PITAM SUDIJU MANOJLOVIĆA: Jesi li pop ili hodža? (FOTO)


Piše: Borislav Radovanović

Fotografiju sudije Nebojše Manojlovića u sudačkoj togi, pa čak ni u sudnici, na Netu nećete naći. No, fotografija kako drži propovjedi u pravoslavnom manastiru ima koliko hoćete. Prezentujem i njegove fotografije iz Svete zemlje, ali sa arapskom kafijom (kaffiya) na glavi. To da mi sudija Manojlović neće suditi po pozitivnom zakonodavstvu i pravu znam odavno, ali mi valja doznati: hoće li primijeniti pravoslavno-kanonsko ili šerijatsko pravo?



Ko ima volje i strpljenja može ponovo pročitati tekst (klikni podnaslov dolje) u kom sam javno isprozivao sudiju Nebojšu Manojlovića. Očekivano (zato sam ga i prozivao), "ljut ko puška" vajni sudija mi zakaže suđenje već za 5. jul. I još jednom dostavi mi dokaze koliko pojma nema o pozitivnom zakonodavstvu Republike Srpske, a da ne pominjemo međunarodno javno pravo. 


Još za potrebe prednjeg teksta nisam uspio naći adekvatnu fotografiju ovog sudije (u odori ili u sudnici), no, ako radi - tako ga i javnost prepoznaje. Sa druge strane poznata su mi pogovaranja o tome da sudija Manojlović u manastiru Klisina kod Prijedora redovito drži nekakve propovjedi. Poznato mi je i da lokalno sveštenstvo prigovara dešavanjima u ovom manastiru i kojekakvim "umotvorinama" tamošnjih monaha, a posebice zbog bavljenja poslovima za koje nisu monasi nisu edukovani.

Inače, manastir je prekrasno zdanje i atraktivan za vjernike, ali nemojmo se lagati - ima tu i osoba vrlo diskutabilnih svjetonazorskih poimanja (narkomani, asocijalne osobe, vjerski fanatici...).  Takve valjda (kako pričaju) "edukuje" sudija Nebojša Manojlović. 


Koliko je to spojivo sa pravosudnom funkcijom trebalo bi da ocjeni Milan tegeltija, ali nakon što završi pravni fakultet kako valja. Svako ko je samo godinu studirao zna da nije moguće polagati ispite prije okončanja semestra, pa i da osam semestara traje četiri godine. Zato je nemoguće za dvije godine diplomirati u studijskom programu sa osam semestara! 

Pošto je kod nas ozakonjeno da Tegeltija sa završenim ratnim "pravnim kursom"  imenuje, kontroliše i razrješava sudije sasvim opravdano možemo očekivati i primjenu pravoslavno-kanonskog ili čak šerijatskog prava. 

Uostalom, vrši li iko kontrolu mentalnog zdravlja sudija? Građani po difoltu moraju vjerovati da su sudije mentalno zdrave i intelektualno dovoljno kapacitirane za složene misaone konstrukcije. Ako zatraže dokaze mentalnih i intelektualnih sposobnosti sudija dobiće odgovor da zakonodavac nije propisao to pravo. Ukoliko upitaju ko nadzire zdravstveno stanje nosilaca pravosudnih funkcija neće dobiti nikakav odgovor, jer se niko nije dosjetio da to pravno uredi.



Elem, neki sebi uzimaju za pravo da se bave i ovozemaljskim i božjim sudom, a drugima valja trpiti, pa i kad imaju pravničko znanje jače od onih što im sude. Kad njihove odluke nisu zasnovane na važećim zakonima i međunarodnom pravu, uvijek im ostaje opcija da se pozovu na bogom dano pravo. S tim da Bog živi nedaleko od Laktaša!

Sa gornjih fotografija vidite da sudija Nebojša Manojlović počesto drži propovjedi u manastiru Klisina, a bilo bi preobimno postavljati njegove fotografije u drugim ulogama. Nisam se usudio postavljati fotografije vijernika u nekakvim ležećim pozama molitve i drugim čudesima, međutim sa takvim stvarima se nisam susretao iako praktikujem prvoslavnu vjeru i znam podosta.


Nadalje, mogu prihvatiti i putašestvija vjernika do raznih destinacija i vjerski turizam kao nešto u trendu - posebno za one sa visokim primanjima. Vidite na gornjoj fotki sudiju Manojlovića u Svetoj zemlji. Na donjoj fotografiji je sa duhovnim vođom putašetvija (ili je obratno?), gdje ponosito reklamiraju "Knjaza Miloša", šta nikako ne treba poimati kroz isticanje političkih stavova. Zna se da je to sudijama zabranjeno!





Prije negoli se vratim na politiku moram pokazati zašto bi muslimani teško prihvatili našeg Nebojšu u svoja njedra. Ružan je brate i k'o pravoslavac, a pogledajte samo kako bi izgledao da je arapin. Tako grdnog samo majka može da ga voli.

Neumjesno je izrugivati se nečijim fizičkim osobinama, ali brate kad je neko ovoliko ružan - šta da mu radim? Međutim, ovo je samo pretpostavka otvaranja pitanja: da li je naš sudija bio na vjerskoj ili na političkoj ekskurziji? Zato pogledajte donju fotografiju.



Na fotografiji vidite nekakvu grupu Kurda, koji su takođe pohodili Svetu zemlju kad i naš sudija Nešo. Naoko ništa sporno jer je to i za njih Sveta zemlja. Samo u donjem desnom uglu vidite monaha sa gornje fotografije. Uostalom, fotografija je preuzeta sa sajta manastira Klisina i jedna je od mnoštva sa te ekskurzije. Šta je učinak našeg monaha vidimo tek sa naredne fotografije.


Gle čuda, odjedared Kurdi šalju političke poruke kakve su dopadljive Srbiji i Republici Srpskoj, ali u našoj zemlji i državama okruženja mnogi misle dijametralno suprotno. Vidi se da nije nikakva fotomontaža u pitanju, nego kurdski turisti doista drže transparent "Kosovo je srce Srbije". 

Ovaj "vanjskopolitički uspjeh" monasi prezentuju na svom sajtu i sve to je legitimno iz njihove vizure. Istine radi na fotografiji nema sudije Manojlovića, ali nigdje nema ni informacija o tome na kakvoj je on to ekskurziji bio. Da je je u pitanju vjersko ili političko putašestvije?

Nosiocima pravosudnih funkcija u BiH mnogo toga u domenu isticanja političkih i vjerskih uvjerenja je ograničeno, a ponešto i striktno zabranjeno. U obavezi su da vode računa oko političkog i vjerskog izražavanja stavova i u vanradnom vremenu, odnosno u životu uopšte. 

Sad, oko pitanja da li je Kosovo "srce" Srbije ovde padaju mrtve glave. Kao nekom ko se razumije u geopolitiku krajnje je nejasno zašto bi Kurdi podržavali Srbiju kontra separatista, a sami ispoljavaju separatističke politike spram Turske, Sirije i Iraka. Možda je to gesta turista pretjerano neupućenih u politiku, ali i na Bliskom Istoku glave padaju na samo pominjanje teme "šta kome pripada".


Zašto ovo sve pominjem?  Vidite, sudija Nebojša Manojlović mene tretira kao "nacionalno neispravnu osobu" u smislu svojevremene uredbe Milana Nedića. Nije on to izmislio, nego se samo priklonio volji Dodikovog režima i služi mu tako što brutalno gazi moja zajamčena prava. 

Istine radi, da bi pokazao lojalnost režimu cijelu moju porodicu (troje djece) drži zatočenu u logoraškim uslovima. Prima platu sudije, a u stvari primjenjuje nacističke metode i sredstva satiranja protivnika režima. Nacističkog režima! 

Sve teže je u zakonima o krivičnim i prekršajnim procedurama naći član koji nije prekršio, a on o međunarodnim konvencijama ionako pojma nema.  No, zato je redovit na molitvama Bogu koji stanuje blizu Laktaša. Mogu samo da zamislim njegove propovjedi naivnoj svjetini i kojekakvim benama. On u sudu sprovodi nacizam, a trebalo bi povjerovati da to ne čini i u manastiru.


I šta slijedi 5. jula? Ja nacistima kažem da su nacisti, pa makar to u sudu bilo. Nacistički sud je onaj koji sprovodi nacističku politiku, a i Hitlerovi sljedbenici su redovito posjećivali crkve i tu bili rado dočekivani. Ili da se lažemo? Pritom ističem kako ja decidno razdvajam pojave fašizma i nacizma (to mi je struka!). Kad kažem nacizam onda i mislim nacizam! 

Znači, do 5. jula imam vremena da bar "iskalim dušu" na ovom svom nesrećnom blogu, a onda mi se valja polako pripremati na nekih mjesec-dva zatvora. Mislim, ta zatvorska kazna dogovorena je još krajem avgusta prošle godine po "hitnom postupku", ali zahvaljujući reakciji "PRAVDE ZA DAVIDA", građana i medija morali su odustati. 

No, nisu odustali kako to zakon nalaže, nego su nakon devet mjeseci odlučili nastaviti "hitni postupak". Normalno, za prljave poslove zaduženi su ovakvi poput Nebojše Manojlovića - koji ne bi trebali obilaziti manastire, nego se u njima zamonašiti. Teško da bi i tako iskajali grijehe, ali se i pokušaj računa.

Nastaviće se...

Primjedbe

  1. Mislio sam da si pametniji čovjek, ali sad vidim da ipak nemaš pojma. Te fotografije na kojima se vidi pomenuti gospodin ne predstavljaju nikakvo držanje propovjedi, već pjevanje za vrijeme službi u manastiru. Da si ikad ušao u crkvu znao bi da se to mjesto zove "pjevnica" i da tu stoje obično vjernici koji znaju da pjevaju i odgovaraju na liturgiji i drugim službama.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)