"PRAVDA ZA DAVIDA": Nećemo trpiti zločine!



Piše: Borislav Radovanović


Obavještavam pripadnike zajednice "PRAVDA ZA DAVIDA" i javnost da ću dana 21. marta u 12,00 časova na pisarnice Predsjednika RS, Vlade RS i Narodne skupštine RS predati objedinjen prigovor zbog nepreduzimanja dužnih radnji sprečavanja krivičnog djela "Zločin protiv čovječnosti". Još 26. decembra 2018. godine navedenim institucijama uputio sam zahtjev da hitno preduzmu radnje sprečavanja očigledne eskalacije "Zločina protiv čovječnosti". Umjesto da zaštite građane "naši" predsjednici Željka Cvijanović, Radovan Višković i Nedeljko Čubrilović omogućili su dalji progon "PRAVDE ZA DAVIDA" u cilju potpunog uništenja (prisilnog nestanka) ove civilne zajednice. Za takvo ponašanje Međunarodni krivični sud predvidio je sankcije i to će dotična gospoda shvatiti kad i njih procesuiramo.



Zločinački režim Republike Srpske očigledno je odlučio potpuno uništiti zajednicu "PRAVDA ZA DAVIDA", iliti da se poslužim pravnom terminologijom - produkovati prisilni nestanak zajednice. Sramota je da ljudi u 21. vijeku svoja zajamčena prava i slobode moraju ostvarivati iz azila vjerskih objekata i pozivati se na međunarodno običajno pravo. Svjedoci smo niza primjera policijskog nepoštovanja prostora Srpske pravoslavne crkve, a znamo kako prolazi svaki pokušaj pripadnika ove civilne zajednice da na javnom prostoru samo stoje i razgovaraju. 

Dakle, radnje "Zločina protiv čovječnosti" preduzimaju se i nakon traženja zaštite od strane predsjednika i premijera. Danas slobodno možemo zaključiti da je cilj produkovanje prisilnog nestanka "PRAVDE ZA DAVIDA", a to se smatra najtežim oblikom počinjenja ovog krivičnog djela zabranjenog međunarodnim i nacionalnim pravom. Pritom, za protivpravni napad na civilnu zajednicu teško se zloupotrebljava državno-represivni aparat Republike Srpske. Kako je to Davor Dragičević svojevremeno okarakterisao: "Može im se!". 

Dobro sam svjestan da zločinački režim nakon ovog prigovora neće promijeniti "državnu politiku" protiv civilne zajednice koja dijeli drugačija ubjeđenja i suprotstavlja se njihovoj (samo)volji. Međutim, valja polako pribavljati dokaze potrebne za dalju korespodenciju sa Kancelarijom tužioca međunarodnog krivičnog suda (ICC). Procesna pretpostavka nastupanja Međunarodnog krivičnog suda jeste da zemlja potpisnica Rimskog statuta nije sposobna procesuirati krimen u nadležnosti ovog suda. I institucije Bosne i Hercegovine odlično pokazuju da u našoj zemlji nećemo dobiti zaštitu i krivični progon zločinaca. 

U tom smislu slijedi još nekoliko sličnih obraćanja institucijama državnog nivoa, a koje ignorišu pravne obaveze preuzete implementiranjem Rimskog statuta u nacionalno zakonodavstvo. Tako Visoki  sudski i tužilački savjet BiH, pa i Parlamentarna skupština BiH i još neka tijela, mogu vrlo brzo očekivati predstavku na rad glavnog državnog tužioca Gordane Tadić. Još 7. januara Tužilaštvo BiH zaprimilo je prijavu "Zločina protiv čovječnosti" u kojoj je apostrofirana potreba hitnog reagovanja na planu zaštite civilnog stanovništva od zloupotreba državno-represivnog aparata i brutalnog nasilja (čemu je svjedočilo kompletno čovječanstvo). Međutim, državni tužilac Gordana Tadić za dva i po mjeseca nije preduzela apsolutno ništa u domenu zakonom propisanih obaveza. Zbog takvog odnosa predstavka će samo služiti za obraćanje Kancelariji tužioca ICC - gdje je ovaj zločin takođe prijavljen. 

Kad već moramo do Sarajeva normalno je da ćemo se podneskom obratiti i Predsjedništvu BiH kao kolektivnom šefu države. Ovaj podnesak povezaćemo sa aktom traženja zaštite još iz maja prošle godine. Da, već na prva teška kršenja zajamčenih prava i sloboda zatražili smo reagovanje Predsjedništva BiH, ali je to bivši saziv ignorisao. Posljedice toga cio svijet mogao je vidjeti. Elem, istim aktom preko Ministarstva inostranih poslova obratili smo se i Savjetu Evrope i ministar Crnadak je to proslijedio ovom tijelu.Sad to treba samo povezati i dostaviti Savjetu Evrope uz ukazivanje kako je brutalno rezultiralo ignorantsko ponašanje kolektivnog šefa naše žemlje.

Za kraj našim "moćnicima" preporučio bih da obrate pažnju na već dobro poznatu javnu raspravu između SAD i ICC. Bez obzira što SAD nisu potpisnice Rimskog statuta i uz svu njihovu moć iz ICC im jasno poručuju da će nastaviti sa istragom zločina u Avganistanu. Doduše, ako Dodik zaprijeti upadom u objekat i protjerivanjem tužilaca i sudija ICC možda se neko i prepadne. Ko zna? Međutim, nama nema druge negoli boriti se za opstanak i nadati se u međunarodnopravnu zaštitu.

Znači, u "PRAVDI ZA DAVIDA" više nismo spremni nijemo trpiti zločine i zločince. Iz prdnjeg vidi se da imamo razrađenu platformu procesnog djelovanja. Međutim, nama ni vaninstitucionalno djelovanje nije nepoznata materija i toga bi pojedinci trebali biti svjesni. U opticaju su razne ideje reagovanja na aktuelnu istuaciju, poput - stupanja u kolektivni štrajk glađu ili grupnog odlaska u Strazbur (sjedište Savjeta Evrope). Bar smo sigurni da nas u Strazburu niko neće prebijati kao u Banjaluci.

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)