Iz fočanskog zatvora lažu o ugroženosti Nenada Radinkovića


Piše: Borislav Radovanović

Požurio direktor fočanskog zatvora Siniša Golijanin da demantuje moje objave o životnoj ugroženosti Nenada Radinkovića. Još da se pozvao na pismenu izjavu Radinkovića, kakvu danima pokušavaju iznuditi, pa da mu i povjerujemo. No, da pitam kolegu Golijanina: zašto prema ovom osuđeniku primjenjuju mjere pojačanog nadzora? Zašto daje kontradiktorne izjave? Ili još bolje pitanje: zašto je vječni spletkaroš Pero Dunjić nezakonito i suprotno pozitivnoj praksi premjestio Radinkovića u Foču? 



Kad režimski mediji Republike Srpske odrađuju prljave poslove uvijek primjenjuju identičnu praksu. Prenesu javnosti izjavu nekog režimskog poltrona, ali uz obavezno izostavljanje detalja polazišne informacije.

Tako i ovoga puta u fokus informacije stavljaju izjavu direktora zatvora Siniše Golijanina, koji tvrdi da zatvorenik Radinković nije ugrožen. Razloge plasiranja ove informacije podvode pod direktorovo komentarisanje "tvrdnji Radinkovićevog advokata i pisanja pojedinih medija". Ni riječi o problematici koja je zainteresovala medije i javnost!

U stvari direktor zatvora samo je potvrdio kako još uvijek nisu uspjeli prisiliti Radinkovića da potpiše izjavu po kojoj nije ugrožen, a šta danima bezuspješno pokušavaju. U stvari sve njih, kao i brojne režimske moćnike, "žulja" ono šta Radinković jeste potpisao, a kao svojevrstan vid samozaštite u datoj situaciji. 

Međutim, iz same izjave direktora zatvora vidimo da u ovom slučaju postoji nekakav problem. Konkretno: zašto potiv Radinkovića primjenjuju mjere pojačanog nadzora? U pitanju je zakonom propisana mjera i prema zatvorenicima se može primjenjivati u jasno etabliranim uslovima.

Nadamo se da je direktor o primjeni mjera pojačanog nadzora izvijestio Ministarstvo pravde, kako mu to zakon nalaže, pa da ministar Kasipović može advokatu obrazložiti šta se dešava. Advokat Duško Tomić već je obavijestio javnost kako se obratio ministru i tražio njegovo reagovanje. 

Tako ćemo doznati primjenjuju li prema Radinkoviću mjeru usamljenja (samica!), inače poznatu kad se zatvorenici na nešto žele prinuditi. Nije problem da ovu metodu objasnim na primjerima gušenja zatvorskih pobuna, a o kojima znam podosta.

Ili je Radinković izdvojen u odjeljenje sa pojačanim nadzorom. Takva mjera se primjenjuje u slučaju ugrožene sigurnosti zatvorenika, ali direktor reče da ugroženosti nema. Možda je direktor mislio na samougrožavanja, ili čak na mogućnost suicida? I u takvim situacijama može se primijeniti mjera pojačanog nadzora.

Iskreno se nadam da kod Radinkovića nisu "utvrdili" opasnost od samoubistva ili samopovređivanja, jer se to ozbiljno kosi sa onim šta ovaj stvarno čini. Konkretno: pokušava izdejstvovati novi postupak (suđenje) i u kom se nema namjeru braniti šutnjom (kao na prvom suđenju!.)

Poenta je u tome da kolega Golijanin tvrdi kako nema saznanja o ugrožavanju Nenada Radinkovića, a prema njemu primjenjuje mjere pojačanog nadzora. Kontradiktornost samo po sebi. Ili samo nevješto pokušava sakriti stvarna dešavanja.

Kad smo već kod te teme nadamo se da će ministar Anton Kasipović razjasniti zbog čega je Nenad Radinković iz zatvora "Kula" premješten u Foču. Praksa je da zatvorenike premještaju u obrnutom pravcu i to najčešće po njihovim molbama. 

Naime, fočanski zatvor je naša najbolje čuvana ustanova i zato tamo smještaju najteže osuđenike. Tu drže ubice, razbojnike, silovatelje i posebno opasne osuđenike, dok upravo u Istočnom Sarajevu kazne izdržavaju lica osuđena za saobraćajne nezgode. Ma šta ko mislio: Radinković je presuđen za saobraćajnu nezgodu i to je naprosto fakt.

Ukoliko je već postojao razlog za premještanje logičan izbor bio je banjalučki zatvor - i sa pozicije zakonskih odredbi i u domenu pozitivne prakse. Zasad Radinković i njegov advokat samo to i traže. No, traži se i obrazloženje zašto je došlo do ovakvog naoko sumnjivog premještanja zatvorenika.

Ovde valja znati da se premještanje zatvorenika vrši po rješenju ministra ili lica koje on ovlasti. Nema sumnje da je sporno rješenje donio ministrov pomoćnik Pero Dunjić, a valjda ćemo doznati i kakvim je zakonskim osnovama i profesionalnim ocjenama bio vođen. U stvari, valjda ćemo doznati zašto je direktor zatvora "Kula" tražio premještaj. Vidite kako se priča komplikuje!

Sve u svemu nadamo se da će režimski mediji i nadalje pokušavati ovako traljavo zataškavati eskalirani problem, sve sa ovakvim "veleumnostima" poslušnika na pozicijama, jer tako najbolje potvrđuju autentičnost naših informacija. 

Znači, ćeraćemo se još!




 

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)