Lukač neće odstupiti bez "mrtvih glava"!


Piše: Borislav Radovanović

Lukač je danas zvorničkim policijskim kadrovima jasno dao do znanja ko još uvijek gospodari MUP-om. Čisto kako bi raspršio karijerne apetite nakon informacija da njihov sugrađanin dolazi na Lukačovu poziciju. Sumnjam da je današnji marifetluk uplašio zvorničkog specijalca u kog Dodik kao novog ministra polaže velike nade. No, ovaj naoko bezazleni događaj slobodno možemo okarakterisati kao početak velikog obračuna koji će odrediti buduće vladare Republike Srpske. Ili će to ipak odrediti onaj dosad neotkriveni "Lukačov pucač" o kom sam više puta pisao.



Već neko vrijeme planiram objavu o tome da "krunisanje" stvarnih gospodara Republike Srpske neće biti razriješeno bez krvoprolića. No, uvijek iskrsnu neke nove teme i dileme. Eto za "pitanje svih pitanja" odabrao sam današnji naoko nezanimljiv događaj, a vrijeme će neminovno pokazati koliko su moje procjene utemeljene.

Kako to inače biva, nakon informacije da njihov sugrađanin dolazi na mjesto ministra, među zvorničkim policajcima nastupio je "stampedo" u borbi za nove pozicije. Jedni se nadaju funkcijama u sjedištu MUP-a, drugi jure njihove upražnjene pozicije, dok treći love u mutnom prosto iz navike. Doznao je to i Lukač, te odlučio da upravo u Zvorniku pokaže kako nema namjeru tek tako odstupiti.

Mogli bi ocijeniti i da Lukač ovako pokušava zastrašiti svog konkurenta i to baš u njegovom stilu. Okupio je "svoje kadrove" (redom ih je on postavio!) da suparniku demonstrira "moć". Znamo da je Lukač najhrabriji iza kordona jedinica za podršku i to kad najmanje pet policajaca dolazi na jednog civila (gro žene i nejač) "PRAVDE ZA DAVIDA". 

Koliko je Lukač lično hrabar i vješt vidjeli smo kad je jedva savladao klinca iz komšiluka, nakon čega je promijenio zakon da bi zastarom izbjegao podizanje optužnice. Ovoga puta moraće "petlju" pokazati spram diplomiranog oficira i to upravo u domenu specijalnih dejstava, te bivšeg ratnog komandanta. Pored toga dobro poznatog po tome da sukobe rješava lično i demonstracijom borilačkih vještina. 

Sa druge strane i Lukač je "konj za trku" premoćnog klana banjalučkih tajkuna, koji čvrsto stoje iza svojih "investicija". Ukoliko je neko doista mislio da Željka Cvijanović, Višković ili Lukač vladaju Srpskom taj nema predstavu o realnosti. Zna se ko ih je i iz kakvih pobuda doveo na sadašnje pozicije. Mogao bih o tome štošta reći, ali nije moje da produkujem dešavanja, nego da ih samo opisujem. Ipak sam ja tek bloger.

Dovoljno je reći kako se jedna tajkunska grupacija organizovala u namjeri da nastavi sa pljačkanjem budžeta i dobara Republike Srpske, baš kako to godinama čini. Jedina promjena leži u tome što su se odrekli "usluga" preskupog Milorada Dodika i na ključne pozicije progurali mnogo jeftinije "moćnike". Očekivano, Dodiku dalji razvoj ovakve situacije ne ide na ruku. 

Odlično Dodik zna da od njega još samo očekuju pozicioniranje Zorana Tegeltije na mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara. Nakon toga namijenili su mu ulogu "sarajevske maskote" bez ikakvog uticaja na procese u Srpskoj. Svojim "veleumnim" potezima Milorad Dodik izgubio je kontrolu i nad sopstvenim SNSD-om, a da ne govorimo o uticaju na institucije Srpske. Sam je sebe "izbacio iz igre"! Sad je to shvatio i logično pokušava povratiti moć. I to mora činiti munjevito brzo!

Dodik se nalazi u katastrofalnom položaju, a stvari su posložene tako da teško može bilošta strukturalno promijeniti. To što je izgubio kontrolu nad sopstvenom strankom pokušava nadomjestiti kupljenim "papcima": Stevandićem, Čubrilovićem, Čavićem... No, odlično zna kakva interesandžijska bagra je u pitanju, te da "papke" jedino zanima ko je čuvar ključeva trezora. To Dodik svakako nije! Znači, zna se šta Dodik pokušava, ali teško da na taj način može realizovati zamisli. Skontao sam i Dodikove "tajne snove" na koji način želi realno povratiti moć i uticaj, ali je prerano o tome govoriti.

Sad, šta je Dodiku činiti u datoj situaciji? Prosto, pokušava povratiti kontrolu nad represivnim aparatom (čitaj: policija), a onda silom realizovati svoje ciljeve. Zato planira iskoristiti "papke" u vladi (dok još može na njih računati) i smijeniti Lukača. Lafo, nezadovoljni su sa prvih 100 dana njegovog ministrovanja. I doista je odabrao igrača/kandidata koji ima petlju ući u vladu i Lukača bukvalno batinama odatle najuriti. Lik se dokazano ne boji ni SNSD-ovih moćnika, ni tajkunskih struktura koje trenutno "kolo vode" u Srpskoj.

Elem, daleko bilo da će izostati reakcija na Dodikove planove, a naprosto jer i protivnička strana je još kako na nasilje spremna. Sveukupno nema teorije da se ovo razriješi bez teških okršaja i krvoprolića. Nije ovde pitanje da li će obračun uslijediti, nego samo kada. Čak i da Dodikovi planovi ne prođu neminovno slijedi unutartajkunski okršaj oko moći i plijena. Prosto "bara je mala, a krokodila se nakotilo" i zna se kako takve stvari rezultiraju.

Za kraj moram se osvrnuti i na razmišljanja tipa "nek' se banda roka"(!). Bilo bi divno da se nekako mogu svi međusobno poubijati, ali od toga nema ništa. Na mjesto svakog "eliminisanog" munjevito dolazi novi - još grđi. Dokazano. Sa druge strane u mafijaškim obračunima redovito stradaju i nevini građani, tzv. kolateralna šteta. Pored toga od narušene bezbjednosne i institucionalne situacije građani i društvo samo trpe štetu, a sve to neko na kraju plaća. Zna se i ko. 

Pored toga moram podsjetiti da još uvijek nije otkriven lik koji je počinio najmanje četiri likvidacije izuzetno opasnih kriminalaca. Pisao sam o postojanju istog modus operandija i drugih veza između ubijenih. Nazivao sam ga "Lukačov pucač". Ne bi me začudilo da taj profesionalni ubica odredi budućnost Republike Srpske. 

P.S. Apsurd svih apsurda: Davor Dragičević PONOVO je omogućio Dodiku da povrati uticaj bez straha od likvidacije, i to po njega povoljniji od prošlogodišnjeg. Nije to pitanje Davorove volje ili opredjeljenja, nego naprosto rezultat složenih aktivnosti i njihovih posljedica. O tome više uskoro!


Primjedbe

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)