Od Davora Dragičevića boljeg istražitelja nema!


Piše: Borislav Radovanović

Na najavu dolaska vrhunskih evropskih istražitelja u BiH valja znati da je oko ubistva Davida Dragičevića njegov otac već istražio i čak procesno obradio ključne dokaze i činjenice. U postojećem krivičnom predmetu "teškog ubistva", po prijavi Davora, potrebno je samo primijeniti zakon i pravila struke, a šta su zločinci i saučesnici od starta sprečavali. Govorim o krivičnom predmetu broj T12 1 KTK 0000686 18 (naziv" Želimir Lepir i drugi"), u kom je davno utvrđen pravni osnov za određivanje pritvora okosnici zločinačkog udruženja: Lepiru, Vreći, Lukaču, Iliću i Ćulumu. Poslije toga pritvaranje kojekakvih Rađena, Ćuluma, Borkovića i sličnih, kao i njihovih policijskih saučesnika, tek je pravna tehnikalija. I opet na osnovu onoga šta je Davor davno istražio i otkrio. Vrhunac Davorovog pravnog okršaja u stvari slijedi spram Dodika, Cvijanovićke i Čubrilovića!



Ključni krivičnoprocesni elementi ubistva Davida Dragičevića davno su procesno utvrđeni tako da ovde nije problem u domenu dokaza, činjenica i saznanja. Svojim procesnim djelovanjem ovaj roditelj do nogu je potukao sve koji su pokušali prikriti ubistvo njegovog sina. Svoju krivičnu prijavu zadokumentovao je do osnova za određivanje pritvora dvojici tužilaca i trojici policijskih moćnika. Primarni osnov za određivanje pritvora jeste da ih se spriječi u daljem vršenju produženog krivičnog djela, a potom i u prikrivanju i uništavanju dokaza, uticaju na svjedoke, pa sve do ometanja istrage i sprečavanja dokazivanja.

Montirani postupci i progon Davora Dragičevića pokrenuti su samo kako bi Lukač, Lepir, Vrećo, Ilić i Ćulum spriječili da ovaj svojim svjedočenjem i uvođenjem dodatnih dokaza nepobitno utvrdi osnovanost njihovih lišenja slobode i pritvaranja od strane Republičkog javnog tužilaštva RS. Posebice nakon mog svjedočenja u tom predmetu, a koje je u stvari bilo tek "priprema" za Davorovo svjedočenje, pa i onih sedam svjedoka predloženih Davorovom prijavom iz avgusta prošle godine.

Dakle, ovde nije problem u postojanju pravnog osnova, nego u teškim zloupotrebama državno-represivnog aparata od strane pomenutih moćnika. Uloga dolazećih evropskih istražitelja samo je u tome da obezbjede zakonitost u daljem radu tužilačkih i sudskih tijela, da se poštuju zakonske odredbe i pravila struke. Prvi korak ka tome jeste pritvaranje pomenutih članova zločinačkog udruženja.

Na drugom koraku slijede lišenja slobode Rađena, Ćuluma, Borkovića i druge "buranije", pa sve do službenih lica koja su (sa)učestvovala u onakvom skandaloznom uviđaju i još crnjoj obdukciji. Postoje referentni dokazi da su predmeti iz kuće Rađenovih i Davidov telefon (prethodno otet) podmetnuti u Karanovom zavodu neposredno prije Davorovog dolaska radi identifikacije i početka obdukcije. Neki su već uvedeni u krivični predmet, a znamo gdje se nalaze oni ključni i nepobitni. Oko toga sve je Davor davno istražio i otkrio.

Kada su u pitanju ti nižerangirani "vojnici" zločinačkog udruženja potrebno ih je samo suočiti sa dokazima i činjenicama da bi uslijedilo "horsko pjevanje" istine. Nakon bar hiljadu krivičnih predmeta, često i profesionalno zahtjevnijih od ubistva Davida Dragičevića, znam kako te stvari idu u praksi. Upravo od te kategorije doći će i informacije o direktnim počiniocima ubistva, a šta i jeste cilj svake istrage. Doduše, moram ponoviti ranije procjene da "ključ zločina" je u rukama Darka Ilića, odnosno njegove volje da u tom predmetu zatraži status "svjedoka-pokajnika". Davoru Dragičeviću je odlično poznato na šta ovde aludiram!

U daljem valja opservirati i kategoriju političkih i institucionalnih moćnika koji su omogućili da se sprečavanje istrage i dokazivanja ovog zločina nezakonito i ovako brutalno čini punu godinu. I na toj dimenziji problema ključne stvari su davno istražene! Posebice oko uloge Milorada Dodika, Željke Cvijanović i Nedeljka Čubrilovića. 

Tačno se zna na koja "škakljiva pitanja" mora odgovoriti Milorad Dodik, pa sve do suočavanja sa svjedocima Davorom i Suzanom. Umislio je Dodik kako su roditelji dan nakon pronalaženja mrtvog tijela najranjiviji i pogodini za njegove manipulacije. E tu se gadno prevario i sad mu valja štošta objasniti - normalno kroz tužilačko saslušanje!

Na kraju moramo se dotaći i onako brutalnog policijskog progona zajednice "PRAVDA ZA DAVIDA". I na tom planu Davor posjeduje osnovne informacije o spornim dešavanjima kakvima uvodi bar pedeset svjedoka-oštećenih. Da, najmanje pedeset (50)! No, pitanje je: kakvih svjedoka? Svi će nastupiti sa konkretnim materijalnim dokazima nezakonitih hapšenja i procesuiranja, dokumentima, audio i video zapisima, fotografijama, pa sve do medicinskih nalaza zadobijenih povreda. Da li će takav protivpravan napad na civile pravno biti okvalifikovan kao "zločin protiv čovječnosti" ili kao neko drugo krivično djelo u ovom trenutku je irelevantno. Ključno je da je zločin počinjen, da imamo referentne dokaze, te da postoji osnov za pokretanje istrage!

Zasad toliko!

Primjedbe

  1. Bravo Boro! Udri po njegovateljima tradicije KOricanskih stijena!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Majstore, idi i liječi se!Dođeš u tuđu kuću, gdje baljezgaš, mimo zadate teme.Mržnja prema bilo kome, a kamo li prema jednom cijelom narodu, sama po sebi je zločin prema čovječnosti.Ti ovdje činiš zločin protiv čovječnosti.
      Za svoju muku, idi istražuj, tužuj, o svom trošku i za svoj ćeif!

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću