Lukač i Ćulum žrtvama sopstvenih zločina zabranjuju prikupljanje dokaza!


Piše: Borislav Radovanović

Šta tačno posljednjih dana procesuirani zločinci Dragan Lukač i Darko Ćulum pokušavaju zabraniti svojim žrtvama iz "PRAVDE ZA DAVIDA"? Prikupili smo potrebne dokaze da institucije Bosne i Hercegovine nisu sposobne procesuirati "zločin protiv čovječnosti" koji smo Kancelariji tužioca međunarodnog krivičnog suda (ICC) legitimno prijavili prije aman pola godine. 

Pošto je naša zemlja pod međunarodnim protektoratom trenutno prikupljamo dokaze da Kancelarija visokog predstavnika - OHR nije ništa uradila na planu sprečavanja i suzbijanja zločina koje trpimo, a dosegli su najtežu štetnu posljedicu propisanu Rimskim statutom - "prisilnog nestanka" protivpravno napadnute civilne grupe. 

Dakle, utvrđujemo i posljednju potrebnu procesnu pretpostavku direktnog angaživanja međunarodnog suda (ICC) po našoj prijavi. Sve šta činimo ovih dana jeste prikupljanje potpisa žrtava za zajedničko obraćanje (peticiju!) Visokom predstavniku Valentinu Incku, a zločinci koje smo procesuirali zabranjuju žrtvama legitimno prikupljanje dokaza.

Naša Nada kleči i sa Molitvenikom SPC-a moli za milost!
Da bi izbjegli bilokakve manipulacije oko "ometanja poslova crkve" ističemo da je vladika Jefrem svoj privatni posjed na zadnjoj strani crkve ogradio, a mi potpise prikupljamo na javnoj površini i izvan njegovog "imanja". Što se nas tiče policajci mogu narednih stotinu godina "čuvati" privatni posjed vladike Jefrema, ali samo unutar jasno vidljive ograde. 

Pokušao sam odgovornim licima MUP-a u sjedištu i PU Banja Luka ukazati da su ovakvi oblici teške diskriminacije  građana zabranjeni; da je tortura, nehumano i ponižavajuće tretiranje i kažnjavanje zabranjeno ustavom i međunarodnim konvencijama; a posebno u kriminalnoj namjeri produkovanja "prisilnog nestanka" napadnutog civilnog stanovništva. Odbili su da o tome razgovaraju, međutim i ovo je način da im saopštim kako nemaju pravo zloupotrebljavati policiju za sprečavanje dokazivanja njihovih zločina.

Na kraju ove objave upozoravam policajce da su u ustavnoj i zakonskoj obavezi odbiti naređenja kakva podrazumijevaju činjenje teške diskriminacije, torture, nehumanih i ponižavajućih tretmana ili kažnjavanja, odnosno da izvršavanja nezakonitih naređenja povlače krivičnu odgovornost po principu individualne odgovornosti. 

Podsjećam ih da imaju pravo tražiti izdavanje pismenog naređenja prije izvršenja službene radnje po naređenju pretpostavljenog, a u čiju zakonitost sumnjaju (ako uopšte sumnjaju). U protivnome imaju se smatrati svjesnim i voljnim saizvršiocima zločina! Svaki prekršajni nalog, poziv, zapisnik i ino čuvamo kao dokaze zloupotrebe državno-represivnog aparata protiv nezaštičenih civila, a potpisan je od strane nekog policijskog službenika. Baš kao što prikupljamo snimke nezakonitog i bezobzirnog fizičkog nasilja!

Ukoliko će to našim policajcima  eventualno pomoći u shvatanju krivičnih djela koja čine, evo objavljujem i sadržaj podneska/peticije Kancelariji visokog predstavnika - OHR, koji ovih dana potpisujemo upravo zbog nezakonitosti kakve neskrivljeno trpimo. Čisto da znaju šta "zabranjuju"!

 
SADRŽAJ PODNESKA:


„PRAVDA ZA DAVIDA“


KANCELARIJA VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH – OHR
    -   Visoki predstavnik g. Valentin Incko


Gospodine Visoki predstavniče,

mi, dolje potpisane žrtve sistematskog i rasprostranjenog protivpravnog napada državno-represivnig aparata Republike Srpske protiv civilnog stanovništva, napadnute ciljne grupe poznate kao neformalna zajednica građana „PRAVDA ZA DAVIDA“, obraćamo se sa molbom da u formi javnog saopštenja obavijestite nas i javnost povodom sljedećih pitanja:

  1. Da li ste za proteklih godinu i duže, od kada se svjetska javnost intenzivno i na nivou najpoznatijih medija bavi nezakonitom represijom državnog aparata nad nama, kao zajednicom i pojedinačno, preduzeli kakve mjere ili radnje suzbijanja protivpravnog napada, te zaštite napadnutog civilnog stanovništva i društva uopšte?
  1. Namjeravate li u narednom periodu preduzeti mjere i radnje u domenu vaših ovlaštenja na planu zaštite civilnog stanovništva, sprečavanja aktuelne nezakonite represije u očiglednoj kriminalnoj namjeri produkovanja „prisilnog nestanka“ civilne zajednice „PRAVDA ZA DAVIDA“ kao takve, odnosno nezakonitosti zabranjenih Ustavom BiH i Konvencijom protiv torture i drugih surovih, nehumanih ili ponižavajućih tretmana ili kažnjavanja (1984)?
Obzirom da se nalazimo u izuzetno opasnoj i teškoj situaciji, gdje je dio naše civilne zajednice bio prisiljen napustiti zemlju ili se na drugi način skloniti od torture, a svakodnevno javnost vidi šta trpimo mi koji i nadalje pokušavamo nastaviti kontinuitet mirnih okupljanja, više nismo sposobni ni da elementarno sagledamo posljedice protivpravnog napada, a najmanje smo sposobni da organizovano djelujemo na planu samozaštite od „prisilnog nestanka“.

Raspolažemo dokazima od kojih sve institucija vlasti državnog i entitetskig nivoa smo blagovremeno tražili zaštitu, uključujući i podnošenje prijava okružnom, republičkom državnom tužilaštvu, te dokazima da Bosna i Hercegovina nije sposobna procesuirati zločine kakvima smo neskrivljeno izloženi (posebno u smislu Rimskog statuta). Isto tako tražili smo pomoć i zaštitu od međunarodnih tijela koja djeluju u našoj zemlji, uključujući i Vašu kancelariju.

Gospodine Incko, na raspolaganju imate pravne instrumente i u mogućnosti ste da zabranite radnje protivpravnog napada na nas i čak izdejstvujete međunarodnu istragu povodom počinjenih zločina, da smjenama i zabranama spriječite pojedince u teškim zloupotrebama državno-represivnog aparata protiv civilnog stanivništva, pa sve do traženja međunarodnog političkog reagovanja zbog teških i masovnih kršenja zajamčenih prava i osnovnih ljudskih sloboda. 

Vi ste, baš kako i institucije Bosne i Hercegovine, u pravnoj obavezi Organizaciju UN-a izvještavati o dešavanjima i problemima u našoj zemlji, pa time i Komitet OUN protiv torture u Ženevi. Ukoliko Vi ne smatrate da oko zločina kakve mi trpimo nije potrebno izvijestiti Komitet protiv torture i Visoki komesarijat za ljudska prava, molimo da nas i javnost uopšte o tome obavijestite izdavanjem javnog saopštenja. To bi nadalje podrazumijevalo naše direktno obraćanje, a šta pomenuta međunarodna konvencija dozvoljava. 

NAPOMENA: U prilogu akta dostavljamo imena i prezimena, uz svojeručne potpise, tražilaca pravne zaštitu od torture i drugih surovih, nehumanih ili ponižavajućih tretmana ili kažnjavanja.

Banja Luka, 21.06.2019.

PRILOG:
-Kao u tekstu

„PRAVDA ZA DAVIDA“
 

Primjedbe

  1. Inzko je saucesnik kriminalaca i korumpiranih politicara ..Svojom sutnjom i ne cinjenjem apsolutno nista ,daje nam za pravo da SUMNJAMO U NAMJERE VISOKOG PREDSTAVNIKA INZKA ...?

    OdgovoriIzbriši
  2. Cudi me da sa svojim prijateljima sa kojima saradjujete i koji vas placaju niste trazili da bombarduju Banja Luku

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću