NADLEŽNI ORGANI "SAOPŠTILI" : Jasmin Selimagić NIJE ubijen

Srećom Dodikove izmjene Krivičnog zakona još nisu usvojene. Inače bi svi koji su objavili da je Jasmin Selimagić ubijen i kao počinioca pomenuli Milorada Cvjetojevića platili novčanu kaznu do 120.000 KM ili zaglavili dvije godine robije. 

borislav radovanovic blog

Data situacija oko ubistva Jasmina Selimagića, kakvom smo se prethodnih dana masovno bavili na medijima i društvenim mrežama, neizbježno nas vraća na temu izmjena Krivičnog zakonika RS i uvođenja novih inkriminacija sa drakonskim kaznama. Problem je u nepostojanju dokaza naših javnih navoda, a za šta su se "pobrinuli" nadležni organi.

Sopstvenim očima nisam vjerovao, pa sam morao više puta provjeriti. No, na zvaničnim sajtovima MUP RS, Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru i Okružnog suda u Prijedoru nisam našao nikakvo saopštenje ili drugu objavu postojanja zločina kojim smo se danima bavili. Obzirom da pomenuti organi imaju zakonsku obavezu blagovremenog i istinitog obavještavanja javnosti putem zvaničnih sajtova, a pomena nema o kakvom krivičnom djelu u Novom Gradu, proizilazi da smo "izmislili" nepostojeći događaj.

Da stvar bude gora mnogi smo u vezu sa "nepostojećim ubistvom" povezivali Milorada Cvjetojevića i to u svojstvu počinioca krivičnog djela. Kako je u žrtvu mogao ispaliti cijeli okvir automatske puške kad nema dokaza da je Selimagić uopšte ubijen? Mislim na dokaze u smislu zvaničnih saopštenja nadležnih organa obaveznih u smislu zakona, a kakvih naprosto nema. Najgrđa opcija jeste pominjanje brata Anđelka Novakovića zv. Džeri.

Zbog zauzetosti juče nisam pregledao zvanični sajt MUP-a Republike Srpske, pa sam to jutros učinio u traženju podataka povodom stradanja Jasmina Selimagića. Ranije provjere nisu dale rezultata, no to sam pripisivao vikendu i uobičajenoj neagilnosti policije. Danas nisam mogao vjerovati sopstvenim očima, pa sam više puta pregledao rublike "NOVOSTI" i "SAOPŠTENJA". 

Posljednja nadu tražio sam u "SERVISNIM INFORMACIJAMA" iliti dnevnim biltenima MUP-a, ali ni tu pomena o ma kakvim dešavanjima u Novom Gradu. Što se tiče naše policije Jasmin Selimagić je živ, zdrav i kulira po lokalnim kafićima. Ko god se javno bavio njegovim stradanjem proizilazi da je to činio činio NEOSNOVANO, proizvoljno, nepotvrđeno...

Nakon zvanične stranice policije "skoknem" do OJT Prijedor, gdje sam utvrdio ono šta sam i pretpostavio - ni riječi o predmetnim dešavanjima. Srećom u tekstovima nisam pominjao sprovođenje osumnjičenog u tužilaštvo i stavljanje prijedloga za pritvor. Zbog mjere pritvaranja posjetio sam sajt Okružnog suda u Prijedoru i opet NIŠTA. Ukoliko je neradni vikend pružao nekakav izgovor ovde govorimo o utorku kao momentu vršenja provjera i pisanja ovog teksta. Znači, o faktima!

Recimo da naše bavljenje osobama i dešavanjima mimo saopštenja nadležnih organa nisu problem, ali samo zato što još uvijek nisu donesene najavljene izmjene krivičnog zakonodavstva Republike Srpske. Istine radi mene su već privodili i sankcionisali retroaktivnom primjenom zabrana širenja panike tokom korona-ludila, pa me ništa ne može iznenaditi, ali govorim uopšteno. Šta identična situacija može donijeti nakon uvođenja drakonskih kazni za javno izrečeno saznanje ili mišljenje?

Ukoliko ne griješim sporne nove inkriminacije su usvojene u formi nacrta i očekuje se upućivanje konačnog prijedloga ka parlamentu, čime smo "na korak" od vrlo problematične situacije. Koga zanimaju detalji može pogledati moj tekst ZAKONIK DODIKA SILNOG: Povratak srednjovjekovne inkvizicije?! u kom sam objavio sadržaj novih članova zakona i pravna tumačenja esencijalnih uzročnika problema.

Tako ćete utvrditi da samim objavljivanjem fotografija Selimagića, Cvjetojevića ili Novakovića u kontekstu kriminala rizikujete novčanu kaznu ili zatvor do dvije godine. Ukoliko naše objave rezultiraju kakvom smrtnom posljedicom, primjera radi neko počini suicid, po ovim zakonskim izmjenama kazna je od dvije do deset godina zatvora. Nakon niza sličnih iskustava ne bi me začudilo da me uhapse i optuže da sam produkovao ubistvo Jasmina Selimagića i po sadašnjem Krivičnom zakonu.

Naredni problem proizilazi iz najavljenog krivičnog djela "Iznošenje ličnih i porodičnih prilika" sa maksimalno kaznom do 120.000 KM. Dispozitiv ovog krimena glasi: "Ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, kazniće se...". Nadležni organi nisu saopštili da je neko uopšte ubijen, pa vidite škodi li časti i ugledu ma kakva tvrdnja o počiniocu. 

Ukoliko organi krivičnog pogona, kao sada propuste zakonsku obavezu o blagovremenom obavještavanju javnosti, imamo gadan problem, a posebice zbog onemogućavanja ili ograničavanja dokazivanja svojih navoda. Čitaj: ukoliko policija ponovo "zaboravi" saopštiti da je neko ubijen poslije ovakvih promjena zakona rizikujete krivični progon zbog pominjanja samog događaja. Ko zna šta im znači odfredba da bi vaše pominjanje nekog "moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog". Pretpostavljanje štetnih posljedica prije negoli se materijalizuju može biti jako opasan pravni instrument.

Imao sam pravnu situaciju kada je MUP RS "pretpostavio" da moje objavljivanje kuće ministra Dragana Lukača može po njega predstavljati "Ugrožavanje sigurnosti", ali je OJT Banja Luka odbilo prijavu i zauzelo stav da nisam počinio krivično djelo. Sa ovakvim nakaradnim novim zakonskim odredbama teško da će moći identično postupiti. Problem o kom valja blagovremeno razmišljati, a posebice zbog tekstova u stilu Motivi i okolnosti ubistva Jasmina Selimagića.

Na kraju mogu jedino poručiti Dodiku Silnom da provjeri zašto je izostalo zakonom obavezno obavještavanje javnosti o stradanju Jasmina Selimagića, a naprosto jer smo svi mi protivnici takvih ideja ovom situacijom dobili argumente suprotstavljanja. Normalno, pod pretpostavkom da je ovde riječ o propustu ili ljenosti službenih lica policije i pravosuđa. Ili opet pripremaju konferenciju za medije kao u slučaju stradanja Davida Dragičevića?!

Primjedbe

  1. Bore ti si prosao te obuke specijalne, kako je moguce da ovaj laik skrka od 30 metaka 26 u zrtvu i to sve prostrelne rane a ne okrznuca ? sta mislis kakve je on obuke prosao

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pucao je iz neposredne blizine, a onda stao iznad Jasmina i ovjerio ga. Kakva obuka treba za to?

      Izbriši
    2. Bolje pitati kako je 4 uspio promasiti?

      Izbriši
    3. Bolje pitati odkud "dobrom poštenom momku koji nebi mrava zgazio nego ga ovaj maltretiro" kalaš kod kuće

      Izbriši
    4. Mozda bas zato ako bude doslo do grla.

      Izbriši
    5. Necemo se lagati mnogi su naoruzani i dan danas, kako u srpskim tako i u muslimanskim selima.

      Izbriši
    6. Nisu mnogi ali pojedinci jesu sa obe strane

      Izbriši
  2. Mozda je lik vjezbao negdje a mozda mu se posrecilo.
    Sa koje udaljenosti je pucao?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pucao sa par metara udaljenosti, a onda ga ovjerio dok je ležao, bar kako mnogi kazuju. Vidim dosta komentara i poruka da je lik volio oružje i često posezao za istim, a šta je najčešće način prikrivanja unutrašnjih strahova ili nesigurnosti. Baš kao i to da je ispalio silnu municiju za nešto šta se postiže jednim metkom. Vjerovatno je Jasminovo kretanje prema njemu dodatno povećalo strah, a time i odlučnost da ga ubije, jer zna da ima problem ako ovaj preživi.

      Izbriši
    2. Morate shvatiti da je taj momak jako tesko primio ocevu smrt, sa nepunih 13 godina.
      Vjerovatno se to odrazilo i na njegovo psihicko stanje, ne opravdavam njegov cin ali sve to treba uzeti u obzir.

      Izbriši
  3. On je pucao na oba rođena brata jer su oni "samo" braća po majci ,sitne lopuže ,htjeli su da prodaju traktor od njegovog oca Tarze i priključne mašine, jedan je jedva pobjegao kroz prozor ,Dzeri je ukrao 70 ovaca od Vehabije, možete zamisliti o kakvim jajarama se radi a ovaj drugi nije ni vrijedan pomena ,tzv Afera ,najveći mogući lažov, sitna, najsitnija varalica

    OdgovoriIzbriši
  4. Vehabija otišao na more a on bio čoban kod njega ,nazvao svercera ovaj došao kamionom potovario i otišao, hahaha,ozbiljno nije sprdnja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sad kad si pojasnio vjerujem ti ali na prvu sam mislio da je ukrao dok je gazda bio tu to mi je bilo nemoguce.

      Izbriši
  5. Prijedor je posta jedna velika skupina govida
    Pa biga trebalo ograditi bodljikavom zicom

    OdgovoriIzbriši
  6. Ljudi, ovde mi nešto gadno smrdi. Niko živ se ne oglašava, niti se događaj komentariše mimo ovoga šta mi radimo na društvenim mrežama. Kao kad se nešto krije ili nekog nešto "žulja". Sve su prilike da ćemo se morati pozabaviti onim šta je Jasmin znao oko narko mafije koja je ubila Bašića.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neki portali su objavili maloprije da je Cvjetojevic priznao ubistvo i cini mi se da mu je odredjen jednomjesecni pritvor

      Izbriši
    2. Boro to treba istraziti! da li je Jasmin ubijen zato sto je mnogo znao?

      Izbriši
    3. Po meni to je glupost, poginuo bi na drugaciji nacin da je to u pitanju. Moje misljenje je da ovo ubistvo nema veze sa tim sta je i koliko Jasmin znao.

      Izbriši
    4. Ma mali je mentol,umislio da ce se proslaviti tako,cim je javno to uradio,a to sto je ispalio silnu municiju to je iz mrznje i straha.A posto je golja dobice bar 30 godina.

      Izbriši
    5. Tesko da ce dobiti vise od 20godina

      Izbriši
    6. Vidite, kada je ubijen David Dragičević organizovali su presicu, nešto šta nikad nije urađeno za utapanja i druge zadesne smrti, pa se time provalili. Ovde je sve suprotno, ali netipično je da nema saopštenja ili ma kakve objave za "teško ubistvo", odnosno OPET JE SVE SUPROTNO OD UOBIČAJENE PREKSE.

      Kada istražujete ubistva prvo šta posmatrate jesu odstupanja od uobičajenih navika, bez obzira govorimo li o pojedincu, kriminalnoj grupi ili državi. Vidjeli ste koliko su se u organima "raskokodakali" oko zadnja dva ubistva u Prijedoru, gdje je jedan pijanac ubio drugog, odnosno ljubomorni retard ubio ljubavnicu, a ovde ipak imamo ubistvo čovjeka koji je mnogo znao i, kako stalno navodim, mogao biti moćan svjedok protiv narko mafije.

      Hajde da načinimo jednu komparaciju. Znamo li danas išta oko ubistva Senada Kobilića u Gradiškoj? Za njega sam istog dana objavio da je u pitanju opasan svjedok koji je o ovdašnjoj mafiji znao ogromno mnogo. Vrlo slično Jasminu. Za Senada Kobilića sam napisao da Darka Ilića umjesto što je išao na uviđaj treba poslati na poligraf. Sa pitanjem: zna li ko je ubica? Pa ga onda pitati zna li ko je ubio Culu Grbića, Vujketa u Gradiškoj, Čubrilovića u Banjaluci i slično.

      Objavio sam da je Darko Ilić "stručni savjetnik" ministra, kog je Karan na svoju bruku zadržao na istoj poziciji. I pored Ilića za savjetnika doveo Sretoju Vujanovića za čijeg načelnikovanja u Prijedoru su ubijeni i Šmit i načelnik Bašić, a ptice na grani znaju da je policija prodavala drogu i uopšte radila za Dugog Railića. Sve te bitange vajni ministar zaštitio je od krivičnog progona, pa nas ne treba čuditi što se ubistva nastavljaju. I što se organi atipično ponašaju jer NEVINI i KRIVCI NE MOGU SE PONAŠATI ISTO. Jedna od prvih lekcija kriminalistike kaže da se nevini ponašaju u skladu sa svojom nevinošću, dok krivci spram svoje krivice, a samo treba naučiti kako to razlikovati.

      Izbriši
    7. Redovni gosti te kafane kao i gazdarica i konobarice znaju skoro sve šta je znao i ubijeni i tako je u najvećem broju ostalih slučajeva. sve ostalo su priče za malu djecu. To su tipovi koji se vole hvaliti a ostali se bore i pokušavaju takvima biti što biliskiji kako bi glumili da su i oni neke face. Čak i policajci glume face zbog bliskosti sa nekim od poznatijih kriminalaca. Ubjeđen sam da i sva policija zna o čemu se ovdje radi. I kao što sam već napisao , treba ispitati čistačice u mupu i sve će se saznati u slučaju David Dragičević. A ovaj što je pucao? pa taj je teški mentol jer je uništio svoj život.

      Izbriši
    8. Lik je doveden u takvu situaciju da sta god da je uradio on gubi.
      Kakav je to zivot da uvijek kad izadjes iz kuce moras razmisljati hoces li gdje sresti Jasmina i hoce li te maltretirati i provocirati ili nesto trece?

      Izbriši
    9. Smrdi , Boro , smrdi , evo i ti se više ne oglašavaš. Da li je pucaču bilo prijećeno i da li je prijavljivao prijetnje policiji? Ako jeste zašto policija smrdi tj. ćuti? Da li zbog toga što ova pucačina ide njima pokvarenjacima na dušu?

      Izbriši
    10. Vjerovatno zato

      Izbriši
  7. Zivi bili pa vidjeli

    OdgovoriIzbriši
  8. covjek ga je ubio jer duze vrijeme strijepi od Jasminovih prijetnji, posto je Jasmin bio lopuza, razbojnik, silovatelj i kriminalac a ovaj drugi posteni drvosjeca naravno da je prijetnje i provokacije shvatao ozbiljno i pod pritiskom Jasminovih konstantnih prijetnji pukao je i uradio sta je uradio a zasto tako brutalno sa 26 rana, pa ko zna sta je automacka puska jasno mu je kad puca rafalno neko ko nema veliko iskustvo a jos je pod adrenalinom da ce povuci obarac i drzati dok ne isprazni okvir da je bio profesijonalac zvekno bi ga jednim maksimum 2 metka....sve u svemu slucaj poput Hadzije, nemoj hadzija necemo vise nikad, pa i necete.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dali postoji neki svjedok ili dokaz tih prijetnji ili je to rekla kazala prica?

      Izbriši
    2. U prošlom tekstu objavio sam informaciju upućenog izvora koji tvrdi da je u telefonu imao prijeteće poruke. I naveo da će to uveliko odrediti karakter krivičnog djela, a materijalni dokazi su neuporedivo jače sredstvo dokazivanja od svjedoka. I jedna ispravka: Miloradov brat Džeri je osuđen za silovanje, a za Jasnima ne znam da je bilo takvih prijava.

      Izbriši
  9. Ma kakve pretece poruke ne blamirajte se ,mali je jednostavno idiot ,koji nije izlazio iz šume ,ne zato što mu je to potrebno nego se ne uklapa nigdje drugo ,odrastao jeste teško ali bolje od nas mnogih pa sta je razlog da ubije covjeka ,osta dijete od 9.godina ,Jasmin nikad nikom prijetio nije to garantujem ,ni ljudima koji su mu bili dužni po 20-30hiljada ,da je znao mnogo znao je čak je trebao učestvovati i u svedočenju za Dugog ,neko ga je vrbovao,znao je previše i tačka ali nije ubijen zbog toga

    OdgovoriIzbriši
  10. Onda su postojala dva Jasmina, jedan ovaj dobri sto nije nikad nikom prijetio i svima je pomogo a drugi onaj sto je svercao migrante, ucestvovao u svercu droge...

    OdgovoriIzbriši
  11. I za sta su ti dugovi od 20-30hiljada,cim si rekao ljudima bilo ih je vise. Otkud njemu tolike pare ili sta je vec bilo u igri da ti dugovi budu toliko sigurno posten neko posao?

    OdgovoriIzbriši
  12. Ostavite vise i Jasmina i ovog drugog na miru. Vrijeme ce pokazati sta je i kako bilo.
    Covjek je pogino neka pociva u miru.

    OdgovoriIzbriši
  13. jedina pravda za sve te kvazi mafijase je ovo sto je uradio ovaj gorstak, jer svi ti majmuni poput jasmina j slicnih njemu siluju, napadaju, lome, krse, kradu, truju omladinu i sve to u coporu kao hijene i kako sa njima da izadje na kraj posten covjek koji se nadje u slucajnon sukobu sa takvima, jer posten covjek nema narkomane i hijene da idu za njim pa jbg onda odradis ovako i sto rece ona vec slavna NEMOJ HADZIJA NECEMO VISE NIKAD, E PA I NECETE...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zato sto su tuzilastva i sudovi upravo u kolu sa kriminalcima, zato posten covjek uzima pravdu u svoje ruke.

      Izbriši
    2. Pa onda nek idu kod tuzioca i sudije,ovako nisu nista uradili.

      Izbriši
    3. Il jos bolje nek se ne petljaju sa parapolicijskim formacijama,tj.da se ne drogiraju na ler i da ne uzimaju pare na kamatu,samo u crkvu i biblioteku,pa u gljive.

      Izbriši
  14. Hoces reci da je ovaj mali se drogirao i uzimao pare na kamatu? Ha ha ha

    OdgovoriIzbriši
  15. Jedina pravda za bandu je oko za oko zub za zub ' rafal i u prsa svaka cast tako treba pa bi se manje kurcili kriminalci koje stiti policija i tuzilastvo .

    OdgovoriIzbriši
  16. Borivoje Topaloviću✌😁Eto dosao novi načelnik u PD,Ova elita Dugog i on sam padose,A kriminal i droga i dalje blistaju u Prijedoru,Eto jedan slucaj od pre neki dan momak se predozirao i morao za UC Banja Luka,otkud sad droga ako su pohvatani,i je li istina da su Slovenci preuzeli Prijedor i dilanje sto se zna i priča,A onaj Glavati Dejanovic i dalje kamatari ljude,pitao bi te ja?Bi li dobio kaznu ako bi mu uzeo pare na kamatu a ne vratim,I jos da mu glavu iznabadam onu Volovsku,odkud njemu pravo da kamatari i da drogu dila

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma netreba se drogirati i uzimati pare na kamatu.Kad treba uzeti na kamatu ili ler ljudi se smjeskaju i podilaze,pristaju na sve,a kad treba vratiti druga prica,onda im kriv diler,kamatar,sudija,pandur,svi krivi osim njega .

      Izbriši
    2. Kakvo to veze ima sa ovim ubistvom?

      Izbriši
  17. Neka ga je rokno sta je on glumio obicna debela budala .Sta on ima koga da matletira i stalno prijeti e sad vise neces i to nek bude nauk ostalima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedino rjesenje je samo roknuti i imati muda za to jer banda ne zasluzuje bolje .

      Izbriši
  18. Eno i onaj Matijas sto je navodno "nevin" lezao u zatvoru postao jedan od glavnih dilera u gradu. Svi znaju i nikom ništa, niko ga ne dira

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aj neka,samo da onu dugacku spodobu ne gledamo vise.

      Izbriši
    2. Spremi se da svoja saznanja ispricas pred nadleznim organima, bude li ispalo da si slagao, cuvaj se.

      Izbriši
    3. Hahaha covjek ceka pola miliona odstete najbolje da ce rizikovati da dila drogu. Jesi glup majku ti svoju j..o

      Izbriši
  19. Jeste jaki svi ovde na anonimne poruke nikad prijedor neče imati dilera osim narkomana što prodaje 2 grama trave nakon ubistva bašiča nikad neče više biti veliki diler osim države policije niko se neče usuditi da radi i tako treba.da narkoman neki truje našu djecu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma neka trave,samo da nema droge,zbog nje se krade,laze i ubija.

      Izbriši
  20. Pa svagdje je mafija i vlast u sprezi . To sto je nas narod nepismen i polu pismen u smislu razuma to je nesto drugo .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znaju razliku izmedju mafije i preprodavaca droge.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić