Javni "striptiz" Ružice Jukić


Piše: Borislav Radovanović

Objavljujem autorski tekst Ružice Jukić u kom se sama "ogolila" oko pravničkog znanja, opšteg obrazovanja i intelektualne sposobnosti. Svaki čitalac neka sam prosudi zadovoljava li Jukićka kriterije sudskog daktilografa. Na njenom tekstu podvukao sam navode zabrinjavajuće prirode kada govorimo o jednom sudiji,  a komentarima (crvena boja) samo potegao nekoliko intrigntnih pitanja. Tokom čitanja obratite pažnju na gramatiku i pravopis, pa ćete shvatiti kako kod ove spodobe nije upitno srednjoškolsko, nego osnovno(školsko) obrazovanje.



ŠTA NAPISA I OSTA ŽIVA:
 

"Povodom javnog obraćanja gospodina Muriza Memića, prigodom njegove posjete, meni kao dopredsjednice Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine u mom uredu, a vezano za svima poznati slučaj smrti Dženana Memića, iako nerado , dužna sam se osvrnuti na to obraćanje, jer me je gospodin Memić pokušao kriminalizirati.
Po kom osnovu je „dužna se osvrnuti povodom-prigodom njegove posjete“ njenom visočanstvu? Glupost! Kako ju je Memić „pokušao kriminalizirati“? Ponudio joj mito? Šta? Nemoguće je nekog kriminalizovati javnom kritikom! Još manje „pokušajem“!

Točno je da je bio kod mene u uredu i da sa sam ga na najregularniji način saslušala i naravno emotivno primila njegovo tragediju. No, moram reći radi istine, bez plakanja.
Bio u uredu prigodom posjete – o čemu ona to? Kako „saslušala“ – vršila saslušanje ili slušanje? Kako se „emotivno prima tragedija“? Valjda pobrkala sa pojmom „prima mito“?! Možda bi i zaplakala da ju je Memić adekvatno „potkovao“?

Točno je da sam učinila tu ljudsku gestu i ponudila ga, kako on kaze "mezom " a što je on i prihvatio, a istine radi radi se o mom doručku koji sam podijelila sa njim. Nije mi prigovorio tad na tom neprimjernom kontaktu i neprimjernoj gesti.
Muriza je „na najregularniji način saslušala“ između zalogaja. Inače prima stranke dok doručkuje? Aha, trebalo je da joj Muriz ukaže kako je nepravilno i nepristojno jesti dok vrši službene radnje!

Točno je da sam sasvim sukladno, mom poslu ostvarivala kontakte sa kolegama iz parvosudja, a sve u vidu pomoći gospodinu Memiću ,naravno u okvirima zakonitosti i mojih ovlasćenja, kako bi se pomoglo gospodinu Memiću, da iznese svoje viđenje i problem.
„Sukladno“ i „ovlasćenja“ u istoj rečenici – znači u pitanju je novohrvatsko-novosrpski jezik. Semantičko-logički ni Ružica ne zna šta je ovde htjela reći. Ona je kontaktirala kolege kako bi Memiću „pomogla“ da njoj, u njenoj kancelariji i uz doručak, „iznese svoje viđenje i problem“. Ili da Ružica „Pravnica“ i te kolege pomognu Murizu oko pres-konferencije (da Ifetu olakšaju)? Šta li? Ako neko ovo razumije molim da i meni pomogne!

Medjutim točno je da me gospodin Memic pokušava, baš sada iznenada, kada se vodi medijska hajka, navodjenja od pardržavnih struktura protv mene, kriminalizirati i to na njagori mogući način, optužujuci me da sam saučesnik grupe u zataškavanju ubistva njegovog sina.
Muriz proziva Tegeltiju i Jukićku odavno, ali ne bi trebao „...baš sada iznenada, kada se vodi medijska hajka, navodjena od paradržavnih struktura...“. Kad Ružica proziva i Kurtu i Murtu, pa sve do OHR i ambasadora, to je njeno „pravo“, dok su kritike drugih „napad na pravosuđe“. Svima je Ružica lijepo objasnila kako imaju pravo davati pare i „pravo“ na ćutanje. Dobro je Muriz i prošao, pa nije optužen za pripremanje napada na Sergeja Lavrova. Možda bi i do toga došlo da jedna od tema nisu bile inodonacije. Nadati se da će Ruža u „kaznenoj prijavi“ objasniti na kakve „paradržavne strukture“ se njeni navodi odnose.

Kako sam ja sudac i obnašatelj visoke pravosudne funkcije, time su te neodgovorne i monstruozne optužbe jos teže.
Aha, sad više nije riječ o „pokušaju kriminalizovanja“, nego imamo prelaz na „neodgovorne i monstruozne optužbe“. Ona zna za „hajku“ i „paradržavne strukture“, a Muriz je automatizmom akter nekakvih dešavanja i struktura. Još kad bi u prilogu svojih navoda ponudila neki dokaz! Nego, od kad se angažovanje u VSTS-u podvodi pod vršenje „pravosudne funkcije“? U srećnijim društvima, inače, na nosioce pravosudnih funkcija primjenjuju se oštriji standardi – od nadzora do sankcija. Iole referentna javna kritika povlači institucionalni nadzor, jer se povjerenje građana u pravosuđe tretira kako jedan od stubova društva.

Obzirom da gospodin Memic, svoje izjave daje u prisustvu svog odvjetnika gospodina Ferageta , nadam se da je svjestan i upoznat koju pravnu težinu imaju te njegove izrečene optužbe.
Znači i Ifet Feraget „zna“ za djelovanje „paradržavnih struktura“, pa i da su Murizove „izrečene optužbe“ u funkciji njihove „hajke“. Opet naš Ifet na optuženičkoj klupi. Zalud Muriz reče da se Ifet protivio njegovom takvom istupu? Možda je advokat trebao Muriza vezati kod kuće ili slomiti mu nogu, pa da tako onemogući slobodu misli i javnog istupanja svog klijenta. Ili Ifet nije trebao uz Muriza? Mnogi bi se obradovali da ovog jedinog preostalog moralnog advokata mogu „izbaciti iz bitke“, pa da „pravno sataru“ Muriza i Davora – očigledno uključujući i Ružicu „Pravnicu“. No, ključno je da „sudija“ Ružica ne razlikuje davanje izjave u krivičnom postupku i u okviru medijskog istupa!

Zato ću biti primorana podnjeti kaznenu prijavu protiv gospodina Mamica i tražiti da dokaže moje ucešće ometanja pravosudja u tako teškom kaznenom djelu, ubistvu njegova sina.Također morati će da dokaže i kako sam ja utjecala na iznenadnu promjenu odluke žalbenog vijeća .
Da jesam to bi bio teški kriminal, posebno ako se radi o ovom slučaju .
Ovo kaznena prijava će se odnositi na njegov javni istup.
Kako će „biti primorana“ i od strane koga? Kategorije „samoprimoravanja“ najčešće imaju medicinsku dijagnozu, a ako je drugi primoravaju – neka njih prijavi. Još da objasni po kom zakonu ona može tražiti da Muriz dokazuje bilošta, u kakvom postupku, pred kakvim sudom...??? No, o kakvom ona sad „ubistvu“ piše kad se krivični postupak zvanično vodi zbog saobraćajne nezgode? Lapsus kalamiti usljed znanja istine? Dobro, već smo shvatili kako će Ružica „Pravnica“ prijaviti Muriza za „pokušaj kriminalizacije“ u okviru javne kritike ili javnog govora. Još da nam kaže o kom krivičnom djelu je riječ. Koje krivično djelo i iz kog zakona je počinjeno, pa da procijenimo ima li u priči možda „apsolutno nepodobnog pokušaja“ – npr. Ružu je nemoguće kriminalizovati preko onoga šta već imamo.

Podsjećam gospodina Memica, da ove zastrašujuće optužbe, mene kao nositelja pravosudne funkcije, imaju dodatnu težinu, jer uznemiravaju javnost , huškaju je protiv mene , kriminilaziraju pravosudje .
To šta Muriz Memić (Davor, ja i brojni slični) radi stručno se naziva „uzbunjivanje javnosti“ (djelovanje zaštićeno zakonom, ustavom i međunarodnim pravom), s tim da je uznemirenje javnosti podrazumijevana (čak željena) posljedica.

One ako su točne moraju biti dokazane , ako nisu morati će se suočiti gospodin Memić sa svim zakonskim posljedicama takvih tvrdnji i lažnih optužbi.
Nadalje , dužna sam reći , da ne postoji osoba, kojoj bih ja ispunjavala želje, da ne glasujem ili glasujem za nekog nositelja pravosuđa, jer on misli da tako trebam .
Ala, nikako da nam „vrli sudija“ objasni po kom zakonu, u kakvom postupku i pred kojim sudom Muriz „mora dokazati“ bilošta. Po ovome Muriz će sam morati dokazati da je iznio „lažne optužbe“ samo zato što Ruža tvrdi da je nešto lažno. I podrazumijeva se da će biti sankcionisan! Pritom, Ružica ne dopušta ni promišljanje o tome da su Murizovi navodi možda tačni, da se istinitost navoda uopšte istražuje, a kamoli da Muriz i ona na suđenju ukrste dokaze i argumente. I da se zna: ona je ta koja „misli“, pa sve do pozicije da drugima uskrati pravo razmišljanja i izražavanja misli.

Tada bih činila kazneno djelo , isto tako kada bih popustila pritisku politike, ulice, kriminalaca koji zamjenjuju teze ili paradržavnih pravosudnih i obavještajnih skupina.
Koje krivično djelo bi počinila kada bi uvažila Murizovo (oštećenog, svjedoka i žalitelja na ponašanje tužioca) mišljenje? Čekamo objašnjenje! Ili da Ružica „Pravnica“ napokon objasni veze i relacije Muriza sa „pritiscima politike, ulice, kriminalaca, pravosudnih i obavještajnih skupina“.  Muriz će izgleda morati „dokazivati“ šta se vrzma po njenoj blentavoj glavi, ali uz uskraćeno pravo na pomoć psihijatra.

Upravo svaki takav zahtjev za mojom ostavkom me čini jos uvjerenijom da ne smijem podleći pritiscima.
Šta je „pisac mislio“? Povećanje broja zahtjeva za ostavkom učvršćivaće njenu volju da ostane na poziciji. Elementarna logika nalaže dijametralno suprotno razmišljanje!

Vezano za najvaljenu kaznenu prijavu protiv mene, za navodno skrivanje neke navodne prijave koja se odnosi na Dalidu Burzić, učiniti ću posljednju ljudsku gestu prema ocu Dzenana Memića i uputiti ga u pravne posljedice te prijave.
Zamislite „ljudsku gestu“ kakva unaprijed tvrdi da će Muriz snositi posljedice ukoliko se usudi prijaviti „dopredsjednicu“, pri čemu mu poručuje kako ne postoji mogućnost da on bude u pravu. Neki bi to okvalifikovali kao zastrašivanje ili bar protivpravan uticaj na potencijalnog prijavitelja krivičnog djela, a posebno kad uobzirimo poziciju i moć onoga ko prijeti.

Kada sa mnom ulazite u zonu prava, tada je zakon taj koji ima posljednju riječ.
Osim već pomenutog krimilaziranja u korist zataškavanja otkrivanja ubica njegovog sina , sada me dodatno kriminalizira, kao osobu koja prikriva sluzbene prijave u interesu Dalide Burzić, koja je po njemu vođa te skupine, koja zataskava i sta sve ne radi protiv zakonitosti i funkcija koje obanaša.
Prva rečanica osnažuje sumnju da je Ružica doista studirala pravo petnaestak godina. Jedan od postulata prava u razvijenim pravnim sistemima jeste hitno institucionalno reagovanje i na najmanji znak sumnje da nosioci visokih pravosudnih funkcija zloupotrebljavaju položaj i ovlaštenja, odnosno da čine nezakonitosti i krše pravila struke. Posebno ukoliko to produkuje nepovjerenje građana prema pravnom sistemu! Nosioci pravosudnih funkcija podnose ostavke zbog straha da će biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti do okončanja bar ispitnog postupka, jer znaju da im institucionalno neće biti omogućeno zloupotrebljavanje moći i uticaja sa funkcija koje vrše. Povjerenje građana u institucije je temelj bitisanja i razvoja društva, pa normalno ima prioritet spram bilokog pojedinca. Lako je vratiti na dužnost nosioca funkcije za kog se zakonitim postupkom utvrdi da je nevin spram određenih sumnji, ali vratiti povjerenje građana u institucije nije nimalo laka zadaća. Zato se hitno i odlučno institucionalno reaguje, a na vršiocima funkcija je da dobro vode računa o svojim postupcima. Sve suprotno od naših „Ruža“!

Mislim da znam na osnovu čega je u zabludi vezanao za tu navodnu prijavu i to ću sa zadovoljstvom prezentirati, naravno ne na ulici, nego na mijestu koje je nadležno za to.
Iako bih rado i sada , ali i da ispoštujemo nadležna mjesta gdje se o tome odlučuje .
Pa bio je Muriz na „mijestu“ gdje mu je trebala ukazati na eventualne zablude – u njenoj kancelariji! Tamo ga je jedino ponudila doručkom, a ostavila u pravnoj ili stvarnoj zabludi sve dok ona ne dođe u poziciju da sa „zadovoljstvom prezentira“ njegove zablude. I nadalje nam je Jukićka „ostala dužna“ objašnjenje na kakvo „nadležno mjesto“ misli, na kakav postupak i zakonski okvir.

Nadam se da je gospodin Memić svjestan pravnog formata te navedene "prijave" na koju se poziva, a posebno način na koji je pribavio tu navodnu prijavu, koju sam ja kao zataškala i koja je bila presudna, da se Dalida Burzić imenuje sutkinjom suda BIH .
Upozoravam Vas, da se prigodom borbe za svoja prava, ne dozvoljavaju ni u jednoj državi, koja ima pravnu tradiciju , a takva je i naša, da se ta prava ostvaraju na kriminalan način.
Moje tumačenje glasi: Bosna i Hercegovina „ima pravnu tradiciju“ postavljanja budaletina poput Jukićke ili Tegeltije na odgovorne funkcije u totalno nakaradnom pravnom sistemu – gdje ključni problem leži u Zakonu o VSTV-u. Kad zakonom uspostavite jedinstvo zakonodavne, izvršne i sudske vlasti (umjesto podjele), kad zakonski stvorite simbiozu inače nespojivih subjekata, a posebno kad zakonski temeljno devastirate sudsku vlast, onda dobijate „Ružo moja“ i „moj Milane“.

Borba protiv kriminala ne daje pravo na činjene kriminala.
Kako bi bilo lijepo kada bi Jukićka ili Tegeltija ovaj princip primjenjivali i na sebe?!

Znači svaka lažna kaznena prijava, je kazeneno djelo, kao i slijed radnji, koje su dovele do nje.
Provjerite kod kolege Feragata.
Još kad bi Feraget umio čitati misli, pa da zna šta je „pisac mislio“. Bilo bi mu lakše kada bi Ružica „Sveznadarka“ ukazala u kom zakonu je našla termin/normu „lažna kaznena prijava“. U praksi advokati prvo traže da im se saopšti za koje krivično djelo (nazivom), iz kog člana i kog zakona, nadležni organ tereti njihovog branjenika. Bez zakonom propisanog krivičnog djela nema ni krivičnog postupka.

Usput zar nije upravo Muriz Memić javno izjavljivao, da je dobro sto je kolegica Burzic otišla iz Tužiteljstva u Sud Bosne I Hercegovine .
To ću podvesti pod već ustaljenu nedosljednost gospodina Memića, kada procjenjuje neprijatelje i prijatelje svoje borbe za pravdu .
Aha, ovo je „dokaz“ prednjeg navoda??? Ovim tekstom baš je adekvatno prezentovala sopstvenu „dosljednost“.

Neću se nimalo suzdržati, da svoje pravo tražim do kraja, sa svim pravnim konzekvencama koje mi stoje na raspolaganju, da svojim primjerom ukažem da se mora voditi računa, kada se olako optužuju javno ljudi i kriminiliziraju. Pogotovo mi iz pravosudja.
Čitaj: Ružica se nimalo neće suzdržavati i svu raspoloživu moć upotrijebiće protiv onih koji je javno kritikuju. Roditelji ubijene djece su ti koji se moraju suzdržavati ukoliko neće da se na njih sruči gnijev pravosudnih moćnika, a naprosto zato što nemaju moć (ni normativno ni faktički). Iz profesionalnog iskustva znam za desetine primjera gdje porodice nijemo trpe zbog straha od dalje odmazde moćnika, pa razumijem i strah oligarha od takvih poput Muriza ili Davora. Dvije „grudve“ pokrenuće lavinu! I razoriće socio-patološku mantru: „Država to sam ja!“. Možda čak produkuju da u ustavu Bosne i Hercegovine stoji kako državni suverenitet potiče od građana i da ga od građana niko ne može prisvojiti.

Necu imati više razumjevanja za vašu tragediju, jer ste svojim zadnjim istupima u kojima sada mene kriminilizirate, prešli i posljednju crtu tolerancije.
I ja imam obitelj i svoju čast, koja ne smije biti žrtva ničije, pa ni vaše pravne neukosti.
Eto dosad je imala „razumjevanja“ i „telerancije“. Nego, je li Ruža igdje objasnila čime je Muriz ispoljio „pravnu neukost“ na koju se stalno poziva? Potom, na koji način je uputila pravno neuku stranku u njena prava i obaveze, a na šta je zakonski obavezna? Kako sama prezentuje: u kancelariji ga je ponudila doručkom, a „na nekom drugom mjestu sa zadovoljstvom će prezentirati“ ono šta je trebala učiniti tokom sastanka. Bog me ubio ako je ona normalna!

Za kraj mislim da ste gospodine Memić, ovim vašim, uistinu ponižavajucim odnosom prema meni, koja sam vam željela pomoći , naravno ne ulazeći u zonu nezakonistosti, učinili medvjeđu uslugu mnogim građanima .
Jer kako više primiti i saslušati nekoga, ako će ovako završiti .
Pa da sebi i ubuduće umanjuje doručak! Nezamislivo! Pritom, još samo da nam Tegeltija ili Jukićka objasne zašto se sa nekim osobama sastaju lično (čak u kafanama), a druge upućuju na pismenu korespodenciju sa Uredom disciplinskog tužioca. Elem, ja stojim na tumačenju da predsjednik i „dopredsjednice“ VSTV-a nemaju pravnog osnova da lično kontaktiraju sa strankama iz postupaka u ingerencijama pravosuđa. Uostalom, eto zakona i poslovnika, pa neka pokažu gdje im je to dozvoljeno.

Do onog momenta dok se ovaj postupak, koji je u tijeku u slučaju Dženana Memica, ne okonča pravno, pravosnažno i konačno, do tada ne postoji institucija niti osoba koja može naprasno i van sudskih dvorana tu činjenicu promjeniti.
A kada bi to činili , činili bi kazneno djelo.
Koju „činjenicu“? Koje „leteće bijele miševe“?! Bog joj pameti dao, pa o kakvom ona „kaznenom djelu“ cijelo vrijeme mantra? Nije joj valjda pojeo sav doručak?!

Imate pravnog savjetnika i imate ponovljeno sudjenje. Iskoristite dokaze koje imate i koncentirajte se na taj postupak. Sve ostalo što stalno činite je bježanje od zakonitog postupka i pokušaj pritiska preko drugih osoba koje nisu nadležene da vam ostvare vaše ideje.
Zanima me kako misli da Muriz iskoristi bilokakve dokaze kad nema status stranke. Inače, tužilac u ovom postupku dokazuje saobraćajnu nezgodu, ili da budem precizniji – zastupa optužnicu za krivično djelo ugrožavanja javnog saobraćaja. Na koji način u tom i takvom postupku Muriz sa pozicije oštećenog i svjedoka može uopšte u meritum pravne stvari uvoditi ubistvo? To je vrijeđanje elementarne inteligencije! Ili pokazatelj Ružine stupidnosti?

To ne može trenutno ni VSTV , niti OHR , niti jedna ambasada, niti Tužiteljstvo BIH . Da se oni upuste u to činili bi kazneno djelo .
Koje??? Koje „kazneno djelo“, puk'o te sveti Ilija Gromovnik?!

To je svakom iole pravno educiranom jasno.
Prije ove objave mislio sam da sam „pravno educiran“... ili je ipak problematična Ružina „educiranost“ – nivoa osnovne škole.

Svi ovi napadi na mene, koji su svakom iole politički informiranom, jasni odakle i zasto dolaze, samo me još više učvrćuju, da se istrajem odupirati, tim snagama, koje su izgubile monopol da upravo na kriminalan način vode pravosuđe.
Čekaj, ona je znala da „neke političke snage monopolistički i kriminalno vode pravosuđe“? Da li je to nekom i negdje prijavila? Možda ukazala kroz izvještaje parlamentu? Navela u službenim spisima? Uostalom, o kome i o čemu je riječ? Opet „leteći debeli bijeli miševi“?!

Podleći njima , čak i pomisliti značilo bi biti saučenik u povratku onih snaga, za koje se vežu politički progoni, manipuliranjem pravosudja u interesu tih snaga, koji su ostali bez njima tako bitnog alata .Zato ponovaljam svaki napad na mene, pa i ovaj sada najnoviji znam isčitati odakle dolazi i samo me jača i odlučnija sam se oduprijeti".
Kakvi politički progoni? Koga? Sjećam se postupaka protiv Dodika i Čovića, ali za privredni kriminal. Pa da, neki drugi su ostali bez „alata“, a Dodik i Čović lafo nisu instruirali svoje „alatke“. Ućer'o njima svima konj potkovani svoju „alatku“ u debele guzice!

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)