ŠTA TO PADA: Pada vlada Radovana Viškovića!


Piše: Borislav Radovanović

Lakovjerna publika RTRS-a možda i povjeruje izjavama "fikus-premijera" Radovana Viškovića o promjenama u vladi do kraja godine. No, ni Viškoviću nije poznato kako će prije kraja godine dobiti zahtjev da podnese ostavku. Razotkrivam i druge Dodikove "čarolije" entitetske i državne politike.



Moram podsjetiti na nekoliko činjenica koje sam ranije objavio vezano za "vladavinu" Radovana Viškovića, a kako bi ljudi jednostavno shvatili pozadinu aktuelnih i budućih dešavanja.

Na dan Dodikove izjave da će novi mandatar biti Radovan Višković objavio sam kako ni samom Viškoviću nije poznata ta informacija. I tek nakon dva dana ovaj je potvrdio Dodikovu najavu (nakon što su se sastali i porazgovarali o tome!).

Lijepo sam objasnio da je Milorad Dodik bio primoran "izvaliti" neko ime, a samo kako bi spriječio naum Željke Cvijanović da svom švaleru Zoranu Tegeltiji ponudi mandat. Prvo je Cvijanovićeva dala izjavu medijima kako će Tegeltiju predložiti za novog mandatara, a nakon svega dva-tri sata uslijedio je Dodikov "demant" sa Viškovićevim imenom.

Više puta ukazivao sam kako bi takvo pozicioniranje Tegeltije značilo kraj Dodikove političke dominacije u Srpskoj, pa čak i u samom SNSD-u. Baš kao što sam objasnio da je Tegeltiji obećano predsjedavanje Savjetom ministara BiH samo kako bi ga Dodik eliminisao iz priče o entitetskoj vladi.

Jesam li od starta ukazivao kako će se Tegeltija načekati dok zasjedne u fotelju "državnog premijera"? Baš kao što sam objelodanio Dodikov plan skrojen još prije izbora. Planirao je iskoristiti prvih osam mjeseci predsjedavanja državnim predsjedništvom, a nakon toga blokirati i to tijelo. Eto pratite dešavanja naredih dana i provjerite koliko su moje procjene utemeljene.

Manje-više Milorad Dodik je ostvario predizborne zamisli ili je stvorio pretpostavke za njihovu realizaciju. Pritom je debelo opelješio "Mrkonjićki klan", uzeo im milione, a na kraju samo gledajte kako će ih izmanipulisati.

U dobro upućenim krugovima nije tajna da je Dodik od tajkunske grupacije poznate kao "Mrkonjićki klan" uzeo ogromnu lovu za kandidaturu Željke Cvijanović. Njihova računica i jeste bila u tome da će Cvijanovićeva iskoristiti ustavna ovlaštenja i predložiti njihovog eksponenta Tegeltiju za mandatara. 

Tegeltija je u daljem trebao predložiti vladu kakvu bi oni muzli godinama i tako povratili mito dat Dodiku. I pokušala je "predsjednica" izvesti takav naum, međutim Dodik je to presjekao hirurškim skalpelom. Da bi dobio na vremenu obećao je Tegeltiji mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara, za koji je od starta znao da neće biti formiran bar godinu. Dok on stvari ne posloži kako to njemu odgovara.

Drugi mastan mito Dodik je od istog klana uzeo za postavljanje Dragana Lukača na istu poziciju. Na tom planu namjeravao je smijeniti ga već nakon 100 dana vlade, ali nije ni on svemoćan. Valja i njemu čuvati živu glavu.

No, ključ Dodikove prevare leži u planu da obori Viškovićevu vladu primoravanjem predsjednika na ostavku. Viškovića je i odabrao jer nije igrač "Mrkonjićkog klana", u stvari nema nikakva politička leđa i mora slušati  bespogovorno. 

Jedini element Dodikovih zamisli koji ne ide po planu jeste koalicija sa SDS-om i PDP-om. Da, to je najbolji način osiguravanja stabilne skupštinske većine i vlade, a sve pod parolom "nacionalnog jedinstva". To što Dodik trenutno preko "Papaka" održava kakav-takav uticaj u Republici Srpskoj i on sam zna da nije dugoročno rješenje.

Znači, u svakoj situaciji Viškovićeva vlada pada negdje do kraja godine, a fokus dešavanja biće na koaliranju sa PDP-om i SDS-om. Imaće Dodik dovoljno ruku i za izglasavanje nove vlade sa sadašnjim partnerima, pa čak i prostora da eliminiše Đokića ili Pavića. 

Suština Dodikove "čarolije" jeste u tome da je sve pozicione i opozicione stranke uzdrmao u mjeri da im je opstanak ili participiranje u vlasti pitanje političkog opstanka. Recimo da se PDP na tom planu i može održati, ali SDS nikako. Nema šanse da Šarovićevi puleni izdrže još tri godine opozicionog djelovanja.

Elem, sve projekcije oko Dodikovog smjenjivanja, sankcionisanja ili čega već su notorne gluposti. On odlično zna da Trampova administracija neće prelaziti granicu ovih kvazisankcija i za to postoji vrlo pragmatičan razlog.

Naprosto, ukoliko bi Sjedinjene Države sankcijama ili smjenom udarile na Dodika to bi rezultiralo ozbiljnom regionalnom destabilizacijom. Svaka takva destabilizacija ide u prilog jačanju ruskog uticaja na Balkanu, a Tramp se ionako teško nosi sa postojećom situacijom.

Uostalom, postavimo jedno vrlo pragmatično pitanje: šta bi Dodik učinio da ga smijeni međunarodna zajednica? Jednostavno bi otišao u svoju vilu na Dedinju i tamo uživao pod zaštitom Srbije i Rusije. Bio bi dočekan kao junak, a Srbi su mu ionako već zaboravili stare izdaje. Kakav jeste možda bi se kandidovao za predsjednika Srbije.

Nema potrebe baviti se ovakvim karikiranjima jer nikakve sankcije protiv Dodika neće uslijediti, a samo možemo očekivati jačanje njegovog uticaja. Normalno, zna on odlično šta CIA može uraditi oko njegovih računa, pa će voditi računa da se ne zamjeri Trampovoj administraciji. Već znamo da će lobirati za Trampov drugi mandat i to predstavljati kao "srpski interes" tako da je besmisleno razmišljati kako za to neće biti adekvatno nagrađen. 

Znači, sve u svemu, Milorad Dodik nije ni približno završio proces uspostavljanja Dodikstana, odnosno čekaju nas njegove nove vratolomije. Jedna od potpuno izvjesnih  jeste rušenje vlade Radovana Viškovića. 

Polako završava obračune sa "mangupima" iz drugih stranaka, a onda na red dolaze "sile nebeske" u samom SNSD-u. Mnogo sam pisao o udarnoj pesnici "Mrkonjićkog klana" - o dvojcu Tegeltija- Lukač. Zoran Tegeltija je već politički zombi, a samo gledajte šta čeka Lukača. Vidjećete ko će kome "doći glave".

Jedino još moram naglasiti kako ovaj sadržaj nije pitanje mojih "želja", nego iznosim procjene onoga šta slijedi - bar po mom viđenju. I ja želim isto šta i gro građana Bosne i Hercegovine, a posebice da srušimo tri "tornjaka" koji nas gone u svoje torove, no nastojim da moje želje ne utiču na analitičku objektivnost. 

 

 

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)