Žena znači budućnost!


Piše: Borislav Radovanović

Šta reći na današnji praznik? Budućnost čovječanstva vidim samo kroz matrijarhat kao oblik društvenog uređenja jer muškarci su samo nikad odrasli dječaci. Odrastanje podrazumijeva spremnost da kleknemo pred ženama i molimo za prosvijećenje. Na to mogu još samo dodati - DRAGE MOJE SREĆAN VAM PRAZNIK!Zanimljiv foto sam izabrao, zar ne? Sve te strijele i koplja simbolički predstavljaju silinu udara sa kojima se žene suočavaju tokom života. Kroz cjelokupnu ljudsku civilizaciju žene iz pozicije potlačene kategorije osiguravaju produženje vrste, dakle ljudski opstanak i budućnost. Muškarci samo pretpostavljaju kako je devet mjeseci nositi, a potom i dijete donijeti na svijet. I to čine karakteristično stereotipno i neiskreno. 

Identično muškarci poimaju "ženska posla" oko podizanja djece, održavanja domaćinstva, egzistencijalnog doprinošenja i zadovoljenja potreba porodice. Mnogo toga spremni smo "prepustiti ženama", ali moć odlučivanja nikako. Zato se kroz istoriju neprekidno vrtimo u krug oko ono malo "stvarčice" za koju nikada nećemo biti sigurni da je dovoljno porasla. Frojd bi se vjerovatno složio sa ovom konstatacijom.

Neki muškarci svojevremeno ustvrdiše da je bog stvorio Adama po svom liku. Možda bi žene potegle pitanje spolnosti boga da nisu strahovale od spaljivanja. Elem, ipak je za stvaranje sina svojega i bog morao "angažovati" ženu. Nadam se da me vijernici neće shvatiti pogrešno, a posebno zbog činjenice da se religija upražnjava sparm mitova koje su  dokazano pisali ljudi-muškog pola. Uostalom, kod žena je stvaralački senzibilitet mnogo izraženiji, baš kao što je destrukcija karakteristična za nas muškarce, šta ipak ide u prilog promišljanju kako je sve ovo rezultat neke "više sile" ženskog roda. Bar po mom ubjeđenju.

Čovječanstvo se opasno i neumoljivo približava momentu otvorenog sukobljavanja velikih sila oko globalne dominacije (hegemonije!). Što bi Karl Marks rekao: društveni odnosi postali su ozbiljna prepreka tehnološkom napretku i to uvijek rezultira enormnim krvoprolićima. Uz to klimatske promjene su toliko izražene da ih mi možemo spoznati tokom života. Sveukupno, ničem dobrom nemamo se nadati u bliskoj perspektivi, a žene za takvo stanje snose odgovornost shodno moći odlučivanja kakvu realno ostvaruju (kod nas jedva 10-15%). 

Prilikom utvrđivanja programskih ciljeva udruženja "SUD Javnosti" odlučili smo se zalagati za ustavni princip "50 odsto plus jedna", odnosno da žene u državnim organima, institucijama i javnom sektoru moraju biti zastupljne u većinskom obimu. Ako čine većinu stanovništva, pa red je da tako budu i zastupljene u kategorijama odlučivanja i djelovanja. Međutim, naše ubjeđenje je da ženska suptilnost, marljivost, odgovornost i savjesnost u djelovanju institucija mogu donijeti taj neophodno potrebni kvalitet. Kroz kampanju ćemo sve to pobliže objasniti, a ovde pominjem samo zbog simbolike današnjeg dana.

Možda sam se prednje nalupao gluposti (po aršinima mnogih), ali bar čitoci ovog bloga znaju koliko iskreno iznosim svoja  ubjeđenja. Pritom, prijedorski sud još uvijek nije uspio promijeniti urednika moga bloga, pa mogu pisati šta mi drago, a na čitaocima je da li će to pratiti ili neće. Nemam ni reklama na blogu da bih se dodvoravao masama. Stoga, ostajem na izrečenom.

Na kraju ostaje mi samo da mojim damama, mojim sestrama, saborcima i heroinama poželim srećan praznik i da ga ugodno proslave. 

P.S: Volim vas!

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

MEGA-AFERA: Glavna inspektorica vibratorom nokautirala ministra (FOTO)

RASKRINKAVANJE LAŽOVA VUKANOVIĆA: Ivan Begić je prodao svoj porno snimak (FOTO)

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

SUROVA ISTINA: Po pozivu ministra Lukača stavljen sam na "crnu listu" BN TV! (VIDEO)

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)