ŠTO PLAVLJE TO GORE: Vučićeva pendrek država (FOTO)

Srbija i Crna Gora kao najizraženije "policijske države" Evrope razumljivo grcaju u kriminalu i opštoj nesigurnosti ljudi i imovine. Struka odavno zna: najviše policajaca imaju mafijaške države!

borislav radovanovic blog

Nije red profesionalcima koji rade težak i odgovoran posao kvariti esnafski praznik, pa je i ovaj tekst valjalo odgoditi nakon jučerašnjeg obilježavanja Dana policije i Dana MUP-a Republike Srbije. Nisu policajci krivi što im predsjednik države nije na psihijatrijskom posmatranju zajedno sa masovnim ubicama Urošem Blažićem i 13-ogodišnjim Kostom K., a još kako ima osnova za preduzimanje takve mjere.

Ovako se dogodilo da umjesto tretmana kod psihijatara i kliničkih psihologa Aleksandar Vučić vrši "smotru" ljudstva i tehnike MUP-a Srbije na Dan policije. I policajci su bili prisiljeni slušati Vučićeve umobolne žalopoljke: "Dnevno preko 200 direktnih pretnji smrću ima na moj račun, sa tim živim, navikao sam na to. Kada ste predsednik, morate u bilo kom smislu da naučite da to trpite", a bez mogućnosti njegovog sprovođenja psihijatru radi ocjene URAČUNLJIVOSTI.

U februaru ove godine tekstom LAŽIJADA: Operacija uspjela - Vučić opet preživio posprdno sam pisao o "snajperisti" Dejanu Bobočeku i sličnim situacijama koje Vučić podvodi pod direktne prijetnje smrću, a sad čujemo da na dnevnom nivou ima 200 sličnih halucinacija - nad čim se valja zabrinuti. Posebice kad Vučić kroz zastrašujuća stradanja djece, omladine i građana u Beogradu i Mladenovcu sebe vidi kao "primarnu žrtvu" nikom normalnom nije do zbijanja šala.

Tokom smotre policijskih oklopnjaka vidjeli smo predsjednikovo zanimanje za višecjevni mitraljez i reagovanje: "Tri hiljade metaka u minutu. Izvanredno oružje. Kada smo tražili od Amerikanaca, nisu hteli više da nam prodaju. Sada hoće da nam prodaju dodatne količine". Nekoliko desetina višecjevnih mitraljeza koji ispaljuju 3.000 metaka u minutu možebitno umanji Vučićeve zebnje od 200 direktnih prijetnji smrću svakog dana. Normalno uz sav ostali arsenal naoružanja u posjedu policije i vojske Srbije.

Očekivano, struka je nijema na pitanje: šta će tako moćan VOJNI mitraljez na policijskom oklopnjaku? Znate, čak i protiv najopasnijih terorističkih grupa primarni cilj policije jeste HAPŠENJE i izvođenje na sud. Podrazumjevano živih osumnjičenih. Zato policiji nisu potrebni višecjevni mitraljezi sa moći ispaljivanja 3.000 metaka u minutu, a bolje je ne otvarati temu korištenja takvih oružja protiv građanskih protesta ili demonstracija.

Pazite, nakon rata ponekad bi nas iz specijalne policije umješali među demonstrante naspram oklopnjaka SFOR-a, pa tako znam kako izgleda kad uplašeni vojnik raspali po masi iz teškog mitraljeza. Malo je situacija iz policijskog zanata sa kojima se nisam suočavao, pa iskustveno znam kakva oružja policija ne bi smjela imati u svom arsenalu, a najviše zbog jasno utvrđenih principa upotreblje sile. Konkretno: kad predsjedničku palatu napadnu oružjima sposobnim za paljbu 3.000 metaka u minuti policija opet ne može koristiti američke mitraljeze "Getling" - zbog teškog ugrožavanja okolnog stanovništva.

Idemo dalje. Mogli smo Vučića vidjeti u tehničko-operativnom centru sa moćnom opremom video nadziranja. Znamo i kakav ogroman iskorak je načinjen u pogledu "radarskih kontrola" brzine, isteka važenja registracije, korištenja pojasa i mobilnih telefona... Tehnička opremanja policije svuda u svijetu prati smanjenje fizičkih izvršilaca iliti policajaca - osim na Balkanu sa Srbijom kao dominantnim činiocem. Ovim dolazimo do suštine teksta.

borislav radovanovic blog

Sa gornje fotografije vidite šta sam istog dana, nekih 6-7 sati od stradanje djece u školi "Vladislav Ribnikar" pozicionirao kao odrednice karaktera događaja. Već sutradan su potvrđena moja zapažanja oko krajnje neočekivane "učinkovitosti" pogađanja žrtava od strane dječaka tog uzrasta. Vezano za krivičnu odgovornost oca Vladimira Kecmanovića, koji je dijete pretvorio u "specijalca", nikakve dodatne potvrde nisu mi bile potrebne. Ništa posebno obzirom na moja profesionalna iskustva.

Znate li šta je država Srbija trebala preduzeti na planu predupređivanja sličnog zločina u svojim školama? BUKVALNO NIŠTA! Eventualno je matematička struka mogla izračunati kolika je vjerovatnoća ponavljanja sličnog događaja. Pa da dođemo do vjerovatnoća jedan spram 7 miliona, jedan na 17 miliona, 37 miliona... Bojim se da vjerovatnoće premašuju izglede dobitka na velikim lutrijama (loto listići i sl.).

Prvo valja razlučiti: koliko Srbija ima luđaka poput "doktora" Vladimira Kecmanovića da djete uzrasta osnovne škole godinama osposobljava u rukovanju pištoljem do nivoa vrhunskih specijalaca? Imaju zatvorene streljane sa film-projekcijama meta pa mogu uvesti vrhunske specijalce i provjeriti koliko njih za minut od 57 hitaca može postići 34 pogotka. Znači, govorim o pokretnim metama, a tako pucati u ljude ne može nijedan profesionalac.

Sljedeće: koliko djece je uopšte spremno prihvatiti idiotske "odgojne metode" i truditi se do takvog nivoa osposobljenosti? Zatim da dijete uopšte dođe u posjed oružja i tolike municije? Pa da se kod djeteta razviju duševni poremećaji kakvi kod Koste K. nedvosmisleno postoje? Da dijete uopšte pomisli izvesti nešto slično? Nešto nisam čuo da je po streljanama ili sličnim prostorima provjeravano ima li sličnih situacija praktikovanja sličnih "hobija" roditelja i djece.

U konačnici valja razlučiti koliko Srbija ima majki sposobnih za tako teške oblike zanemarivanja djeteta, pa da drugom roditelju bez reagovanja omoguće umobolne radnje nad djetetom. Govorimo o višegodišnjem teškom zanemarivanju brige za dijete zbog kog je davno trebala biti pritvorena, a zbrinjavanje oba djeteta morao je preuzeti organ starateljstva. Ovde ističem da sam između ostalih referenci kao kriminalistički inspektor bio licenciran za rad sa djecom i maloljetnicima u krivičnim predmetima, pa i na tom planu imam dosta iskustva.

Matematički gledano kakva je mogućnost ponavljanja identičnih anomalija kod samo ova tri činioca: oca, majke i djeteta? Pa gdje su onda brojni propusti raznih subjekata koji su ovome doprinijeli (škola, streljana, djetetovo i porodično okruženje...)? Možemo govoriti o omjerima jedan naspram više desetina miliona ili drugih brojeva kakve ne možemo vizualizovati. Ovo sa Kostom K. praktično je neponovljiva situacija i budalasto je prevenirati nešto šta se zasigurno neće ponoviti u najmanje narednih pet godina

Upratio sam spinove režimskih medija da su norveški stručnjaci, koji su djelovali na zbrinjavanju žrtava zločina Andersa Breivika, POHVALILI državne organa u upravljanju krizom nakon zločina u Beogradu i Mladenovcu. Lako je laskati domaćinu, no neka isti ti stručnjaci svoje navode ponove u Norveškoj ili drugim skandinavskim zemljama. Ništa od toga jer znaju kako bih ih javno satanizovali zbog neodgovornih i čak nebuloznih tvrdnji. Vratićemo se na Norvešku, ali prije toga moram problematizovati pojedine Vučićeve poteze.

U prvim "mjerama" koje je Aleksandar Vučić predložio bilo je snižavanje krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina starosti djeteta. Reagovao sam kritikom da je najlakše odgovornost svaliti na djecu koja nisu sposobna za adekvatnu pravnu odbranu i razjašnjavanje svoje i tuđe odgovornosti. Sad su djeca "odgovorna" za sunovrat nastao na ruševinama raspale države i brojne globalne dekadencije u kojima decenijama grcamo. Iz te vizure nemam problem sa Vučićem, nego sa "intelektualnom elitom" kakva ne reaguje na ovakve nemoralne političke poteze.

Vučić je istovremeno najavio prijem novih 1.200 policajaca u MUP Srbije, od kojih će hiljadu rasporediti po osnovnim školama diljem Srbije. Oslalih 200 novih policajaca valjda planira upraviti protiv juče izrečenih "200 direktnih prijetnji smrću" svakog dana. Je*em ja državu u kojoj policajci održavaju red i mir u osnovnim i školama uopšte. Država prvo mora formalno kapitulirati, pa onda uopšte razmatrati takve DRUŠTVENE ANOMALIJE. 

Možemo stvari postaviti i ovako. Neka Vučić pokaže izračune kojima je utvrdio da će 1.000 policajaca raspoređenih u osnovnim školama "podignuti sigurnost za 99 posto" (citat). Dan i po po stradanju djece u "Ribnikaru", kada još nismo imali jasnu sliku zločina Uroša Blažića, najveći "stručnjak" Srbije izlazi sa prijedlogom mjera - BEZ ANALIZE IJEDNOG NADLEŽNOG ORGANA. Bez ozbiljne analize predlagati mjere mogu diletanti, politikanti ili ignoranti struke. Ili je "normalnost" ono šta sam problematizovao tekstom Vučićev Komonvelt ili Srbija beznađa?

borislav radovanovic blog
Gornja mapa Eurostata iz 2020. godine pokazuje broj policajaca na 100.000 stanovnika evropskih država. Srbiju vidite kao "crnu rupu" za koju nema predmetnog podatka. No, moja malenkost je dodala oznaku (preko) >600 policajaca na 100.000 stanovnika Srbije (bez Kosova i Metohije). Brojka sigurno prelazi 600 pošto na manjem kvadratiću vidite da je 2015. godine imala 596 policajaca na ovu kategoriju populacije. Tada je od Srbije jedino grđa bila Crna Gora sa 635 policajaca na 100.000 stanovnika.

Po novim podacima vidite da je Crna Gora povećala broj policajaca na 731 policajca po istom parametru, a vjerujte da se i Srbija kreće u tom obimu. Ili će ga dostići sa novim zapošljavanjima kakva najavljuje Vučić. Kako znam? Nakon pokazatelja o 596 policajaca na 100.000 stanovnika imamo odluke Vlade Republike Srbije iz 2018. i 2019. kojima povećava broj zapoeslnih u MUP-u za po hiljadu. 

Tako znamo da je MUP Srbije 2019. godine dostigao 45.500 zaposlenih, gdje pored policajaca računamo i državne službenike i namještenike. Ne znam šta je teže utvrditi, precizan broj stanovnika Srbije ili broj policajaca, ali bez ili sa ovih novih 1.200 zasigurno pratimo trend Crne Gore. Kako to Srbi vole reći "mafijaške države Crne Gore"?!

Ovim dolazimo do fenomena koji bezbjednosna nauka odavno poznaje kao "POLICIJSKU DRŽAVU". U načelu "policijska država" je društvena pojava karakteristična za autokratske ili totalitarne sisteme vlasti, odnosno gdje jedan centar političke moći velikim i podanim policijskim aparatom brutalno održava nametnuto stanje kompletnom društvu. Sve suprotno pravnoj državi ili vladavini prava!

Sad, usljed novih pojavnih oblika i globalnog razvoja organizovanog kriminala policijske države sve češće možemo poistovjećivati sa mafijaškim državama. Može i po ovom principu: što je u državi više policije to raste obim i težina kriminala. Za devet godina djelovanja preko ovog bloga objavio sam stotine i stotine tekstova sa podacima i konkretnim dešavanjima potvrđivanja ove teze. 

Pogledajte gornju mapu i vidite važi li matrica - što plavlje to gore. Pa se više nemojte čuditi što su srpskim kriminalcima drage destinacije u kojima imamo policijsku prekobrojnost - od Grčke i Turske, do Italije ili Španije. Logično bi bilo da kriminalci izbjegavaju države sa mnogobrojnom policijom, a u praksi vidimo dijametrfalno suprotno. Normalno kad u "policijskim državama" kriminal caruje.

Sad se možemo vratiti na norveške stručnjake i "pohvale" Vučićevom režimu. Vidite da Norveška ima 194 policajca na 100.000 stanovnika. Znači tri i više puta manje od Srbije koju "hvale" na način kakav u svojoj zemlji u ludilu ne bi smjeli ponoviti. 

Prije pet godina sam pisao o tome, pa naveo podatak da Norveška na nekih 5,2 miliona stanovnika ima svega 7.000 policajaca. Baš koliko i Škotska sa 5,3 miliona stanovnika. Te zemlje upoređivao sam sa Republikom Srpskom i približnim brojem policajaca na manje od milion stanovnika, a neuporedivim ekonomskim i socijalnim prilikama. Elem, vezano za datu problematiku Norveška ima poseban značaj.

Naime, i Srbija i Bosna i Hercegovina gotovo su prepisale norveške zakone o zaštiti djece i maloljetnika u krivičnim predmetima (da ne navodim predugačke nazive zakona). Samo po sebi idiotizam je kad najsiromašnije zemlje Evrope prepisuju zakonska rješenja jedne od najbogatijih država sa izuzetno visokim socijalnim standardom. I institucijama koje financijski ne oskudjevaju!

Tokom obuke za primjenu novog lex specialis zakona jedan vispreni tužilac reče da je Norveškoj u budžetu prethodne godine (2010.) ostalo neutrošenih milijardu eura, sa kojima nisu znali šta bi pa su ih deponovali kod banaka - sa negativnom kamatom. Podrazumjeva se da su prethodno plaćena sva izdvajanja za potrebe zbrinjavanja djece i maloljetnika u ustanovama, kod drugih porodica i slično. Bez obzira govorili o počiniocima ili žrtvama krivičnih djela.

Naš "mali problem" sastojao se u činjenici da nismo imali jednog eura sredstava planiranih za primjenu ovakvih zakonskih rješenja. Od Norveške i još nekih zemalja dobili smo nešto sredstava i opreme, a to smo koristili dok donatori nisu prestali sa realizacijom projekata. Sedam godina ne radim, a zapamtio sam početak rasturanja tih vrlo kvalitetnih i korisnih projekata, bar u onom dijelu koji je zaživio u domenu korištenja posebnih prostorija i opreme za komunikaciju sa djecom i maloljetnicima.

Znači, Norveška ne investira u represivne elemente sistema, nego u prevenciju koja podrazumjeva obrazovanje, kulturu, socijalne službe, zdravstvo i INSTITUCIJE uopšte. Policajci rade policijske poslove, a ukoliko postoji opravdana potreba zaštite institucija nastupa - privatna bezbjednost. I pored izrazito moćnog sistema socijalne zaštite Norvežani odlično razlikuju javne potrebe i njihovo budžetsko financiranje. 

U konačnici Norvežanima je potpuno irelevantno da li unutar kraljevske ili sekularne vlasti dospije kakav luđak tipa Vučića, a naprosto zbog uspostavljene javne uprave i razvijenih institucija. Kod nas je normalno da vojska sa dugim cijevima po ulicama se bori protiv virusa korone jer naš najveći "epodemiolog" Vučić eksperimentiše sa balkanskim modelom - koji sam u startu nazvao ludilom. 

Pa nekako dođemo da se ne bavimo žrtvama stradanja u Beogradu i Mladenovcu, nego sa "200 direktnih prijetnji smrću" predsjedniku na dnevnom nivou. Sad, ukoliko Vučić počne uočavati leteće bijele miševe realno je očekivati upotrebu višecjevnih mitraljeza sa paljbom 3.000 metaka u minuti. Ljudi, spoj "policijske države" i ludog predsjednika valja shvatiti kao najveću opasnost kakva trenutno prijeti Srbiji i regionu.



 

 

 

Primjedbe

  1. Pozdravio te kolega pravnik Vladimir Cvijan.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trebam li ovo shvatiti kao prijetnju ili nekakvu sugestiju?

      Izbriši
  2. Pa i ti radis isto to sto i vucic vec 10 godina kmecis oko policije i pljujes ih kako organizuju tvoje smaknuce a njih ti ne zanimas kao ni lanjski snijeg izuzev kad ti mile dodik tusne koju paru da napises sta povoljno o njemu i stanju u njegovoj divnoj republici Srpskoj jedino te svrbi sto ti ne mozes doprijeti do vuckovih evrica zato bolje pljuni u sake i lopata jer budes li podrzavao te strukture koje unistise cjelu drzavu i narod dozivjeces sudbinu Slavka Gavranovica zvanog knjiga do duse u pola si vec na tom putu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Herman Hese me je oduševljavao sposobnošću kreiranja dugih rečenica, no ti si i njega prevazišao.

      Izbriši
    2. I mene je odusevljavao na pocetku crta djajic ali lizanjen cmara dodiku a sad me ti odusevi jer si i njega prevaziso ma kojeg crtu ti si i vulicku u dzep stavio lizanjem cmara dodiku

      Izbriši
    3. Ciceron: "Accipere quam facere praestat iniuriam"

      Izbriši
    4. Aristotel: "Boro, ne seri!"

      Izbriši
    5. Hahaha do cega dodjosmo da doktori bjeze iz drzave a panduri doskolovani pisu latinski 😂😂😂 najbolji dokaz kakva je drzava i vodstvo

      Izbriši
  3. Koliko Dodik plaća da ga umjereno kritikuješ?

    OdgovoriIzbriši
  4. Boro,Borislave,ovo,ovaj komentar si savršeno dobro i kvalitetno sastavio.Slažem se sa svim što je naoisano.Mogu samo na kraju da ti NAJISKRENIJE ČESTITAM !!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Herman Hese je iz Sisave ili Ljubije?

    OdgovoriIzbriši
  6. Borislave, jesi li primjetio kako svaki put kad treba da krenu ključni pregovori oko Kosova ili kada Šiptari u dogovoru sa medjunarodnom zajednicom krenu da prave haos dole, u Srbiji krenu kojekakvi protesti, nemiri, nestabilnosti. Nazovi to kako hoćeš, dogadjaji koji su se desili na Vračaru i Mladenovcu su samo povod da izvuku narod na ulice. Ne želim opravdavati Vučića, ali zar je moguće da smo toliko glup narod da svaki put nasjednemo na prevarante koji žele da se okoriste nestabilnom situacijom, a za to vrijeme šiptari rade šta god i kako god im se ćefne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Kljucni pregovori" "velike i vazne odluke" "sledeca dva tri mjeseca ce biti presudna" Idemo krupni kadar tisina zamisljenost dramaturgija iscekujemo neizvjesnost (i za dva tri mjeseca...)

      Izbriši
    2. Odlična primjedba. Uvijek ponavljam postulat kriznog menadžmenta da nije važno da li je kriza nastala situaciono ili je namjerno produkovana, nego kako različiti akteri krizu kanališu u svom interesu. Lijepo sam u tekstu apostrofirao da povodom tragedije u školi Ribnikar ništa nije trebalo činiti na planu prevencije jer se nešto slično naprosto neće ponoviti. No, Vučiću je trebala kriza i zato je uveče trećeg dana žalosti najavio da će već sutradan odgovoriti na prozivke, odnosno da će politička prepucavanja postati važnija od tragedije. Kako se dalje situacija razvijala (upravljala) objavio sam tekst "Srbi na vrhuncu ludila" i krenuo sa ovakvim kritikama.

      I pazite sad Vučićeve "pobjede" na KiM-u. Kurtija prisiljavaju da ponovi izbore u srpskim opštinama, pa će Srbi izaći na izbore - po nagovoru Vučića, baš kao što po njegovom nagovoru nisu izašli na redovne izbore. Godinama po Vučićevom nagovoru izlaze na izbore i participiraju u vlasti, pa onda slušajući Vučića napuštaju institucije i ne izađu na izbore. Sad će izaći na izbore, a onda se vratiti i u institucije i Vučić će to proglasiti pobjedom iako samo demonstrira da sa Srbima na KiM-u može raditi šta mu drago.

      U konačnici vidjeli smo susret dva najveća idiota Evrope - Vučića i Zelenskog. Svakojakih idiota ima na ovom svijetu, ali da neko tako razara sopstveni narod kao što čine Vučić i Dodik Srbima i Zelenski Ukrajincima teško je naći išta slično. Za Vučića nemam konkretne podatke, ali Dodik i Zelenski su jedini koji su uspjeli prepoloviti populaciju sopstvenih naroda. Ili tako odvratno razarati supstitute naroda. Strašno.

      Izbriši
  7. Mapa je već napravljena,Kosovo Siptarima a Srbi u Vražiju mater.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve češće u političkom diskursu javlja se opcija o Velikoj Albaniji, Velikoj Hrvatskoj i Velikoj Srbiji (uslovno rečeno), odnosno podjeli Balkana na ta tri faktora. Druga opecija, a koju Amerikanci sve više podržavaju, jeste Otvoreni Balkan. Dakle, sve se svodi na integrativne i dezintegrativne procese, a mislim da će prevladati INTEGRATIVNI u smilu Otvorenog Balkana. Vidim da Ameri guraju Crnu Goru u tom pravcu, a i "Trojka" iz Federacije BiH se pojavljuje na skupovima te asocijacije. Znači, spoj unutrašnjih i spoljnih faktora zasad ide u dobrom pravcu.

      Izbriši
  8. Boro,tvoje mišljenje o Ljubiši Petrovicu,da li se konačno pojavio pravi i iskreni opozicionar,ima još par dobrih ali da li je Ljubiša buduci lider opozicije.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ljubiša je nepobitno dobar u onome šta radi, jer u onakvim uslovima zaista nije bilo za očekivati da referendumom poništi smjenu. Stranački kapacitet bio je nedovoljan, šta znači da ga je narod masovno podržao. Narod je prepoznao njegove kvalitete i stao iza njega, a to znači da je zaista dobar i kao čovjek i kao gradonačelnik i kao opozicionar.

      Već po tome što režim dosad za Ljubišu nije iznio nikakve optužbe o vezama sa bilo kakvim centrima moći pretpostavljam da čovjek djeluje slobodno i to je ovde prava rijetkost. Po meni to mu je najveća vrijednost. Znači odabrao je teži put, ali jedini ispravan u dugoročnom smislu. Da li je Ljubiša budući lider opozicije? U smislu "liderske politike" kakvu mi ovde poznajemo zasigurno nije, jer je čovjek naprosto drugačijeg karaktera, ali u smislu onoga šta bi politika u svojoj esenciji trebala biti Ljubiša ima i vremena (mlad je) i potencijala da dostigne najviše funkcije. Pa da onda sa pozicije stvarne moći pokaže svoje potencijale u punom kapacitetu.

      Što se mene lično tiče volio bih da se u ovoj nesrećnoj zemlji politički aktivira što više takvih kao što je Ljubiša Patrović, jer bi to naprosto značilo da ima nade za budućnost naše djece, pa i naš ukupni opstanak. Moju podršku ima, a malo je političara koje podržavam.

      Izbriši
  9. Za Boru je jedini pravi iskreni vodja Mile Dodik

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne vidim sebe kao dovoljno relevantnog da bi neko plaćao botove za pisanje negativnih komenara radi stvaranja negativne slike. Ostaje dakle opcija da pojedini koriste ovaj blog za "liječenje" sopstvenih frustracija ili ispoljavanje fikcija. Nemam problem sa tim stvarima, ali ih volim nazvati pravim imenom.

      Izbriši
    2. Ili da ti obesmisle blog jer kad realno razmislis da ti pocnu pisati 100 komentara dnevno sta bi ti nego morao ugasiti komentare jer ne bi niko ozbiljan htjeo to citati tako...

      Izbriši
    3. Da, svojevremeno sam zbog mamlaza koji je na jednu objavu napisao 80-90 komentara privremeno morao ukinuti ovu opciju. I sad prepoznajem njegov "rukopis", ali ipak u granicama 5-10 komentara i to kad sam sebi odgovara na komentare.

      Pazite, mogu preko provajdera identifikovati lika, a znam da u ovoj zemlji nema organa kom nije podnosio umobolne prijave protiv mene. U tehničkom i pravom smislu najmanji mi je problem dokazati krivično djelo "proganjanje", pa onda neka ga liječe po nalogu suda ili zatvore ako je uračunljiv, ali da meni ne radi ovakve stvari. Još uvijek sam stava da je torturu bolje trpiti negoli činiti, kako napisah na latinskom, a smatram da bi i organi trebali po službenoj dužnosti reagovati na ono šta ovaj luđak radi.

      Izbriši
    4. Napiši Zdenko Bajo, šta se bojiš

      Izbriši
    5. Hhahahhah cuj da se boji Zdenka, aj bjezi

      Izbriši
  10. A kod nas nije policijska država, kod nas sve sjajno bajno, nezapamćeni rezultati borbe protiv krininala, Kostrešević fata dilere sa po par grama droge. Sram te bilo, što ne napišeš nešto o prekoračenju sile policajaca koji su napali Ljubišu Petrovića i narod kod palate predsjednika? Ah da, ispadoše oni žrtve.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Alo majstore, ti pišeš umobolniku koji je ovde nedavno u jednom tekstu žalio za vremenima kad je policija mogla ubiti koga hoće pod izgovorom da se opirao hapšenju. I on je sad kao protiv policijske države, cirkus

      Izbriši
    2. Da si pročitao tekst shvatio bi da uobzirujem o Srpsku, a za koju sam nebrojeno puta pisao da je policijska država. Kod Ljubiše Petrovića svako je mogao vidjeti da je policija pravila budale od sebe, nemam potrebe pisati stvari koje svi vide i znaju. Za svaku policiju u svijetu važi princip - ili izvrši zadatak ili ga ne započinji. Glupo je što su špalirom sprečavali kretanje okupljenih, a ako su to započeli trebali su i dovršiti. Ovako su samo pokazali slabost. Govorim o policiji uopšteno i kako odredjene stvari funkcionišu. U stvari ke žalosno na šta su srozali policiju.

      Izbriši
  11. Sto reci na rad policije kad se pri prijemu u policiju na ljekarskom trazi sto manji faktor inteligencije .Pa razgovarajte sa nekim policajcem pa ces da vidis njegov faktor inteligencije i razmisljanja .Rodjenog cacu bi prebili ako tako nadredjeni kaze .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne bih se složio sa takvim viđenjem mladih policajaca. Za Lukača sam objavio milion kritika, ali uvijek pohvalim selekciju i obuku mladih policajaca. Nije dozvoljavao nikakve intervencije, nego samo po osvojenim bodovima na osnovu zadanih kriterija. Godinama sam obučavao mlade inspektore pripravnike i vjerujte da bi mi sa ovim sadašnjim generacijama policajaca akademaca bilo zadovoljstvo raditi jer prepoznajem početni potencijal. I žao mi je što ih kroz praksu kvare

      Izbriši
    2. Mislim Boro da nisi u pravu kad su u pitanju narocito mladi policajci xdokaza za slijepu poslusnost je mnogo od razbijanja raznih protesta Pravde za Davida do sikaniranja ljudi prebijanja stranaca na trgu ' maltretiranja ljudi kod crkve u Banjaluci oduzimanja zastabe Laktasi i mnoga druga prekoracenja do toga da recimo policajac kaze ::sta ovete od Duduka on meni dao platu i odjelo sta me briga ja imam sve rjeseno ': rijeci jednog policajca kursisze iz Omarske kada bi on bio pismen da procita ovaj blog vjerovatno bi se i prepoznao . Nazalost mnogo je takvih ' jaki u uniformi a privatno obicne pi..e .

      Izbriši
    3. Pazite, progon Pravde za Davida i zloupotrebe policije protiv naroda poimenično se zna ko je činio i tu ne treba brkati babe i žabe. Nema to veze sa mladim policajcima o kojima govorim. Vjerujte da znam mnoge koji su potezali razne veze i ništa im nije pomoglo samo zato što nisu postigli potreban broj bodova, baš kao što znam momke koji su žestoko trenirali da bi na fizičkim provjerama ostvarili potrebne bodove. Na to se dodaje uspjeh iz škole, pa bodovanja psihotestiranja i ljekaraskog pregleda, te provjera koja stiže iz mjesta prebivališta. Znači, bodovanje je zaista pošteno, a ispod broja koji je propisan za prijem na akademiju podvlači se linija i nema mešetarenja. Moj animozitet prema Lukaču nikad nisam krio, ali ako je nešto uradio korektno treba biti pošten i to reći.

      Izbriši
    4. Mlatiš jezikom ko repom, jedino bodovanje koje je tu važno je preporuka iz lokalnog odbora snsd-a, ostalo je nebitno. Čuj psihotest, tamo se ludji od ludjeg, specijalu da ne pominjem

      Izbriši
  12. Nije Boro kriv sto narod nece da cita njegov blog pa nezna zasto mu je lose . 90 posto pise istinu kad je kriminal u prijedoru u pitanju .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Nije poenta u čitanju bloga ili nečem sličnom nego da razmišljamo o opštim problemima i iznesemo svoje viđenje stvari ili određene informacije. Vidi se da mnogo više pažnje posvećujem komentarima nego tekstovima i pokušavam razvijati dijalog. Više puta sam informacije iz komentara provjerio, obradio i objavio kao tekstove i time nove teme rasprave. Ljudi znaju mnogo više od mene ili ma kog pojedinca i poenta je stvoriti pretpostavke da neko može slobodno iznijeti informaciju ili stav o nečemu. Drugi je problem što nekima smeta postojanje platforme za slobodu javne misli, pa na sve načine nastoje obesmisliti vođenje dijaloga.

      Izbriši
  13. Cim neko ode za 1000 km da proganja u 90 % slucajeva posteni narod koji nehotice u 70 % slucajeva prekrse zakon onda znas koliko je taj neko inteligentan, pobugu ljudi uzmite samo viceve u svakom vicu je policajac glup pa nije to nekom slucajno doslo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slijepo slusaju komandu ' a kad odu u penziju obicne pi..e.

      Izbriši
    2. Picke i funjare, kad spanu na penziju od 550 ili 600 km tad se ramena slegnu nisu vise "silni"

      Izbriši
    3. Oni su jaki samo u uniformi i to kad su sa minimum 5 kolega, pa onda istuku jednog, za dvojicu već treba više kolega. Tako je i Boro tuko, znamo mi u Prijedoru

      Izbriši
  14. NAJBOLJI ODGOVOR NA BORIN KOMENTAR NA LATINSKOM JE DOKTORI BJEZE IZ DRZAVE A DOSKOLOVANI POLICAJCI PISU NA LATINSKOM HAHAHAHA BRATE TACNO SI KRALJ KAKO SI TO UPOREDIO ZNACI KAPA DO PODA ZIV BIO BORO BEZ TEBE SE NE BI NI ISMIJALI OD SRCA

    OdgovoriIzbriši
  15. Nek se ljuti ko god hoce,ali u Miliciji nece otici častan i čovjek sa obrazom sigurno.Čast izuzecima ali je tog malo,i dalje se oni prodaju za 10 20 maraka u saobracaju,ja nikog ne mrzim,ali svako mora raditi svoj posao pišteno od Doktora,Prodavca,Pekara,Gtadjevinca...ali toga je malo ili daj ili ukradi pa makar bila cigla,vec kad smo kod policije jedan stari žandar saobracajac iz Garevaca,spomenucu mu i ime Kajtez Slavko krao,krai dok nije nasjeo i sad visi kod zene u starackom domu svaki dan,jer je ona po stare dane pocela raditi,jer nema vise ukradeni para od naroda.A takvi je dosta,sve traje traje,ali do kad...Zivi i radi posteno,posteno ces i da umres

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dok su u uniformi niko im nije ravan ' a kad odu u pemziju svi rade kao nekakvi nocni cuvari da bi prezivjeli ali ni tad nece da shvate koga su cuvali . E i tu se ogleda koliko su glupi . Evo i skupstina raspravlja o policijjskoj skoli i obrazovanju .. 10 posto policajaca zna strani jezik a narocito granicni policajci .To je cista bruka

      Izbriši
    2. Re: Gojic, u pravu si za Slavka Kajtaza, to je majmuncin mrtva glumio je strogog policajca a varao narod i uzimao im po 10-20 km al ima pa nek sad uzima 😂

      Izbriši
    3. Poslije rata jedan pripadnik IPTF-a iz Španije, inače policijski oficir, na nekom predavanju kaže da su ovde svi policajci KORUMPIRANI. Svi prisutni na tom seminaru skočiše na čovjeka sa tvrdnjama da ih vrijeđa. Onda čovjek reče nešto šta sam odlično zapamtio. Konkretno: "Vaša plata je 400 KM, a za potrebe mjesečnog preživljavanja porodice treba vam 1.000 maraka. Odakle vam razlika?". I svi nikom ponikoše i u crnu zemlju propadoše.

      Izbriši
  16. Jesi ti onaj Gojoc sto vozi kamijone i ima 450 kila ?

    OdgovoriIzbriši
  17. Ti si dozvolio komentare javne, tako da tu proganjanja nema , SLOBODA GOVORA RADOVANOVICU pa bar ti to trebas znati umlatilo te 1000 puta zbog toga !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Boro meni nista ne rece za ugalj tamo ko kopa ja moram cekat da tv objavi

      Izbriši
  18. Sve gdje Mile bunari tu inspektor Bora sreću ne kvari !

    OdgovoriIzbriši
  19. Vidis boro sta ljudi pricaju

    OdgovoriIzbriši
  20. Nemoj tako, Boro ce da kaze da je to sve jedna osoba pisala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ode on sad na drugu temu

      Izbriši
    2. Neću na drugu temu, baš kao što nisam "Deda Mraz" da ispunjavam želje. Kad uhvatim vremena i uspijem istražiti temu koju pominjete biće i tekst. Elem, brani li vama iko da napišete gdje se to tačno dešava, šta se dešava, ili šta znate o tome, pa da ljudi čitaju i komentarišu, sve do širenja teme novim informacijama? I meni bi to pomoglo

      Izbriši
    3. Pa mjestani potkozarja se vec uveliko bune treba vidjet kako im pomoci.

      Izbriši
    4. Pardon ima li sta za ugalj

      Izbriši
    5. Ima ugalj ce kopati jer je to projekat picoustog ' a narod ko jebe projekat raseljavanja naroda Potkozarja sto nije uradio Hitler i Pavelic uadice srbende.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić