Zoran Tegeltija od danas zvanično predsjedavajući Savjeta Ministara


Piše: Borislav Radovanović

Nakon onolike halabuke danas u 13 časova Predsjedništvo BiH će na kratkoj sjednici i formalno Zorana Tegeltiju imenovati predsjedavajućim Savjeta ministara BiH. Pošto nemaju hrabrosti stati pred novinare uslijediće kratko saopštenje. A i kako objasniti imenovanje osvjedočenog i presuđenog kriminalca? Odnosno, da se svi oni silni "principi" podređuju ličnim interesima i političkim marifetlucima.Javnost je imala priliku vidjeti "principe" Dodika, Izetbegovića i Čovića, čuti Komšićeve "ANP uslove", pa sve do silnih tumačenja kojekakvih sveznadara. Danas će se uvjeriti kako je sve to puko politikanstvo i jeftino naklapanje. Pusta demagogija!

Za 13,00 časova najavljena je sjednica i vjerujte da će biti okončana brzinom svjetlosti. Sve je rečeno za kafanskim stolom, a samo zbog zapisnika i fotografisanja predsjednički trojac mora kratko sjediti u službenoj sali. 

Vjerujte da će zapisnik biti otipkan prije početka sjednice, baš kao i saopštenje sa maksimalno pet rečenica. Ili, čekajte do 14,00 časova i provjerite autentičnost mojih predviđanja.

Do probijanja pretpostavljenog tajminga može doći jedino usljed produljenja prethodnog sastanka (u 12,00 h) sa NATO generalom Oliverom Ritmanom, ali to je malo vjerovatno. I sa te strane davno je sve rečeno.

Čak sam utiska da je sastanak sa generalom Ritmanom zakazan samo kako Dodik ne bi izmislio neke druge obaveze i današnje imenovanje Tegeltije. Naprosto, Dodik bi formiranje Savjeta ministara najrađe prolongirao do kraja mandata, a tek Tegeltija je posebna priča.

Pisao sam već kako je Dodik prvo morao Tegeltiju maknuti iz opcije entitetskog mandatara, pa sve do toga kako mu ne odgovara ni na državnom nivou. No, nije ni Mrkonjićki klan naivan!

Sad su svi zajedno Dodika doveli u situaciju da mora glasati za Tegeltiju jer bi stvarno bio presedan glasati protiv onog kog je formalno predložio. I to je marifetluk kakav je Komšić odlično izveo.

Znači, ovakvim ishodom Dodikova pozicija u perspektivi slabi do onoga šta sam mu davno predvidio - da će biti "sarajevska maskota". No, ima Komšić i svoje lične interese zbog kojih stvari ubrzava kako svi to možemo vidjeti. 

Konkretno, sve se svodi na podjelu fotelja. Izetbegović i SDA mogu sebi dozvoliti produžavanje viđenih ujdurmi obzirom na zaposjednute pozicije. Sa druge strane Komšić svoj dio "kolača" može dobiti tek nakon formiranja Savjeta ministara i podjele fotelja preko tog tijela.

Možda je neko povjerovao kako Komšić više voli NATO od samog sebe, svoje stranke i pripadajućih pozicija. Ko zna, možda ima i takvih. Elem, znamo kako stvari funkcionišu i zato imamo situaciju sa Mandžurijanskim kandidatom.

Sve u svemu: danas će se izdogađati prednje najavljeno, a narednih dana javnost će se naslušati priča kojima može vjerovati taman koliko i onome šta je dosad plasirano.

 

Primjedbe

  1. Gospodine, evo vrijeme je pokazalo da niste u pravu po ovome pitanju.
    Da li to znaci i da su ostale informacije pogresne, koje iznosite u javnost?

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

RASKRINKAVANJE LAŽOVA VUKANOVIĆA: Ivan Begić je prodao svoj porno snimak (FOTO)

Otkrivam policijske saučesnike ubistva načelnika Radenka Bašića (FOTO)

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

MINISTAR LUKAČ PRETUKAO ZETA LUBURU: Otkrivam pozadinu hapšenja korumpirane inspektorke Jelene Florjan

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

Otkrivam identitet pritvorenog pomagača u ubistvu načelnika Bašića (FOTO)

ULTIMATUM MINISTRU LUKAČU: Suspenduj kriminalizovane policajce ili podnesi ostavku!

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

Ubijenog načelnika Bašića "prodale" najbliže radne kolege