Demaskiranje lažnog ustavobranitelja Radomira Lukića


Piše: Borislav Radovanović

Akademik Radomir Lukić tvrdi kako bi povodom aktuelne političke krize činio sve šta i Dodik. Slično je svojevremeno savjetovao Radovana Karadžića, a pokazalo se da nam sa takvim "ustavobraniteljima" na planu opšteg stradanja neprijatelji nisu potrebni. Pored Karadžića ovaj mešetar naveo nas je da legalizujemo sve marifetluke Izetbegovića Seniora, Tuđmana i Miloševića, odnosno da nepravo pretvorimo u "pravo". Zbog takvih magova  danas smo u aman bezizlaznom ćorsokaku. Ili, ipak postoji rješenje...

 

Na aktuelnu političku krizu samo su nam trebala "pravna tumačenja" Radomira Lukića, inače specijaliste za legalizovanje i legitimizovanje teških samovlašća ovdašnjih samoproklamovanih etno-klerikalnih lidera. Decenijama Lukić samovlašće pretvara u "izvore prava", pa sve do implementiranja raznih političkih mešetarenja u "ustavnu materiju". 

Upravo Lukić je tvorac krilatice da se Republika Srpska drži "slova Dejtona", pa očekivano taj kriterij koristi i spram aktuelnih dešavanja. Obzirom da je bio učesnik mirovnih konfrencija moguće je da on ima kakav primjerak mirovnog sporazuma, no naša država nema čak ni ovjerenu kopiju tog dokumenta, dok je o originalu besmisleno i govoriti.

Tumačiti "slovo i duh" nekog izvora prava u minimimu podrazumijeva posjedovanje materijalnog dokumenta. Ovde decenijama izgaramo u tumačenjima kojekakvih elektronskih prevoda za koje samo pretpostavljamo da sadržajem odgovaraju originalu. Identičan problem imamo sa Aneksom 4 ugovora, odnosno sa Ustavom BiH.

Pune 23 godine Parlamentarna skupština BiH izbjegava usvajanje državnog ustava, ili bar donošenje odluke da nekakav sadržaj ustava objave u službenom glasniku. Dopadalo se to nekom ili ne, ali nepobitna činjenica jeste da nam država decenijama bitiše na nekakvim elektronskim pamfletima sa identičnim naslovom "Ustav BiH".

Možete na internetu naći brojne "verzije" ustava, kakve kreira svako po svom nahođenju, a sve je moguće pošto oficijelnu verziju niti imamo ukoričenu i deponovanu, niti je objavljena u službenom glasinu. Doista paradoksalno zvuči kad Ustavni sud BiH donosi odluke pozivajući se na elektronsku "verziju" objavljenu na sajtu tog tijela. Naka demantuju ovaj navod ako mogu.

Dakle, ne može se govoriti o kršenjima mirovnog sporazuma i ustava ukoliko država nema u posjedu validne dokumente koje pozicionira kao pravne izvore, niti su isti objavljeni u službenom glasniku. Odlično je to poznato profesoru Lukiću i zato može decenijama ovako javno manipulisati.

No, tek treba ući u analizu pravnih izvora na kakvim se baziraju mirovni sporazum i državni ustav. Upravo Radomir Lukić bio je član delegacije Republike Srpske i pravni savjetnik kog su donosioci odluka i potpisnici (po)slušali. Zahvaljujući njemu Republika Srpska je legalizovala ratne ujdurme Alije Izetbegovića. 

Nije problem objelodaniti činjenicu kakvu Lukić i slični "srpski predstavnici" kriju decenijama. O čemu je riječ? Alija Izetbegović je bez ikakvog legitimiteta 1993. godine donio nekakav državni ustav - sa dvije ključne odrednice. 

Prvo je naziv promijenio iz Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina u Republika Bosna i Hercegovina. I takav naziv države, pa i "Alijin ustav", Lukić i bratija su legitimizovali i pretvorili u izvor prava - iako su odlično znali da ništa od toga nije doneseno od nadležnog tijela i u validnoj formi. 

Drugo, Izetbegović je ovom "Drugom deklaracijom" (pored one "Islamske") ukinuo predsjedništvo kao kolektivnog šefa države, te sebe proglasio predsjednikom. Mogao je Izetbegović izvoditi šta mu drago, ali Lukić i ostatak bratije odgovorni su što je njegovo samovlašće  uvedeno u mirovni sporazum i novi državni ustav. 

Na sve to verifikovali su i Vašingtonski sporazum Izetbegovića i Tuđmana, a sa koje pravne pozicije su njih dva imali pravo utvrđivati i mijenjati unutrašnje uređenje naše državu? Jedan je bio samoproklamovani predsjednik, dok je Tuđman bio šef druge države. 

Ustav Federacije BiH jeste objavljen u službenom glasiku, no koje legitimno tijelo ga je usvojilo? Eto Milorad Dodik bio je delegat Ustavotvorne skupštine Federacije BiH, pa neka objasni ko ga je delegirao i po kom pravnom osnovu? Delegirao ga Alija Izetbegović! No, i to je legalizovano i pretvoreno u izvor prava.

Na kraju su i Miloševića uveli kao kreatora unutrašnjeg ustrojstva Bosne i Hercegovine, iako je ovaj još 1992. godine proglašenjem SRJ "ugasio svjetlo" savezne Jugoslavije i nas bukvalno šutnuo iz te priče. Milošević je "otcijepio" Bosnu od Jugoslavije!

Ipak su na kraju Milošević i Tuđman podijelili Bosnu i Hercegovinu, zajedno sa "predsjednikom" Izetbegovićem i "savjetnikom" Radomirom Lukićem. I još nam svima navukli luđačku košulju!

Elem, postoji vrlo egzaktno objašnjenje zbog čega su "srpski predstavnici" legalizovali samovlašće Alije Izetbegovića i sve prednje navedene političke marifetluke. Upravo Radomir Lukić najbolje zna pozadinu takve volje. O čemu je riječ?

Pa i Republiku Srpsku je proglasilo nenadležno tijelo i u nelegalnom postupku. Čisto samovlašće! Ustav RS, čiji je upravo Lukić autor, ima pravnu utemeljenost taman koliko i svi drugi pravni izvori na kojima počiva današnja država. Čitaj: nikakvu!

Znači, "naši" su legalizovali protivpravnu volju "njihovih", pa bez obzira iz kog etno-klerikalnog ugla to posmatrali. Samoproklamovani lideri kumulativno su legalizovali sopstvene marifetluke i zarad sopstvenih interesa, a sve uz "stručnu pomoć" takvih poput Radomira Lukića. 

Sa ovako postavljenim "ustavnim poretkom" pojedini moćnici mogu se ponašati kako im volja sve dok imaju kontrolu nad policijskim agencijama, odnosno nad represivnim aparatom. Dok mogu represivni aparat zloupotrebljavati za svoje naume i interese stvaraju "pravo" baš kako je to činjeno i u ratu. Zna to Radomir Lukić ponajbolje!

Za kraj valja još samo podsjetiti na elementarni princip javnog diskursa: nije primjereno kritikovatu ukoliko niste sposobni ponuditi rješenje. Sasvim legitimno je da politički i društveni subjekti pišu prijedloge ustava. I čak to ponude na javnu raspravu.

Onaj ko prijedlogom uspije pridobiti narod/građane može vrlo jednostavno progurati usvajanje novog ustava - i to REFERENDUMOM. Takav subjekt automatizmom može računati i na izbornu pobjedu, te priliku da sa pozicije implementira svoje političke zamisli. Eto otkrio sam svoje političke ambicije.

 


 




Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću