REŽIMSKI MEDIJI RS LAŽU: Čulum ima 41 godinu penzijskog staža!


Svjedočimo manipulacijama Dodikovih režimskih medija da Darko Ćulum nije ispunio uslov za penzionisanje, pa može biti imenovan direktorom SIPA. Nepobitni dokazi govore drugačije: Čulum je po slovu zakona i pozitivnoj praksi u RS morao biti penzionisan još 2018. godine. Danas ima 41 godinu penzijskog staža.


Kada SRNA plasira informaciju iz "pouzdanih uzvora" unaprijed znajte da čitate bezočnu laž. Kažu da se Darko Ćulum odrekao ratnog staža, zbog čega još uvijek nije ispunio uslov za penzionisanje. Koliko je taj učestvovao u ratu sramota je bilo i da upiše uvećani staž po tom osnovu, a mogao se i odreći onoga šta mu moralno ne pripada.

Nije problem otkriti i stvarne razloge politikanstskog razvlačenja izbora novog direktora Agenicije za istrage i zaštitu - SIPA. Darka Ćuluma ovog mjeseca svakako planiraju penzionisati, pa se čeka taj "ključni dokaz" njegove eliminacije.

Kako bi izbjegli aktuelne manipulacije jednostavno ćemo se pozvati na odnosne zakone. U Republici Srpskoj, zbog prirode posla i otežanih uslova rada, policijskim službenicima na svakih 12 mjeseci rada priznaje se 16 mjeseci penzijskog osiguranja. Takav oblik uvećanja trajanja staža naslijeđen je iz bivše države, pa se u identičnom obliku ima primijeniti na Darka Ćuluma.

Po zvaničnoj biografiji Ćulum je policijske poslove počeo raditi 1988. godine, radio je bez prekida radnog odnosa čime je prošle godine navršio 30 godina efektivnog radnog staža. Znači, za svaku od tih 30 godina rada priznato mu je 16 mjeseci uvećanog (beneficiranog) staža.

Matematika je neumoljiva nauka i kaže da 30 pomnoženo sa 16 iznosi 480 mjeseci penzijskog staža, a kad to pretvorimo u godine dobijamo punih 40 godina. Dakle, zaključno sa prošlom godinom i navršavanjem tri decenije efektivnog rada na policijskim poslovima (beneficija je priznata i direktoru policije) Ćulum je MORAO biti penzionisan.

Uvećanja penzijskog osiguranja policijski službenici ne mogu se odreći. Drugo pitanje je posebni staž po osnovu učešća u ratu priznat u dvostrukom trajanju. Ukoliko je Ćulum nekad i zatražio priznavanje ratnog staža, pa se toga odrekao, to nema nikakvog uticaja na izračunavanje njegovog penzijskog osiguranja.

Njemu je između 1988. i 2018. godine priznavano 16 mjeseci penzijskog staža, a to zaključno sa prošlom godinom iznosi punih 40 godina. Po izmjenama Zakona o PIO iz decembra 2015. godine policajce u Srpskoj penzionišu sa navršenih 40 godina penzijskog staža.

Darko Ćulum ovog mjeseca u minimumu puni 40 godina i 10 mjeseci penzijskog staža, a realno već je nakupio 41 godinu i morao je biti penzionisan. Posebno jer je kompletan staž ostvario u BiH kao policijski službenik i tu nema prostora za manipulacije.

Ključni problem počiva na pitanju: zašto MUP RS i na svog direktora nije primijenio praksu kakva važi za druge policajce još od 2016. godine? Sve koji su navršili 40 godina penzionog staža uputili su u penziju, pa i uz česta kršenja prava zaposlenih.

Pobrinuo se ministar Lukač da javnost zna kako su mene suspendovali, disciplinski kažnjavali i slično. Samo nije rekao da sam disciplinski kažnjavan zbog legitimnog uzbunjivanja javnosti povodom teških nezakonitosti u penzionisanju ratnih policajaca.

Ratnim policajcima su nezakonito obračunavali taj dvostruko uvećani staž, koji nije bio uplaćen u Fondu PIO, pa ih penzionisali prije zakonskog uslova. I danas dobijaju do nekih 20% manje penzije od kolega kojima ratni staž nije uveden u penzijski obračun.

Nakon mog uzbunjivanja javnosti, produkovanja medijskog pritiska i upućivanja kolega u njihova prava Lukač je morao mijenjati započetu prasku i nije ispunio politički zadatak (sporazum sa MMF-om). Osvetio mi se nezakonitim progonom i novčanim kažnjavanjem, a o svemu tome postoje nepobitni dokazi.

Međutim, ostaje i nepobitna činjenica da je vajni ministar Lukač teško oštetio na stotine ratnih policajaca, još sramno nazivajući sebe njihovim "saborcem", a na režimske poltrone poput Darka Ćuluma primjenjuje sasvim drugačiju praksu. Njega drži na poziciji i nakon ispunjenja zakonskog uslova za penziju. Nepobitno!

Sa te pozicije treba posmatrati Ćulumovo dalje direktorsko pozicioniranje. Hiljade diplomaca bezbjednosti i kriminalistike čeka zaposlenje, a o tome odlučuju "kadrovi" poput Ćuluma. Već sam javno pitao kakvu je on to diplomu mogao steći na banjalučkom "Radničkom univerzitetu"? Mogao je jedino završiti osnovnu ili srednju školu u okviru programa obrazovanja odraslih - za šta je ova "obrazovna ustanova" bila registrovana.

Vrlo precizno sam objasnio i kako sa diplomom "višeg filozofa"  nije mogao zakonito nastaviti obrazovanje na Fakultetu za bezbjednost i zaštitu, te da treba provesti krivičnu istragu oko njegovog kompletnog visokoškolskog obrazovanja. Sve su prilike da ću i ovde zbog lažne diplome morati podnijeti krivičnu prijavu - kao što sam uradio protiv Milana Tegeltije.

Moram podsjetiti javnost da još uvijek čekam okončanje tih "jednostavnih provjera" Tegeltijine diplome  i najavljenu njegovu (kontra)prijavu za lažno prijavljivanje. Dodikovi režimski mediji masovno su se bavili Tegeltijinom najavom prijave protiv mene, a sad bi da javnost "zaboravi" tu temu.

Danas spinuju javnost kako je Perica Stanić trebao biti davno penzionisan, a u MUP RS počeo je raditi 1992. godine, dok po efektivnom radnom stažu četiri godine "stariji" Ćulum još uvijek nije za penzije.

Nije mi poznato ima li Stanić prijeratnog radnog staža u BiH i sa te pozicije ne mogu se baviti njegovim penzijskim stažom. No, kod Darka Ćuluma stvar je jasna - po sili zakona davno je morao biti penzionisan. Upravo po kriterijima kakve je nametnuo Dragan Lukač.


Kad smo već kod Lukača valja konstatovati da se i on očigledno odrekao ratnog staža, inače bi već bio penzionisan. Doduše, on se ratnog staža odrekao kada je tužio Republiku Srpsku tvrdeći da je nezakonito mobilisan i protiv njegove volje upućivan na ratišta, usljed čega je ranjavan.

Naplatio je Lukač preko 50 000 maraka odštete za "prisilno mobilisanje", ali je zadržao 171 000 maraka dobijenih od Srpske za rješavanje stambenog pitanja, čin pukovnika dodijeljen na diplomu policijskog kursiste, ordenje, privilegije i sve šta je sa pozicije napljačkao.

Takav "patrita" za četiri godine iznajmljivanja 102 Škoda oktavije (nakon čega ih vraća!) novcem građana plaća 5,7 miliona maraka, iako je identična vozila po normalnim cijenama od iste kompanije mogao kupiti za 4,6 miliona. I još moramo plaćati kamate na kredit uzet za tu namjenu. Može Lukač mantrati šta mu drago, ali matematika ga neumoljivo pobija.

Tako i Ćulumov staž obračunavamo vrlo jednostavnom primjenom matematike: 30X16/12=40. Dakle, onaj ko je 1988. godine počeo raditi kao policajac prošle godine je ispunio uslov za penziju. Darko Ćulum do danas nakupio je 41 godinu staža. Tačka!Primjedbe

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

ŠOKANTNO: Osam pripadnika MUP RS direktni počinioci otmice i ubistva Davida Dragičevića

IDEMO DO KRAJA: Porodica Dodik do guše umiješana u ubistvo Slaviše Krunića

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

SLAVIŠA KRUNIĆ RAZOTKRIO SPECIJALCE-PLJAČKAŠE: Ministar Lukač organizator pljačke koja je trebala uništiti Krunića!

VIŠKOVIĆU JAVNO: Službenim vozilima vlade prevoze drogu i ubijaju ljude?! (FOTO)

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

MINISTAR LUKAČ PRETUKAO ZETA LUBURU: Otkrivam pozadinu hapšenja korumpirane inspektorke Jelene Florjan

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

BOSANSKI VITEZ NERMIN ŠEHOVIĆ: Podsjećanje na zasluge u razbijanju zločinačke organizacije Zijada Turkovića (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)