"MOST21" razotkriva prevaru Visokog sudskog i tužilačkog savjeta

Piše: Borislav Radovanović


Objavljujem saopštenje Pokreta „MOST21“ u kom razotkrivamo kakvu prevaru građana i javnosti je izveo Visoki sudski i tužilački savjet BiH, a sve po unaprijed smišljenom scenariju i u cilju da sačuvaju bandita Milana Tegeltiju od suspenzije i disciplinskog postupka. U pitanju je već viđen obrazac pravosudnih manipulacija, kao u predmetima ubistava Davida Dragičevića, Dženana Memića i desetina „režimskih zločina“. Kako kaže Amir Reko: „
Došlo je vrijeme kad svojim životima moramo braniti našu djecu i njihovo pravo na život i budućnost!“



Sa protesta u Sarajevu

„Pokret “MOST 21”

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Pokret “MOST21” najoštrije osuđuje nezakonito i nemoralno ponašanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine u nastojanju da spriječe utvrđivanje odgovornosti svog predsjednika Milana Tegeltije. Ovakve nezakonitosti i kršanja pravila struke već smo vidjeli u predmetima Davida Dragičevića, Dženana Memića i brojnih drugih nevinih žrtava, zbog kojih građani godinama opravdano protestvuju.

Analizirali smo dešavanja oko objavljivanja audio-video snimka Nermina Aleševića i posljednja saopštenja VSTV-a, te razotkrili prevaru kakva se narodu lažno prezentuje kao ispitivanje disciplinske odgovornosti Milana Tegeltije. Prema Zakonu i Poslovniku VSTV-a Ured disciplinskog tužioca (UDT) tokom sprovođenja istrage ovlašten je da pozove svako fizičko i pravno lice i od istog traži dostavljanje svih relevantnih dokaza, davanje izjave i potrebnih informacija. Pored toga imaju pravo od svih pravosudnih tijela i službenih lica tražiti saradnju i potrebne informacije, pa sve do uvida u konkretne predmete.

Po onome šta je javnosti poznato Nermin Alešević nije pozivan, niti je od njega traženo da UDT-u preda kompletan audio-video snimak radi analiziranja vjerodostojnosti i sadržaja. Isto tako u UDT-u mogli su uzeti izjavu od Aleševića, sa posebnim akcentom da li se VSTV-u obraćao legitimnim putem i kako se postupalo sa njegovim podnescima. Mogli su u svojstvu svjedoka saslušati Marka Pandžu, Vladimira Jurišića, Dalidu Burzić i druge osobe vezane za ovu aferu. Ključna radnja koju su u UDT-u mogli preduzeti, a nisu, jeste uvid u sporni predmet, pa čak i angažovanjem vješteka i stručnjaka, odnosno da sveobuhvatno istraže ovu društveno-opasnu i pravno-nedopustivu aferu.

Namjernim propuštanjem dužnih radnji vođenja istrage i prikupljanja dokaza iz Ureda disciplinskog tužioca omogućili su prvostepenoj disciplinskoj komisiji odbijanje njihovih zahtjeva za sprovođenje disciplinskog postupka i udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Tegeltije. Sve je činjeno kroz unutrašnji inkriminirajući dogovor članova VSTV-a da nezakonito sačuvaju pozicije na koje su sami sebe i ustoličili. U pitanju je već prepoznatljiv obrazac manipulacija i prevara unutar pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine. Istražni organi propuštaju dužne radnje i primjenu ovlaštenja, čak grubo krše zakone i pravila struke, a sve u cilju da osumnjičenima pomognu u izbjegavanju odgovornosti i sankcija.

Ovakva nezakonita i neprimjerena ponašanja nosilaca pravosudnih funkcija posebno su ispoljena u predmetima ubistava Davida Dragičevića i Dženana Memića, šta su građani prepoznali i započeli opravdane masovne proteste. Pokret “MOST21” od početka podržava porodice Memić i Dragičević u njihovoj borbi za istinu i pravdu, pa i učestvuje u protestima, samo što to nismo koristili u promotivne svrhe. Na istim principima naš pokret će i ubuduće djelovati.

Za kraj najoštrije osuđujemo i ponašanje političkih stranaka koje djeluju u Parlamentarnoj skupštini BiH. Smatramo politički krajnje neodgovornim to što još uvijek nijedna politička stranka nije predložila sazivanje posebne sjednice državnog parlamenta povodom ove afere, uključujući i započinjanje parlamentarnog nadzora nad radom VSTV-a. Naš stav jeste da Parlamentarna skupština ima pravni osnov i opravdanu potrebu za donošenje odluke o ukidanju mandata svim članovima VSTV-a, te da naloži novi izborni proces. Ovaj saziv VSTV-a je definitivno izgubio podršku i povjerenje građana.

Zbog svih navedenih činjenica Pokret “MOST21” poziva građane, aktiviste, organizacije, udruženja građana, neformalne zajednice i druge nepolitičke subjekte na udruživanje u svenarodni pokret i zajedničku frontu. Samo jedinstvenom i organizovanom borbom možemo se adekvatno suprotstaviti političkoj i institucionalnoj mafiji koja decenijama nekažnjeno ubija, pljačka, razara, obespravljuje i ponižava. Došlo je vrijeme kad svojim životima moramo braniti našu djecu i njihovo pravo na život i budućnost!

U Sarajevu, 06.06.2019. godine

Predsjednik pokreta:
        Amir Reko“

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!