Zakon o neprimjenjivanju Dodikovih odluka (FOTO)

Milorad Dodik tablu Ustavnog suda BiH premješta na ulaz svoje palate. Po istom konceptu valjalo bi uvesti neprimjenjivanje njegovih odluka do usvajanja Zakona o Predsjedniku Republike Srpske. Objavljujem tekst prijedloga takvog zakona.

borislav radovanovic blog

Narodna skupština Republike Srpske na današnoj Osmoj posebnoj sjednici usvaja lex specialis zakon kojim utvrđuje da odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ubuduće neće biti primjenjivane na teritoriji ovog entiteta. Van svake sumnje u pitanju je ko zna koje po redu odmjeravanje moći Milorada Dodika spram države Bosne i Hercegovine i međunarodnog faktora koji vještački održava suverenitet ove zaista iracionalne zemlje. 

Aktuelna situacija tek je nastavak Dodikovog politikantskog spletkarenja oko Ustavnog suda BiH započetog nakon prestanka mandata uvaženog profesora Miodraga Simovića i prethodne zloupotrebe parlamenta za "pozivanje na ostavku" drugog sudije izabranog u Republici Srpskoj. Ideja je bila blokirati rad suda odgađanjem izbora novih sudija iz ovog entiteta, no na jedan zaista neprimjeren i politikantski način.

Sudiju Zlatka Kneževića upoznao sam davno, dok se još bavio advokaturom, pa tako znam da je u pitanju ozbiljan profesionalac koji preuzete obaveze u najvišoj pravosudnoj ustanovi države ne može svoditi na trenutne političke hirove Dodika i njegovih skutonoša. Upravo zbog ogavnosti dešavanja u Narodnoj skupštini reagujem "prijedlogom zakona" sa kraja ovog teksta.

Kako ne bi bilo zabune moram podsjetiti da sam brojnim tekstovima unazad devet godina bitisanja ovog bloga kritikovao odluke Ustavnog suda BiH i njihovu implementaciju od strane Republike Srpske. Uvijek sam poentirao na postulatu da nijedan sud ne može svoje odluke nametati zakonodavcu, a u konkretnom slučaju Narodnoj skupštini RS. Bar ne u parlamentarnim demokratijama sa trodiobnom vlašću (zakonodavna, izvršna, sudska).

U načelu imate dva modela suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH od strane SUBJEKATA na koje se odnose. Ne govorim o objektima primoranim na trpljenje, nego o subjektima sa autonomnom zakonodavnom voljom. Prvi način jeste da parlament "primi k znanju" odluku suda, a odluči na bazi svojih ustavnih ovlaštenja. Drugi način mnogo puta je demonstrirao HDZ u kantonima pod svojom vlašću i svodi se na jednostavno ignorisanje postojanja sudskih odluka. 

Srbi u skladu sa svojim teatralnim mentalitetom vazda dižu frku za unutrašnje političke potrebe, a u biti implementiraju "štetne odluke" ovog suda. U čemu su Dodik i aktuelna vlast posebno bili servilni! Sve dok pitanja "državne imovine" nisu ugrozila njihove kriminalne interese na planu već počinjenog ili planiranog privatizovanja društvene ili "narodne" imovine u stilu opisanim tekstom TAJKUNIZACIJA POLICIJE: Savjetnik ministra Karana prošle godine prihodovao 9,5 miliona KM

Gruntovne knjige još uvijek postoje i moguće je utvrditi koliko zemljišta je porodica Dodik posjedovala prije zaposjedanja vlasti, a koliko je potonje "privatizovala" državne, društvene ili narodne imovine, pa da nastavimo priču oko njegovih motiva "zaštite" imovine Republike Srpske. Ili u još boljoj opciji: koliko je porodica Dodik uvećala imetak od Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je 2005. godine nametnuo Pedi Ešdaun?

Možemo u nedogled raspravljati oko toga jesu li odluke Pedija Ešdauna na vlast vratile Milorada Dodika, jer naprosto nemamo egzaktnih dokaza, ali gruntovne i katastarske knjige još kako sadrže dokaze uvećanja zemljišta porodice Dodik i pored "privremene zabrane" kakva se problematizuje 18 godina. I da izračunamo koliko stotina ili hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta je od "državnog" postalo privatno, pa sve do izmjena zakona Republike Srpske donesenih u funkciji spornih "privatizacija".

Dovoljno je podsjetiti na zakonske izmjene u funkciji kriminalne otimačine zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci, kada je trebalo opravdati novac noću vožen u prtljažnicima auta i one "zamjene" zamljišta kojima se kriminal prvotno pokušao legalizovati. Ostade Banjaluka bez onako vrijedne imovine po "kumovskim zakonima" koji su uvijek bili izand onih formalnih, a da ne potežemo druge kumove i njihove "zakone".

Sa druge strane imamo Ustavni sud BiH kao izdvojen centar moći jednako u funkciji političkih oligarhija i njihovih interesa. Državni ustav ili Aneks 4 mirovnog sporazuma strane sudije, kao kamen spoticanja, predvidio je samo u prvom petogodišnjem mandatu rada Suda BiH, nakon čega je Parlamentarna skupština imala pravo i obavezu zakonski urediti rad suda. Živo me zanima koliko je SNSD puta za ovih preko 22 godine Parlamentarnoj skupštini uputio prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH? Ništa slično nije mi poznato, pa javno molim da nas neupućene upoznaju sa tim podatkom.

Ići na blokadu suda zbog načina rada i odlučivanja, a decenijama propuštati mogućnost predlaganja zakona kojim se uređuje nadležnost i postupanje istog za mene je politikanstvo. Najblaže rečeno. Preko 22 godine unazad! Umjesto Zakona o Ustavnom sudu BiH imamo Pravila Ustavnog suda BiH koja donosi i mijenja Redakciona komisija suda (ma šta im to značilo). Ima li igdje u svijetu da sud neke države svojim unutrašnjim aktima utvrđuje postupke i procedure po kojima djeluje?

U obrazloženju prijedloga zakona koji će danas razmatrati Narodna skupština stoji: "Ustavni sud BiH 19. juna 2023. godine održao vanrednu plenarnu sjednicu, na kojoj je usvojio Odluku o izmjeni Pravila tog suda, na osnovu koje je omogućeno zakazivanje i održavanje sjednica, kao i donošenje odluka bez sudija izabranih od Narodne skupštine Republike Srpske, te na ovaj način Pravilima regulisao pitanja koja bi trebalo da se utvrđuju isključivo zakonom".

borislav radovanovic blog
Na gornjoj fotografiji vidite SKARADNOST ukupne situacije i problema koji naši političari izbjegavaju razriješiti preko dvije decenije. Lijevo su linkovi na akte kojima sud utvrđuje sopstvene procedure, dok u sredini imate ta famozna Pravila Ustavnog suda BiH kao "pravni osnov" donošenja drugih opštih akata suda. Desno vidite zadnju stranicu sa datumom i donosiocem akta, odnosno novembar 2014. godine i Mirsada Ćemana kao predsjednika te Redakcione komisije suda.

Apostrofiram da 2014. godinu posmatramo kroz donošenje "prečišćenog teksta" pravila koja su tek danas postala PROBLEM vlastodržaca Republike Srpske. U stvari problem je u gornjem citatu promjena pravila u domenu kvoruma i odlučivanja - bez sudija iz ovog entiteta. Milorad Dodik i njegovi poslušnici nisu problematizovali kompletan pravni okvir djelovanja Ustavnog suda BiH jer bi se suočili sa prigovorom ranijeg prihvatanja odluka donesenih u krajnje nakaradnim pravnim uslovima

Jok, nakon ko zna koliko implementiranih odluka Ustavnog suda BiH "nakačili" su se na jednu realno spornu izmjenu pravila, ali uz ignorisanje činjenice da se kao država nismo smjeli naći u ovakvoj pravno nakaradnoj i neodrživoj situaciji. I današnji "zakon" o neprimjenjivanju odluka ovog suda tek je politikantski potez jačanja pregovaračke pozicije Milorada Dodika naspram njegovih koalicionih partnera na državnom nivou - HDZ-a i "Trojke". Odnosno dokazivanja njegove lične moći naspram države i međunarodnih protektora.

Šta traži Milorad Dodik? Konkretno: da državni nivoi vlasti raspravljaju o donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH. Nešto šta je sa svojim koalicionim partnerima aktuelne VLASTI mogao raditi mjesecima unazad, baš kao i sa ranijim partnerima decenijama ranije. Cilj očigledno nije donošenje ovog prijeko potrebnog zakona, jer bi u suprotnom uputili nacrt ili prijedlog zakona po ustavom utvrđenim procedurama, nego još jedno zamajavanje naroda.

Koliko puta je Dodik zakazivao ovakve sjednice i potezao iste teme, a onda bi "zaboravio" zaključke i druge odluke parlamenta donesene po identičnom scenariju? Može mu se kad funkcioniše po istim aršinima kao i Ustavni sud BiH! Bio Dodik premijer, entitetski predsjednik ili član državnog predsjedništva moć odlučivanja je skoncentrisana na funkciji koju obavlja, a ostala tijela tek su sredstva njegove hegemonije.

borislav radovanovic blog

Zato i potežem potrebu donošenja Zakona o Predsjedniku Republike Srpske kojim bi jasno propisali njegove nadležnosti i procedure djelovanja, pa sve do odnosa spram drugih tijela zakonodavne i izvršne vlasti. Primjera radi na sajtu Predsjednika RS uđete u desetine i desetine odluka o javnim nabavkama i milionima koje Dodik troši po sopstvenom nahođenju. Valja zakonski urediti može li Dodik firmi Prointer dodjeljivati ugovore vrijedne stotine hiljada maraka, poput ovih sa gornje fotografije.

Sad, Dodikove političke performanse možemo primjeniti na njegove odluke, a tako da se iste neće primjenjivati dok ne usvojimo Zakon o Predsjedniku RS. Inače ćemo decenijama čekati kao u slučaju Zakona o Ustavnom sudu BiH, čije donošenje upravo Dodiku nije u interesu. Da jeste davno bi pred Parlamentarnom skupštinom bio prijedlog istog, umjesto zamajavanja kakva danas iznova gledamo po ko zna koji puta. 

U svrhu ove ideje iskoristio sam upravo Dodikov prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i samo naziv suda zamjenio pojmom "Predsjednik Republike Srpske". Pogledajte kako su se promjene fantastično uklopile i dobile željeni smisao. Nemam moć formalnog predlaganja ovakvog zakona, no mogu ga ovako staviti na JAVNU RASPRAVU, pa da vidim šta narod kaže na ovu temu.


ZAKON 

O NEPRIMJENjIVANjU ODLUKA 

PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE 

                                         Član 1.                                                         

Odluke Predsjednika Republike Srpske neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske.

Član 2.

(1) Odluke iz člana 1. ovog zakona neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Narodna skupština Republike Srpske ne donese Zakon o Predsjedniku Republike Srpske. 

(2) Do donošenja zakona iz stava 1. ovog člana, privremeno se stavljaju van snage odredbe zakona kojim se propisuje objavljivanje zakona i drugih propisa Republike Srpske, u dijelu koji se odnosi na propise i druge akte koje donosi Predsjednik Republike Srpske. 

Član 3.

Lica koja su dužna da postupaju po odredbama ovog zakona izuzimaju se od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH i RS, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske.

Član 4.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske”.


                                                                                                         

Primjedbe

  1. Samo da iskažem, iz ličnog iskustva, stav o tom stručnjaku Simoviću. On je PIČKIN DIM sudija.
    Nemam ništa bolje mišljenje o VD PREDSJEDNIK REPUBLIKE SRPSKE DODIKU

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Gospodar sam svake svoje neizgovorene riječi, a rob izgovorene" reče neko mnogo umniji od mene, pa neću komentarisati vaš stav. Za profesora Simovića koristim odrednicu uvaženi jer sam učio iz njegovih udbenika i predavanja, kod njega polagao ispite i stekao diplomu. Pored toga radio sam po zakonima čiji je on ključni autor, zakone primjenjivao po Komentarima i Praktikumima zakone koje je on napisao, odnosno davao nam kompletan pravni instrumentarij borbe protiv kriminala. I dok smo dosljedno slijedili ono šta je čovjek NAPISAO postizali smo rezultate, a korupcije je bilo neuporedivo manje. Kako su počeli uvoditi drugačija "tumačenja" vremenom je nestajalo pozitivne prakse, a kriminal i korupcija vidimo dokle su dosegli.

      Izbriši
    2. Samo radi podsjećanja knjige univerzitetske pisali su svi profesori. To je javna stvar.Nenad Suzić je završio u zatvoru.
      Zakon kod nas je mrtvo slovo na papiru.
      A šta je kmet Siman
      ( Simoviću) potpisao (u mom slučaju) je dokaz njegove "stručnosti" - nije ni pročitao dokument, a potpisao.
      To je teži oblik udruženog kriminala.


      Izbriši
    3. Šta kažeš na to Boro kad Vukan kaže da je sudija Simović i druge sudije ustavnog suda bivši pripadnici Službe državne bezbjednosti.Vukan je ipak bolje obavješten od tebe.

      Izbriši
    4. Simović kao i druge sudije i tužioci su obična fukara dno dna ljudi(ne mogu se ni nazvati ljudima)

      Izbriši
    5. Vukan bolje obavjesten hahahahaha

      Izbriši
    6. Njegove informacije i obavjestenja se baziraju na nivou onog videa kad ga je Drasko Stanivukovic namjestio i uradio kao najvecu budalu ili kako mu je Suvara uvalio prazan stik za 50000e... Budaletina iz Trebinja

      Izbriši
    7. Simović je po okončanju studija (1981.) jedno vrijeme radio u MUP-u SRBiH i zato je odlično poznavao ulogu policije u krivičnim postupcima, baš kao i ograničenja iz tog modela rada. I to se najbolje vidjelo kada je u novom Zakonu o krivičnom postupku iz 2003. kao jedan od vodećih autora policiji dodijelio ISTRAŽNA OVLAŠTENJA na jedan sasvim nov i vrlo efikasan način. Većina zemalja regiona usvojila je nove ideje iz našeg zakona, što direktno što prilagođeno, i to je najbolji pokazatelj da imaju vrijednost.

      Najvrednije šta je Simović tada uradio bio je Komentar zakona sa svim stručnim pojašnjenjima kako izvoditi propisane službene radnje.No, meni je bio najzanimljiviji njegov Praktikum zakona u kom se potrudio da sačini formu svakog službenog pismena, odnosno kako zadokumentovati službene radnje. Upravo tu je iskazao svoja iskustva iz rada u polliciji po formi akata namijenjenih tom subjektukrivičnog gonjenja. I objašnjenjima kako policija prije pokretanja krivičnog postupka mora odraditi neke radnje iz svojih opštih nadležnosti.

      Ja odlično poznajem radove profesora Simovića jer sam prije više od 10 godina radio istraživanje mogućnosti STANDARDIZACIJE KRIMINALISTIČKIH PROCEDURA, a onda i izrade novih udžbenika kriminalistike. To je trebao biti fokus mojih doktorskih studija, no zna se kako sam profesionalno uništen od strane kriminalaca u vrhu vlasti, pa od toga na kraju nije bilo ništa. Elem, ostaje činjenica da sam AUTORITET kada je ova tema u pitanju, dok je Vukanović političar koji laprda po skupštini i jedino pokazuje koliko pojma nema o temama koje poteže.

      Vukanoviću se Simović "zamjerio" zbog neke presude Ustavnog suda, valjda je odbijena NJEGOVA apelacija. I sve druge sudije koje su presuđivale protiv njega ne valjaju, a on nikako da shvati sopstveni idiotizam. Na suđenja je išao bez advokata i gubio parnice jer o pravu pojma nema, a sa druge strane imao je advokate koji su ga tužavali i zastupali svoje stranke. Dakle profesionalce.

      Tek kad je Vukan shvatio kako treba angažovati advokata počeo je dobijati sporove i čak neke izgubljene je povratio u svoju korist. Da je to ranije učinio ne bi Dodikovim milionerima isplatio onolike pare, a gdje mu je i narod pomagao svojim donacijama. Narod skupljao pare za Luku Petrovića ili Iliju Tamindžiju, eto kolika je "pamet" budalaša Vukanovića. Za 9 godina ovog bloga ja nemam nijedne tužbe jer se još nije našao "junak" da na sudu raspravimo zašto sam ga nazvao kriminalcem, zločincem, ubicom ili bitangom. Moje uvrede prema pojedincima su mnogo žešće od Vukanovih, no mene ne tužavaju, a naprosto jer je mene moj profesor Simović mnogo toga naučio i čak mi pružao ruku uz čestitke na ispitu. Baš kao što mi je i Zlatko Knežević pružio ruku iako je kao advokat bio na suprotnoj strani, ali je cijenio kada vidi da inspektor vlada materijom. Kada pravnici poput Simovića ili Kneževića meni iskažu uvažavanje meni to mnogo znači jer odlično znam o kakvim stručnim AUTORITETIMA je riječ. Pobogu od takvih sam učio.

      Izbriši
    8. Kao i obično Boro napiše čitavu litaniju kao odgovor na jednostavno pitanje. Da , Simović je bio pripadnik službi bivše države a Boro se malo prekasno rodio kako bi ga zadužili sa kožnim mantilom koji mu je jedan od vlažnih snova.

      Izbriši
    9. Pa možda nije zadužio kožnji mantil ali na neki način radi za službu, doduše Dodikovu ali radi

      Izbriši
    10. Ljudi, ja sam prvi puta u životu čuo da Nikšić ima nekakvu obrazovnu ustanovu kada sam čuo za Vukanovu diplomu. U Nikšiću se jedino mogao učiti mafijaški zanat jer je to bio jedini grad u SFRJ gdje se pucalo iz auta u pokretu, bacalo bombe z mafijaškim obračunima i slično. Jedini grad u kom sam bio, a da nisam popio kafu jeste Nikšić i jednom ću napisati tu anegdotu. Zamislite, službeno sam bio dolje, naoružan i bez zrna straha, ali sam racionalno procjenio da neka mjesta valja "zaobići" pošto vrve neviđenim budalama. Nema grada u bivšoj Jugi koji sam izbjegao, čak na Kosovu sam ulazio u kafane bez ikakvog zazora, a Nikšić je bio izuzetak.

      I sad neko ko je u Nikšiću jedva završio fakultet komentariše doktora pravnih nauka koji je inovirao krivično zakonodavstvo i čije ideje su prihvatile sve zemlje bivše Juge. Profesora čije angažovanje je bilo stvar prestiža na pravnim fakultetima diljem zemlje komentariše nastavnik istorije kog su zbog predstavki roditelja istjerali iz škole prije negoli je uspio zapamtiti gdje je zbornica. Izvinite, ali meni je to smiješno.

      Izbriši
    11. Ta tvoja "juga" nije imala zemlje nego soc. republike a koje su bile administrativne jedinice sa mnogo manjim ovlaštenjima nego što to ima R. Srpska kao entitet.
      A što se tiče tvojih brabonjanja o Nikšiću , bez obzira na Vukanovo seruckanje , evo linka da svak provjeri :

      https://zuns.me/prosvjetni-rad/clanak/filozofski-fakultet-u-nik%C5%A1i%C4%87u-proslavio-70-godina-postojanja

      Izbriši
    12. Pručeni drot koji je kupio diplomu za 15 hiljada se podsmijava državnom fakultetu! Alo, to što ti nisi čuo da postoji samo znači da ne poznaješ opštu kulturu, a ne da taj fakultet nevalja

      Izbriši
    13. RE: Čovjek pročita prvu rečenicu i tvrdi idiotizam o 70 godina postojanja "fakulteta" u Nikšiću, inače osnovanog tek 1988. godine. Misli se na formalno osnivanje, a kada je počeo sa radom već je SFRJ bila na izdisaju, pa onda normalno nisam mogao čuti za taj fakultet. Evo dijela koji je izostavio:

      "Filozofski fakultet u Nikšiću proslavio je svoj sedamdeseti rođendan, a dekan prof. dr Goran Barović na svečanosti je podsjetio na razvojni put ove visokoobrazovne ustanove.

      Prva viša škola u Crnoj Gori Viša pedagoška škola na Cetinju osnovana je 17.10.1947. godine, i time postavila temelje kasnijeg nivoa visokoškolskih studija, odnosno budućeg Univerziteta Crne Gore. U školi je radilo više katedri na kojima su obrazovani budući nastavnici za predmete koji su realizovani u osnovnim školama. Spajanjem Učiteljske škole iz Nikšića i Više pedagoške škole sa Cetinja formirana je Pedagoška akademija u Nikšiću 01. 10. 1963. godine. Pedagoška akademija u početku je osmišljena da bude u šestogodišnjem trajanju sa organizacijom nastave na dva nivoa. Prvi nivo je bila četvorogodišnja srednja škola, što je tretirano kao prvi stepen novoformirane Pedagoške akademije, dok je drugi stepen u trajanju od dvije godine bio na nivou više škole. Studenti svih nastavničkih odsjeka bili su u obavezi da se pored svoje struke koju su studirali na odgovarajućem odsjeku istovremeno osposobe i za profesiju - učitelja.

      Pedagoška akademija je 1977. godine transformisana u Nastavnički fakultet. Formirana su dva četvorogodišnja studija, a ostali, dvogodišnji su postepeno prerastali u četvorogodišnje. Istovremeno, 1977. godine sa ovog fakulteta su u Podgoricu preseljeni programi: matematika, fizika, hemija, biologija, od kojih je formiran PMF, dok su 1987. godine na Cetinje preseljeni odsjeci za likovno i muzičko vaspitanje od kojih su kasnije nastale današnje akademije.

      Prerastanjem nekadašnjeg Odsjeka za marksizam i socijalističko samoupravljanje u Odsjek za filozofiju i sociologiju, stvorili su se uslovi za preimenovanje fakulteta u Filozofski fakultet što je i učinjeno 1988. godine sa većinom studijskih programa u trajanju od četiri godine. Iz Filozofskog fakulteta su u narednom periodu izrasla još dva veoma uspješna fakulteta: odsjek za fizičko vaspitanje se 2008. godine odvojio u samostalan Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, a 2015. godine i Filološki fakultet."

      Izbriši
    14. Eto Vukan proziva Simovića zato što je nakon 1981. godine radio u MUP SRBIH, a njegov "fakultet" je 1988. godine izrastao iz Odsjeka za marksizam i socijalističko samoupravljenje, odnosno iz političke škole tadašnjih komunista. Vidio sam da on ima "marksističkih znanja", ali nisam mogao skontati odakle jer je previše mlad, no sad mi je postalo jasno. Naime, ako je došlo do promjene naziva ustanove gro predavača je ostalo i nastavilo predavati šta je jedino znalo - MARKSIZAM.

      Izbriši
    15. Kad je osnovana ona štamparija diploma gdje si ti kupio svoju

      Izbriši
    16. Gdje je to Draško uradio klip i napravio Vukana budalom.Ti moraš da si Nebojša Drinić Draškova podguzna muva.Čim tako pišeš jer znaš kad Draško ne bude više neko i nešto možeš da se seliš nazad u Srbac.

      Izbriši
    17. Jadno je i bijedno hvaliti Simovića i Kneževića koji nad običnim građanima Republike Srpske vrše pravnu torturu a sve u korist korumpiranih institucija Republike Srpske.

      Gospodine Radovanoviću, sve što Vama rade pravosudne institucije Republike Srpske to su Simović i Knežević radili običnim građanima Republike Srpske u teatru zvanom Ustavni sud BiH a sve u korist korumpiranih institucija Republike Srpske.

      Pa ako Vam valjaju Simović i Knežević, onda su potpuno u pravu pravosudne institucije Republike Srpske i MUP-a kad ste Vi u pitanju. Dakle kad ste Vi u pitanju, tužilaštva, sudovi i MUP Republike Srpske potpuno su u pravu.

      Izbriši
  2. mršav teks Boro, do sad treba da si imao bar 30 komentara...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odavno sam upratio da kritičke tekstove na račun Dodika niko ne čita, niti komentariše. Zato na nekim drugim temama napišu da sam Dodikov plaćenik, da sa njim imam nekakve dilove i slično. Imao sam salve napada kada sam objašnjavao da Stanivuković, Trivićka i Vukanović samo gledaju svoje lične interese i da među njima nema nikakvog jedinstva. Potom da će zbog njihovih nerealnih ambicija Dodik i nadalje vladati, a štetu će pretrpiti narod. Danas vidimo jesam li bio u pravu, ali ovde ljude u sve možete ubjediti osim u istinu. I dalje je mnogima lakše "preskočiti" moje kritičke tekstove o Dodiku, a na nekim drugim temama pisati da sam njegov plaćenik.

      Elem, od prvog dana decidno tvrdim da sam pojedine interesdžije i kvarnjake koji su privatizovali opoziciju sikterisao jer su pokazali pravo lice, te da svoju borbu protiv režima nastavljam kao i prethodnih godina - SAM. Znači, bitke sam sam vodio, a pojedini su od toga ubirali glasove i mandate. Ja sam trpio štete, a oni profitirali, da bih na kraju doživio i vrlo ružne poteze. Kada sam objavio da mijenjam "pravila igre" i da ću o svakom pisati po onome šta čini postao sam izdajnik, plaćenik i slično. Danas kad se istina ne može sakriti botovi prosto preskoče određene tekstove da bi na drugima pisali iste mantre kao i ranije. No, neka im je prosto-

      Izbriši
  3. Borislave, koliko je realno da Šmit potegne bonska ovlaštenja i smijeni Dodika ili nekoga iz njegove ergele kriminalaca?
    Ako nakon ovog sukoba sa ustavnim sudom Dodik prodje bez posljedica, onda definitivno znači da je pod nečijom zaštitom. A čijom? Sam Bog zna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa Schmitd ga je već jednom na izborima spasio. Da je sad Trivić predsjednica (a po objektivnim rezultatima ona je morala biti) Dodika ne bi bilo ni na mapi. Ustvari bilo bi ga po sudovima.

      Izbriši
    2. Visoki je dobio neka odlikovanja u Hrvatskoj a Dodik je njihov igrač i kako da ga Šmit smjeni? Smjeniće ga jedino ako Dodik ne bude plesao na muziku iz Hrvatske i sa zapada. To je sve zamajavanje naroda kao i ove "kritike" na račun Dodika. Što ga se više ovako "kritikuje" to su njegovi sljedbenici još ubjeđeniji da ga treba proglasiti doživotnim vođom.

      Izbriši
    3. Kakva Trivicka, Dodik jr pokraden bio od strane svojih, pisao je Boro
      A bolje i on nego ova Smitulja sto je skakala po zapadnik ambasadama. Olos koji je politiku gradio na smrti Davida

      Izbriši
    4. Doveli bi oni nju na tenku da im burle ne cini usluge.

      Izbriši
    5. Do sada sam se, Boro, u principu uvijek slagao sa tvojim komentarima i onim što radiš na ovome blogu. Ovaj put, u principu ne. Zašto? Zato što smatram da su sadašnji postupci vlasti RS , odnosno Dodika, po meni ispravni i jednostavno iznuđeni, ako mislimo braniti RS . Nije uredu kriviti samo jednog Dodika što do sada nije donesen Zakon o ustavnom sudu, a braniti gsp. Simovića koji je godinama radio po nekim pravilima i ni na kraj pameti mu nije bilo da pokuša da se ta materija uredi kao u svim normalnim zemljama. Prije Dodika su se sve partije iz RS izmijenjale u vlasti, pa nijedna nije učinila ništa, a sad bi da kritiku. Inače, kada su se poputnjavala namještenja u zajedničkim organima poslije '95. uslov je bio da nisi bio pripadnik Vojske RS i tamo se većinom uhljebio ološ( čast izuzecima) koji ni danas ne daju svoje pozicije, samo mijenjaju dresove po potrebi. Dodik nije svemogući, ima i on svojih" Vagnerovaca" u svim općinama, firmama, ministarstvima it'd. Sad je trenutak za ovakve odluke kada imamo svesrdnu podršku braće Rusa i zamjeram svakom Srbinu koji u ovom vremenu podmeće klipove ovoj vlasti u ovome što radi na vanjsko- političkom planu.
      Za kraj pročitajte današnje saopštenju ambasade Rusije.
      Boro, lijep pozdrav!

      Izbriši
    6. Stvarno su neki ljudi smješni. Predsjednika jedne velike države , Iraka , su objesili. Predsjednika druge , još veće i bogatije države , Libije , nabili na kolac. Dodiku , kojeg su , uzgred , dovukli na svojim tenkovima , oni ne mogu ništa. Je l' to mene neko zajebava???

      Izbriši
    7. Re Anonimno 28. 06. 2023. 15:36
      Zajebava nas brate, zajebavaju itekako zajebavaju. A to je ujedno i odgovor na Borin komentar o nekomentarisanju Dodikovih postupaka. Narod drvi i komentarise i tzv. opoziciju i sud i policiju itd, a Dodika ne iz prostog razloga koji navede Anonimni gore... pobili, povjesali, smijenili ameri gro svjetskih politicara, a kao fol Duduku ne mogu nista.. prica za malu djecu. Organizovanom kriminalu u BiH i sire kao ne mogu oni soli na rep staviti. Ma to je sve supljak. Narod vidi da nema efekta trositi energiji na nesto na sta ne mozes uticati. Narod se nada da reakcijom moze uticati na ovu tzv.opoziciju ako imalo ima iskrenosti kod njih zato i drvi na njih. Narod se i dalje nada da ce se pojaviti lola sa petljom pa da svoju snagu potrosi skupa s njim. Vidjeli smo reakciju naroda na istup Davora Dragicevica. Nastup mu je bio iskren i probudio je dugo potiskivanu emociju u narodu. Da je tada bilo i najmanje ideje da se kroz taj nemili dogadjaj izvrsi i smjena vlasti u RS niko to ne bi mogao sprijeciti. Narod ce se odazvati kad god osjeti iskrenost u nastupu. I narod zna i ne zaboravlja da Dodik nikada nije osvojio vlast u RS, svaki put ju je dobio na tacni. Oni njemu vlast koju toliko voli, a on njima nas i nasu djedovinu. Opozicija, obicna mrtva puvala, takodje postavljena od strane ovih koji su i Duduka postavili. Zalosno brate koliko su se umislili i vlast i opozicija da su gdje jesu narodnom voljom.

      Izbriši
    8. Samo budale vjeruju u to da jeduduk slucajnost , obavjeszajne sluzbe vrbuju godinama Vucic ' Dindic ' Kurti svi su vtipovani u vreme nekakvih studentskih demonstracija sigurno slucajno malo sutra

      Izbriši
    9. RE: O mogućnosti Šmitove smjene Dodika

      Sutra bi Šmit smijenio Dodika da ima INSTRUMENT SILE kojim bi sproveo bonska ovlaštenja i druga prava Visokog predstavnika. Jedno je bilo nametati odluke kada je IFOR ovde imao 60.000 vojnika ili SFOR par desetina hiljada, te kada je IPTF imao izvršna ovlaštenja, a drugo je danas kad Dodik raspolaže instrumentom sile (MUP RS) jačim od međunarodnog, dok policijske agencije državnog nivoa nikako da dosegnu potreban nivo svoje funkcije.

      Kada je javno pravo u pitanju shvatite da nema prava ukoliko nema instrumenta prinude kojim se pravo sprovodi. To važi i za Šmita i za sve drugo šta vidite kao pravnu problematiku. Ukoliko vi na terenu imate aparat sile čak nije bitno jeste li pravno "potkrijepljeni", a to su baš gore pomenuti primjeri Sadama ili Gadafija. Zato godinama tvrdim da je Dodik produkt dogovora, pa bilo to i prećutnog, Amerikanaca i Rusa i dok god je tako moraćemo ga trpiti. Ili dok ne izraste politička snaga koja će ga na izborima potući.

      Izbriši
    10. RE: Toma

      Apsolutno se slažem sa svim navedenim. Dragana Čavića i Mirka Šarovića ne podnosim još iz vremena kada su bili predsjednici i upravo zbog šteta koje su nanijeli Republici Srpskoj. Mnogo puta sam pisao o tome, a možda sam pogriješio što nisam stavio par linkova na tekstove o Ustavnom sudu BiH koje pominjem.

      Mene je u jučerašnoj situaciji iznerviralo što smo kao entitet usvojili brojne odluke tog kvazisuda i to do nivoa neprepoznavanja onoga šta smo mirovnim sporazumom utvrdili. Kad smo se odrekli grba, zastave, himne, konstitutivnosti, jezika, Dana državnosti i svega drugoga šta simboliše Srpsku, a šta smo "ostali" ili postali? I sad se zamajavamo promjenama nekakvih unutrašnjih pravila suda nakon što nikad niko nije pokušao predložiti Zakon o sudovima BiH ili bar Zakon o Ustavnom sudu BiH.

      Sa druge strane pokušao sam otvoriti temu "državne imovine" kroz prizmu pljačke enormnih razmjera narodne imovine, a posebice poljoprivrednih kombinata ili zadruga koje su političari i njihovi tajkuni protivpravno stekli. Zato sam i podsjetio na pljačku zemljišta Grada Banjaluke kojim je raspolagala Poljoprivredna škola. Ogroman je to posao, ali svakako bi trebalo istražiti zadnje izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu, šumama i ino u kontekstu silnih pljački narodne imovine, pa da onda raspravljamo o stvarnim motivima spornih dešavanja.

      Izbriši
    11. RE: Aska

      Apsolutno se slažem da je narod sposoban prepoznati iskrenost i pozitivne ideje, te stati iza toga, ali nemamo političkih ili društvenih aktera sposobnih za velike poduhvate. Mnogima sam pristupio u pukoj nadi da nešto mogu promjeniti i grdno se znao razočarati, ali opet ću stati uz rame svakom ko samo pokaže spremnost na borbu. Napreduju samo društva unutar kojih postoje borbe raznih subjekata sa različitim idejama i vizijama, šta je samo po sebi dovoljan motiv za učešće u društvenim procesima.

      Izbriši
    12. Dodik raspolaže instrumentom sile a Šmit je nemoćan??? Boro , probudi se , leba ti. Dva-tri desantna helikoptera , jedne mrkle noći , dolete iz Hrvatske na imanje u Bakincima i nema više Dodika. Misliš da bi instrument sile i neko režima reagovao? Možda junačina Stevandić? Višković? Pejina unuka? Neko inti? Ćutali bi kao pičkice i rekli da je Dodika odveo drekavac. Misliš da je narod glup i da ne vidi kako u tekstu "kritikuješ" Dodika a onda ga u komentaru veličaš i pljuješ po opoziciji? Pravi si onaj policajac iz nekadašnjih viceva.

      Izbriši
    13. Koja kurčeva sila, za 50 maraka bi ćaću prodo sve jedan policajac. Tako je i JNA bila "treća u evropi šesta u svijetu" pa smo vidili kako je odbranila državu

      Izbriši
    14. RE: "Boro , probudi se , leba ti."

      Godinama objašnjavam da je Dodik stvar kompromisa Amera i Rusa i zato nema tog noćnog helikoptera koji pominjete. Pritom trebate nešto znati o kolibi ukraj imanja u kojoj se neko i nešto nalazi za takve situacije (nema veze sa policijom). No, taj međunarodni faktor je mnogo važniji i to znam iz sličnih iskustava. Oko godinu dana Lukačev i naš odred mijenjali smo se na Palama u obezbjeđenju Karadžića. Zanimljivo, unutar našeg obruča nalazio se punkt francuskih pripadnika IFOR-a koji je na zaštiti Karadžića vrijedio više nego svi mi zajedno. Pored sporazuma Karadžića i Holbruka koji se tada još uvijek poštovao. Možda trebam ponovo postavljati tekstove kako je Dodik namagarčio Švarc-Šilinga ili Brajana Hojt Jia oko smjena i to direktnim dogovorima u Vašingtonu? Mogu postaviti i likove na tekstove kada su svi tvrdili da će Šmit smijeniti Dodika, a ja objašnjavao zašto od toga nema ništa. I pokazalo se ko je imao bolje procjene.

      Izbriši
    15. Bezbjednosni sistemi modernih država zavise od političke volje i tu nemojte imati zabluda. Zalud su Rusiji bile onolike nuklearke kada su zemljom upravljali Gorbačov ili Jelcin, baš kako što će u Americi doći do građanskog rata ukoliko se nastave ovakvi politički trendovi sa marionetama na čelu države. KOS je imao spremnu akciju hapšenja Tuđmana i kompletnog rukovodstva HDZ-a, no Kadijević nije dobio političku saglasnost, a onda mu je ruski ministar odbrane Jazov rekao da ne pomišlja ništa slično. I Miloševiću je odgovarao raspad SFRJ, a da nije bilo tako Tuđman i ekipa prošli bi kao i 1971. godine. I Alijina ekipa kao 1984. godine. Posljednji Srbin sa političkim dignitetom bio je Aleksandar Ranković - kog su srušile srpske fukare. Nije Broz srušio Rankovića nego srpska gamad kako bi njihov uticaj bio veći, a znamo kakvu nam je to "sreću" donijelo.

      Izbriši
    16. Tebi su Srbi uvjek gamad, je l' ? A kao je prošla ekipa iz '71.g.? sitnije ribe zaglavile par godina i to njih nekoliko svi ostali nastavili lagodan život kao i do tada. Savka i Miko ostali raditi na fakultetu , Petar Stipetić ostao u JNA sve dok ga nije Tuđman pozvao u ustaše. Ma ne lupaj Borislave jer pojma nemaš , oprali ti tvoji jugosi mozak a uz to si sklon laganju. Tako sada pišeš da ne poznaš Đajića a prije nekog vremena si pisao da je on lično za tebe intervenisao na kliničkom centru kada ti je sin imao udes. Ti misliš da su ljudi glupi. I imao ili ne imao Dodik tu "kolibu" , kada bi ga htjeli skloniti to bi bilo za pet minuta. KOS je bio i ostao pičkin dim a te bajke koje su tebi ispričali a ti nama sada napisao su i dalje bajke sa zrncima istine.

      Izbriši
    17. Boro kupio privatnu skolu i umislio da je politicni analiticar ili pravni ekspert.....zato nam i jeste ovakvo stanje u drustvu. Licno nista protiv covjeka ali onda i moja baba koja je bila trgovac i radila na kasi moze da se predstavi kao neki strucnjak. Par puta riječ elem, par puta potonji i eto akademskog vokabulara...

      Izbriši
  4. Boro,tvoje mišljenje o dešavanjima u gradu Banjaluci na relaciji Stanivukovic-skupštinska vecina,treba li podržati proteste koje organizuje Stanivukovic,dali su opravdani.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stanivukovicu i ostalim kvazi opozicionarima treba u potpunosti okrenuti ledja. Dobio je sansu, sjeo u fotelju i onda cini ustupke ovima na koje je ko fol do juce lajao. Taj mali Šprco pod hitno treba pasti u zaborav. Covjek je bez skole, bez radnog iskustva, zar ti treba bolji odgovor na pitanje? Zelimo nepismenog isfrustriranog predstavnika? Ne vjerujem da to iko zeli.

      Izbriši
    2. Aska, dali ste zsista ocekivali da dete od 25 g vodi dobro grad poput Banja luke ?

      Izbriši
    3. Koje su budale narodne mase pacaca Stanivukovicu kupio igraonicu za 5 miliona maraka kaobsto se djeci kupuje tranpolina

      Izbriši
    4. Re Anonimno28. 06. 2023. 20:38
      Naravno da nisam ocekivala. Cak i da sam glupa pa povjerovala tom providnom balavcu nisam ga mogla podrzati, jer sam sa druge regije u RSu. A istini za volju, uz svo duzno postovanje prema svakome ne vjerujem da tako mlad covjek moze voditi bilo sta ozbiljno, a kamoli Grad B.Luka.

      Izbriši
    5. RE: Dragan

      Mjesecima prije izbora objavio sam dogovor Dodika i Stanivukovića, odnosno da je Draškov ujak iz Laktaša odnio milione po dilovima sa režimskim tajkunima. I da mali Stanivuković će odmah poslije izvora pokazati kakav je "opozicionar". Ispljivan sam, no danas bar imam satisfakciju da sam bio u pravu. Ovo pominjem zbog nekih drugih objava iz tog vremena, a koje su bile na fonu da se Stanivuković "zaigrao" i da će biti šutnut čim odradi šta se od njega očekuje. Po prilici došlo je i to vrijeme, jer politički gledano vladajućoj koaliciji je u interesu opozvati Stanivukovića i tako dokazati POTENCIJAL prije lokalnih izbora dogodine. Opet, razumijem i strah zbog neuspjeha sa Ljubišom Petrovićem, ali i da Dodik sa Stanivukovićima ima privatne dilove koji su iznad političkih interesa.

      Što se tiče "protesta" treba doista utvrditi je li Stanivuković odlučio prenamjeniti Akvanu za izgradnju zgrade kako ga optužuju iz SNSD-a, a onda je lako shvatiti zašto izvodi ovakve performanse. I uništava Akvanu. Mislim da je tu negdje ona stvarna istina, ali pokušaću to detaljnije istražiti, pa izložiti tekstom.

      Izbriši
    6. Pa još početkom mandata je on prestavljao plan za Akvanu, odnosno za građenje zgrada sa zelenilom na njima. Može se to negdje naća siguran sam

      Izbriši
  5. Boro, hoce li tvoj drug Djajic pokrenuti opoziv gej gradonacelniku ili mu ne da Milorad
    Imas li kakvih saznanja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemam saznanja pošto Đajić nije moj "drug" nego čovjek kog uvažavam iako se lično ne poznajemo. Nikad se rukovali nismo, a kamoli kafu popili. I to sebi vazda prigovaram jer imali bi o čemu razgovarati i bilo bi mi drago bolje ga upoznati. kada sam vidio da mu je sin izdominirao na prijemnom za Medicinski fakultet bilo mi je drago i želim mu da kao i otac dostigne najviše moguće stručne i naučne titule.

      Što se tiče Đajićeve petlje da se suprotstavi Dodiku i istjera svoju volju to kod njega posebno cijenim. Elem, nakon onakve javne satanizacije kakvoj je bio izložen, a Dodik ga krajnje bezobrazno nije podržao, razumijem i ako Đajić odustane od namjere izglasavanja opoziva. Ako svima valja mali "frulaš", pa zašto bi on ponovo prolazio onakvu kanonadu laži i uvreda? Ne znam šta će odlučiti, ali ako uđe u proces opoziva može računati da ću gadno napasti Stanivukovića, kao što sam i obećao kada je platio bitange da mi nasrću na sina i preko Begića plasirao one gadosti o meni. Ja sam strpljiv čovjek i čekam pravi trenutak da uzvratim ono šta je zasluženo.

      Izbriši
    2. Koji crni opoziv, nema od toga ništa. Pa ko bi im bolji bio od Stanivukovića, sve im daje živo

      Izbriši
    3. Tačno, od Stanivukovića dobijaju ono šta sko kod Radojičića mogli samo sanjati. Znam kad je Lukač molio Radojičića da legalizuje kuću na Petričevcu i ovaj ga odbio, a vjerujem da mi je komšija Stanivuković to odradio - nakon širenja okućnice i izgradnje novog objekta koji sam snimio.

      Izbriši
  6. Kad se odcipi RS,kako ce se zvati?Bosna je bila od pamtivijeka,ili u njoj bili Srbi,Muslimani,Hrvati...koliko vidim samo riječ Bosna smeta.Tupavi narod prati lopovske Politicare,Dodik ili Izedbegovic,to su ista govna,oni ce sutra imati a mi?Ili Srbin ili Bosnjak isto nam se pise.Mogo bi jos stosta da pisem...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aj šuti,slavi danas taj svoj praznik pusti politiku,Bosna je bila i bice usrana do jaja

      Izbriši
    2. Ahahahahaa

      Izbriši
    3. Mozda covek ne slavi,ima i kod njih ateista.

      Izbriši
    4. Samo se budale loze na ove price bilo kako bilo narod u citavoj Bosni i Srbiji je propao ko muda kroz gace.

      Izbriši
    5. Bosna kao geografska odrednica postoji od antičkih vremena i kao takva ostaće dok je ljudske civilizacije. Bila Bosna kao samostalna kraljevina ili u okviru kakve velike imperije kakve su se ovde odreda izmijenjale ostaje istorijski kontinuitet kakav se naprosto ne može promjeniti. To što neki svojataju Bosnu, a drugi lafo ne priznaju kontinuitet je kakav traje vijekovima, ali kad god uđete u suštinu sve se svodi na borbu za vlast. Koji god istorijski period posmatrali ili ma koje aktere vazda imate "politike" u funkciji borbe za vlast, moć i uticaj. Ni ovo danas nije ništa drugo do "priča" kakva traje bar dvije hiljade godina od kako se Bosna pominje uz tada mnogo važniju geografsku odrednicu Dalmaciju.

      Izbriši
  7. Podrzavam Prijedlog Zakona, s tim sto mislim da bi donijelo vise boljitka kada bi umjesto termina Narodna skupstina RSa pisalo Vlada nacionalnog spasa ili nesto slicno. Bojim se da je sve previse trulo i u RS i u BiH da bi moglo biti upotrebljivo. Bojim se da ce se morati urusiti sve da bi smo imali neku sansu za boljitak. Previse je sve "otrovano" i "zagadjeno".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šta se tu ima "podržavati"? U pitanju je zakon koji nikad neće doživjeti svoju praktičnu primjenu, pa time nema ni pravnog značaja. Bar ne u smislu kako to javnost doživljava. Kada je Ustavni sud donio odluku o 9. januaru naši su u Zakonu o praznicima umjesto Dana Republike Srpske naveli "prestalo da važi". Onda sam se sprdao kako se autoput ".9. januar" sad naziva "Prestalo da važi".

      Elem, poentirao sam na činjenici da Ustavni sud nema mehanizama natjerati Narodnu skupštinu da implementira odluku i iz zakona izbriše praznik. Parlament je zakonodavno tijelo koje ima autonomiju odlučivanja i pored odluka ma kog suda ili drugog subjekta. Ako je volja parlamenta takva nema načina da je promjenite, a posebno jer je ovo tijelo izuzeto od krivične i svake druge odgovornosti, baš kao i vlada.

      Vidite, odluke oko otcjepljenja Katalonije država nije mogla pravno pobijati, ali je zato digla vojsku i svoju volju nametnula silom. To je kad gore u komentaru kažem da nekad politička volja ne mora imati pravnu podlogu ako raspolaže instrumentom sile sposobnim za njeno nametanje. I da su davno prošla vremena kada je IFOR ovde imao 60.000 vojnika. Kojim instrumentima je Ustavni sud mogao natjerati Narodnu skupštinu da umjesto 9. januara u zakonu navede "prestalo da važi"? Daću odgovor na ovo pitanje koji nećete čuti od političara.

      Vidite, dok smo uzimali kredite od MMF-a svaki puta smo se obavezivali na politička uslovljavanja. Samo da bi dobili kredite i premostili financijske probleme naši političari implementirali su odluke Ustavnog suda i raznih drugih tijela. Sad kad nema kredita MMF-a, nego se snalaze na drugim tržištima novca, sjetili se naši političari da ne moraju izvršavati odluke ovog NAKARADNOG SUDA, pa to demonstriraju ovakvim potpuno nepotrebnim zakonima. Gluposti.

      Dragan Čović i HDZ, odnosno kantoni pod njihovom kontrolom, nisu implementirali 15-20 odluka Ustavnog suda i je li se nešto desilo? Nisu prihvatali uslove MMF-a, Svjetske banke i sličnih mešetara, pa se nisu morali ni obavezivati na stvari koje su naši političari redovito činili. Odnosno, Dodik je bio spreman implementirati i presudu Evropskog suda za ljudska prava poznatu kao "Sejdić i Finci" kada mu je to trebalo za dobijanje kredita, no Čović je taj kog nisu mogli slomiti. Presude Evropskog suda za ljudska prava imaju isto ili čak jače pravno dejstvo od ovih Ustavnog suda BiH, no ni ovaj sud nema represivni aparat za njihovo sporovođenje i sve se u konačnici svodi na politiku i sprege interesa. Mislim na lične interese naših političara i svjetskih moćnika.

      Izbriši
    2. "Mislim na lične interese naših političara i svjetskih moćnika."
      Upravo to je i bila poenta mog nespretnog komentara... pisan u ljutnji pa ispao, sad vidim, u najmanju ruku nespretan, ako ne i glupav 😂😂😂
      Zato sam i zavrsila da ce se sve morati urusiti i krenuti iz pocetka. I u BiH i u svijetu. Ili ce se morati iskorijeniti ti licni interesi pojedinaca Ili nas nece ni biti. A i bolje da nas nema nego sto smo kao stoka sa svojim sitnosopstvenickim interesima.

      Izbriši
    3. Ova Boro sveznalica.Šta napisa država Španija nije mogla pravno pobijati odluku da se Katalonija otcijepi.Itekako je je država Španija mogla pobijati bilo kakvu secesiju.Izmjenom ustava iz 1979 bilo kojoj pokrajini je zabranjeno otcjepljenje od Španije.Kako je prošao Karlos Pudždemon?Grije zatvorske rešetke.

      Izbriši
  8. Pa taj Simović je bitanga. Taj je i uništio školstvo. Za pare tezgario na kojekakvim fakultetima i sad i Boro piše kako je kod uvaženog profesora studirao, odnosno kupovao ispite za pare. Čuj Simović, profesor.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Simović je veća šupčina, što gore neko reče pičkin dim.

      Izbriši
    2. Normalno da Boru valja, kad bi završio faklutet da nije mogo kupiti ispiti kod Simovića i sličnih

      Izbriši
    3. Simović nije "tezgario" nego je imati njega za profesora bilo pitanje prestiža fakulteta, a studentima je to uglavnom bila noćna mora. I na javnim i privarnim fakultetima kod Simovića se polagalo parcijalno, sa 6 do 10 izlazaka na ispite i nekih godinu dana takvog polaganja. To možete lako provjeriti. Malo nas u ovoj zemlji može se pohvaliti da je jednim izlaskom položilo i to još sa devetkom - šta je njegov maksimum za vanredne strudente. Negdje u memoriji ostalo mi je da je poslije rata redovnom studentu sa VŠUP dao desetku i čestitao na znanju, ali ne znam ko je u pitanju. Jednom možda napišem tekst o tome kako je polagati ispit kod Simovića, pa onda ćete razumjeti o čemu govorim. I čime se ponosim.

      Izbriši
    4. Boro, hajde mi jednom objasni što si plaćao privatni fakultet nekih 14000 KM, kad si mogao za 10 puta manji iznos završiti javni? Jel ti imaš viška novca ili šta je u pitanju? Razlika u visini neophodnih plaćanja je sigurno 10 x veća u korist privatnog fakulteta. Ja iskren da ti budem ne mogu skontati drugi motiv za studiranje privatnog, osim da se tamo ništa ne uči, platiš, izađeš, položiš, profesori tezgaroši i to je to. Drugog motiva ne vidim, pa molim da mi to objasniš sa tvog aspekta

      Izbriši
    5. Gdje sam mogao završiti javni fakultet bezbjednosti prije 10 i više godina? Fakultet bezbjednosti pri banjalučkom univerzitetu osnovan je prije pet-šest godina, ako ima i toliko. Prije toga bila je Visoka škola unutrašnjih poslova u sastavu MUP-a, čiju diplomu Srbija nije priznavala, a kamoli neko drugi. Pritom nauči jednom razliku između fakulteta i visoke škole , pa onda možda shvatiš da sa diplomom visoke škole ne možeš upisati postdiplomske studije, a kakve sam ja pohađao. Ili možeš kao Lukač na Apeironu sa kojom može obrisati guzicu, ili da mu je ponište kao i sve druge koje je potpisao Rajko Kuzmanović.

      Izbriši
    6. U onom "uređenom" sistemu mesar-kobasičar (trogodišnji zanat) moga je upisati i završiti političke nauke a ti o tome ćutiš i ne smiješ prozboriti. A taj fakultet bezbjednosti je udbaška škola koju priznaju beogradski udbaši isti koji su i ovom mesaru priznali političke nauke iz Kumrovca.

      Izbriši
    7. Javni tj.drzavni fakulteti vecinom nisu htjeli da organizuju slusanje nastave u popodnevnim satima ili vikendom kada bi mi koji smo zaposleni mogli dolaziti. Vise im se svidjala ideja da tezgare i dodatno zarade i tako su nastali privatni. A isti ti profesori jednako su bili strogi ili popustljivi kakvi su inace i na maticnom fakultetu. Govorim iz licnog iskustva. Odnosno tacnije je ako kazem da je drzava tj.entitet odgovoran za ovu situaciju, jer ucitelje, nastavnike i profesore su placali kao da su radnici komunalnog preduzeca. Akcija je proizvela reakciju, prirodno.

      Izbriši
    8. RE: "U onom "uređenom" sistemu mesar-kobasičar..."

      Mnogo puta sam pisao o Dodikovoj srednjoj školi i fakultetu - I PRVI OBJELODANIO TE INFORMACIJE. Šira javnost pojma nije imala o tim dešavanjima dok ih nisam javno plasirao, no neko ko o tome očigledno pojma nema napada me da o tome "ćutim i ne smijem prozboriti". Šta reći?

      Izbriši
    9. RE: "Javni tj.drzavni fakulteti vecinom nisu htjeli da organizuju ..."

      Odlično rečeno!

      Izbriši
    10. Eno sad ispade privatni teže završiti nego državni. Bio je na pravu fakultet bezbjednosti, mogo si to završiti. I tad si mogo da upišeš vanredno pa nisi moro slušati predavanja, nego je stvar u tome što ti nisi htio da završiš fakultet, nego da kupiš diplomu radi sistematizacije u mupu

      Izbriši
    11. Apeiron je za ono što si ti završio Lomonosov i Harvard zajedno

      Izbriši
    12. Daj Boro sta im pokusavas objasnjavati??
      Pored koliko su ovi uopste fakulteta bili i vidjeli ih, i takvi da pričaju koji je teži. I na državnom i privatnom rade isti ljudi koji uspostave kriterijume i ne vidim razlog da mijenja iste. Ko želi da nauči, taj će naučiti na oba fakulteta. I još nešto, na državnom je 10 puta veća prisutnost korupcije jer su profesori stava da iza njh stoji država dok na privatnom ima vlasnik koji ih otpusti za bilo kakav pokusaj

      Izbriši
    13. Sad više nije ni smješno kad sam sebi pišeš komentare podrške, isprva je bilo. Sad je jadno

      Izbriši
    14. Jeste glupo da raspredam o svom obrazovanju kao bloger koji od ove države i naroda nema apsolutno nikakvih primanja ili koristi. Hiljade bitangi sa lažnim diplomama plaćate, a ja vam jedini problem. Eto koliko ste normalni. Ja još luđi kad ulazim u takve rasprave.

      Izbriši
    15. Činjenica je da si ti prvi potegao temu Vukanovog fakulteta. Tvoj blog , tvoj problem kao i tvoje zdravlje ali nemoj liječiti svoje frustracije , citiram :
      "Eto koliko ste normalni. Ja još luđi kad ulazim u takve rasprave."
      Uvjek isprovociraš situaciju kako bi pisao ono što tebi odgovara i veličao vlastiti lik i djelo kao i likove koji ti odgovaraju.
      Nego , upitate neko kako si pisao da ti je Đajić urgirao u gluvo doba na tvoj poziv a sada pišeš da ga ne poznaš osobno? Lagi li neko malčice? A , Boro?

      Izbriši
    16. Borin sin je objavio sliku s Djajicem

      Izbriši
    17. Kada kažem da nekog poznajem mislim da smo se bar nekad u životu sreli i razgovarali, odnosno da smo u kontaktu. Moj drug je zamolio doktora da pomogne momku koji je povrijeđen u saobraćajki sa mojim sinom, a ovaj je to uradio na način zbog kog ću ga cijeniti dok sam živ. Jednom ugledniku sa ogromnim obavezama nije bilo teško oko 1 po ponoći zvati kolege da pripreme doček za povređenog kojeg transportiju iz Prijedora, pa oko 4 sata nazvati da prenese šta je očitano na CT-u, pa nešto iza 7 opet prenijeti kakva je situacija i da čeka stručnjaka za tu oblast, da bi onda javio kakvo je stvarno stanje i otklonio naše strahove. Nakon toga momku je pomogao u oporavku na način koji tek nikad neću zaboraviti, a u pitanju su stvari do kojih se ne dolazi lako (neću o detaljima). Pritom je odlično znao ko moli za pomoć i da se to može po njega negativno reflektovati, no nije mario za sebe nego doista pomagao klincu od 18 godina da se što bolje oporavi i da nema štetnih posljedica.

      Moj Duško obožava doktora i čast mu se slikati sa takvim čovjekom, a ja ga nisam učio da manipuliše svojim emocijama. Koga cijeni on to i pokaže, a baš ga briga kako će to drugi "ocjeniti", jer on sve čini iskreno i bez kalkulacija. Zato je na skupu prišao Đajiću, zahvalio se na svemu i zamolio za fotografisanje, a onda to i objavio. Kao što je objavio više fotki sa koncerata koje je Đajić organizovao, a na koje sa svojim društvom sa faksa ide jer se bez para odlično provedu. Objavio je fotke i sa koncerta koji je organizovao Stanivuković u Akvani. Mladi negdje idu zbog provoda i druženja, a baš ih briga koja politika to organizuje i tu je moj Dule jedan od hiljadu-dvije sličnih. Zar je to tako teško shvatiti?

      Eh da, nisam nikad upoznao Nikolu Teslu ili Ivu Andrića, pa ih ipak cijenim po djelima. Baš kao što sam sa ministrom Lukačem prvi puta u životu progovorio na anketnom odboru skupštine i pred onolikim kamerama, a ko se ono može nazvati razgovorom. Sretali smo se na ratištima, na podlu, na VŠUP, na manifestacijama i ino, ali nikad riječ nismo progovorili. U ratu sam vidio stvari zbog kojih mi se zgadio i nikad nisam imao želju sa njim komunicirati. No, to nije prepreka da o njemu ili svakom drugom doznam sve šta me zanima. Sa Darkom Ćulumom popio sam nebrojeno kafa, a opet gro njegovih zlodjela saznao kada sam to počeo istraživati. Šta znači poznavati nekog?

      Izbriši
    18. Neko ti je to već pisao , doduše pristojnije nego ja sada , da palamudiš ovdje o pravdi i poštenju i prodaješ muda pod bubrege a ovim komentarom ponovo pokazuješ da je narod koji nema veza i vezica osuđen na smrt jer ne može dobiti isti nivo zdravstvene zaštite kao što ne može dobiti ni ni isti nivo pravne zaštite. I naravno , upustiš se u tešku filozofiju i litanije kako bi zbunio zbunjene.

      Izbriši
  9. Boricu gdje je upao Lukač, nema ga nigde ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam odmah memorisao vijest da je Lukač negdje preuzeo gradski glavni odbor i koje stranke, odnosno je li pristupio stranki Slavena Ristića. Sad to ne mogu naći, a inače bi već išao tekst o tome. Pritom imam materijal za "malteškog viteza" Ristića koji mu se sigurno neće dopasti, ali sam ga planirao zajedno sa ovime o Lukaču.

      Izbriši
    2. Mislim da je ušao u UO Ristićeve firme. Permutovao si.

      Izbriši
    3. Nisam, jer sam pisao o firmi i problematizovao što je godinama financirao svoju firmu kriminalnim nabavkama zbog čega bi da imamo državu zaglavio robiju. Ovo je vijest oko stranačke funkcije, ali se negdje zagubila i sad je ne mogu naći. To mi je bitno jer sam prije par godina pisao kako Lukač financira svoju novu stranku.

      Izbriši
  10. Nije Boro vidovita Zorka da sve zna ' dosta je sto je napravio ovaj blog gdje svaka fukara moze pisati sza hoce

    OdgovoriIzbriši
  11. Nije Boro vidovita Zorka pa da sve zna ' dosta ssto je napravio ovaj blog da svaka fukara moze anonimno komentarisati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima i fukara pravo da se cuje,kad vec mafija drzi medije.

      Izbriši
    2. Kad će mitrović u zatvor?

      Izbriši
    3. Tačno, nisam "Vidovita Zorka" da znam kad će Mitrović u zatvor. No, počeo sam sakupljati i selektovati dokumentaciju za krivičnu prijavu protiv njega, a naprosto jer sad imamo Glavnog republičkog tužioca i njegov jaran Bajić ne može prijavu strpati u ladicu.

      Izbriši
    4. Mislite Bori da ova nova tuziteljicu nije u kolu sa Mitrovicem? Pitam iz razloga sto Mitrovic drzi krivicnu prijavu u ladici sa svim dokazima za optuznicu nepune tri godine. Mislite da ima smisla opet pisati republickom ovom novom?

      Izbriši
    5. Ne znam ništa o novoj tužiteljki, ali znam kako zakon propisuje njene obaveze.

      Izbriši
    6. Kao prvo Dodik se Popišao na tužilaštvo
      Kao drugo, ova je ista kao prethodnik, kao i što je zubalo ( Tegeltija). Nema tu salameta bez
      ♥ JELENE TRIVIĆ ♥
      Dodik je samo VD PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE

      Izbriši
    7. Mitrović je govno

      Izbriši
    8. Nova tuziteljica je Tegeltijina igracica (harmonikasa) a sto se tice zakona isti taj zakon je trebao da cita Bajić, a nije.

      Izbriši
    9. Bolje joj je da ga cita i dobro prouci, a i ovima koji do sada nisu neka se prihvate posla. Doslo je do guse narodu...

      Izbriši
    10. Dobro Aska kaže: "Doslo je do guse narodu" i mnogima bi valjalo da razmisle šta rade. Posebno u pravosuđu. Na stradanju Davida Dragičevića vidjeli su koliko narodu malo treba da masovno izađe na ulicu i zatraži da bitange rade ono za šta su plaćene, a od tada ogorčenje je samo raslo. Svakog momenta neka varnica može zapaliti vatru u narodu i da imaju istu situaciju.

      Izbriši
    11. Požuri sa tom krivičnom prijavom protiv usranka Mitrovića. Sve troškove spreman sam da platim.

      Izbriši
  12. Inace moja saznanja i procjene su da lukac preko tog drvokomerca ili kako se vex zove kopa taj ugalj oko prinedora.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Danas sam pustio tekst na tu temu, te naglasio da je Lukačev pajtos u pitanju.

      Izbriši
  13. A pisati ovakve gadosti o Filozofskom fakultetu u Nikšiću koji je državni i o gradu Nikšiću, zaista je ispod svakog nivoa i predstavlja notornu neistinu. Pogotovo kad se ima na umu da ste Vi iza ćoška s"malo" troška završili privatni instant fakultet. Ovo je za toplija

    OdgovoriIzbriši
  14. Jadno je i bijedno hvaliti Simovića i Kneževića koji nad običnim građanima Republike Srpske vrše pravnu torturu a sve u korist korumpiranih institucija Republike Srpske.

    Gospodine Radovanoviću, sve što Vama rade pravosudne institucije Republike Srpske to su Simović i Knežević radili običnim građanima Republike Srpske u teatru zvanom Ustavni sud BiH a sve u korist korumpiranih institucija Republike Srpske.

    Pa ako Vam valjaju Simović i Knežević, onda su potpuno u pravu pravosudne institucije Republike Srpske i MUP-a kad ste Vi u pitanju. Dakle kad ste Vi u pitanju, tužilaštva, sudovi i MUP Republike Srpske potpuno su u pravu.

    A pisati ovakve budalaštine o državnim Filozofskom fakultetu u Nikšiću i gradu Nikšiću predstavlja najblaže iznošenje motornih laži. Vi hoćete normalnim ljudima da svoj privatni instant fakultet, a koji ste završili s "malo" troška iz ćoška predstavite ko Sorbonu. A što se tiče Nikšića, moram Vam reći da je u odnosu Prijedora to London u svakom smislu.

    Zašto Vi gospodine Radovanoviću niste upisali i završili pravni fakultet na nekom državnom univerzitetu Srbije, Srpske..., pa onda prosipaju svoja "pravna" znanja? Svako normalan zna da to vi niste mogli ne zbog finansijske situacije već što za tako nešto Vi niste kapacitet.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić