OVO JE GORE OD HAPŠENJA IGRAČAKA: Policija lažno prijavila lažno prijavljivanje


Cijela Evropa izrugije se banjalučkoj policiji zbog nedavnog hapšenja igračaka, međutim prijedorska dokazuje kako od glupog postoji i gluplji. Po njima moguće je da novinar pisanjem o kriminalu, pa čak i građanin kakvim komentarom, počini krivično djelo "Lažno prijavljivanje krivičnog djela". Iako je u pitanju notorni idiotizam moramo hitno spriječiti uvođenje u pravnu praksu ovog presedana. Inače rizikujemo "policijski tretman" i procesuiranje svih koji u javnom diskursu samo pomenu kakav kriminal.



Mediji diljem Evrope još uvijek ismijavaju MUP RS zbog "hapšenja igračaka" u kontekstu nedavnog performansa banjalučkog aktiviste Stefana Blagića i članova grupe "PRAVDE ZA DAVIDA". No, potonji idiotizam prijedorske policije dokazuje indijsku izreku da uvijek može biti gore.

Iz medija doznajem kako je PU Prijedor protiv mene tužilaštvu podnijela izvještaj zbog počinjenja krivičnog djela "Lažno prijavljivanje krivičnog djela". Provjerom na sajtu MUP-a utvrdim kako sam krivično djelo počinio "javnim objavljivanjem neistina o postupanju policijskih službenika Policijske uprave Prijedor".

Jesam 10.11.2019. godine objavio kako je zabrinuti otac policiji prijavio otmicu/kidnapovanje sina, nakon čega je utvrđeno da su "otmičari" u stvari policijski inspektori. Objavio sam i kako su inspektori nesrećnog mladića teško zlostavljali, te na kraju vozili u gepeku službenog vozila. Od starta sam ukazao i kako rukovodstvo MUP-a ovaj teški skandal pokušava zataškati.

Zbog tog teksta pozvan sam u PU Prijedor, gdje sam u svojstvu svjedoka dao izjavu i inspektorima dao dovoljno podataka po kojima mogu istražiti sporni događaj. I taj događaj objavio sam na blogu, a potom sam čekao hapšenje i procesuiranje inspektora koji su se teško ogriješili o zakon i struku.

Umjesto toga iz medija doznajem kako sam ja procesuiran i to za krivično djelo kakvno nisam mogao počiniti sve i da sam htio. Vrlo jednostavnim pravnim tumačenjem moguće je dokazati kakvu budalaštinu predstavlja sporna prijava za lažno prijavljivanje krivičnog djela.

U PU Prijedor trebali bi znati kako je članom 223. Zakona o krivičnom postupku propisano da se krivična djela prijavljuju tužiocu, pismeno ili usmeno. Zakonodavac je ostavio mogućnost da se krivična djela prijave policiji ili sudu, ali uz obavezu da isti prijavu dostave tužilaštvu.

Znači, formalnopravno gledano prijavljivanje krivičnog djela moguće je samo pismenim ili usmenim obraćanjem tužilaštvu, policiji ili sudu. Bilo da govorimo o stvarnom ili lažnom prijavljivanju krivičnog djela obligatorna pretpostavka jeste obraćanje nekom od ove tri institucije.

Dakle, čitaoci, građani i javnost nisu kategorija kakvoj uopšte možete prijaviti krivično djelo, pa se tako ni medijske ili druge javne objave ne mogu tumačiti kao prijava. Moram javnost podsjetiti da sam upravo na svom blogu objavljivao "javne prijave" protiv više lica, ali sam svaku takvu prijavu u pisanoj formi dostavio nadležnom tužilaštvu.

One javnosti zanimljive prijave objavio sam na blogu, ali sam za svaku ispunio i procesnu pretpostavku u vidu pismenog podneska tužilaštvu. Zato su pod istragom tužilački i policijski moćnici poput Želimira Lepira, Mahmuta Švrake, Milana Tegeltije, Dalibora Vreće, Dragana Lukača, Darka Ilića, Nedeljka Lubure, Dalibora Ivanića... Naći će se pod međunarodnom istragom i Željka Cvijanović i Radovan Višković - u to nemojte sumnjati.

Ovo pominjem samo kako bi javnost shvatila da meni ovakve prijave služe kao dokazni materijal. Istovremeno, sve postupke vođene protiv članova "PRAVDE ZA DAVIDA" jednako posmatram kao dokaze krivičnih djela zabranjenih međunarodnim pravom, pa čak i kao dokaze ispunjenja člana 17. Rimskog statuta. Znam šta radim, upravo koliko pojedini "moćnici" nemaju svijesti da sami sebe dokazno zakopavaju.

Razlog zbog kog ovako reagujem jeste upozorenje drugim akterima javnog diskursa, odnosno javnosti uopšte. Ukoliko dozvolimo da policija može procesuirati novinara ili građanina samo zato što se javno bavio nekom temom vezanom za kriminal ulazimo u ozbiljne probleme kršenja slobode mišljenja i javnog iznošenja mišljenja.

Uvođenjem ovakvog presedana u pravnu praksu naši najpoznatiji novinari-istraživači rizikuju da policija za svaku njihovu objavu tvrdi kako je počinjeno krivično djelo "Lažno prijavljivanje krivičnog djela". Primarno zahvaljujući desetak hvale vrijednih novinara-istraživača naša javnost uopšte zna kakva kriminalizacija i korupcija postoji u našim institucijama.  Upravo ti novinari biće prvi na udaru ovakvih prijava.

Sljedeću kategoriju čine hiljade građana koji na društvenim mrežama aktivno i hrabro ukazuju na kriminal. Po ovakvim "pravnim aršinima" moguće je procesuirati svaku osobu koja je nekim komentarom pominjala kakav kriminalni događaj. Na nečiju objavu da je aktuelna vlast pokrala stotine miliona policija će procesuirati osobu zbog "Lažnog prijavljivanja krivičnog djela".

Objasnio sam prethodno zbog čega zakonski nije moguće javnim objavama i iznošenjem mišljenja uopšte počiniti ovo krivično djelo, a zbog čega policija nema pravni osnov za procesuiranje. Pritom ističem kako kriminalizovanim moćnicima nije važno kako će pravosudne institucije dalje reagovati, nego im je cilj protivpravno suzbijanje slobode mišljenja i javnog izražavanja mišljenja. Tu počiva najveća opasnost.

Paradoks date situacije proizilazi iz činjenice da su u stvari policajci počinili krivično djelo "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" u sticaju sa "Lažnim prijavljivanjem krivičnog djela". Po formalnim kompetencijama oni moraju znati da objavljivanjem spornog teksta nisam mogao počiniti to krivično djelo, ali su ipak zloupotrijebili službena ovlaštenja i lažno me procesuirali. I to je članom 364. stav 4. Krivičnog zakonika RS jasno definisano.

Normalno je da ću procesuirati odgovorne za ovo krivično djelo, te se pobrinuti da sporni događaj u svojoj ukupnosti dobije procesni karakter. Još kako će krivično odgovarati i inspektori koji "gepekuju" ljude i njihovi nadređeni zbog zataškavanja tog sramnog čina.

Po navodima "sagovornika Srpskainfo iz PU Prijedor" jasno naslućujem na kakvim idiotizmima su zasnovali prijavu protiv mene. I normalno je da ću ih dokazno "prošetati" kako to inače umijem.

Elem, moraće i novinari portala Srpskainfo tužilaštvu otkriti identitet svog "sagovornika", odnosno službenog lica koje je počinilo krivično djelo "Povreda tajnosti postupka". Novinar, baš kao i svaki građanin, mora otkriti identitet počinioca krivičnog djela ukoliko mu je poznat ili se suočiti sa krivičnim progonom.

Znate, nisam ja propisivao zakone, ali ih umijem čitati i tumačiti, pa i svaku situaciju procesuirati kako to utvrđuju zakoni i pravila struke. Neko vrijeme moguće je zloupotrebljavati službeni položaj i moć, ali snaga dokaza je ono šta u konačnici utvrđuje odgovornost. I kaznu!

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)