ZASTRAŠUJUĆA ISTINA: Vrh policije zataškava ubistvo načelnika Radenka Bašića!

Bez obzira na sramna zataškavanja vrha policije Republike Srpske dokazi pokazuju istinu kako je saopštavam na ovom blogu. Europol je dokazao moje navode o povezanosti Dalibora Railića i Aleksandra Miljatovića oko ubistva Mihajla Stupara i mnogo ranije od navoda optužnice za ubistvo načelnika Bašića. Zašto nisam saslušan kao svjedok protiv organizovanog kriminala?!

borislav radovanovic blog

Od prve objave na temu ubistva načelnika Radenka Bašića decidno tvrdim da je motiv brutalne egzekucije njegova istajnost na istrazi pokušaja ubistva, a potom i ubistva Mihajla Stupara zvanog Šmit. I to u smislu ubistva Stupara kao svjedoka-saradnika protiv narko mafije, a šta sam objelodanio još maja 2021. godine tekstom Ubijeni Mihajlo Stupar bio je svjedok protiv narko-mafije!. Podsjećam da je kriminalna organizacija Dalibora Railića tada djelovala u punom sastavu - računajući i policijske kriminalce.

"Nekoliko kadrovskih promjena u prijedorskoj policiji kakve je ciljno izveo direktor policije Siniša Kostrešević zatreslo je narko-mafiju baš kako sam to najavio, a vjerujte da Mihajlo Stupar neće biti posljednja žrtva započetih obračuna. Baš kao što nije bio prva žrtva problema na koji godinama ukazujem" naveo sam u tom tekstu bez primisli da bi nova žrtva mogao biti načelnik Radenko Bašić. Sa današnje distance vidim da sam mogao i trebao prepoznati takvu opasnost, no ostaje mi samo žaljenje za propuštenim.

Zato u momentu Bašićevog stradanja, tog kobnog jutra nisam imao dilema, pa objelodanjujem šta sam odgovorio kolegama na pitanje imam li koga voljnog za diskretno davanje informacija, odnosno pomoć u rasvjetljavanju ubistva. Na podnaslovnoj fotografiji vidite poruku poslanu 21. marta 2022. godine u 08,55 časova, dakle dva sata nakon počinjenja ubistva, a čiji sadržaj glasi:

"Hoću. Mislim da treba ići u pravcu ubistva Šmita Stupara i sukoba oko droge. Kada je šef smijenio Mikana i na njegovo mjesto doveo Bašića, koji nikad nije bio konekciji sa tim stukturama, krenuli su ozbiljni sukobi unutar policije. Dosta informacija koje sam objavio došlo je od tih Mikanovih smijenjenih inspektora, ali posredno jer sa sa njima neću da pričam ništa.

Dado Rajlic, onaj sto je Šmita prebio sa Vanjom Vukovicem, tandem koji je na lokalu godinama najjači oko droga, kad god me vidi žali se da ga policija maltretira. Ono, dobacivanje na trasi kafica jer ne sjedim sa tim likom, ali po tome znam da ga je Bašić pritiskao.

Znači, Dalibora Rajlića stavite na vrh onih koje treba provjeriti i idite po vezama sa ubistvom Mihajla Smita Stupara, gdje mislim da je on nalogodavac. U biti on nema sta izgubiti jer mu ne gine dugotrajni zatvor zbog Šmita, pa mu Bašić dodje kao "prikolica". Posebno ako ga je pritiskao za ovo ubistvo.

Malo njih ce sa mnom pristati da priča, ali ću sve pokušati jer znaš da na ovakve stvari nemam tolerancije. Javim ti čim nešto saznam". Vidite da sažeto identifikujem i počinioca i motiv i okolnosti ubistva, a ovo je samo jedna od brojnih poruka koje sam tih dana razmjenio sa kolegama u nastojanju da pomognem u tadašnjem opštem haosu.

Elem, bio je jedan kratak razgovor između Railića i mene na trotoaru pored kafića, a koji je izuzetno bitan za razjašnjavanje pune istine. Ispričao mi je kako su četvorica inspektora za droge došli kod njega sa pričom da je neko svjedočio protiv njega oko droge. Kazao im je da svako može pričati svašta, pa tako je i to njihovo tek - priča. Vrlo brzo inspektori su se vratili sa kopijom zapisnika o saslušanju svjedoka i istu dali Railiću, a zauzvrat uzeli su 2.000 eura, kako sam to objavio u mnoštvu tekstova.

Pomenute i neke druge informacije prenio sam Sretoji Vujanoviću, tadašnjem načelniku PU Prijedor, u prisustvu načelnika Marija Milašina. I ponudio da me saslušaju kao svjedoka po čuvenju uz sugestiju da moje navode predoče Railiću - gdje vjerujem da će potvrditi iste i KAZATI IMENA KORUMPIRANIH INSPEKTORA. Zašto nikad nisam saslušan?!

Kao bivši inspektor mogu u nedogled obrazlagati kako se jedna takva izjava može kriminalistički i procesno koristiti, a uz apostrofiranje da je Railić isti događaj mnogima prepričao, baš kao i da "glavnom tužiocu Mladenu Mitroviću ne može nadavati para, ali zato u Prijedoru može raditi šta hoće". Za razjašnjavanje pune istine o ubistvu načelnika Bašića esencijalna je sprega organa krivičnog gonjenja i narko mafije, a kako stvari stoje formalna istraga te okolnosti zločina uporno izbjegava procesno utvrditi.

Ukoliko javnosti nije jasno zašto sam nedavno onako oštro nastupio tekstom MINISTRU I DIREKTORU POLICIJE JAVNO: Kako vas nije sramota doći u Prijedor?! nakon ovih navoda imaće mnogo jasniju sliku. Sačekao sam potvrdu ili nekakav demant medijskih sadržaja plasiranih posljednjih par dana prije ovog i ovakvog reagovanja, odnosno prezentovanja nove potvrde mojih navoda oko ubistava Stupara i načelnika Bašića.

Konkretno: navodi se kako je dešifrovana Sky ecc komunikacija između Dalibora Railića i Aleksandra Milatovića od 21. februara 2021. godine, sve sa fotografijom pištolja koji je tada nuđen na prodaju, a kasnije je nađen na mjestu ubistva Mihajla Stupara. Znači, kriminalne veze između naručioca i neposrednog počinioca ubistva načelnika Bašića datiraju mnogo duže od navoda optužnice, a kako to od starta tvrdim u svojim tekstovima. 

Moguće da sam u objavama pominjao ovaj detalj, no odmah po otkrivanju počinioca Aleksandra Miljatovića policiji sam višestruko sugerisao da provjere njegovo eventualno odsustvo iz zatvora u vrijeme ubistva Mihajla Stupara, odnosno mogućnost da je saučestvovao i u tom zločinu. Jok, trebalo je da Europol dostavi ove dokaze da bi istražni organi napokon reagovali u tom pravcu, odnosno kako javno sugerišem od starta bavljenja ovom temom.

Pazite, odmah po hapšenju Aleksandra Miljatovića saopštio sam kako je avgusta 2021. godine usred dana predvodio teško naoružanu grupu kriminalaca u otmici Jasmina Selimagića iz Novog Grada zbog dugova oko droge teških 30.000 eura. I kako je zataškavanje tog krivičnog djela Miljatoviću omogućilo sticanje uslovnog otpusta tokom kog je likvidirao načelnika Bašića. Činjenica od kakve "nadležni" kontinuirano bježe!

Kasnije sam objelodanio imena svih počinilaca i šire okolnosti počinjenog krivičnog djela, odnosno povezao više istraga protiv narko mafije, tekstom TUŽILAŠTVO BIH UKLAPA KOCKICE: Od orgija Tijane Ajfon, preko otmica zbog droge do ubistva načelnika Bašića I svoje tadašnje i ranije navode komparirao spram potvrđene optužnice. Uz razliku da sam preko otmice Selimagića kriminalnu povezanost Railića i Miljatovića pokazao mnogo dužom od navoda optužnice - kako je to svima "podvalio" saučesnik Igor Repajić.

Moja malenkost nije znala za pištolj pronađen na uviđaju ubistva Mihajla Stupara, ali je taj detalj odlično bio poznat novom STRUČNOM SAVJETNIKU ministra Siniše Karana, vajnom načelniku Sretoji Vujanoviću - kada sam nudio da me saslušaju u svojstvu svjedoka. Govorim o konkretnom razjašnjavanju motiva ubistva svjedoka-saradnika Mihajla Stupara, a onda i povezivanju tog zločina sa ubistvom načelnika Bašića

Danas se i drugi mediji bave motivom po kom je Stupar ubijen kako ne bi mogao svjedočiti protiv Railića i Vanje Vukovića za prethodni pokušaj ubistva iz 2018. godine, te oko droge pronađene u akciji "Zora 2", baš kako sam to detaljno objasnio u tekstu Javno demoliranje pravosudno-policijske narko mafije. Uz apostrofiranje da je Stupar nudio pomoć u hvatanju Railića sa koligramom heroina koji je očekivao narednih dana, a šta je narko bosu prenio tadašnji načelnik krim policije Goran Mikanović.

Možebitno je sad jasnije zašto sam onako oštro reagovao tekstom DNO DNA: Monstrum Darko Ilić stručni savjetnik ministra Karana, na informaciju da je Sretoja Vujanović umjesto u pritvoru obreo se u Kabinetu ministra MUP RS kao "stručni savjetnik" ministra Karana. Ukoliko nije evo kratkog rezimea unutarpolicijskih sukoba koji su rezultirali stradanjem načelnika Bašića, a koje pominjem u poruci kolegama koju sam objelodanio. 

Prvo moram istaći kako sa mojom malenkošću na poziciji inspektora za organizovani kriminal ovakvi zločini nisu mogli ostati neistraženi i nekažnjeni, a šta se može podvesti i pod oblik prevencije - da se nikad ne dogode. Upravo zbog zločinačkih nauma čijim zastrašujućim posljedicama se preko godine bavi vaskolika evropska javnost prvo sam nezakonito udaljen sa tog radnog mjesta, pa onda sa pozicije inspektora uopšte, da bi me u konačnici godinama držali izvan ministarstva teško nezakonitom suspenzijom.

Pod mojim pritiskom oko istrage milionske pljačke Fonda zdravstva novi ministar Dragan Lukač smjenjuje Vojislava Pelkića, ali po već tada utvrđenim kriminalnim planovima za načelnika prijedorske policije imenuje Dalibora Ivanića. Kao svoje najbliže saradnike Ivanić bira Sretoju Vujanovića za uniformisanu policiju i Gorana Mikanovića za krim policiju. 

Godinama se znalo da se Goran Mikanović ne može vratiti u prijedorsku policiju jer sam prijetio njegovim hapšenjem i sasvim je razumljivo zašto sam dvije godine ( 2014. i 2015.) onako progonjen - dok nisam odustao od borbe za zadržavanje policijskih ovlaštenja. Odmah po dolasku na funkciju Mikanović je Railiću dao veću količinu prethodno oduzete droge i time ga ojačao u narko mafiji, a čime započinje njihovo zajedničko kriminalno djelovanje - kakvo je kulminiralo ubistvima Stupara i Bašića.

Za to vrijeme "bratska sloga" između Ivanića, Vujanovića i Mikanovića cvjeta pošto svima stižu talovi od prodane droge. Dobro upućeni govore o 10.000 eura mjesečno. Po odlasku na poziciju načelnika Uprave policije MUP RS Ivanić na svoju prethodnu poziciju gura poslušnika Vujanovića i to funkcioniše sve dok ovaj nije otkrio kako mu Mikanović "pakuje" smjenu. Poželio njegovu funkciju. Tada nastaje haos.

U cilju opstanka na načelničkoj poziciji Vujanović forsira smjenu Mikanovića, a za svoje interese bezobzirno zloupotrebljava naivnog Radenka Bašića - na kog Mikanović fokusira svoj bijes i uz maksimalno guranje Railića u te zaista haotične sukobe. Načelnik Bašić prenebregavajući i najmanju dozu opreza oštro udara u samu srž organitovanog kriminala - kako preko razbijanja narko mafije tako i upornom istragom ubistva svjedoka-saradnika Mihajla Stupara.

Na lokalni haos u Prijedoru valja dodati brojne međunarodne istrage protiv balkanske narko mafije sa oduzimanjima po više stotina kilograma droga i pritvaranjima ogranizovanih kriminalnih grupa, a o čemu sam redovito i detaljno pisao. Tenzije su rasle, obračuni bili sve suroviji i nekako sve je vodilo ka kulminaciji u vidu likvidacije Bašića, kakva je pripremana preko pola godine prije počinjenja - šta sam takođe od starta ukazivao. Za razliku od "službene verzije".

Danas nije moguće pobjeći od premise koju sam postavio u prvim tekstovima o stradanju načelnika Bašića, a konkretno: da su njegove "kolege" aktivno i pasivno SAUČESTVOVALE u počinjenom zločinu. Umjesto vršenja zakonom i pravilima službe nametnutih obaveza policije mnogi su višestruko pomagali Daliboru Railiću i Aleksandru Miljatoviću, a kako su dokazi pristizali tako su moji navodi sve više dobijali na vjerodostojnosti. I nadalje će biti tako jer objektivna istina je samo jedna.

Kako to često ukazujem: Tužilaštvo BiH razotkrilo je prljavu ulogu inspektora Dejana Jurišića, kom je suprotno medijskim natpisima tek izrečena prvostepena disciplinska odluka i nije mu prekinut radni odnos, baš kao ni njegovom "kolegi" Nedeljku Luburi (vidi: MAFIJAŠKA DRŽAVA ŠTITI MAFIJAŠE: Mega-kriminalac Lubura nije dobio otkaz u MUP-u!). Jedino nikako da dođemo do ostalih Jurišićevih kolega koji su izjavu svjedoka prodali Railiću za 2.000 eura.

To što nakon 14 mjeseci nisu otkriveni inspektori koji prodaju izjave svjedoka, koji su znali za pripremanje Bašićeve likvidacije, a ćutali o tome, koji su roštiljali sa Railićem, te najgore u svemu PRODAVALI DROGU, može značiti samo jedno. Konkretno: vrh policije zataškava kriminalizaciju policije i štiti saučesnike u ubistvu načelnika Bašića. I kako vidite nemam problem to JAVNO SVJEDOČITI.

Može ministar Karan i nadalje štititi prljave prijedorske policajce, pa čak ih postavljati za "stručne savjetnike" na teme kriminalizacije policije i sprega sa organizovanim kriminalom, no egzaktne činjenice određuju istinu. Ukoliko mu se moje pisanje ne dopada može me hapsiti i progoniti poput njegovih prethodnika, ali će ministarsku karijeru "slavno" okončati baš kao i Lukač, Jovićić ili Čađo. Narod pamti!

Nastaviće se...




Primjedbe

  1. Svi spominju samo Railica kao moguceg narucioca ubistva Basica, a malo ko shvata koga je Basic jos istrazivao i ko je imao ogroman motiv da Basic nestane.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da bas tako.

      Izbriši
    2. Da ko je to jos zeleo ?

      Izbriši
    3. Takva je uloga ekskluzivnog dilera i drukare.

      Izbriši
    4. Moja malenkost cijelo vrijeme tvrdi da je Dugi samo kotačić jednog mnogo većeg mafijaškog sistema, te da čak ni u Prijedoru nije bio najveći diler. Pogledate optužnicu protiv Dragana Supića i vidite koje količine je on radio, pa vidite koliko je Dugi bio malen. Inače ta Matkovićeva grupa "na komad" je nabavila 150 kila kokaina, pa vidite koliko su bili jaki. No, i iznad njih postoje moćniji igrači, a šta najbolje znamo po tome da Dijana Kajmaković nije u pritvoru iako je krila Sky dokaze u svom sefu i aktivno im pomagala u mafijašenju.

      Izbriši
    5. Ko se vise toliko drogira,kako im ne dosadi?

      Izbriši
    6. Boro, ko je iznad Matkovića?

      Izbriši
    7. Iznad Matkovića i svih drugih je DRŽAVA. Zato se takav oblik kriminala i naziva organizovani kriminal, jer naprosto država organizuje i kriminalne radnje i kriminalne strukture. Matkovića ne poznajem jer on je radio po Srbiji do onog ubistva, a kasnije se uglavnom držao Hercegovine i to kad već nisam bio aktivan u službi. Zato ne znam njegove veze i način rada.

      Zato znam relacije člana njegove grupe Dragana Supića, koji je suda "padao" osim u Prijedoru gdje je bio pod zaštitom Gorana Mikanovića i Mime Dobrijevića. Znam i ko ga je štitio prije njih, ali iz nekih mojih razloga ne imenujem lika. Biće još tekstova o Supiću, pa ćemo se time zasebno baviti.

      Izbriši
    8. Ima pravo narkodilersko prezime.

      Izbriši
    9. Gospodine Boro, kako Dragan Supić nije pao kada ste Vi bili aktivni u službi? Ko ga je još štitio? Kako ga nije "dirala" SIPA iz Banja Luke? To su vrlo jasna pitanja na koja bi Vi kao veliki ekspert, veliki operativac trebali odgovoriti.

      Izbriši
    10. Izace taj brzo opet.

      Izbriši
    11. Ovaj tekst je sastavljen od činjenica i dokaza . Borislave treba da insistiraš na ovoj istini , da podsjećaš javnost na ovaj zločin koji je napravljen u sprezi policije i seoskih narko dilera . Ne obraćaj pažnju na komentare u kojima oni koje si pomenuo pokušavaju da te prikažu kao budalu koja piše gluposti . Insistiraj na istini , to je najveća kazna za one koji se kriju iza laži .

      Izbriši
    12. RE: "Ko je štitio Supića?"

      Prije "pada" Supićeve grupe u Bihaću SIPA je tek bila u fazi formiranja i nije imala potencijala za nekakav ozbiljan rad. Po izlasku iz zeničkog zatvora Supić je uglavnom u Srbiji, gdje je "padao" i robijao. U "moje vrijeme" Supića je štitio Goran Mikanović, a kasnije uz pomoć Mime Dobrijevića, no nije mu to mnogo pomagalo. Imao sam ga na zelenašenju i iznudama i da nije otresao u Bihaću ja bih ga zatvorio. Znao sam i sa kim radi drogu, a imam i danas sačuvane dokumente o tome. Vjeruj da sam ga radio i dok je izdržavao kaznu jer sam znao da se povezao sa čuvarima u zeničkom zatvoru i tu valjao baš ozbiljne količine. No, vezano za Supića meni su eksplozije bile ključne i tu sam ga procesuirao kod Specijalnog tužilaštva, a šta su te bitange uradile pisao sam već - preko Supića organizovale moju likvidaciju.

      Izbriši
  2. Znaci prijedorsku pravosudnu i policijsku mafiju stiti mafija iz vrha drzave? Divno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Rade šta hoće...

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlican tekst Borisa, samo cu jedno pitati a zar Slobodan Vaskovic nije mesecima pisao o krim ulogama Sinise Kostresevica pa i od prvog dana je bio Protiv Karana ?! A vidim i ti polako ali sigurno ulazis u saznanja da je to bas tako pa ih pocinjes i kritikovati javno i surovo...zasto ti i Vaskovic ne delite informacije protiv tih bandita ocito da ste dobro informisani obojica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam gdje si ovdje mogao uociti kriminogene radnje doticnog, njegova jedina greska je sto nije stao iza Basica kad ga je doveo na tu poziciju

      Izbriši
    2. Kostrešević je otkrio više droge i pohapsio narko dilera negoli kompletan MUP RS od postanka, odnosno ostavio je neizbrisive tragove. Slažem se sa donjim komentarom da Bašiću nije dao dovoljno zaleđa ili podrške, a inače je uradio sve u njegovoj moći da pozatvara ubice. Šta se trenutno dešava, zašto je načinio ovakav zastoj u radu, ne znam tačno, ali pretpostavljam da čeka poziciju direktora SIPA sa koje će nastaviti započeto. To je na fonu Karanovih dogovora sa Dodikom prije postavljenja da Kostreša i njegove ljude makne.

      Izbriši
    3. Hahahaha kako da nije. Što taj vajni Kostrešević nije uhapsio Reljića za onih 73 kg kokaina

      Izbriši
    4. Aj nemoj tako,mjesecno fataju po 1,5 gr.

      Izbriši
    5. RE: "Što taj vajni Kostrešević nije uhapsio Reljića za onih 73 kg kokaina"

      Kokain nađen u Kortu proslijeđen je kao DOKAZ u Belgiju za potrebe vođenja postupka u toj zemlji. Koliko sam shvatio iz zadnjih informacija dokazi Sky komunikacije oko te zapljene prosljeđeni su Srbiji, a sad Srbija i Belgija znaju kakve postupke vode. Znači Srpska je tu bila samo tranzitna tačka na kojoj je izvršeno presjecanje krijumčarskog kanala, a ne odlučuje Kostrešević ili ma ko drugi u našoj zemlji ima li Reljić veze sa tim kriminalom, nego DEA, Europol, Belgija i ko je još tu bitan.

      Znači, imate na blogu kako sam Reljića gadno isprozivao zbog nekih drugih kriminalnih rabota, ali sa prezentovanjem dokaza i osnovano, dok nisam navikao ljude pominjati bez čvrstog osnova.

      Izbriši
    6. Gomila gluposti, 73kg koke je pronađeno u njegoj firmi, dovučeno u njegovim kamionima koje su vozili njegovi radnici, u njegovoj narudžbi robe. A on nije ni saslušan. Toliko o Kostreševićevom poštenju

      Izbriši
  5. Koja je uloga Mitrovica? Pasivnog posmatraca ili je aktivni ucesnik?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pasivan u radu, aktivan u uzimanju mita.

      Izbriši
    2. Mitrović je SRAMOTA TUŽILAŠTVA REPUBLIKE SRPSKE. VELIKI DOPRINOS TAKVOM ODNOSU DAO JE VD PREDSJEDNIK REPUBLIKE SRPSKE - DODIK.
      ŠTO SE TIČE AKTIVNOSTI-PASIVNOSTI,
      MITROVIĆ JE ISKAZAO VELIKI STEPEN AKTIVNOSTI PREMA KRIMINALNIM STRUKTURAMA.
      KO UKRADE 1-2M DRVA NAJEBO JE.

      Izbriši
    3. Re:Boro...
      ja ne bih rekao da je to pasivna uloga kad ne radi. Mislim da je to vrlo aktivna uloga pomagaca i sausecnika kad se radi o takvom radnom mjestu.

      Izbriši
    4. Ma šalio sam se gornjom izvedbom, a znam kakva kriminalčina je Mitrović

      Izbriši
    5. Dolijaće i Mitrović jebo je ježa

      Izbriši
    6. Mitrović od Baće traži novih 30.000KM.
      Prijeti mu da će otvoriti istragu.

      Izbriši
  6. Basic,da mu Bog dušu prosti da je bio Picajzla nema sta.Nije on bio cvijece,drugo svi krive Rajlica i njegove jatake...ali sta je ovaj istrazivao jos i koga?Pa sami znate da u Gradu vec vise mjeseci odsjeda BIA.Sta to ne pisete,sta i koga oni ovdje prate.A vec kad smo kod Rajlica,samo je on odgovoran,ekipa njegova jos vise biznis napravila,do duše sad ih malo Slovenci jebu,njima ne smeju nista ali i dalje rade,govno debelo onaj Bojan Dejanovic i dalje kamatari,Munjiza Grmecka sirovina i dalje ide po robu u Tursku...pa ne moze Dugi biti samo kriv,sto njih ne zatvorise.Ja i dalje tvrdim da iza ubistva stoji neko treci?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaju dokaze,a ostatak ekipe potpisao novi ugovor.

      Izbriši
    2. To za BIA čujem, ali ništa konkretno. Uostalom, još nismo saznali šta je BIA radila u Banjaluci dok se tragao za Davidom Dragičevićem. Na stranu poslije pronalaženja mrtvog tijela, nego od otmice i držanja radi mučenja. Elem, šta se čudimo kad je Aleksandar Vučić ne čelu najveće narko mafije Evrope i znamo šta su za njega radili Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović. Hrkalovićku je morao žrtvovati zbog američke Agencije za droge DEA, ali samo kako bi dobio na vremenu i koliko je morao.

      Od 2016. godine pišem kako drogu Nasera Orića kroz Srbiju prati žandarmerija po nalogu Stefanovića, a u Zvorniku preuzima SAJ po nalogu Lukača. Kostrešević je napravio im mnogo problema, pa je frka došla do samog Dodika - kako sam to davno objelodanio. Na kraju je Lukač uspio smaknuti Kostreševića i svom lovačkom jaranu (zajedno lovili po Vojvodini) Oriću osigurati nesmetano prebacivanje droga. Dobro ste me podsjetili da trebam objasniti Srebrenicu 1995. godine, a onda će biti mnogo lakše shvatiti kasnije puteve droga.

      Izbriši
    3. Vidis kako ti bora odgovori "mudro" ti napises dejanovic kamatari munjiza uvozi robu iz turske a bora tebi objasni sta radi Vučić 😂😂😂

      Izbriši
    4. Za Dejanovića sam objavio šta sam imao kad je uhapšen, a na kog Munjizu i kakvu robu iz Turske se mislilo u komentaru POJMA NEMAM. Drugo, ja stvari poimam u njihovoj suštini i ne bavim se marginalnim pojavama. Konkretno: nedavno su Srbiji dostavljeni dokazi o presretnutih i oduzetih SEDAM TONA KOKAINA, te Sky ecc komunikacija počinilaca koji su u tim krijumčarenjima učestvovali. I sad od desetina tona koje su uspjele proći do tržišta mi se trebamo baviti što je neki Mujo prodao dva grama Sulji.

      Izbriši
    5. Kostrešević je toliko naudio narkomafiji da nikad nisu imali više para, ne mogu da ih naperu, u buradima za kupus ih čuvaju.

      Izbriši
  7. Odličan tekst Boro! Sve se to zna od prvog dana. I mi, i vi i oni

    OdgovoriIzbriši
  8. Naravno da je Railić, to i ptice na grani znaju. Dzaba ga pravdate.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jebo seju.

      Izbriši
    2. Jeste Railić, ali uz podršku Mladena Mitrovića, Gorana Mikanovića i drugih koje je Bašić ugrožavao. Hoćemo li malo o Darku Iliću, stručnom savjetniku i Lukača i Karana, a kriminalnim jaranom Mitrovića i Mikanovića još od vremena formiranja Specijalnog tužilaštva RS? Ko je Mikanu dao oduzetu drogu koju je ovaj dao Railiću kada su ga Lukač i Ilić vratili u Prijedor? Ili ćemo o vezama Mikana sa Nedeljkom Luburom, bivšim zetom ministra Lukača, kog uhvatiše kako prevozi krimose iz Slovenije?

      ZATO ŠTO SVE TE KRIMINALNE RELACIJE ZNAM I PRATIM PREKO 20 GODINA NISU ME SASLUŠALI KAO SVJEDOKA KAKO SAM NUDIO POSLIJE BAŠIĆEVOG UBISTVA. PRIJE PUNIH 16 GODINA OTVORENO SAM ZARATIO SA TOM BANDOM JER TADA NISAM MOGAO PODNIJETI VELIKI BROJ ŽRTAVA NJIHOVOG KRIMINALA, A GDJE SU KASNIJE NEVINE ŽRTVE.

      Izbriši
  9. Bom Mikan puhnuo za ausrtiju raditi, a dusicu muz ostavio nakon tvog raskrinkavanja..Navodno ta veza i dan danas traje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam za te detalje. Ono šta sam zadnje čuo jeste da je mladi policajac sa Mikanom pomeo prašinu ispred salona, da su mu uručili prekršajni nalog i izvještaj o događaju tužilaštvu. I jesu išli sa izvještajem na tužilačku odluku zato što se Mikan ekspresno izmirio sa Dušičinim mužem, pa ga ovaj nije teretio. Zato vjerujem u dalji razvoj događaja koji opisujete.

      Dušice mi je žao taman koliko je i ona "žalila" za pokojnim Dragoslavom Egeljićem kog su ona i Mikan pijani i drogirani pregazili autom, a onda pobjegli. Da je priznala istinu bila bi osuđena na simboličku kaznu pošto je za saobraćajku dominantno kriv Mikan, a kako mu je pomogla da se izvuče neka ga trpi dok je živa. Ja samo žalim što se nisam potrudio nabaviti snimak u kom ona prepričava taj događaj. No, izuzeo sam tragove sa njenim DNK na volanu i mjenjaču, pa je banda iz MUP-a to uništila, tako da ni snimak ne bi bolje pršao. Razlika je jedino što se audio snimak može emitovati na internetu.

      Izbriši
    2. Stvari uvijek dođu na "svoje". Dodik je opet predsjednik, baš kao što je bio prije nekih 11 godina kada sam od njega, Vlade RS i Odbora za bezbjednost skupštine tražio kontrolu rada policije po više od deset predmeta sa nekih 20-ak smrtno stradalih građana. Sad ću mu proslijediti odgovornost za nove žrtve jer je propustio reagovati na prvo obraćanje, odnosno da je direktno odgovoran za sve šta se dešava. On i jeste faktički odgovoran, ali drugačije je kad ga možemo sa nečim procesno suočiti.

      Izbriši
    3. Pa Dudik je i tada rukovodio mafijom sta je to sada bolje

      Izbriši
    4. Jedna ispravka, gosp Boro, Dodik sada je VD PREDSJEDNIK REPUBLIKE SRPSKE

      Izbriši
  10. A sta bi sa likom kojem su našli brdo nečega u voću? Lik ima prodavnicu voća i povrća (da ne pišem ime, i ovako sam ga izofirao previše).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovako "na prvu" ne kontam o čemu je riječ

      Izbriši
    2. Pa,radi se o "vlasniku" (možda) najpoznatije piljare u gradu i bivšeg bajkera.Sav PD to zna.Ah,da...ti si u Ljubiji.Ljubija-ubija.

      Izbriši
    3. A jeste dosadni vise sa prozivanjem Ljubije.Arogancija ubija.

      Izbriši
    4. Znam lika,al ne zna citav grad.

      Izbriši
  11. Koji inspektori podjelise 2000evra,ili će se saznati tek ako budu uhapseni

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Doći ćemo do njih u predmetu Bašić gdje je suđenje započeto, ili najkasnije u predmetu ubistva Šmita koje će takođe biti u Sudu BiH (odvojen predmet). Dugom naprosto odgovara da dokazuje kako on nije bio ORGANIZATOR ili kriminalni vođa, odnosno da svoju ulogu marginalizuje. To će najbolje uraditi ako kompromituje policiju za koju se zna da je moćnija od njega u svakom pogledu. Znači, ima čime procesno "trgovati" ili da neke stvari koristi u svoju odbranu, pa tako i da kaže koji inspektori su mu prodavali izjavu, koji informacije, a koji drogu. Čujem da ima dvije dobre advokatice i kontam da znaju kako graditi odbranu na dokazima da je policija saučestvovala u kriminalu, a svoje pripadnike nije procesuirala, pa time poljulja kompletnu konstrukciju optužnica.

      Izbriši
    2. Kako ti navodis vodu na svoj mlin. I jeste ti mjesto u ljubiji, čobane

      Izbriši
    3. I sta ce dobiti sa tim,umjesto dve dozivotne smanjice mu na jednu.

      Izbriši
    4. Na dva odvojena suđenja Dugom i ostalima biće izrečene zasebne kazne, a moralo je tako jer ga držati u pritvoru nisu mogli neograničeno, nego su morali podići optužnicu sa onim šta su dotad imali. Ovako na dva suđenja manje su šanse da izbjegne robijanje do kraja života.

      Pobogu, mislim da Legija ne može iz cuga sjetiti se u koliko odvojenih predmeta je kažnjen sa 40 ili 35 godina robije, ukoliko ste skeptični povodom takvih oblika suđenja. Pratim kako za Legiju, Zvezdana i još neke traže oslobađanje za ubistvo Đinđića, no i kad bi to dobili opet ima ostaju druge kazne, pa im fanovi džaba gube vrijeme.

      Izbriši
  12. Boro, sta ce biti sa Kosmetom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Edi Rama reče na nekom međunarodnom okupljanju da to što je Srbija izvela vojsku na granicu dođe kao da Meksiko izvede vojsku na granicu sa SAD, odnosno da je to degutantno. Žao mi je naroda dolje, a posebno nakon što sam 1995. godine očima svojim gledao 300.000 nesrećnika kako bježe da sačuvaju gole živote iz RSK i zapadnih dijelova RS, kada nas je BEOGRAD IZDAO kao što je davno izdao ove sa KiM-a. Gdje god su šešelj i Vučić branili Srbe tu Srba nema, a vidim da se do danas nije ništa promjenilo.

      Izbriši
    2. Bravo za komentar,Vucko i Seslija gde su kod bili sve je palo.Jedan moj veliki prijatelj,inače "Šiptar"kaze?Ako krenemo ucicemo u Novi Sad,bolje da nas Srbi ne diraju.U neku ruku je u pravu,NATO je opasan,eto kolika je Rusija,ali lagano napreduju.Kada smo kod Vučića,i voli toliko Srbiju,a kaze da"muda"ima,sto ne žrtvuje sebe pa nek udari

      Izbriši
    3. Jesi to ti bio na tom skupu pa čuo od Rame ili ti je neko prenio? Tačno je da je Beograd izdao Krajinu ali jugoslavenski Beograd a ne Srbski. U ostalom , mnogo manje ti znaš o tome nego što ovdje prosipaš a i ti tvoji drugovi vojni bezbjednjaci prave budalu od tebe. Zanimljivo kako je tvoj prijatelj neki Reka a i ovaj kapetančina ima sličnog šiptarskog prijatelja? Puno tih anonimnih komentara je pisano u tvom stilu iako neki tako ne izgledaju na prvi pogled.

      Izbriši
    4. Jest Boro ti si kompetentan da sudis ko je dobar u odbrani naroda a ti sa svoje rodne grude zavrsio u ljubiji...da Milosevica nisu napali Ameri albanaca danas ne bi bilo na kosovu i tako ce biti i sa Vucicom ako amerika odluci zato ne seri o odbrani jer ne pita se vojska Srbije nego Amerika kao i svagdje kao i uvjek

      Izbriši
    5. Drago mi je doznati da su Srbi na Kosmetu sigurni i da neće doživjeti golgotu kao mi 1995. ili oni 2004. godine. Recimo da sam povjerovao vašim argumentima i sad mi je lakše. Ja sam još 1990. išao na KiM, pa sam učestvovao u razbijanju terorističkih grupa i još tada shvatio sa kim imamo posla, no lakše mi je vjerovati vama "stručnjacima" i mirno spavati.

      Onakvih dejstava ROSU oko opština sa srpskom većinom sam se nagledao dovoljno da znam kako jedan vješt snajperista to razjuri bez ikakvih problema. Ne sviđa mi se što se javno kalkuliše samo sa snajperistima ROSU, a čini se da Srbi ničeg sličnog nemaju. Ogromna je razlika kada intervenišete sa vojnim snagama u punom kapacitetu (avijacija, oklopnjaci, specijalne jedinice...) i kada uzvraćate istom mjerom nekonvencionalnim dejstvima, pa uključujući i snajperistu za kog se ne može utvrditi čiji je i šta tačno radi. Jok, Vučić je na teško naoružane snage ROSU i NATO poslao goloruki narod. Žali bože jadnog naroda.

      Izbriši
    6. Za jednog od Anonimnih: Srpski Beograd? Bio li si ikada u tom "srpskom" Beogradu? Vise je srpski Bec nego sto je BG... nema tamo nista srpsko. Ima samo naduvano, nadrogirano, kupljeno, prodato, izdato, oprano, presvuceno....

      Izbriši
    7. RE: Aska

      Sjećate se frke oko razbijanja ćiriličnih tabli u Vukovaru? Tada je bila sprdnja da bi i u Beogradu razbijali ćirilične table kad bi takvih uopšte bilo. Beograđani su oduvijek bili fokusirani samo na sebe, a mi smo im bili kao "rođaci sa sela". Za mene Srbija je od Subotice do Novog Sada zbog zaista velike rodbine koja živi između, a Beograd i sve južnije od toga zgadilo mi se još tokom rata i taj prostor za mene ne postoji.

      Sjećam se da sam tokom rata bio zaprepašten kako Užice, Požega i taj kraj nije imao krštenog Srbina. Kažu nisu smjeli krstiti djecu zbog komunista. Pitam jesu li komunisti bili katolici, muslimani ili kakve druge vjere, odnosno etnije, a oni me zbunjeno gledaju. Kažem im da su po Hrvatskoj i Bosni čak i članovi partije krstili djecu, a o nerodu da ne pričam, pa da je problem izgleda ipak u njima. Na kraju sam sve to otjerao u materinu i nikad nisam poželio otići u Srbiju mimo rodbine i kumova koji su mahom u Vojvodini, a koja mi je po mentalitetu mnogo bliža obzirom da sam 20 godina živio u Slavoniji.

      Izbriši
    8. Ni Aska ni jugos Boro nisu sposobni shvatiti šta je čovjek napisao. Svakom sa dva grama mozga je jasno da čovjek napisa da Beograd nije Srpski nego i dalje jugo-titoističko-ustaško gnijezdo. A to što se bori gadi sve južnije od Beograda je veoma jasno pošto je to bio četnički kraj a njemu se kao i svakom jugosu gade i Srbi a posebno četnici. Zato nema problema sa šiptaro-muslimanom Rekom i ustašama.

      Izbriši
    9. Razumijem te Boro. Vojvodina je naseljena nasim narodom. I zbog toga se s njima osjecamo blizi. Licno nemam otklon prema juznije od BG, ali se slazem s tobom vezano za vjeru. Imam mnogo prijatelja iz Vojvodine, ali koji su porijeklom sa juga. Oni svi i mladi i stariji vole doci kod nas, jer kako oni kazu, osjecaju se srpskije kod nas u Bosni nego bilo gdje u Srbiji. Prenosim njihove rijeci.
      A BG, kao i svi veliki gradovi, davno je izgubio i dusu i duhovnost. Novac im je mjera za sve i svasta. Na zalost, ali je tako. Sjatio se tamo sav moguci sljam, i srpski, a i sljam drugih naroda bivse Juge. Pa na to sve i stranci vrsljaju po njemu. Zalosno, ali gadi mi se.

      Izbriši
    10. ASKA:

      Šta reći o Beogradu kad Zmaj od Šipova može postati rijaliti zvijezda?

      Izbriši
  13. Džaba mlatite ubudale ,otišao je samo jedan Dugi koji je bio podmukli kompleksas i taj debil Jurisic i pojeo vuk magare ,bare 10 inspektora ,ponavljam inspektora je sarađivalo sa Dugim ,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, ali je problem što se ministar ne slaže sa nama.

      Izbriši
    2. Uzburkao si ih Boro izgleda... veceras objava da je Jurisic dobio otkaz. Opet neka podvala, sta mislis?

      Izbriši
    3. RE: Aska

      Ma to je tek odluka prvostepene disciplinske komisije, na koju Jurišić ima pravo žalbe Policijskom odboru i td. Po tome vidimo koliko je MUP "agilan" u čišćenju sopstvenih redova. Nekad smo takvima u danu kada bi ih uhapsili davali da potpišu sporazum o raskidu radnog odnosa i rješavali ih se prije određivanja pritvora. Od kako mafija vlada policijom vrijede druga pravila.

      Izbriši
    4. Bice on njima shef.

      Izbriši
    5. O radu policije ne znam nista, ali znam jedan slucaj gdje je covjek koji je radio kao sef na dijelu gdje se izdaju licna i putna dokumenta za potrebe Ujedinjene Srpske skinuo sa racunara podatke ovih sto zive u inostranstvu i ne izlaze na izbore, da bi te glasove upotrijebila Ujedinjena Srpska (doduse, ne znam da li za sebe ili Milokrada Duduka). Covjek je u takvoj tisini dobio otkaz odnosno samo mu je donesen papir o sporazumnom raskidu radnog odnosa. Muva se nije cula oko toga. Slucajno sam saznala, jer radim sa njegovom zenom. Nigdje se to nije moglo cuti u gradu, a kamoli procitati u novinama. Usput receno, dobio je direktorsku fotelju od Ujedinjene Srpske 😂😂😂

      Izbriši
    6. Tako se napreduje u klanovima.

      Izbriši
  14. Nije mi jasno samo da je policija tako neozbiljno shvatila sve informacije koje su imali pred samo ubistvo nacelnika. U emisiji Dosije na ATV-u nacelnik uprave za organizovani i teski kriminalitet Maric Mladen kaze da je i sam pokojni Basic prijavio da ga neko prati, da su poslali patrolu itd.. pa kad ovu prijavu nacelnika i informacije koje je imala sipa i.mup RS-a da se priprema ubistvo razmotrite, zakljucuje se da nije preduzeto nista da se sprijeci taj uzas.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mene to ne čudi jer sam prošao bukvalno iste stvari. Pazite, policija i tužilac sqaslušaju svjedoka o pripremanju moje likvidacije, čuju snimke razgovora počinilaca šta planiraju i MENE NIKO DA OBAVIJESTI O OPASNOSTI. Kasnije su sklanjali izjave, brisali dijelove snimaka i izvodili svakakva čuda da sakriju svoje propuste. Jadno. Mene boli što sam Bašiću nebrojeno puta ispričao šta su sve spremne uraditi naše "kolege", a on je opet onako naivno srljao u propast. I ranije je više puta upadao u ozbiljne sukobe sa opasnim kriminalcima, ali svaki puta bilo je dovoljno da samo stanem iza njega i pokažem da nije sam. I mahom su se povlačili jer su odreda znali kako gadan umijem biti kad nekog štitim. Znaju naše zajedničke kolege dosta o tim stvarima i nema potrebe da o tome javno raspredam.

      Izbriši
    2. I na sve to sto su imali informacije i sto su znali ko priprema ubistvo, sto je sam Basic govorio kako ga neko prati ti privedes 70 potpuno neduznih ljudi koji veze sa tim djelom nemaju i "pobijes ih" samo zato sto ih je neko zaveo kao BI lica? Unakazis i tesko pretuces toliko ljudi i to nije dovoljno vec represiju nad gradjanima nastavis i godinu dana kasnije? Zasto ne prebiju ove sto su zakazali sa razmjenom informacija?

      Izbriši
    3. Polako, polako, polako.... Inače teška budaletina Mladen Marić na televiziji je pominjao kako je Bašić iskazivao sumnje da ga prate, ali nije objasnio da je to desilo se u Prijedoru i niko u Banjaluci pojma nije imao o tome. Onaj ko je trebao preduzeti nešto, Sretoja Vujanović, bavio se kako da Bašića iskoristi, a baš ga bilo briga hoće li ga ubiti. Zato i jesam ogorčen što ministar takvu bitangu imenuje savjetnikom.

      Problem je što Kostrešević ima ljude koji su maheri za takve stvari, za sprečavanje opasnosti kada su opasne kategorije u pitanju. Na najmanju naznaku sumnje da Dugi nešto planira protiv Bašića došli bi ljudi iz BL i demonstrirali mu silu na kakvu nije navikao i stvari kakve sigurno nije očekivao. Bez ikakve pompe i mnogo formalnosti Dugom bi pokazali da je sebe precjenio. Ljudi su još uvijek u službi i zato neću o imenima i situacijama koje su rješavali, ali bio sam dio te ekipe i znam o čemu govorim.

      U ovom tekstu sam objavio samo jednu od par desetina poruka kojima sam ukazao gdje prvo treba udariti i iz kojih razloga, a da su u Banjaluci znali za Dugog to im ne bi trebalo. Poslije su išli po Facebook nalogu Dugog i kupili sve sa kojima se slikao ili za koje su čuli da su mu bliski, ako vas baš zanima kako su birane "mete" hapšenja i svega šta je uslijedilo. Mladen Marić je cijelo vrijeme bio pijan i mnogo on zna šta se doista dešavalo i u Prijedoru i u Banjaluci, a bolje je da ne prepričavam sa kim je razgovarao i kako se provaljivao.

      Izbriši
    4. Nije tacno Boro.
      Ja nemam nikakve veze sa tim Dugim niti sam kada s njim sjedio, ispijao kafe niti smo se
      pozdravljali poznavalai pa sam bio uhapsen...
      Prije toga nikada nisam bio u stanici, kaznjavan, privodjen ili slicno.
      Operisan od tih stvari i prica pa su me uhapsili kao zadnje smece, samo zato sto sam sportista mozda eto i ne odg necijem pogledu.
      Prijedorski inspektori su pravili spisak po paroli ne dopada mi se ajmo i njega malo i to zna cijeli grad.
      Od tog dana ni ljudi u ovom gradu nisu vise iste.
      Kakva je to policija koja tuce neduzne ljude?
      Kako to objasnjavas?
      Pola ljudi koji bi trebali biti privedeni i ispitani tu noc, nisu.

      Izbriši
    5. Ne samo da sam milion puta naveo kako je bilo totalno pogrešno neselektivno prebijati ljude, nego sam čak proslijedio informacije koje su meni ljudi poslali, a nisu ih mogli kazati policiji pošto su ih samo tukli, umjesto da pričaju. Normalno uz maksimalnu zaštitu izvora informacija. Ogromna većina uhapšenih i prebijenih bi pomogla u otkrivanju Bašićevih ubica jer se ljudi naprosto ne slažu sa takvim zločinima, a sa ljudima treba RAZGOVARATI.

      Ne mogu znati zašto je neki pojedinac priveden, no kažem vam kako su suštinski birane mete. I to su isključivo odlučivali ovi iz Banjaluke, a sa prijedorskim "kolegama" jedva da su pričali pošto nisu znali kome mogu vjerovati. Što jedan kolega reče: "Za mene su oni svi isti".

      Izbriši
    6. Tačno da je banja luka to uradila ali. Prijedorski in spektori su davali spisak koga da privedu a banja luka je radila svoje i to prutalno prebijanje naroda hapsili što su imali svoju prošlost i ljude što nemaju ni jednu kaznu držali u dvorani i tukli samo 99% ljudi nisu imali bilo koje veze stim a sve se znalo koje šta je nemamo mi države ni zakona niti čemo ikad imati nekim stvarima boro si upravu sto posto i trebaš tu bagru iz mup istjerati

      Izbriši
    7. Banjalučki nisu mogli vjerovati pa oni su isto umješani kao i prijedor

      Izbriši
    8. Ne bih se slozio sa tim da je Banja Luka odredjivala koga ce privoditi iz Prijedora.
      Kako Banja Luka zna neke ljude i njihova imena koja veze nemaju sa ovom temom i kriminalom uopsteno.
      Sad je pitanje Boro, ne dao Bog da se ponovi opet isto ili slicno nesto.. Da li ce opet isti ti nevini ljudi biti privedeni? Ima li tih ljudi u sistemu policije od te noci? Jesu li zapisani? Ako jesu., pasos u ruke i sto dalje od ove mocvare.
      Pozdrav Boro svako dobro

      Izbriši
    9. Naravno da jel nije to običan čovjek ubijen i treba tako da se desi da se više take stvari ne dešvaju da se može u ovoj državi neku sigurnost imati ljudi su prebijeni oni koji nisu saslušani i nedaj bože da se ikad tako više desi

      Izbriši
    10. Bas tako, zato i kazem.
      Ubise covjeka sto je casno radio svoj posao.
      Neponovilo se vise nikada.. :(

      Izbriši
    11. Samo se rece zasto su ljude mlavili umjesto da su ih pitali sta znaju o predmetnom slucaju... tukli ih da se ne sazna ko je ubio nacelnika Basica. Ja kao totalni laik drugacije ne mogu da zakljucim nego ovako. Bilo bi dobro kad bi nas ministar i direktor policije razuvjerili i pronasli nalogodavca.

      Izbriši
    12. A konacno bi trebali da saznamo i ko je ubica Davida Dragicevica i mnogih drugih.

      Izbriši
    13. RE: "Sad je pitanje Boro, ne dao Bog da se ponovi opet isto ili slicno nesto"

      Mislim da neće i to iz razloga što je svaki događaj priča za sebe, a trendovi idu u suprotnom pravcu. To što je urađeno poslije Bašićevog ubistva u malo manjem obliku bilo je "redovna praksa" u istoj toj zgradi nakon svakog teškog krimičnog djela. Nemam predstavu koliko puta sam organizovao "kupljenja" po 10-20 osoba koje se mogu dovesti u vezu sa nekim kriminalom ili počiniocima, pa bi uslijedilo "cijeđenje" do 24 sata, a tu praksu sam naučio od starih kadrova iz prošlog sistema. Preko decenije u Prijedoru nije bilo iole veće akcije do Bašićevog ubistva.

      I razlika je ta što se sa privedenima mnogo više pričalo, a manje se tuklo. Svako ko se prije 15-20 godina iole jače bavio kriminalom dobro pamti kako je izgledalo kada danima kupimo te likove i cijedimo dok ne riješimo ono šta nam je bio cilj. Mnogo puta smo znali raditi 5-6 dana uzastopno po 15 sati dnevno nakon određenih ubistava, teških pljački, eksplozija i slično. Vjerovali ili ne, ali lik je kucao na vrata da - IZAĐE iz moje kancelarije, odnosno više nije znao je li došao ili pošao. Kad se u Prijedoru shvatilo koliko umijem biti opasan godinama je bilo dovoljno da pozovem telefonom i mahom bi mi za pola sata odgovorili na pitanja, pa otišli kući. Poprilične pare mnogi u uštedili na advokate kad su shvatili da ja držim riječ i krajnje korektno postupam sa svakim ko je sa mnom iole korektan. Predstavu nemam koliko puta sam se sa šefovima posvađao da nekog ne sprovodimo tužiovu radi pritvaranja. Čemu pritvor ako je osumnjičeni priznao djelo i predao dokaze, a za djelo nije zaprijećemo 10 godina zatvora? Svakom ko je priznao djelo i predao dokaze savjetovao sam da za mjesec-dva ode kog tužioca i pregovara o kazni koja je uveliko ispod zakonskog minimuma. Država se ne iscrpljuje na nepotrebna suđenja, a da osumnjičeni nije pomogao pitanje da li bi ikad riješili to djelo. Znači, sve je po zakonu, a pitanje je samo kakvu praksu uspostavite. Tako smo vremenom od gadnih batinanja došli do rješavanja krivičnih djela - dok popijemo kafu i na obostrani interes.

      Izbriši
    14. Ne pretjeruj Boro , nije tako bilo , drži se istine.

      Izbriši
    15. Boro sere ko foka, svi mi iz Prijedora znamo da je i on tukao, ali samo kad je u grupi policjaca, a kad se je sam uvjek je bio manji od makova zrna

      Izbriši
    16. Šta kaže Aska? Da bi trebalo saznati ubice Davida Dragičevića???
      Pa to je Askice jako jednostavno. Samo treba ispitati čistačice u zgradi mup-a i sve će se saznati. Čistačice znaju sve šta se u toj zgradi dešava 24/7 , ko je tučen , ko je ubijen , ko šverca drogu , ko uzima reket , ko koga taslači i ko sa kim i da ne nabrajam dalje. Što je čistačica mlađa i jebozovnija ona više zna , ma takva zna sve. znači najdalje za sedam dana je slučaj rešen.

      Izbriši
  15. Jeste Basic prijavio da ga neko prati a nista nije poduzeo ni Sretoja niti bilo ko od drugih velikih rukovodilaca. Nisu mrdnuli prstom a kada je covjek nastradao, onda kokano poceli nesto da rade

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tačnije Baša je na sastanku u Prijedoru iznio određene sumnje i zapažanja, a na šta niko nije reagovao. On je poštovao hijerarhiju i iskreno vjerovao da svi posao rade poput njega, gdje je čak bio pretjerano naivan. Primjera radi mislio je da drugi trebaju istražiti potencijalnu ugroženost po njega, jer po principu izuzeća i zakonski nijedan dokaz koji bi on prikupio ne bi vrijedio na sudu ili u kakvom postupku. Osim toga druge kolege bi mogle stvoriti objektivnu sliku potencijalne opasnosti, umjesto subjektivne koju ima svako ko se u opasnosti nađe.

      Znači, teorijski, pa čak i zakonski gledano Baša je iznio svoja zapažanja i sumnje, a očekivao je da se služba time pozabavi onako kako su nas obrazovali i kako to zakon utvrđuje. Elem, ta "služba" nije ni približno onome šta bi trebala biti i tu je Baša bio krajnje naivan, a šta znam po nebrojeno ranijih situacija. Znam da je teško povjerovati, ali znaju kolege koje su sa nama radile kada bi Baša upadao u sukobe sa opasnim krimosima, a onda bi se nas dvojica posvađali jer sam odstupao od "pravila službe" u štićenju njega lično. Znao je da sam nešto uradio u njegovom interesu, ali je i tu tražio da se sve bude po "pravilima", šta je u praksi bilo nemoguće. Naprosto bio je takav i zato sam ga volio, odnosno bio vezan za njega pune dvije i po decenije.

      Izbriši
    2. Zalosno sta drugo reci da je pas ne bi ga tako "pustali" na milost i nemilost a kamoli radni kolega za kojeg bi trebalo ginuti...

      Izbriši
    3. Ja, volio si ga, samo si ovako ponekad srao po njemu, optuživo ga da je kriv za drogu u stanici, ali si ga volio

      Izbriši
  16. Boro obmanjujes narod vojska kakvu sada ima Srbija i kakvu imaju moc u naoruzanju onaj rosu i albance bi potrgala u roku 24 sata i ti to znas ali u pitanju je amerika i nato zbog toga niko pa ni vucic nema sanse da ista uradi dok amerika ima volju da stiti siptare to je sustina a ne sto vucic ne smije. Poslao je milosevic 99 vojsku pa jel nato poravno srbiju da se jos oporavlja zato ne siri price kako ti kao znas kako bi se to rjmijesilo ali eto neko nece pa vucic bi vise od svega volio to kosovo odbraniti ne zbog kosova vec zbog glasova jer bi bio heroj nacije ali niko pa ni on to ne moze dok amerika ne pusti zato cuvajte srbi glave previse ih izgubismo bas na tu halabuku mi mozemo mi smo najjaci a poslije svakog rata srba sve manje a pustih ognjista sve vise

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma Boru nisu primili u vojnu školu pa se šlihta bivšim oficirima a oni ga vrte kao taj njegov prijatelj , jal musliman jal šiptar , Reka. On je jedini ratovo i bio i specijalac i snajperista a niko drugi pojma nema.

      Izbriši
    2. Bravo za komentar, slazem se i sa prethodnim gde mu je neko napisao da je pobegao i sa svog ognjista pa sad deli pamet. STOP RATU I GUBLJENJU MLADIH ZIVOTA

      Izbriši
    3. Popisite ciljeve koje je NATO bombardovao u Srbiji i bice vam jasno da je i to bio dogovor. Bombe su "oprale" mnoge tragove kriminala.

      Izbriši
    4. Ispravak "krivog navoda": Boro je bio primljen u vojnu školu, ali sam odbio pohađati je u Zagrebu ili Zadru - šta mi je nuđeno kao alternativa Beogradu. I kasnije sam bio srećan zbog takve odluke jer sam proveo divne srednjoškolske godine, a kakve zasigurno ne bih imao u vojnim domovima.

      Izbriši
    5. Na Kosovu je NATO baza i tu se sva priča o vojnom napadu završava

      Izbriši
  17. Jadni mi i naš narod.Ne daj Bože više rata,jedva ovo kuća napravili pa opet bježi.Vide šta Burle i kilavi Marko imaju,i slični njima,takvim rat paše.E nećeš majčin sine ja ću stati u odbranu pa neka mi je 57.Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rat i dalje traje,bogati satrase siromasne.

      Izbriši
    2. E tako je neka Markov Corokalov Salabalini sinovi i drugi slicni njima ratuju .Nikoga ja necu braniti ode i ja van jebm vam mater

      Izbriši
  18. Kakvo je misljenje za Igora Egica,ja mislim da se on malo previse ku....i

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Taj lik je sef odsjeka za narkotike?

      Izbriši
    2. Igor je pošten i odgovoran profesionalac i bio je baš mnogo vezan za Bašića. Ne pratim ja te stvari, ali mislim da je Igor premješten na droge u sklopu te reorganizacije kada je Jurišić maknut, odnosno Bašić i Egić su postavljeni u okviru rasturanja grupe narko dilera Gorana Mikanovića. Pazite, te "rokade" u PU Prijedor pokazatelj su da sejoš tada odlično znalo za probleme kriminalizacije policije koji su kulminirali Bašićevom surovom likvidacijom, pa sam iz tih razloga ljut zbog inertnosti vrha MUP-a kakva se vidi zadnjih mjeseci, odnosno što je potpuno izostala dugo očekivana čistka kriminalaca iz redova policije.

      Izbriši
    3. Jebo te narkodiler nigdje marke nema. Nema ni za kifle

      Izbriši
  19. Boro njemacka usla u recesiju sta to po tebi znaci ?!?!?!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači ono šta godinama objašnjavam. Propast dolarskog sistema, a kom je euro samo "pomoćna valuta". Sjedinjene Države su političkom odlukom po ko zna koji puta "odložile" formalnu recesiju, no suštinski znamo kakvo je stanje. U stvari Amerikancima i Njemcima je odlično što Kini ne odgovara naglo rušenje dolarskog sistema i teška ekonomska kriza u SAD i EU. Pratim kako Kinezi oprezno i kontrolisano dolar zamjenjuju juanom i uspostavljaju novi financijski globalni poredak. Elem, ne sviđa mi se to previše i Kineze smatram čak opasnijim od Amerikanaca, a po nizu propasti afričkih zemalja vidimo koliko mogu biti nemilosrdni. Lično me ne bi začudio nagli zaokret američko-ruskih odnosa radi suzbijanja kineske ekspanzije, a posebno nakon novih ruskih najava da će sukob u Ukrajini potrajati decenijama - šta zapad sebi ne može priuštiti. Jeste to "nategnuta" konstrukcija, ali je opet vrlo logična

      Izbriši
    2. Evro pomoćna valuta dolara??? Ma vati se ti ponovo pendreka i pendrečenja jer ti je to njabolje išlo u životu.

      Izbriši
  20. Jebo te i boro i njemacka boro osvjedoceni komunista i mrzitelj pravoslavlja sto ga ne pitas kad je obisao rodnu grudu a kamoli da on brine o njemackoj

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U avgustu se spremamo na porodično okupljanje na Vlašiću ako te već zanima. Moja djeca odlično znaju odakle vode porijeklo i vezana su za Vlašić. I naučena su kulturi za razliku od takvih

      Izbriši
    2. Vic umjesto komentara. Priveo policajac covjeka koji je pjevao kisa pada drzava propada.kaze jadnik nisam pjevo koja drzava.policac njemu znam ja koja.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)