JAVNA PRESUDA ŽELIMIRU LEPIRU (II): Uviđaj za strijeljnje!!!


Piše: Borislav Radovanović


Doktor-mrtvozornik Miljković pregled mrtvog tijela Davida Dragičevića izvršio je na zemljanoj površini (ada), gdje je i pronađeno. Potom policija, valjda veća gospoda od doktora, naređuje vatrogascima da konopcem zavežu leš i provuku ga kroz kanalizaciju. Bez da su i prišli licu mjesta, a kamoli pregledali isto i zadokumentovali zatečeno stanje. Odlično je to poznato Želimiru Lepiru, ali takvo skandalozno ponšanje nikada nije istraživano. Na sve to tužilac, kriminalistički inspektor i tehničar teško su kršili pravila struke, a samo kako bi za sutradan omogućili podmetanje lažnih dokaza nepostojeće krađe. Kakve nezakonitosti su vršene samo prilikom uviđaja, a sve uz znanje i odobravanje Želimira Lepira, kazna strijeljanjem je sasvim primjerena.



Mediji su dugo vremena prezentovali radnje "uviđaja" na licu mjesta pri čemu se sticao utisak da je mrtvo tijelo Davida Dragičevića pronađeno na obali. Mjesecima se Davor Dragičević borio da mu tužilaštvo i policija omoguće pristup dokazima, pa i elementarnim saznanjima gdje je njegov sin doista pronađen.  Leš je pronađen na svojevrsnoj adi rječice Crkvene, dakle na zemljanoj površini blizu obale.

Koliko je dr Saša Miljković, baš taj što Lepir o njemu širi gnusne laži, profesionalno pristupio uviđaju vidimo po tome što je došao do mrtvog tijela i pregled izvršio na toj adi. Obzirom na očigledne zaživotne povrede doktor nije mogao konstatovati prirodnu ili zadesnu smrt, odnosno izrazio je sumnju na mogući zločin, te je o tome obavijestio službena lica. Time se po parametrima struke i završavaju njegove aktivnosti, a dalje radnje preduzimaju obducenti. Normalno, sačinio je i dostavio zapisnik.

No, odmah po odlasku doktora Miljkovića policija "priprema teren" za patologa Karana, Ilićevog "glavnog inspektora" i drugu gospodu nespremnu da se uviđajem oblati. Zato su oblatili obraze. Naređuju vatrogascima da leš vežu konopcom i provuku kroz Crkvenu (čitaj: kanalizaciju). Ako je na tijelu i odjeći postojalo kakvih tragova biološkog ili hemijskog porijekla time su definitivno uništeni ili kontaminirani. No, iz sasvim drugih razloga je vršeno pomijeranje tijela, a bez daljih radnji koje bi takvu odluku potkrijepile. I to će ovde biti objašnjeno.

U svojoj profesionalnoj karijeri odradio sam negdje oko hiljadu uviđaja i to zasigurno nije oblast u kojoj mi neko može "prodavati maglu". Pregledao sam fotodokumentaciju uviđaja sačinjenu od strane krim tehničara i to mi je bilo i više nego dovoljno za prosuđivanje o nezapamćenim kršenjima pravila struke. Neću se baviti špekulacijama oko toga da li je kriminalistički tehničar onako djelovao svojevoljno ili usljed nečijeg ometanja/uticaja, ali to šta pokazuje fotodokumentacija je skandalozno. Zamislite, nije imao šta nalijepiti u fotodokumentaciju tako da je stavljao i "ponovljene snimke" (tehničari u principu svaki detalj fotografišu dva puta). Na tih 20-ak fotki jasno se vidi kako kriminalistički tehničar nije ni prišao mrtvom tijelu, a kamoli odradio neku od desetina obaveznih radnji (označavao dokaze i radnje, fotografisao povrede, predmete zatečene kod leša, tragove i ino).

Dakle, svima uključenima u sporne radnje uviđaja odlično je poznato kakve nezakonitosti i kršenja pravila struke su činjene, a jedinog koji je tu djelovao krajnje odgovorno i profesionalno Želimir Lepir danas kategorizuje kao "alkoholičara kom ne treba previše vjerovati". Da govorim o doktoru Miljkoviću, koji spoljnim pregledom leša nije našao predmete koji su se kasnije pojavili u Karanovom zavodu (mobilni telefon, nožić, ključevi kuće Rađenovih...). No, ovde javno poručujem Želimiru Lepiru da džaba napada ovog svjedoka, a naprosto jer postoji još materijalnih dokaza i svjedoka da sporni predmeti doista nisu bili kod Davida Dragičevića prilikom uviđaja. I to sam sposoban dokazati!

Samo je jedan razlog teških muljaža na licu mjesta pronalaženja Davidovog tijela, a to je da se sutradan podmetnu lažni dokazi nepostojeće krađe iz kuće Rađenovih. Neću otkrivati detalje, ali nimalo naivno sam na anketnom odboru više puta upozoravao Željka Karana da prestane sa manipulacijama, te tražio da precizno odgovara na moja pitanja. Učinak toga zabilježen je u transkriptima, a kad-tad doći ćemo mi do tužilaca koji će sve to zakonito i pravilno razjasniti. Kakav je problem sve učesnike uviđaja podvrgnuti poligrafskom ispitivanju, pa da onda vidite kako se istina "horski pjeva" - sve do istine o podmetanju lažnih dokaza.

Da ovo polako rezimiramo. Sporno pomijeranje leša izvršeno je samo iz jednog razloga: kako bi Ilić i Karan pokušali prikriti namjeru kasnijeg podmetanja lažnih dokaza. Baš kako je to Karan  radio pred anketnim odborom tvrdeći kako je on tijelo zatekao na obali i da pojma nema šta se prethodno događalo. Identičan izgovor koristiće i Ilićev "glavni inspektor", a gdje leži kvaka? Pa oba imaju izgovor da nisu odgovorni zbog čega na licu mjesta nije izvršen spoljni pregled leša i odjeće, pa tako ni nađeni ili "nenađeni" kasnije podmetnuti dokazi. Čuj nebuloze, na licu mjesta Davida identifikovali po dredovima, a pored dvije lične karte u džepu - naše i austrijske. 

Samo, da su na licu mjesta fotografisali lične karte, a kako onda objasniti izostanak fotografija Davidovog/Davorovog mobilnog telefona, čakije i ključeva iz kuće Rađenovih? Aman, odlično je Darku Iliću bilo poznato šta se nalazi u Davidovim džepovima i prije negoli je tijelo pronađeno, baš kako i što je opravdano sumnjao da je doktor Miljković pregledao sadržaj džepova. Trebalo je da Ilić i Karan sebi obezbijede svojevrstan "alibi" u odnosu na Miljkovića i samo zato je nakon Miljkovićevog odlaska, a prije Karanovog dolaska, tijelo pomijerano. Po fotodokumentaciji vidljivo je da nisu preduzimane apsolutno nikakve radnje medicinske ili kriminalističko-tehničke struke, a kakve bi opravdale pomijeranje leša mimo svih mogućih profesionalnih standarda i pravila struke. 

Već sam višestruko pisao o tome i sve to detaljno obrazlagao, a ovde ću se zadržati samo na dimenziji da je Želimir Lepir morao službeno reagovati povodom niza očiglednih nezakonitosti i kršenja pravila struke činjenih tokom uviđaja i obdukcije, a on je 100 dana mantrao o nekakvom samo njemu znanom zadesnom utopljenju. Upravo svojim postupcima sam je potvrdio sumnje kako je povodom ubistva Davida Dragičevića unutar tužilaštva i policije formirana grupa za izvršenje krivičnog djela "neprijavljivanje krivičnog djela ili učinioca", odnosno da ubistvo fingiraju zadesom. Elem, sve se svodi na pitanje: ko ima motiv da izmišlja nepostojeće krađe i podmeće dokaze - osim direktnih ubica i saučesnika?

Za kraj ovog dijela feljtona ističem kako se tek "lagano zagrijavam" u raskrinkavanju zločinačke uloge Želimira Lepira povodom ubistva Davida Dragičevića. Sljedećim tekstom sa pozicije struke dokazaću da je konobar Davor Dragičević procesno razorio mantre "glavnog tužioca" Lepira. Jadna je zemlja u kojoj konobari u jednom krivičnom postupku nedvosmisleno (po dokazima i tumačenjima) iskazuju više stručnog znanja od tužilaca - "iskusnih krivičara sa 30 godina iskustva" (kako se Lepir predstavlja). Na kraju "procesnog okršaja" konobara i tužioca Lepir je bio prinuđen saučestvovati u nezakonitom hapšenju i montiranim postupcima protiv svjedoka/prijavitelja Davora Dragičevića, a primarno kako bi on i ostatak zločinačke bratije izbjegli određivanje pritvora. Eto gdje mi živimo.

P.S. Tekst je bio privremeno uklonjen jer sam u nastojanju da fotografija odražava sadržaj traumatizovao porodicu u ovim za njih ionako preteškim danima.. Sa moje strane potpuno pogrešan gest zbog kog se duboko izvinjavam.





Primjedbe

  1. Postovanje Borislave! Sad se prepoznaje sva sprega kriminala i tuzilastva,a koliko je aktuelna vlast u tome imala ucesca vijerovatno ce se uskoro saznati.Jer pasiva i ignosantski stav,a potom primitivno opadacki sramne policiske konferencije otkriva da u sprezi sa kriminalom je i aktuelna politika,a tuzilastvo im je manevarski porostor za zaslijepljivanje javnosti i " pranje ruku".Sramno je sto u svemu tome i dan danas cuti crkva,a pozivaju se na moral,pravdu i sl.Sa nestrpljenjem i uzivanjem da se otkriva sva istina cu iscekivati vase nove sadrzaje.Svemoguci vam bio u pomoci,dao snagu,hrabrost i sacuvao vas oz zle vlasti! Srdacno i sa postovanjem! Zoran Veselinovic

    OdgovoriIzbriši
  2. Vi ste jedan hrabar i castan covek. Da je vise takvih bilo bi sve potpuno drugacije. Svaka vam sreca u vasoj nakani i da dodjete do kraja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Gospodine Radovanovicu,
    Vase iskustvo,znanje,istrajnost a iznad svega hrabro i casno srce,mi daje nadu da nije sve izgubljeno i da covek mora imati veru i ici samo napred!Svako dobro od srca Vam zelim!

    OdgovoriIzbriši
  4. Idemo Boki, do konačne pobjede, iznesi dokaze o ubicama, potjeraj bagru na robiju!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala Boki za info ,sve na odgovornost, kako koji po zasluzi . Sta vlada tim prostorima zdrav razum ne moze povjerovati .Zbijajmo redove rame uz rame , fasiste moramo zbrisati sa tih prostora , i omoguciti zemlji da normalno dise .

    OdgovoriIzbriši
  6. Istinom do kraja a kraj je blizu zahvaljujuci casnim ljudima.

    OdgovoriIzbriši
  7. Samo naprined boki gazi ih....pozz

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!