DNEVNI AVAZ: Medijski fenomen ili pranje novca lažnim tiražima?!


Piše: Borislav Radovanović


Čudno mi da "Dnevni avaz" nije objavio vijest koju sam im poslao, a upravo je u pitanju nešto čime bi se svaki medij ponosno pohvalio. Po podacima koje sam izanalizorao "Avaz" je medijski fenomen kakav valja ozbiljno istražiti jer takve tiraže niko nikada u vascijelom svijetu nije uspio postići. Kako izbjegavaju ovu temu biće da sam opet "nagazio na žulj" - sumnjom da preuveličavanjem tiraža peru novac od kriminala (droge!). Ko bi se tome nadao od Fahrudina Radončića, bivšeg ministra sigurnosti?!




ZAŠTO "AVAZ" NIJE OBJAVIO OVU VIJEST?


Analizirajući javno dostupne podatke zaključio sam kako „Dnevni avaz“ predstavlja fenomen u domenu dnevnih novina kakav treba ozbiljno istražiti. Upravo, ISTRAŽITI!


Tiraži kakve ima „Dnevni avaz“ su takve prirode da bi vodeći svjetski mediji objektivno gledano trebali Fahrudina Radončića konsultovati oko uspjeha kakav nigdje prije i poslije njega nije zabilježen.

Naime, glavni i odgovorni urednik „Avaza“, gospodin Faruk Vele, oktobra 2015. godine, povodom 20 godina rada ovog medija, u izjavi za portal „Medijacentar“ ( provjeri: OVDE ) pohvalio se podacima kakvi zavređuju ozbiljnu pažnju. 

Konkretno, urednik se pohvalio kako je od 1995. do 2015. godine Avaz izdao 7 248 brojeva lista sa preko 365 miliona primjeraka lista. Proizilazi da je prosječan tiraž iznosio 50 358 primjeraka. Zadivljujući prosjek tokom dvije decenije!

Takav prosjek ne bi trebao začuditi ukoliko uobzirimo podatak iz februara 2008. kada je dnevni tiraž „Avaza“ premašio 100 000 primjeraka ( provjeri: OVDE, FOTO). Zaista imoznantan rezultat ukoliko uobzirimo podatak da rekordan dnevni tiraž „Informera“, bar po objavi Dragana J. Vučičevića iz decembra 2015. godine, iznosio 135 995 primjeraka.

Znači, „Dnevni avaz“ uspjevao je i „Informeru“ paritati po broju prodanih dnevnih promjeraka (100 000). Bez ikakvih kalkulacija kompariram samo dva dnevna štampana medija sa najvećim tiražom iz država slične kupovne moći i navika čitalaca.

Interesantno je samo da „Informer“ posluje u državi sa dvostruko većom populacijom od Bosne i Hercegovine i već po tome uspjeh „Avaza“ zavređuje posebnu pažnju. Ukoliko, pak, realno sagledamo potencijalno tržište „Avaza“ slobodno možemo govoriti o četiri puta manjoj kategoriji, a to opet ide u prilog našem mediju.

No, da se manemo Srbije, postoji još javno dostupnih podataka koje treba apostrofirati. Po podacima portala „Mediaonline“ ( provjeri: OVDE ), specijalizovanog za analizu rada medija ex-Yu prostora, iz januara 2004. godine, „Avaz“ svog najvećeg konkurenta na B-H tržištu, list „Oslobođenje“, nadmašuje i do 10 puta. Kako oni navode „Oslobođenje“ tada nije premašivalo tiraž od 10 000 primjeraka, dok su „Avazova“ izdanja kretala se između 35 000 i 103 000 primjeraka.

Mislim da u istoriji novinarstva nije poznat slučaj da je neka novina svog najvećeg konkurenta tiražom premašivala od 3,5 do preko 10 puta, a posebno u okolnostima da je u BiH tada po broja stanovnika djelovalo mnogo više medija nego što je po parametrima struke bilo prihvatljivo (uopšte shvatljivo!).

Opet, moja istraživanja vezana za desetak godina poratnog perioda i strane donacije definitovno ukazuju da je „Dnevni avaz“ izvanredan fenomen. Naime, više puta pisao sam o tome kako su „Reporter“, „Oslobođenje“, „Slobodna Bosna“, „Nezavisne novine“ i drugi štampani mediji godinama dobijali pozamašne inodonacije u vidu novca, opreme, pa sve do repromaterijala. Naš „Avaz“ je dakle djelovao u uslovima ozbiljno nelojalne konkurencije, a opet dosezao tiraže kao aman svi sponzorisani mediji zajedno.

Znači, izvan svake razumne sumnje „Dnevni avaz“ je medijski fenomen nad fenomenima, a kakav bi valjalo istražiti mnogo ozbiljnije od ove adhok analize.

NAPOMENA: Kao „bivši policajac“ znam da mediji preuveličavanjem tiraža ponekad peru novac za narko mafiju i slične kriminalne kategorije, a šta moramo uobziriti kao eventualnu mogućnost – čisto da ne bi izveli pogrešne zaključke.

Normalno, kao bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić ne bi se upuštao u kriminalne radnje („pranje novca“), a svi znamo i da je oslobođen optužbi za organizovani kriminal sa Naserom Keljemendijem.

Vjerujem da su međunarodnim istragama obuhvatili i ovu mogućnost (preuveličavanje tiraža radi pranja novca), tako da „Dnevni avaz“ doista možemo istraživati kao medijski fenomen - bez kakvih kriminalnih dimenzija ili podozrenja spram javno prezentovanih podataka. 

P.S. Stvarno, jesu li istragom o vezama Radončića i Keljemendija obuhvatili i pranje novca od droge? Ne mogu vjerovati da je Tužilaštvo BiH to propustilo!???

 

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)