Neminovna istraga protiv Stanislava Čađe i Želimira Lepira (DOKAZI I ČINJENICE)


Piše: Borislav Radovanović

Javno pozivam Glavnog republičkog tužioca RS, Mahmuta Švraku, da naredi pokretanje istrage protiv bivšeg ministra Stanislava Čađe za saobraćajnu nezgodu sa smrtnom posljedicom na štetu Nikole Đurovića. Pravni osnov za to ima u prijavi oštećenog Darka Đurovića iz 2014. godine. Objavljujem i teško nezakonitu odluku Želimira Lepira kojom je spriječio istragu protiv Čađe, a time i produkovao nesagledive štetne posljedice.

 


Javnosti je poznato da sam, zajedno sa Davorom Dragičevićem, procesuirao Želimira Lepira zbog teških krivičnih djela počinjenih povodom ubistva Davida Dragičevića. Uskoro će postupajući republički tužilac Goran Glamočanin morati "položiti račune" šta je uradio za aman godinu od kad je zadužio predmet.

Ukoliko Mahmut Švraka izbjegne zakonske obaveze oko stradanja Nikole Đurovića suočiće se sa još jednom prijavom, koja će ponovo obuhvatiti Lepira i njegove "umotvorine". Javno objavljujem Lepirovu teško nezakonitu odluku po prijavi Darka Đurovića, oca nastradalog Nikole.

Neka javnost vidi kakve idiotizme je u stanju činiti jedan "glavni tužilac". Darko Đurović je, baš kao i Davor Dragičević, zakonito i dokazno utemeljeno prijavio počinioce zločina, a Želimir Lepir još jednom grubo je pogazio zakon i pravila struke. Najgore, još jednom je izveo "umotvorine" na sramotu kompletnog pravosudnog sistema.

Na donjoj fotografiji jasno se vidi nezapamćena pravna glupost kakvom je Lepir obrazložio naredbu o nesprovođenju istrage protiv Stanislava Čađe. Sam navodi kako je Darko Đurović prijavio Stanislava Čađu i NN lice, a onda se poziva na institut res iudicata (presuđena stvar) za osobu koja uopšte nije prijavljena - Nenada Radinkovića.

Pravni institut res iudicata direktno je povezan sa načelom ne bis in idem (ne ponovo u istom), odnosno da se istom licu ne može ponovo suditi za pravosnažno okončanu pravnu stvar. 

Čak i kad je Radinković u pitanju presuda Vrhovnog suda RS, na koju se Lepir poziva, ne može se smatrati konačnom. Naprosto odnosni Radinković je u vrijeme njenog donošenja nalazio se u francuskom pritvoru i time nije bio u mogućnosti posezati za daljim pravnim sredstvima - prema ustavnom sudu. 

Pored toga, postoji izričito pravilo kada je u pitanju institut "presuđene stvari" (res iudicata), a kada je krivično pravo u pitanju moraju biti kumulativno ispunjena tri uslova: da se radi o istom licu, da je procesuirano isto krivično djelo i da imamo identičan činjenični opis. Sva tri preduslova moraju biti striktno ispunjena da bi uopšte posezali za ovim načelom.

Darko Đurović nije prijavio Radinkovića, nego bivšeg ministra Stanislava Čađu, zbog čega u osnovi nema govora o "presuđenoj stvari" (pitanje identiteta stranke!). Pored toga u prijavi je dat bitno drugačiji činjenični opis kriminalnog događaja. Znači, dva od tri obavezna uslova nisu ispunjena!

Nesrećni roditelj čak je identifikovao crveni kabriolet mercedes kojim je Čađo skrivio nezgodu, ukazivao na povrede koje je zadobio, te na niz drugih dokaza kakvi utvrđuju bitno drugačiju istinu. Potpuno drugačiji meritum stvari!

Želimir Lepir poziva se na presude Radinkoviću šta je notorna glupost obzirom da odlučuje o nesprovođenju istrage za sasvim druga lica i po bitno drugačijem činjeničnom opisu događaja. On bez ikakve istrage "utvrđuje" da u nezgodi nije učestvovalo još jedno vozilo, lice koje je upravljalo istim, pa sve do sada već poznatog "NN lica". 

Pritom, kako se iz obrazloženja jasno vidi, Lepir sa predmetom nije zadužio nikog od tužilaca, niti su preduzimane bilokakve radnje elementarnog provjeravanja navoda prijave, nego je po samo njemu "validnim" aršinima donio nezakonitu odluku. I uobičajeno izvalio neviđene gluposti.

Možemo slobodno ocijeniti kako Lepir obrazloženjem čak grubo vrijeđa prijavitelja Darka Đurovića. Zamislite, tvrdi kako se tokom postupka "nisu pojavile sumnje da je događaj skrivio neko drugi". 

Na suđenju roditelji i advokat tvrdili su kako je nezgodu skrivio Čađo, objašnjavali osnovanost sumnji, ukazivali na dokaze, kao i na sijaset počinjenih nezakonitosti. Sve to mediji su masovno prenosili i do danas traje uznemirenost javnosti povodom ovog skandaloznog slučaja, a Lepir tvrdi kako "sunce izlazi na zapadu".

Dakle, imamo legitimnu prijavu Darka Đurovića, zastara krivičnog gonjenja nije nastupila, a istraga protiv bivšeg ministra nije preduzeta zbog teško nezakonite odluke tužioca Lepira. Sveukupno, tužilaštvo je pravno obavezno sprovesti istragu i zakonito odlučiti po ovoj prijavi.

Pritom valja apostrofirati da je Nenad Radinković odlučio procesno progovoriti o ovom predmetu, a njegovo svjedočenje vrlo konkretno upotpunjuje prijavu Darka Đurovića. Radinković ne bježi od sopstvene odgovornosti za ovaj nemili događaj, ali ukazuje i na druge aktere - upravo na prijavljenog Stanislava Čađu!

Pored glavnog krivca Čađe upravo Radinković identifikuje i prijavljeno NN lice - Miloša Čubrilovića Čubrija. Da, govorimo o dugogodišnjem šefu Dodikovog obezbjeđenja i visokorangiranom pripadniku MUP RS. Objašnjava i kako je Čubrilović prije napuštanja lica mjesta pokupio otpale dijelove mercedesa, odnosno nezakonito sakrivao dokaze.

Treba podsjetiti i kako se Radinković tokom suđenja branio šutnjom, a to je opet stvar kakvu vrlo ozbiljno valja razjasniti istragom.  Na sve to Radinković je u zatvoru "Kula" teško pretučen, pa je nezakonito premješten u fočanski zatvor, a gdje trpi teško maltretiranje i pritisak da odustane od svjedočenja. 

U pravnim sistemima takve stvari podrazumijevaju hitno reagovanje tužilaštva, a zbog svega prednje navedonoga to bi moralo biti Republičko javno tužilaštvo RS. Nadam se da će Mahmut Švraka (bar jednom!) odreagovati po službenoj dužnosti, ali uz jasnu naznaku da mi nije nikakav problem podnijeti prijavu. Pravo svakog građanina!

U nastavku možete vidjeti teško nezakonitu i bukvalno nebuloznu odluku vajnog tužioca Želimira Lepira. Nije strašno, samo tri mjeseca je prekoračio zakonski rok za donošenje ovakve naredbe (kakvu nije smio ni donijeti!).

Znači, "javna istraga" biće ovako sprovođena dok god nadležni organi budu izbjegavali zakonske obaveze po predmetu stradanja Nikole Đurovića. Ovakvih materijala imam poprilično!

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

MEGA-AFERA: Glavna inspektorica vibratorom nokautirala ministra (FOTO)

RASKRINKAVANJE LAŽOVA VUKANOVIĆA: Ivan Begić je prodao svoj porno snimak (FOTO)

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

SUROVA ISTINA: Po pozivu ministra Lukača stavljen sam na "crnu listu" BN TV! (VIDEO)

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)