografije ovog udbaško-političko-kriminalnog eksponenta u B-H pravosuđu.



Ispod teksta možete vidjeti rješenje koje je VSTV dostavilo portalu DEMOS.ba , kao pravnu reakciju na njihov upit. Već samo donošenje rješenja, a potom i sadržaj istog, nameću pitanje: ima li u tom VSTV-u iko sa legitimno stečenom diplomom pravnika? 

Ono šta je dostavljeno uredniku Nerminu nema veze sa zdravim razumom, a kamoli sa pravom. No, u kontaktu smo, pa znam da je spreman na ozbiljnu pravnu bitku sve dok ovu stvar ne istjera na čistac. I nije to samo pitanje diplome!

Dakle, moji izvori tvrde da je Milan Tegeltija pravni fakultet banjalučkog univerziteta upisao u redovnom upisnom roku (jun-jul) 1993. godine, pa sasvim razumljivo pitamo: kako je mogao diplomirati 1995. godine? Nikad ovaj fakultet nije izlazio iz okvira osmosemestralnog obrazovanja, šta podrazumijeva četiri godine studiranja. 

Po kom "specijalnom programu" je Tegeltija mogao osmosemestralni dodiplomski studij okončati za dvije godine? Da, bio je rat, kada je bilo "normalno" ubijati, silovati, razarati, progoniti..., pa čak i pribaviti fakultetsku diplomu. No, dođe i mir, kada se ratna dešavanja ispitaju - od zločina do lažnih diploma, a počinioci sankcionišu.

Kada VSTV, kao tijelo koje je "alfa i omega" pravosuđa jedne države, odgovori da se neke stvari "podrazumijevaju" kao društvo obavezni smo reagovati. U zemlji gdje je dokazano da su hiljade diploma nezakonito stečene mi bi trebali vjerovati i u stvari kakve su sumnjive svakom ko je samo godinu studirao. Nije urednik DEMOS-a pitao ima li Tegeltija kakvo "ćage", nego ima li legalno i legitimno stečenu diplomu. A može li Tegeltija imati validnu diplomu?!

Nema potrebe završiti fakultet da bi znali kako nije moguće polagati ispite dok ne okončate predispitne obaveze, niti je moguće upisati ocjenu prije negoli ste ispolagali sve ispite iz prethodnog semestra (i studijske godine). Možemo govoriti o nekakvim posebnim programima za studente sa izuzetnim rezultatima, ali je nemoguće "prepoloviti" vrijeme studiranja.

Elem, ko je iole upućen u te stvari zna da na ovim prostorima tradicionalno imamo propisanu obavezu po kojoj je radno angažovanje prije polaganja pravosudnog ispita svedeno na najmanje dvije godine u pravosuđu ili tri godine u javnoj upravi. 

Po zvaničnoj biografiji Tegeltija je već 1997. godine imao položen i pravosudni spit. I pravosudni ispit položio je na istom fakultetu na kom je ekspresno stekao diplomu. Ljudi moji, negdje 1997. godine Tegeltija je trebao pripremati diplomski rad (pod uslovom da je sve dodiplomske obaveze ispunio u rekordnom roku), a on je uspio i pravosudni ispit položiti. 

Pa kojom brzinom je taj čovjek uspio pronaći mjesto u srbačkom sudu, odraditi dvije godine stažiranja, pa stići i položiti pravosudni ispit? Pritom, fakulteti su obrazovne ustanove i nisu ovlaštene za polaganje takvih ispita (danas je to Agencija za državnu upravu RS i Ministarstvo bravde BiH). Samo kod Tegeltije baš sve je moguće!

U daljem valja ozbiljno provjeriti da li je Milan Tegeltija ikada imao registrovanu advokatsku kancelariju ili je i to krivotvorio da bi ispunio minimum uslova za imenovanje na poziciju tužioca. Hajde da mu "priznamo" kako je vršenje dužnosti vojnog sudije (iako ništa nije radio!) pretpostavka za imenovanje za mjesto tužioca u Okružnom tužilaštvu u Banja Luci, ali mu nedostaje tri mjeseca od propisanog trogodišnjeg minimuma rada na pravnim poslovima. 

Pozicija savjetnika Ombudsmana ne može se računati u tu kategoriju, a kao vojni sudija radio je manje od tri godine. Zato intrigira ta njegova inače nikom poznata "advokatura". No, nije to sve u ponižavanju elementarne inteligencije kada je u pitanju javno prezentovanje karijere Milana Tegeltije.

Po Zakonu o VSTV za imenovanje na poziciju predsjednika osnovnog suda propisana je predispozicija da takav "...ima dokazane rukovodne i organizacijske sposobnosti bitne za rad tog suda...". Milan Tegeltija prije toga radio je kao tužilac, odnosno niti jednog jedinog dana nije radio kao sudija osnovnog suda. 

Kakve to "dokazane sposobnosti bitne za rad tog suda" je mogao imati ako nikada nije radio kao sudija civilnih sudova, a kamoli u Osnovnom sudu u Banjaluci? Kakav predsjednik suda - tako i izgori depozit suda sa spisima i dokazima.

Zatim Tegeltija podnosi ostavku na poziciju predsjednika suda, a kako bi se mogao kandidovati za članstvo u VSTV ispred kategorije sudija osnovnih i okružnih sudova RS. I neko će narod ubijediti da Milan Tegeltija nije "politički projekat" ili eksponent udbaško-političko-kriminalnih centara moći pozicioniran samo kako bi banditi imali kontrolu nad cjelokupnim pravosudnim sistemom.

Zbog svega prednje navedenog više kao društvo ne trebamo postavljati zahtjeve tipa razrješenja mandata kompletnog sazava VSTV-a, nego apsolutno svih nosilaca pravosudnih funkcija. Sve koje je Milan Tegeltija sa ovakvim "stručnim kompetencijama" imenovao na pravosudne funkcije valja otjerati jer je o njihovom imenovanju odlučio čovjek sa lažnom diplomom, sa diskutabilnim pravosudnim ispitom, da sumnjivim imenovanjima na mjesta tužioca i predsjednika suda, pa sve do sadašnje funkcije! 

Kod ovog "sudije" nema jedne jedine karijerne stavke koja nije sumnjiva ili diskutabilna. Čovjek koji je na pravnom fakultetu položio tek nekoliko ispita postavio je bukvalno sve nosioce pravosudnih funkcija u državi. Ma sve to treba razriješiti mandata i tačka!



Primjedbe

  1. Ništa neobično u RS i BiH.Kako recimo je Mile Međed mogao biti Komandir TVJ Prijedor ako se Zakonom o zaštiti od požara izričito propisuje da se za Starješinu/Komandira može postaviti lice koje je tehničke struke zvanja u VI ili VII stepenu obrazovanja a dotični je valjda politolog. Naravoučenije - odskočna daska za napredovanje je nepoštivanje Zakona.Doduše nije se on sam postavio na tu poziciju, politika je iznad Zakona!!! pardon političari, ako je to nešto što ima mjernu jedinicu za zlo!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću