Tri milijarde za NATO bajku platiće sirotinja!


Predsjedništvo BiH nije građanima objasnilo da usvajanje NATO standarda podrazumijeva udvostručavanje dosadašnjeg izdvajanja za odbranu. Tako nam za pet godina valja potrošiti dodatnih 1,5 milijaru maraka, odnosno ukupno tri milijarde. Ko ne vjeruje ovakvim procjenama neka sačeka Tegeltijin prijedlog Budžeta BiH za 2020. godinu.


Hrvatska vlada ovih dana muku muči kako u budžetu za narednu godinu namaknuti 0,25 odsto BDP-a u realizaciji izričitog Trampovog zahtjeva za povećanjem kupovine američkog naoružanja. Tramš je neumoljiv u zahtjevu da sve članice Sjevernoatralskog vojnog saveza moraju izdvajanja za odbranu povećati na dva odsto BDP-a, od čega najmanje 20 odsto ide na nabavku oružja i opreme.

I komšije Crnogorce muči ista briga, kako sa 1,7 odsto podići izdvajanja za odbranu na 2 odsto PDP-a? Njemačka je, primjera radi, aman dosegla taj zacrtani minimum ulaganja u "sopstvenu" odbranu. Zasebna priča je Trampovo insistiranje na povećanju uplata za samo participiranje u ovom vojnom savezu.

Elem, Njemačka, Hrvatska ili Crna Gora odavno oružane oružane snage opremaju po NATO "reketaškim standardima", dok Bosni i Hercegovini valja krenuti iz početka. Bez tri milijarde u narednih  pet godina teško da ćemo ispuniti očekivanja naših zapadnih saveznika. Posebno jer Tramp insistira na 2024. godini kao krajnjem roku.

Uostalom, matematika je egzaktno neumoljiva. Zadnjih preko pola decenije naša zemlja za Ministarstvo odbrane i Oružane snage na godišnjem nivou troši oko 290 miliona maraka. Nije lako u Bosni i Hercegovini izračunati BDP, ali upućeni stručnjaci kažu kako za potrebe odbrane trošimo manje od jedan odsto BDP-a.

Znači, da bi ispoštovali Trampov "standard" od dva odsto moramo najmanje udvostručiti ulaganja, odnosno povisiti ih na 600 miliona. Kad kod započnemo taj proces, naredne ili prekogodine, 600 miliona puta pet godina iznosi tri milijarde. Možemo samo govoriti o većem iznosu, a u manjem ni u teorijskim konstrukcijama.

Uostalom, za mjesec-dva novi predsjedavajući Savjeta ministara, Zoran Tegeltija, predložiće Budžet BiH za 2020. godinu, pa će javnost vidjeti sa kolikom povećanjem nastupamo u domenu odbrane. Upravo onim predviđenim u Dodikovom "planu reformi", odnosno ANP, kakav već putuje u Brisel.

Odakle naši "NATO jastrebovi" planiraju namaknuti tolike pare? Na tom planu nema apsolutno nikakvih dilema? Znamo kako se servisiraju budžetska sredstva države, entiteta, kantona i lokalnih zajednica. Upravo tim redom, tako da lokalcima šta zapadne.

Poznato je i da se 80 odsto ukunpnog budžeta puni indirektnim porezima, iliti PDV-om, a kakav opet u domenu preraspodjele prati prednje narečenu hijerarhiju. Čitaj: odbrambene snage su u prioritetnom redu isplate, a socijalnim kategorijama šta zapadne. Tako će ovu NATO "avanturu" na svojim plećima upravo osjetiti socijalno najugroženije kategorije društva.

Kad smo već kod PDV-a krajem naredne godine slobodno očekujte povećanje da sadašnjih 17 na preko 20 odsto. Čak do 22 odsto?! I gro tako ostvarenih prihoda ići će na kupovinu naoružanja i opreme, podmlađivanje vojnog kadra, pa sve do vojnih misija na "egzotičnim destinacijama".

Za kraj samo još jedno tumačenje. NATO alijansa aman sedam decenija funkcioniše na principu teške pljačke stanovništva upravo država članica. To je najveći biznis na vascijelom svijetu, a zasnovan na teškoj retardaciji onih koji vjeruju u opasnost od ruskog napada.

Koga i zašto bi Rusi napadali? Već posjeduju ogroman teritorij i nemjerljiva prirodna bogatstva, a najveći problem jeste kako to sačuvati. Posebno od kako je Bžežinski jasno izrekao da im to "Zapad ima pravo oteti". 

Elem, pokazalo se da od maštarija Bžežinskog nema ništa zbog čega se NATO vraća starim i utreniranim doktrinama - pljačke sopstvene populacije. Gdje ubuduće valja uračunati i Bosance i Hercegovce.

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

ŠOKANTNO: Osam pripadnika MUP RS direktni počinioci otmice i ubistva Davida Dragičevića

IDEMO DO KRAJA: Porodica Dodik do guše umiješana u ubistvo Slaviše Krunića

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

SLAVIŠA KRUNIĆ RAZOTKRIO SPECIJALCE-PLJAČKAŠE: Ministar Lukač organizator pljačke koja je trebala uništiti Krunića!

VIŠKOVIĆU JAVNO: Službenim vozilima vlade prevoze drogu i ubijaju ljude?! (FOTO)

MINISTAR LUKAČ PRETUKAO ZETA LUBURU: Otkrivam pozadinu hapšenja korumpirane inspektorke Jelene Florjan

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

BOSANSKI VITEZ NERMIN ŠEHOVIĆ: Podsjećanje na zasluge u razbijanju zločinačke organizacije Zijada Turkovića (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)