PRIJEDORČANI JEDINSTVENI: Ministar Đokić mora položiti račune mještanima Bistrice!

Zaključci Skupštine grada Prijedora zavređuju poštovanje i nagovještavaju novi kurs u zaštiti rudnih bogatstava, te prezentuju sinergiju građana i lokalne vlasti sa kakvom mnogima ubuduće valja računati. 

borislav radovanovic blog

Po načinu održavanja i usvojenim zaključcima prijedorska gradska skupština pokazala je da ima nade za bolju budućnost ovog grada i regije. Pokušaću parafrazirano prenijeti usvojene zaključke i njihov značaj spram aktuelne situacije i proaktivnog djelovanja na planu rudarenja u ciljnom i sveobuhvatnom obličju kakvo zavređuje javnu pohvalu.

Prvo moram istaći promptno održavanje posebne sjednice "gradskih otaca" povodom javnog obraćanja mještana lokalnim vlastima i traženja zaštite. Znamo koliko dugo traje borba mještana Bistrice, no pozitivno je to hitno reagovanje po "otvorenom pismu" sa nivoa gradske skupštine kao najvišeg nivoa lokalne vlasti. Narednu pohvalu zaslužuje omogućavanje predstavnicima mještana Bistrice i Bukove Kose da se direktno obrate odbornicima i iznesu svoje probleme - šta je rijetkost u funkcionisanju naših davno odnarođenih institucija.

Elem, usvojeni zaključci ponajbolje dokazuju kvalitet političkog djelovanja ispoljen spram date situacije. Po ovome ima smisla da poslanici Narodne skupštine dođu u Prijedor na svojevrsnu "obuku" oko načina suočavanja sa ozbiljnim problemima i iznalaženja konstruktivnih rješenja. Tako bi naučili da u složenim problemima hitno zaustave dalje radnje do sticanja potrebnih znanja za njihovo rješavanje.

U prvoj tački usvojenih zaključaka Skupština grada Prijedora apostrofirala je neophodnost PRIVREMENOG zaustavljanja daljih radnji i radova na terenu Bistrice i Bukove Kose do dostavljanja relevantne dokumentacije o dobijanju koncecija. Znači govorimo o privremenoj mjeri obustave radova do sticanja saznanja potrebnih za dalje poteze i odluke, a primarno kroz analizu dostavljene dokumentacije.

Kako rekoh parafraziram zaključke, pa tako "preskačem" do Rudarskog fakulteta i Rudarskog instituta u Prijedoru i uključivanja istih na planu izrade potrebnih smjernica i preporuka gradskim vlastima oko postojećih i novih koncesija. Pored željezne rude Prijedor je bogat i raznim nemetalima, no sve oko tih prirodnih resursa vrti se u unutar interesnih i mešetarskih zajednica, dok se struka maksimalno isključuje. Nadam se da bi takvoj pogubnoj praksi napokon mogao doći kraj.

Na polju informisanja i daljeg sporazumjevanja ministar Petar Đokić pozvan je na sastanak sa gradskom upravom, ali uz učešće predstavnika mjesnih zajednica Bistrica i Palančište, gdje valja pohvaliti iskazanu sinergiju lokalnih vlasti i zainteresovanih građana naspram resornog ministarstva i drugih entitetskih organa. Ministra Đokića poziva se na "usaglašavanje stavova" direktno sa mještanima Bistrice i Palančišta! S tim u vezi valja istaći da se usvojeni zaključci dostavljaju Predsjedniku i Vladi RS.

Po meni ključni zaključak glasi: "Skupština grada Prijedora poziva Ministrstvo rudarstva i energetike, Inspektorat Republike Srpske i Poresku upravu Republike Srpske, da u roku od 90 dana, izvrše vanrednu kontrolu svih ugovora za istraživanje i eksploataciju u oblasti rudarstva na području Grada Prijedora i da o tome dostave izvještaj Skupštini grada Prijedora". To je matrica djelovanja kakvu bi skupštinska tijela ove zemlje jednom morala naučiti: nadležnim organima izdate konkretan zadatak, odredite rok i tražite podnošenje izvještaja.  

Još jedan zaključak moram citirati: "Skupština grada Prijedora zahtjeva od Ministarstva rudarstva i energetike, da prije sklapanja bilo kakvih novih ugovora za eksplotaciju mineralnih sirovina na području Grada Prijedora, traži mišljenje Skupštine grada Prijedora o istom". Ima smisla analizirati i ranije sklopljene ugovore, no to je različita materija od nametanja obaveza opštim propisom kakav može važiti samo proaktivno.

Gradska skupština u svojim zaključcima nadalje ističe svijest o važnosti rudarenja za lokalnu privedu, a to posebno pokazuje stavom o nesrazmjerno malim prihodima od koncesione naknade, te pozivanjem vlade na inoviranje odnosnih zakona i pravilnika. Uz uključivanje prijedorske lokalne uprave u postupak izmjena legislative. Godinama ukazujem na nužnost pozicioniranja Prijedora kao SUBJEKTA odlučivanja, umjesto dosadašnje pogubne prakse objekta kog uništava kako je kome drago. Zato su mi bitni ovakvi stavovi Skupštine grada.

Sa druge strane dio zaklučaka odnosi se na zdravlje građana i zaštitu životne sredine uz dosljednost u implementiranju zakonskih obaveza i pimjenu DIJALOGA - do nivoa mjesnih zajednica. Prednje pomenuto uključivanje Inspektorata RS, Poreske uprave i kontrolnih tijela resornog ministarstva u aktuelnu problematiku od posebnog je značaja upravo zbog jačanja pozicije mještana u "dijalogu" sa osvjedočenim mešetarom Petrom Đokićem. 

Jedan od zaključaka koji je posebno privukao moju pažnju odnosi se na "ugroženost saobraćajne infrastrukture" drumskim prevoženjem sirovina obzirom da sam o tom problemu ranije pisao i kritikovao (ne)rad policije. I ovde moram ukazati na činjenicu da mještani Bistrice i lokalne vlasti nemaju saznanja o zakonitosti i pravne valjanosti terenskih radova zato što policija očigledno nije odradila svoj posao. 

borislav radovanovic blog

Slobodno možemo reći da je prijedorska policija pogodovala firmi "DRVO-EXPORT" d.o.o. Teslić koje je registrovano "za uslužne djelatnosti u šumarstvu i iskorištavanje šuma", pa je potpuno nejasno kako se ista može baviti rudarenjem ili eksploatacijom uglja. Kako god, vidim da je ova firma utrostručila ukupne prihode u 2022. godini (preko 10 miliona KM) spram prethodne dvije godine. I da su im računi blokirani još od 2021. godine (gornji foto).

Elem, preduzeće "DRVO-EXPORT" d.o.o. Teslić i direktor Mladen Markočević, zajedno sa Srđanom Klječaninom koji se u Bistrici pojavljuje kao izvođač rudarenja, MUP RS je 2020. godine procesuirao za pustošenje šuma na štetu Šumskog gazdinstva "Borja - Teslić". Čekaju se vještačenja stvarne štete ovog kriminala, a po preliminarnim podacima prelaze milion maraka. Za ovaj kriminal Markočević i Klječanin procesuirani su zajedno sa odgovornim licima teslićkog šumskog gazdinstva i povezanim firmama.

Bolje upućeni tvrde da je sporna firma "DRVO-EXPORT" u vlasništvu Miljane Klječanin, supruge ekocidaša Srđana, te da istu koristi za muljaže preko takođe svoje kompanije "Klječanin company" d.o.o. i povezanih preduzeća. Njegov poslovni "uspjeh" pripisuju bliskosti sa bivšim ministrom Draganom Lukačem - pod čijom zaštitom je godinama pustošio šume. Sad, moguće je da u prijedorskoj policiji još uvijek nisu čuli kako Dragan Lukač nije ministar?!

Iskreno vjerujem da je policija odradila svoj posao mještani Bistrice ne bi svoja prava morali braniti onolikim protestima, stanovnici Palančišta ne bi strahovali jer je "DRVO-EXPORT" d.o.o. od Petra Đokića dobilo "blagoslov" da istražuje rudne potencijale njihovog prebivališta, pa tako ni Skupština grada ne bi bila prinuđena na ovakve posebne sjednice. No, tu smo gdje jesmo i zato moram dodatno pohvaliti opisane političke poteze lokalnih vlasti.

Kako sam obećao čitaocima ovom temom ću se još kako zabaviti, ali na moj način - tematskim tekstovima. Ovde je fokus na hvale vrijednim potezima lokalne zajednice, a vidite da polako identifikujem lopuže uključene u priču i otkrivam stvarnu pozadinu dešavanja. Kao i uvijek od čitalaca očekujem nove informacije i mišljenja, odnosno širenje dijaloga kakav prednje pominjem. 

Nastaviće se...





Primjedbe

  1. Bore ponesi transportnu torbu smb boje i vojno satorsko krilo i idi gore na makadam uz narod pusti kraju pisanje, sad te gore trebaju valja i sto ti opletes po bandi al tebi je mjesto uz narod na prvim frontovima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije lud da ide, kad jr neko od narods stao uz njega

      Izbriši
    2. Kad je trebalo meni nije bio problem mjesecima odlaziti deset kilometara u dubinu protivničke teritorije i snajperom odrađivati ono šta sam dobijao u zadatak. Mnogo lakše mi je najbrojati ratišta na kojima nisam bio, negoli ona koja sam prošao u najtežim momentima po naš narod. Ni danas nije problem odraditi diverziju nakon koje pojedinim barabama ne bi palo na um doći ovde, a kamoli pljačkati. No, jedno je kad hiljade i hiljade pripadnika nekih snaga izvršava zadatke u pravcu opšteg cilja, a drugo kad pojedinac, grupa ili čak velika masa besciljno luta od jedne do druge lopovije. Ja sam dokazao da znam kako se razbijaju ozbiljne grupe automafije, prostitucije, razbijništava..., pa čak i kad treba izaći iz krutih zakonskih okvira, ali neke moje "crvene linije" ne prelazim. Da sam na to spreman zna se koje pojedince bi zadesilo gadno zlo, a svi vide da lagodno i bezbrižno žive. Znači, koliko mogu pomoći ovim blogom ili stručnim znanjima tu sam, a imam neke preče LIČNE ratove ako to potegnem.

      Izbriši
    3. Ti si druze puko. Procitas li ti nekad sta si napisao? Sve si filmove ispucao ...rambo 1,2,3,4,7,8...roki 1,2,3,4,7,8...stiven sigal, jet lee, čak noris....vojna škola, policijska akademija, najbolji student, najbolji ratnik, snajperista, najbolji krim inspektor....aj reci da si jos igrao fudbal i da te tražila zvezda ili partizan i da to zaokružimo...prejak si...al tvoj izgled, tvoja pojava te odaje...ipak si ti jedan retard

      Izbriši
    4. " Ti si druže ... " Čuj , Zvezda i partizan? Pa Boro je to da si napisao Real ili Barselona ... , đe ćeš njemu nešta slabije?

      Izbriši
    5. Bio sam rukomentni golman koji je sa 16 godina registrovan kao senior i vrlo mlad imao sam zanimljivih ponuda (iz duge savezne lige Jugoslavije). No, odlazim na služenje vojnog roka i nastavljam ratovati tako da na sportskom planu nisam ostvario karijeru. U rukometu, baš kao i u vojsci ili policiji vrijedno sam učio i trenirao, pa su očekivano stizali i rezultati kakvima se mogu pohvaliti. Uz to znam da ovakvim objavama iritiram nesposobnjakoviće i ljenčuge koji ništa u životu postigli nisu jer su se bavili drugima - šta je inače odlika društvenog dna.

      Izbriši
    6. Ma da, pa kad si ti odustao ubacili arnautovica u reprezentaciju

      Izbriši
    7. Negdje 1986. ili naredne godine imao sam sreću da igram trening utakmicu protiv Arnautovića i te reprezentacije sa Vujovićem, Rnićem i ostalim svjetskim velikanima. Uveče uoči utakmice sa Japanom u mom tadašnjem gradu Novom Travniku igrali smo trening utakmicu sa našim velikanima i zamislite mog ponosa kad sam kao treći golman sa 16-17 godina uveden na teren. Kada me je Veselin Vujović spucao loptom u glavu danima sam pazio kako se umivam da ne bih "oprao" trag tog šuta i moje odbrane.

      Zanimljivo da Goran Perkovac i ja potičemo iz iste rukometne škole iz Podravske Slatine, a odakle potiču i legendarna braća Lavrnić. Poznavao sam i Đoku Lavrnića iz one reprezentacije što je uzela zlato na OI u Minhenu 1972. godine i dosta puta bio njegov gost u restoranu u Doboju.

      Inače, tih godina travnički Borac nudio mi je dobre uslove za prelazak iz Bratstva Novog Travnika, a šta sam odbio jer nisam htio preći na zanat umjesto mašinsko tehničke škole, a zbog smjena nisam mogao stizati na treninge. Govorim o legendarnoj ekipi Borca iz koje je iznikao Zoran Mikulić kasniji reprezentativac Hrvatske. Preteče kasnije zlatne ekipe Ivana Balića. Bez obzira što sam sa 19 godina zbog vojske i rata prekinuo sportsku karijeru imao sam sreće da upoznam mnoge legende našeg rukometa i sa te strane imam mnogo dragih uspomena. Imao sam prilike, čak su me i tražili, da poslije rata zaigram za Prijedor i mnogo puta sam požalio što nisam to uradio, no tu se više ništa ne može promjeniti. Ima i oko toga anegdota koju ostavljam za memoare.

      Izbriši
    8. Boro, kao i stalno, pola, pola, pola istine, pola laži.... Npr, da si ulazio u neprijateljsku teritoriju u dubinu 10 kilometara je jedna jako sočna laž

      Izbriši
    9. Lako je utvrditi koliko kilometara ima Bananovca na Vlašiću do oboda Galice na Vlašiću. Ispod su u dva sela, jedno bošnjačko i jedno hrvatsko, postavili barikade i sprečavali Srbe da izlaze na Vlašić jer su znali da se gore priključuju našim snagama. Svakodnevno ili bar svakog drugog dana odlazio sam i snajpderom rastjerivao te njihove barikade ili oružane punktove kako bi Srbi mogli do Vlašića. Tako je od malobrojne 122. lake pješadijske brigade JNA nastala moćna 22. brigada VRS, koja je bila okosnica držanja Vlašića sve do kraja rata kada je politički odlučeno da taj dio pripadne Federaciji i naređena je evakuacija.

      Doduše, u momentima kada sam radio ova snajperisanja kao pripadnik JNA rastjerivao sam paravojne formacije koje nisu imale prava činiti to što jesu. Govorim o martu i aprilu 1992. godine, a tek negdje u maju smo postavili liniju na Galici - nakon što su naše snage višestruko uvećane po brojnom stanju. Znači, 15. maja upali smo u zasjedu gdje su trojica iz mog voda poginula upravo na toj trasi koju sam mjesecima ranije pohodio radi snajperisanja. Nemam pojma koliko puta smo u tim prvim mjesecima rata upadali u zasjede ili bili opkoljavani na položajima koje smo držali sa malim snagama. Do kraja rata i uz svesrdnu pomoć korpusa nikad nismo uspjeli uvezati linije na Vlašiću, pa smo naučili boriti se u specifičnim uslovima napada s leđa i opkoljavanja, a vi vidite kako je bilo sa još devet momaka 3. marta 1992. godine stati na put i svima kazati da je Vlašić pod našom "kontrolom". Da su u travničkoj i zeničkoj regiji znali koliko nas malo ima došli bi i kamenjem nas otjerali, no odeš 10 kilometara od svoje baze i odrađuješ zadatke koji stvaraju potpuno drugačiji utisak odnosa snaga.

      Izbriši
    10. Tako prejak čovjek, a završi u ljubiji, čekajući starosnu penziju. Pa šta ti nabroja da si radio i gdje si bio sve tebi je ovo vec drugi zivot, malo je ovo za jedan vek. Pinokio nemoj da ti nos jos naraste. Prijavi se u omarsku na lažijadu, pobijeđuješ sigurno, nemaš konkurencije

      Izbriši
    11. Daj Boro 03.marta 1992 nije ni bilo rata

      Izbriši
    12. U mojoj vojnoj knjižici, kao i svih saboraca, kao datum početka učešća u ratu stoji 3. mart 1992. godine - datum kada smo zaposjeli Vlašić po naređenju tadašnjeg banjalučkog korpusa JNA. Nekih četiri mjeseca ranije zadužili smo naoružanje, uniforme i ratni raspored, a 3. marta izvršili prvo naređenje na terenu. Tačno je da se tada načelno nije znalo da će rat započeti, pa su nam sa istim datumom upisali i angažovanje u rublici "vojna vježba". Vojne knjižice ne nalaze se kod vojnika u toku angažovanja, nego u komandi, pa smo tako i mi te datume vidjeli upisane kada smo dobili vojne knjižice nazad, a nismo mogli uticati šta će komanda uvesti.

      Izbriši
    13. RE: "Tako prejak čovjek, a završi u ljubiji..."

      U proljeće 1993. godine komanda 22. brigade VRS dogovorila je smještaj za nas borce izbjeglice u Prijedoru i tako nas je povelik broj završilo ovde. U odnosu na kuću u kojoj sam bio smješten u ratu prekoputa sam kupio kuću i ostao do danas u istom komšiluku - MENI ODLIČNOM. Evo za dan-dva punim 30 godina življenja u Ljubiji i svuda se ponosno predstavljam kao Ljubijanac. Svako ko smatra da kao čovjek više vrijedi od nas Ljubijanaca samo zato što živi u Prijedoru, Banjaluci ili Beogradu neka to vidi sam sa sobom, jednako kao i onaj ko smatra da mi iz Ljubije manje vrijedimo.

      Što se tiče penzije i nekih drugih stvari NAPOKON SAM PRELOMIO i pripremam materijale za tužbu protiv Republike Srpske zbog trpljenja torture, diskriminacije i političkog progona. Jasvnost će biti obavještena o osnovama tužbe i toku postupka, pa da na te stvari ne trošim prostor. Nemam ja problema sa tim ko sam i šta sam u životu radio, baš kao ni sa tim šta sam pretrpio, nego Republika Srpska ima problem što je na mene kao i na desetine hiljada drugih PLJUNULA iako smo samo davali, a ništa tražili nismo. Sve do autora ovakvih komentara KOJI MISLE DA SE ZASLUGE MORAJU PRETVORITI U VILE SA BAZENIMA, KAMIONE, AVIONE, MILIONE...

      Eto ja nisam "heroj" kao vajni ministar Lukač, niti sam "patriota" poput njega i Dodika, nego sam "izdajnik" kako me javno osudiše na sjednicama Narodne skupštine RS i time pokazaše kakve moralne nakaze vladaju ovim društvom. Identične moralnim nakazama koje dođu na moj blog da bi nastavile pljuvačinu koju su ovi započeli u skupštini. Nakon što su morali prihvatiti da je David Dragičević ubijen, a nije se zadesno utopio pijan i drogiran nakon što je opljačkao kuću Rađena - kako su to lažno predstavili narodu.

      Od takve Republike Srpske meni nije trebao posao u MUP-u, niti mi treba penzija, a najmanje mi treba kakvo priznanje. U ustašama i uopšte u sastavu Paveliće NDH bilo je mnogo Srba i dobijali su priznanja od takvog režima. Pa dođe vrijeme kada se pokazala stvarna "vrijednost" tih priznanja - od onih formalnih do onih samo izrečenih. Tako će biti i sa priznanjima koje dodjeljuje Dodikov režim - koji sam nebrojeno puta nazvao ustaškim, fašističkim i nacističkim. Istorija ustaški režim nije osudila dok je Pavelić vladao, nego tek kad je svrgnut, pa tako i moja malenkost čeka da istorijski sud odredi ko je bio na pravoj strani. Da bih to valjano "potkovao" ide tužba kroz koju ću u sudu deponovati određujuće dokaze - po kojima će se istorijski sud moći opredjeliti. Uz to istoriji ostaje i ovaj blog sa svim komentarima, pa neka se bave i botovima koji servilno izvršavaju svoje zadatke ili iznose "mišljenja" kakvima mnogo više govore o sebi, negoli omeni.

      Izbriši
    14. Aj ne kaki, malo malo pa hvališ Dodika ovde na blogu, nisi jednom napado Vučića a hvalio Dodika i sad ti drndaš o istoriji. Radiš za njegov režim od početka i nikad nisi prestajo, i nećeš sve dok ne padnete. A onda ćeš gledati da se prikačiš novom gazdi kao i svaki isprdak komunizma

      Izbriši
    15. Bez obzira što Boro voli ponekad da sebi daje veći značaj od onog kojeg je imao u odredjenim vremenima, ali taj čovek i njegov otac su bili borci prve kategorije i to ne možete da nipodaštavate ! Njegove stručne kvalifikacije mogu da komentarišu ljudi koji su kroz njegov policijski posao bili njegove kolege ili oni sa druge strane , a omalovažavanje njega kao čoveka u svakom pogledu od strane onih koji ništa nisu napravili u svom životu i onih koji nemaju ni približno dovoljno godina da bi komentarisali njega.Ima tu u njegovim tekstovima stvari koje su poluistine i delove gde on sebi pripisuje veći značaj od onog koji je imao.Ovaj posao koji on odradjuje ovih godina je doprinos nekom normalnijom društvu u kom je on žrtvovao svoj posao , izložio svoju porodicu egzistencionalnoj ugroženosti , bavio se krucijalnim pitanjima kriminala u policiji . Koliko se danas novinara u R. Srpskoj bavi temama koje obradjuju , Vasković , Vukan i Boro ? Nijedan i pored pristupa medijima , prenose i objavljuju samo saopštenja .Zato , nikada neću podržati da se tim ljudima i njihovim porodicama preti i ugrožava njihova sigurnost .

      Izbriši
  2. Po prostim komentarima da se zakljuciti da marljivo rade nepismeni botovi placeni sendvicem i sokom. A cim ovoliko rade i jos "laju" dirnuo si Boro u taman gdje treba. Zakljucak: Treba udariti još jače i žešće!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kažu da se ljudi visoke inteligencije bave idejama, oni prosječne inteligencije fokusirani su na materijalno, dok se slabo inteligentni bave - DRUGIMA. To vam je ona matrica: "Moj brat je neradnik, a ja sam izgradio dvije kuće". Retard ne umije prosto kazati da je vrijedan i kao dokaz navesti građevine, nego mora naći neki "primjer" preko kog to njegovo djeluje veće od realnog. U drugom pojavnom obliku niska inteligencija ispoljava se navodima: "Vukan je bog, a Boro je klošar" i slično, gdje se sve svodi na puko svrstavanje na "dobre i loše ljude" bez zrna svijesti da je čovjek kompleksno biće kakvo nije moguće svesti na takve prizme. No nedostatak inteligencije onemogućava dublje ili šire sagledavanje tog "DRUGOG" kojim se bave.

      Izbriši
    2. Askice , pismena Borina botice koja radi 'nako. Evo ti jedan link pa dobro , dobro poslušaj ovaj video. Ako treba poslušaj ga nekoliko puta ali pokušaj isključiti svoju subjektivnost i apsolutnu vjeru u Boru-supermena :

      https://www.youtube.com/watch?v=eeNYzZyhi7E

      Izbriši
    3. OBRATITE PAŽNJU!

      Čovjek svakodnevno "visi" na ovom blogu i dokazuje koliko sam nebitan, narcisoidan, lažljiv i slično. Pa onda napada svakog ko napiše nešto pozitivno i takve takođe "dijagnostikuje kao umno poremećene. Elem, ZAŠTO SE ON TAKO "NORMALAN" BAVI NAMA LUĐACIMA? Povazdan, kao da ništa preče u životu nema!

      Idiot piše komentare i onda sam odgovara na iste u nastojanju da prikaže kako se "drugi" sa njim slažu. No, po sadržaju se jasno vidi da je u pitanju jedna osoba. NAČELNO SAM PROTIV BRISANJA KOMENTARA, ALI NJEGOVE SVE ČEŠĆE BRIŠEM I TO ĆU UBUDUĆE ČINITI JOŠ REVNOSNIJE. Zašto? Pa ne mogu dopustiti da ovim blogom gospodare bezobraznici koji pored mene maltretiraju i druge - poput Aske i sličnih.

      Izbriši
    4. Znam da ti idu na zivce. Idu i nama ostalima koji bi smo razmijenili misljenja sa drugim ljudima, ali ne bih ja to brisala. "Oni" prate sta mi mislimo, a mi pratimo koliko su u panici 😂😂😂
      Koliko su jadni to vec znamo. Nisu sposobni zaraditi sopstvenim rukama i glavom vec su cekali, neki da ih tudjinski tenkovi postave na vlast, a oni ispod njih da ovima ispadne poneka mrvica koju ce pozobati. Moralni i duhovni jadnici. Oni su za zaljenje.

      Izbriši
    5. moze se desiti da ti taj jadnik napise dnevno 100 komentara pa ces onda vidjeti ko ce ti sta komentarisati kad pocne citati komentare...

      Izbriši
  3. Tema odlicna, rekla bih rodoljubiva. Ako sacuvamo svoja prirodna bogatsva imamo mozda sansu i da opstanemo kao narod.
    Ne poznam predmetnu problematiku, ali koristim priliku da iskazem zahvalnost i podrsku narodu koji ne odustaje i gradskoj vlasti koja pokusava da svoje zastiti.
    Da je sve odavno vec isplanirano po pitanju stavljanja Bosne i drugih Eks YU Republika pod cizmu okupatorsku govori nam slucaj iz opstine Stanari (selo koje je do skora pripadalo Doboju).
    Naime, tamo postoji rudnik lignita od nekih 60tih godina. Naravno njegov kapacitet je prvo procijenjen, pa je tek onda otvoren. To je jedno ogromno podrucje bogato kvalitetnim i netoksicnim ugljem. Dolaze 90te, rat, privreda se urusava pa i taj rudnik. Do sela Stanari nalazi se selo Dragalovci. Mahom je bilo naseljeno katolickim zivljem. Od davnina jedini su tu na tom podrucju. I od davnina u rodbinskim i kumovskim vezama sa Srbima koji su većina na sirem predmetnom podrucju. Muskarci katolici iz Dragalovaca bili su pripadnici JNA, a kasnije VRS ili policije. Zivjeli i borili se skupa sa svojim komsijama Srbima. Na kraj rata, bez ikakvog razloga raselise te ljude, "zamoliše" ih da se odsele u susjednu Hrvatsku. Najednom pocinje strasna propagandna prica o nekom velikom i sposobnom biznismenu i strucnjaku Vuku Hamovicu koji treba ka kupi rudnik, pokrene proizvodnju, obnovi sve sto se parama obnoviti moze. I tako se i dogodi. Procvjetase Stanari, postadose opstina, plate redovne i solidne... ali ne lezi vraže, kad pogledas u Rjesenje o registraciji vidis da je firma registrovana u London Citiju, da su vlasnici poznati tamo nekome, nama ne, a Vuk, "sposobno srpsko čedo" je samo ovlasteni zastupnik za BiH. Registrovani u London Citiju, a reosigurani kod cuvenog engleskog Loyda. To je ona ista, od pamtivijeka poznata kolonijalna sila Engleska u kojoj nas ministar za energetiku Petar Đokić sa uspjehom i "primjerenim" vladanjem zavrsi fakultet, doduse bez poznavanja engleskog jezika.
    Slucajno nam se desilo. I rat i progoni naroda i logori i Srebrenica i bombardovanje i mirovni sporazum i nase "pametnice" koje su na vlasti i ovi jos "pametniji" iz opozicije i Stanari i Srpske Sume i Srpske Vode, pa i Prijedor. I David Dragicevic nam se slucajno za"desio". I Srbiji OŠ Ribnikar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. RE: Aska

      Odlično rečeno, nema slučajnosti, nego se pokvarenjaci na različite načine udružuju radi pljačke prirodnih bogatstava. Kojih ova zemlja ima poprilično i nas jedva tri miliona moglo bi od toga pametnom eksploatacijom živjeti vrlo pristojno. No, nema sreće sa ovima što "kolju vola za kilo mesa" i to još "u ime naroda", šta svi mi odlično vidimo i shvatamo kao pogubno ponašanje. Zato mi je bilo zadovoljstvo pročitati zaključke gradske skupštine i kako svaobuhvatno sagledavaju probleme, odnosno kvalitetno promišljaju. Zato mi je bilo bitno istaći ovaj dokaz da sve može drugačije.

      Izbriši
  4. Boro malo me strah da je to jos jedna u nizu predstava vlasti da se kupi vreme . Kome to vlastodrzci i kads polozise racune . Nikada i nikome i niti jedna vlast jedino dragom Bogu ce se racuni polagati ali oni u to nevjeruju pa zato i takav odnos bahatosti . Kome su racune polozili sds pdp dns tako ni ovi nece iz snsd i ostali . Sjeti se samo Prijedorskih posanika sta su imali prije rata a sta sad pa i taj Maric gradi pumpu a vratio muslimanski rovokopac uiz Kozarca koji je bio prodao muslimanu a ovaj izbjegao vidi sta ima sad . Etno selo podrska Marka Pavica cudno da te lokacije su sada njive za rudarenje projekat tog rudnika je iz tih vremena Pavica to niko da kaze . Da bo za pare prodali i cacin grob je i to dokaz jer Marko je iz te Bistrice .

    OdgovoriIzbriši
  5. Maric i Marko su zacetnici rudnika ovi su samo preuzeli planirano .

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično razumijem na šta mislite i nema se tome šta dodati ili oduzeti. Sve stoji. No, ponekad akterima i procesima treba DATI JAVNU PODRŠKU, onako bezrezervno i dobronamjerno. Posebno kad vidimo KVALITET kao u predmetnim zaključcima. Najlakše je objaviti istinu kada vidimo da su građani prevareni ili "gradski oci" nisu ispunili sopstvene zaključke. No, vodimo se činjenicama i stvarnošću, pa tako podržimo aktuelni potez lokalne vlasti dok se ne pokaže neiskrenim ili politikantskim.

    Kada smo već kod teme dešavanja na terenu meni je zanimljivo to što Lukačev intimus Srđan Klječanin upada u Bistricu koja graniči sa Šimićima u kojima je bivši ministar već zaposjeo zemljišta za uzgoj lješnjaka i vikendicu, a tek treba istražiti zemljišta koja M:telu iznajmljuje za odašiljače. Nisam precizirao, ali sumnjam da i autoput i rudnik zahvataju Šimiće gdje je Lukač već zgospodario, dok pojedini čitaoci pišu kako znaju da je Klječanin samo Lukačev paravan.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marko Pavić je "alfa i omega" sveg kriminala vezanog za Prijedor, a šta sam detaljno objašnjavao kroz pljačku rudišta Omarska - gdje sam izračunao da je pokradeno rude u vrijednosti do čak DVIJE MILIJARDE KM. To je ono kad govorim da bitange kolju vola za kilo mesa. Kada sam se protivio da onog Predojevića proguraju za gradonačelnika objasnio sam kako je njegova majka Milena poznata kao Markova "lastavica" (udbaška saradnica) uključena u sva silna mešetarenja oko rudarenja i drugih lopovluka. Odnosno da rudarskoj mafiji ne možemo i nadalje dozvoliti zlo pod Markovom kontrolom, a šta bi sa Predojevićem i mamom Milenom nedvosmisleno imali. Od SNSD-a i malog Javora ne očekujem revolucionarne promjene, no dovoljno je da nastave trasom koju je Pavlović utabao i to je za nas samo po sebi promjena u odnosu na "Markova vremena". Normalno, da su lideri opozicije slušali nas iz Prijedora i bili malo pametniji mogli smo bez problema izglasati nestranačkog gradonačelnika, nekog sa dokazanim referencama, ali toga se sad samo možemo sa sjetom sjećati.

      Izbriši
    2. slazemo se da je marko pavic zlo regiona a za Prijedor nema se sta reci unistio ga je, a "mali" Javor je sigurno postao gradonacelnik sto je sposoban i sto mu Milorad Dodik ne moze apsolutno nista i nema nad njim kontrolu pa ce " mali" Javor biti posten za grad i Prijedorcane, ne zaboravimo da je taj "mali" unistio 5000 vakcina pa kao tako sposoban i posten dodje na celo grada a Dodik nije bio za to,pa Boro koga pravis budalom kad znas da ko god dodje iz Dodikove stranke tako daleko ne mote biti da nije mrtvi odanik Dodiku a uz to isklon prevarama pa pobugu samo ine Milorad Dodik na sta te asocira ? da dodam Boro to sve zna ali eto...

      Izbriši
    3. Pobogu, ja napišem da Javora vidim kao kadra SNSD-a i Dodika, a onda čitam "prigovore" oko stvari nisam tvrdio drugačije. To oko vakcina je notorna glupost koja je medijski ispinovana, a realno bolje je što su propale negoli da su ubrizgane ljudima. Prijedorčani nisu budale da pohrle na vakcinisanje, a što je neko nabavljao vakcina više negoli je bilo zainteresovanih najmanje je kriv Javor.

      Izbriši
    4. Kad smo kod tog procesa oko tih, Bogu hvala, propalih vakcina zamolila bih prijedorcane da prate tu situaciju, ako bude potrebe da se organizujemo i izvrsimo pritisak na sud ili vec na koga bude trebalo. Ne dozivljavam to ozbiljno, prosto ne mogu vjerovati da je to ozbiljna prica, jer ko god da je omogucio njihovo propadanje treba ga debelo nagraditi, a ne sprovoditi kojekakve procese protiv njega. Nadam se da je to neka predstava za strane ambasade, ali trebamo pratiti sta ce se desavati.

      Izbriši
    5. Askice, pa nagradjen je debelo Javor je postao gradonacelnik

      Izbriši
    6. Boro, cesto citam kako je Pavlovic bio odlican. Sta konkretno je uradio pa si ti njime zadovoljan?

      Izbriši
    7. pa kako nije uradio, za pola godine mandata je uspjeo da ostane upamcen u citavoj Republici Srpskoj kao neko ko je pijan i pod tabletama padao i bljuvao po klozetima kafanskim i to "radi" zene od 50 godina i da ni to ne bude dosta optuzijo je MAGIJU, VRACARE I PREDRAGA STARCEVICA I NJEGOVU KAFANU ZA SVOJU PROPAST a u toj istoj Pedjinoj kafani su on, Velaula i pojedini odbornici snsd sa Pedjom Starčevićom pili po cjele dana i noci sve dok "magija" ne odradi svoje 🤣🤣🤣 daj de Boro repliku na ovaj komentar a tačan je i istinit u slovo ja sam svjedok tih opijanja Pedje, Velaule Gorana, Dalibora Pavlovica i Mise Tubina

      Izbriši
    8. hahaha, repliku je Baja mali knindza vec odavno rekao: " nije,nije magija u pitanju, problem je u picu i u skitanju, pa onda ide pitao sam Pedju da mi kaze sta je sto ne spavam nocima sta me kvragu daje...

      Izbriši
    9. Pavloviću niko ne može oduzeti činjenicu da je za kratko vrijeme budžet grada iz ogromnog minusa preveo u održivo stanje, a gdje mu je načelnica financija Maja Kunić bila ključna saradnica. Već po tome što je Maju Kunić iz PDP-a imenovao na tu funkciju vidjelo se da Pavlović namjerava pošteno i odgovorno raditi svoj posao, a onda se to vidjelo na svakom koraku. Znači, Pavlović je dokazao da se posao gradonačelnika može raditi pošteno i odgovorno, ali i biti sa narodom u svakoj mogućoj prilici. Svakodnevno je bio na terenu sa narodom i širio pozitivnu atmosferu, a šta smo svi prepoznali i poštovali.

      Ovu bezočnu laž da je Pavlović pio u kafani Peđe Starčevića može potvrditi svako ko je samo učestalo prolazio pored te kafane. Niti je narod Pavlovića tu viđao, niti onda može povjerovati u veze koje se ovde lažno navode. Uostalom, otkriću jednu tajnu, pa vi vidite. PAVLOVIĆ JE BIO SLUŽBENIK FONDA ZDRAVSTVA KOJI JE PRIKUPIO I OBRADIO SVE DOKAZE KRIMINALA APOTEKE MEDIKUS I MENI IH KAO TAKVE PREDAO ZA ISTRAGU KOJU SAM POKRENUO 2013. GODINE. PRIPREMAO JE I DRUGE DOKAZE KOJI SU SPORNOM KRIMINALU DAVALI MNOGO VEĆI OBIM OD ONOG ŠTA SMO IMALI U STARTU, ALI IH NIJE IMAO KOME PREDATI JER SU MENE MAKLI SA RADNOG MJESTA, A ISTRAGU SASJEKLI. Zato meni nemojte pričati o tome je li Pavlović pošten i odgovoran profesionalac, pa sad možete i shvatiti zašto nisam pomišljao objaviti one gnusne fotografije, nego sam čovjeku dao javnu podršku. To što je bio životno naivan i upao u zamku poznatih spletkaroša samo je još jedan dokaz da je POŠTEN I NEISKVAREN ČOVJEK.

      Izbriši
    10. DRUZE OKLADIMO SE PO STA GOD HOCES DA JE PAVLOVIC SVE DO MANDATA PIJO KOD PEDJE STARCEVICA U MOZAIKU SVAKI DAN, OD DOLAZKA U MANDAT MALO JE POVUKAO RUCNU, PILI SU ON, PEDJA, VELAULA I TUBIN POVREMENO. AKO SI VOLJAN ZA OPKLADU MOGU TI DONAZATI, PA JA SAM BIO TAMO TAD SVAKI DAN I TAKO UPOZNAO I PAVLOVICA I VELAULU to je 100 % istina

      Izbriši
    11. Boro, znas li zasto je onda po imenovanju Maje K. vracena zena iz penzije koja je ispred odjeljenja imala zadnju rijec (a ne nacelnica, sto bi bilo logicno)? Inace, ta zena je bila tu sve dok je Dalibor bio na funkciji. Toliko o povjerenju. Kazes napravio budzet odrzivim. Sta pod tim mislis u smislu cifri (kad vec koristis tu terminologiju, pretpostavljam da je baziras na necemu)? Ono... smanjeni dugovi, povecani prihodi, smanjen broj tuzbi, izvrsena nova sistematizaciju zaposlenih..nesto u tom smislu? Dalibor je dobar momak i mene ako pitas, dosta bolje se pokazao nego sto je bilo ocekivano ali previse kratko je on bio na poziciji da bi se postigli neki rezultati koji bi se mogli tumaciti kao odlicni itd.

      Izbriši
    12. Ma to Boro negdje na televiziji čuo tu terminologiju pa ponavlja, veze sa vezom nema

      Izbriši
  7. Ništa ti nisi napisao o Kili i njegovom lopovluku,to se ne može ni pisati ni zamisliti,dabogda živo još 20 godina a Rak pojedao milimetar po milimetar,eto toliko...Lp

    OdgovoriIzbriši
  8. nego Boro sta kazes na to sto je smit ponistio dodikove zakone 😂😂😂 al vam ugoni taj smit al neka ima i nad bajom baja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pročitao sam nametnute izmjene Krivičnog zakona BiH i pokušavam shvatiti šta bi mogao biti njihov krajnji cilj. Sa postojećim odnosima to je tek mrtvo slovo na papiru, no ako se strani faktor umiješa moglo bi doći do stvarne implementacije ili bar straha koji se novim krivičnim djelima želi nametnuti. Vrlo sličan problem imali su Karadžić i SDS od 1997. godne pa nadalje i to je Dodika dovelo na vlast sa dva poslanika, pa bi mu valjalo razmisliti mogu li ga po sličnom scenariju i rušiti. Republika Srpska tada je imala funkcionalnu vojsku, neuporedivo veću policiju sa Specijalnom brigadom koja je brojala preko 1.000 pripadnika u devet odreda, naoružan narod i ino, a ipak je septembra 1997. sproveden klasičan državni udar koji se manifestovao na izbore i formiranje vlasti od aktera za kakve se nije moglo sanjati da može biti formirana. Elem, ponavljam: sve zavisi šta je ino-faktor zamislio i dokle su sile zapada spremne ići protiv Dodika.

      Izbriši
    2. da bog da da mu se desi ista sudbina kakvu je on priredio dr.Nikoli Poplasenu samo sto za razliku od njega Dr. Nikolu Poplasena svi pamte po dobru a ovu bitangu ce pamtiti jos 100 godina ali zbog progona Srpskog naroda iz Republike Srpske za koju su njihovi ocevi i djedovi ginuli

      Izbriši
    3. Da Bog da da se mi rijesimo stranog faktora, lako bi mi sa domacima.

      Izbriši
  9. Jel mislis Boro na onu narodnu kako došao tako otišao ali on ako ode otici ce pun ko brod a svi znamo kako je na tenku došao i uloga bajnog Lukaca kao pomagaca u tom dijelu. Mozda Lukac i sada odigra istu igru pitanje je koliko bi ga pratili slijepi i glupi poslusnici u policiji .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kažu da bogatstvo nije problem steći, nego sačuvati stečeno. Kažu i da kod nas ono šta jedna generacija stekne naredna raskrčmi. Dodik je završio fakultet poznat po tome da su bogati seljaci iz unutrašnjosti tu slali svoje sinove kako bi bili partijski "kadrovi", no uz sve kontraverze Dodikov fakultet je akademska gromada za ono šta su Igor i Gorica na tom planu postigli. Kako su se obrazovali i stručno usavršavali tako će i "sačuvati" ono šta im Mile ostavi u nasljedstvo. Jedino šta je u svoj toj imovini sigurno jeste ono šta je deda Bogdo stekao, a kažu da je bio vrijedan poljoprivrednik i domaćin. Sina Milu je istjerao iz kuće šta najbolje pokazuje kakvo je mišljenje imao o njemu, ali to je već tema koju najrađe zaobilazim (iz određenih razloga).

      Moj životni moto jeste da tuđu nesreću ne unosim u svoju kuću, pa tako nikad nisam profitirao na nečijim stradanjima ili nesrećama. Ako mogu pomoći bez ikakve koristi tu sam, ali da nešto vezano za stradanja profitiram nikad pomislio nisam, a najmanje da onda tu korist unesem u svoju kuću i među svoju djecu. Sa druge strane vidio sam nebrojeno onih koji na nesreći profitiraju i od toga rođenu djecu daruju, pa kako se to na zlo okreće. Nikom ne bih poželio takve stvari i ko god me hoće poslušati govorim da se neki stvari treba čuvati, no premalen sam da bih dopro do kategorija koje mogu načiniti veće promjene. Baš kao što sam posljednji koji bi poželio da se Dodikovim ili Lukačevim potomcima vrati zlo koje su oni počinili.

      Hajde da ne pričamo o pojedincima, nego da problem analiziramo kroz šire pojave. Gdje je danas evropsko plemstvo? Gro porodica koje su prije 200-300 godina krojile sudbinu čovječanstva danas je bukvalno nestalo. Čemu su se nadali nakon onolikih genocida diljem svijete, trgovine i eksploatacije robljem,pljačkama enormnih razmjera...??? Naprosto nestadoše i zalud imsilna bogatstva stečena na ljudskim nesrećama. Pogledajte kako vremenom nestaje autohtona populacija kolonijalnih sila tipa Britanije, Španije, Francuske, Švedske, Portugala... Porodicu nekadašnjeg trgovca robljem danas čine jedan dobrano sluđeni potomak sa psima i mačkama koje šeta umjesto žene i djece, odnosno izumiru pred našim očima. Na genocidima, roblju i teškim zločinima izgrađena je moderna Evropa, no ko danas najviše pohađa univerzitete izgrađene na takvom državnom bogaćenju, ko šeta tako stečenim drumovima ili uživa u pogledima na razna zdanja? Sve više potomci robova dovedenih da bi to gradili ili razni došljaci, dok potomci genocidaša i trgovaca robljem izumiru. Znači, pojedinac sa vlasti može "otići pun k'o brod", kako navodite, ali dugoročno gledano teško da to može donijeti sreću.

      Izbriši
  10. Boro vidim da te pitaju za Pavlovica, kakvo je tvoje misljenje i znas li ga licno

    OdgovoriIzbriši
  11. Svi imaju ljubavnice od Voje Miletica pa do opstinskog cuuvara u sudu se nnezna ko koga je.e tako u policiji samo jje Pavlovic bio neizivljen i nasjeo na rudu koju su mu namjestili ..

    OdgovoriIzbriši
  12. aman ljudi moji dragi, Dalibor Pavlovic je dobar covjek to niko ne spori,ali ko mu je sta namestio pobugu pa on ima 40 godina pametan obrazovan sposoban jer ocito da je dugo na vodecim funkcijama, ko moze kome namjestiti ljubav. on se u tom mimentu zaljubio u tu nesrecnu Anu Jez i zbog toga svega se spustio na nivo balavca od 15 godina da salje selfije i sve ono sto ste vidjeli pa kad mu je to doslo karijere i maltene porodice onda se otrijeznijo iz tog bunila, evo navodim primer jel mislite da i drugi poloticari nemaju i kurve i ljubavnice ali odole svim tim "sumljivim" ponasanjima i reakcijama, pa Dalibor je zeni slao poruke dan noc bio trijezan ili pijan i o kakvoj se namjestaljci radi ?! radi se o tome da su ga samo preveslali jer je on to dozvolio i omogucio, ajte nadjite poruke tog sadrzaja od Dodika, Vucica, Pavica, Zeljke cvijanovic i slicnih necete ne jer oni to ne rade vec jer se takve poruke ne pisu i ne salju i tacka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. koji dobar covjek vara svoju trudnu zenu i pisa i sere po svojoj porodici i nerodjenom djetetu na takav nacin kao taj Dalibor Pavlovic, po kojim i cijim kriterijumima to nazivate dobrim covjekom ?

      Izbriši
    2. E i ja se ne mogu čudom načuditi kakvi su to kriterijumi

      Izbriši
    3. Gadni kriterijumi koji mogu svakome stati pod obraz ko obraza nema

      Izbriši
    4. Borini "casni" kriterijumi

      Izbriši
  13. Upravo tako nasjeo je na rudu jer je bio posten i neizivljen sto kaze narodna cim gaje dobro promrdala i izdudlala on popizdio ' ali oni sto su ga bodrili u ti. stvarima a ne da su ga savjetovali ti su mu namjestili zeleci to iskoristiti za sebe ( pocev od njegovih vozaca do partijskih kolega ) . Ljudi su cak i u istospolnim vezama za koje zna citava BNjaluka i Prijedor i nikom nista

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. niko ga nije bodrio, sam je odlucio da se tako ponasa, a sta je vozac trebao da uradi, da kaze slusaj ti mene seljacino ja ti naredjujem da se tako ne ponasas ?! umislio je da je jebac i zavodnik pa se prepustio da salje taki kompromitujuce slike i poruke i SAM JE ZA RO KRIV NIJE NIKO SLAO NA HILJADE PORUKA NEGO ON A sto su drugi cutali i gledali sta budalas radi pa ipak su oni bili njegovi poslusnici i morali su cutati...a da nije slao sto jeste niko mu nista ne bi mogao SAM PAO SAM SE UBIO

      Izbriši
  14. Svojevremeno je u jedno. poznatom restoranu sa sobama orgijala citava svita ratnih oficira ' nacelnik policije i inspektori . Nebih sada i imenima jer ih je puno na onom svijetu pa se nebi mogli braniti . Da stvar bude jos gora bilo je tu i maloletnica ciji su ocevi bili tad na liniji . Sve se odvijalo pod nekakvim motom Izbora za mis . Ni danas nije nista drugacije sve te promo skupove firansira neko da skupi najljepse i najpozeljnije . Znam samo da su mnogi od tih doticnih bili obogatili u tom perijodu a pod motom velikih Srba.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ocito je da se radi o velikim ribama kad niko kesmije ni anonimno komentirati objavu . Vide pa bice da je to bilo normalno pa bio rat da se malo provedeu zasluzni su to junaci bili. Tako nam je i danas .

      Izbriši
  15. Ja znam za jedan slucaj iz piratnih dana kada je jedan funkcioner iz direkcije za robne rezerve karao jednu macku u Novom i to znao njen tata i zauzvrat dobio fino radno mjesto . Ko se sjeca 98 i tih vremena iz Novg grada zna o kome je rijjec . Ni danas nije nista bolje 90% zaposlenica u javnim sluzbama su dosli po politicko seksistickoj preporuci i sve glume svetice ' rinec je o ovim mladjim

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić