Za 9. januar pripremite NATO zastave


Milorad Dodik uspio je sopstveni rekord kršenja zaključaka Narodne skupštine RS oboriti na sedmicu dana. Dovoljno je bilo saopštenje MMF-a o stopiranju aranžmana sa BiH da ANP postane Plan reformi BiH, koji brzinom svjetlosti putuje u Brisel. Da, na tom za Srbe toliko "neprihvatljivom" ANP jedino je promijenjen naslov. Donald Tramp je prezadovoljan. U reizbornu kampanju ulazi sa prvom "pobjedom" nad svojim globalnim takmacem Putinom. Zamislite, privolio je Republiku Srpsku da pristupi NATO. Možete zamisliti koliko će Sjevernoatlanski vojni savez ojačati sa Lukačevom žandarmerijom i bratunačkim Despotima.

Sa druge strane, prošlosedmično skupštinsko zaklinjanje u vojnu neutralnost slobodno možemo protokolisati kao "prestalo da važi". Godišnji nacionalni plan pristupanja u NATO šaljemo sa izmijenjenim nazovom - Plan reformi u BiH.

Ko zna: možda se ovaj plan bavi širokim reformskim zahvatima. Primjera radi kako ćemo u osnovnoškolsko obrazovanje uvesti predmet "Priroda i NATO", ili planiraju u rad lokalnih zajednica implementirati NATO standarde.

Nemojmo se zavaravati. Milorad Dodik je, bez konsultacija sa bilokim (bez referenduma!), odlučio nastaviti proces pristupanja Bosne i Hercegovine u NATO.

Pritom niti jedno slovo nije promijenjeno u godišnjem planu oko kog smo zamajavani punu godinu. Istom dokumentu dat je drugi naziv i to se lako može provjeriti.

Paradoks laži na činjenici da su Izetbegović/Džaferović i Komšić više puta Dodika javno pozivali na predlaganje izmjena u spornom dokumentu, na razgovore o toj temi, a na kraju sve se svelo tek na puku promjenu naslova. Još jedan Dodikov poraz.

Na sav cirkus iz Brisela stiže poruka kako pristupanje u NATO ne smije biti uslov za formiranje vlasti. Znači, sa strane same Alijanse Džaferoviću i Komšiću izbijeni su posljednji aduti političkog poentiranja.

Zašto onda Dodik ovako ekspresno gura zamlju u natovski zagrljaj? Istina vrijeđa elementarnu inteligenciju, ali je moramo izreći. Ma kako surovo zvučala.

Dovoljno je bilo saopštenje MMF-a o stopiranju ranije dogovorenih aranžmana sa BiH zbog neformiranja državnih tijela vlasti. Čitaj: bez Savjeta ministara i funkcionalnog državnog parlamenta nema para od MMF-a.

Dodikove mantre o financijskoj stabilnosti Srpske padaju u vodu povodom najave prolongiranja kredita, a o stopiranju je irelevantno i govoriti. Dopadalo se to nekom ili ne, ali "suverenitet" Republike Srpske počiva na kreditnim doznakama MMF-a. Kao i "vojna neutralnost"!

Radovan Višković mora hitno naručiti par stotina zastava NATO pakta. Valja Banjaluku primjereno okititi za paradu povodom 9. januara - Dana Republike. Ruske zastave su nepoželjne - iz razumljivih razloga.

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

ŠOKANTNO: Osam pripadnika MUP RS direktni počinioci otmice i ubistva Davida Dragičevića

IDEMO DO KRAJA: Porodica Dodik do guše umiješana u ubistvo Slaviše Krunića

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

SLAVIŠA KRUNIĆ RAZOTKRIO SPECIJALCE-PLJAČKAŠE: Ministar Lukač organizator pljačke koja je trebala uništiti Krunića!

VIŠKOVIĆU JAVNO: Službenim vozilima vlade prevoze drogu i ubijaju ljude?! (FOTO)

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

MINISTAR LUKAČ PRETUKAO ZETA LUBURU: Otkrivam pozadinu hapšenja korumpirane inspektorke Jelene Florjan

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

BOSANSKI VITEZ NERMIN ŠEHOVIĆ: Podsjećanje na zasluge u razbijanju zločinačke organizacije Zijada Turkovića (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)