PADAJU PRIJEDORSKI NARKO INSPEKTORI: Hoće li Dejan Jurišić "propjevati"?!

Krajem 2013. godine razmatrali smo pokretanje istrage protiv danas uhapšenog Dejana Jurišića i drugih prijedorskih inspektora kao članova kriminalne grupe banjalučkih kolega Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka. Njihovo potonje udruživanje sa Daliborom Railićem, koje se nakon ubistva načelnika Radenka Bašića više nije moglo zataškavati, duga je i teška priča.


borislav radovanovic blog

Akcija lišenja slobode prijedorskog inspektora Dejana Jurišića, te Bojana Dejanovića i Harisa Gredelja, dokazuje da MUP RS još uvijek aktivno istražuje kriminalizaciju u sopstvenim redovima koja je kulminirala ubistvom načelnika Radenka Bašića. O uhapšenom Bojanu Dejanoviću kao kumu i bliskom kriminalnom saradniku Dalibora "Dugog" Railića već sam pisao, dok je za ovu objavu važno naglasiti širi kontekst detaljno opisan u nedavnom tekstu LUBURA NA SLOBODI: Tužilaštvo BiH u službi mafije. Obratite pažnju na ovaj sveobuhvatan prikaz kriminala sa kojim je direktno povezana predmetna akcija.

Po izdatim saopštenjima Jurišića, Dejanovića i Gredelja terete zbog organizovanog kriminala u vezi sa ubistvom načelnika Bašića, te iznude, zloupotrebe službenog položaja i odavanja službenih tajni. Pomenuto odavanje službenih tajni uključuje i prodaju fotokopija izjava svjedoka za 2 000 eura narko bosu Railiću, koje sam objelodanio još marta ove godine u tekstu Otkrivam policijske saučesnike ubistva načelnika Radenka Bašića. Sad idem korak dalje i otkrivam začetke kriminalizacije inspektora Jurišića i ostatka prijedorske "ekipe" - godinama prije aktuelnih dešavanja.

Prvo moram naglasiti da je Dejan Jurišić karijeru započeo kao zaista dobar i čestit policajac. Po prirodi vragolan i šaljivdžija, ali na izvršenju zadataka izuzetno smion i sposoban. Kao takav naprdovao je do poslova kriminalističkog policajca (inspektora) u grupi za suzbijanje organizovanjog kriminala i droga, gdje smo jedno vrijeme zajedno radili. I to profesionalno napredovanje potpuno mijenja Jurišića i još nekoliko sličnih perspektivnih mladih operativaca.

Nedovoljno stručno i iskustveno osposobljeni potpadaju pod uticaj u Prijedoru dobro poznatog policijskog kriminalca Dragana Stupara, koji je i ranije mlađe kolege slično uvodio u organizovani kriminal. Negdje 2003. godine Stupar je bio pod istragom Tužilaštva BiH i međunarodnih akcija suzbijanja automobilske mafije Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Govorim o prvom velikom udaru balkanskoj automafiji sa desetinama pohapšenih (i krupnih zvjerki) u sve tri države i stotinama ukradenih i krivotvorenih skupocjenih vozila.

Među uhapšenima tom međunarodnom akcijom bilo je više policajaca, a jedan od njih jeste B.R. iz Prijedora, čija priča je vrlo slična Jurišićevoj. Inicirao sam i realizovao tadašnje akcije tako da aman dvije decenije pratim pogubne posljedice i odlično znam suštinu problema.  Elem, "namazani" Stupar se tada izvukao slično onome šta je kasnije uradio nakon hapšenja grupe banjalučkih inspektora - narko dilera okupljenih oko Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka. Kako mu je to ponovo uspjelo?

Tadašnjem i današnjem vrhu policije Republike Srpske odlično je bilo poznato da prijedorski inspektori intenzivno sarađuju sa banjalučkim kolegama, od lokalne prodaje droge do međunarodnog krijumčarenja, sa  prebijanjima i ucjenama kao metodama primoravanja kriminalaca da rade za njih. Uključujući i ŠOKANTNO: Prijedorski inspektori otimaju i gepekuju građane, šta sam objelodanio novembra 2019. godine. Tekst zbog kog je tadašnji načelnik kriminalističke policije i ujedno kapo policijskih dilera droge Goran Mikanović prijavio me tužilaštvu (čitaj: svom kriminalnom saradniku Mladenu Mitroviću).

Faktički iniciranje istrage protiv najbližih radnih kolega poput Dragana Stupara, Dejana Jurišića i drugih bio je moj posljednji zadatak na poslovima inspektora za organizovani kriminal jer sam u teško nezakonitom postupku ekspresno premješten na drugo radno mjesto. Govorim o novembru i decembru 2013. godine, neposredno nakon hapšenja Radulovićeve i Stijakove grupe. Na drugoj strani već tada osvjedočeni narko dileri ostavljeni su na pozicijama sa kojih su u potpunosti kontrolisali organizovani kriminal. 

Posebna okolnost nastupa kada jednako osvjedočenog kriminalca Gorana Mikanovića postavljaju za načelnika kriminalističke policije i omogućavaju mu preuzimanje pune kontrole nad narko strukturama i tokovima. Kako sam već više puta pisao Mikanović je upravo oduzetom drogom ušao u kombinacije sa Daliborom "Dugim" Railićem i nekim drugim poznatim imenima ovdašnje mafije. 

Pritom Mikanović je bio tek reprezent mnogo moćnijih policijskih bandita poput Darka Ilića, Nedeljka Lubure, Darka Kremenovića, Darka Ćuluma i ostatka "svite" Gojka Vasića. Sa druge strane Mikanović je već bio uveliko iskusan u organizovanju kriminalnih grupa. Primjera radi nedavno je uhapšen višestruko osuđivani narko diler Dragan Supić iz Prijedora, koji je Mikanoviću "namjestio" svog dona D.R. sa četiri kilograma marihuane, nakon čega njih dvojica preuzimaju ovu grupu koja je prva uspostavila krijumčarski kanal od Crne gore do Slovenije.

Kako sam to tada objavio Siniša Kostrešević je odmah po preuzimanju dužnosti direktora policije krenuo sa razbijanjem prijedorske grupe "prljavih policajaca", pa su Goran Mikanović, Dejan Jurišić i drugi udaljeni sa pozicija koje su teško zloupotrebljavali. Konkretni dokazi kriminalizacije potonje su pronalaženi do nivoa da su inspektori drogu "štekali" u PU Prijedor, kako sam to opisao u tekstu Policijski narko dileri drogu kriju u službenim kasama.

Pronalaženje tri kilograma marihuane u prostorijama PU Prijedor, pored kilograma koji im je prethodno ukrao Duško Z., ministar Lukač i njegov skutonoša Sretoja Vujanović zataškali su kako sam startno najavio. Baš kao što su zataškali aferu pokrenutu u Narodnoj skupštini RS oko elitne prostitucije organizovane u omiljenom ugostiteljskom objektu prijedorskih policijskih i tužilačkih lopuža. Lokalu u (su)vlasništvu Dalibora Railića - naručioca ubistva načelnika Bašića! 

Nebrojeno puta javno sam apostrofizao: čim ministar Lukač obeća neku istragu znajte da je u pitanju kriminal pod njegovom kontrolom i slijedi zataškavanje. Najogavnije u skrivanju teške kriminalizacije policije jeste što nemam predstavu koliko puta sam nezakonito hapšen, izvrgavan raznim montiranim postupcima i teško ugrožavan samo zato što pišem o ovakvim temama. No, ti koji su mene godinama progonili odreda "padaju" zbog organizovanog kriminala i potvrđuju vjerodostojnost mojih tekstova, gdje je za shvatanje suštine dovoljno pročitati postavljene linkove.

Sve prednje navode zasnivam na krivičnim predmetima koje sam lično radio tako da neposredno i na dokazima zasnovano znam kako su kriminalizovani policajci poput uhapšenog Jurišića i drugih koje slične sudbine neizbježno čekaju. Kao što korak po korak opkoljavamo ministra Dragana Lukača koji se nametnuo kao capo di tutti capi organizovanog kriminala Republike Srpske i u pojedinim segmentima važan igrač međunarodnih razmjera. Kog čeka robijanje do kraja života kakvo sam mu javno obećao prije četiri godine.

Iskreno se nadam da će Dejan Jurišić shvatiti težinu situacije u kojoj se našao i iskoristiti zakonske mogućnosti da čak u potpunosti izbjegne zatvorsku kaznu. Pripadnik grupe za organizovani kriminal koji prokaže organizatore i druge članove, odnosno pomogne u istrazi i presuđivanju može se potpuno osloboditi od odgovornosti. Iz prednjih navoda da se naslutiti o čemu sve može svjedočiti Jurišić, ima jak "arsenal" konkretnih saznanja, a kada prihvati saradnju u ovako ranoj fazi istrage njegov pravni status je izvrstan. Nakon ko zna koliko hiljada krivičnih predmeta znam o čemu govorim.

Mogao bih unedogled nabrajati imena i krivična djela koja Dejan Jurišić može razotkriti saradnom i svjedočenjem, no istrage su aktivne i posljednji sam koji bih to ugrozio, pa važem šta se može objelodaniti i samo do nivoa kako bi ljudi shvatiti suštinu i težinu problematike. Posebice za shvatanje kako poenta nije na policajcima koji su usljed nametnutih okolnosti podlegli negativnim uticajima, nego na visoko rangiranim moćnicima koji su odreda milioneri. 

Eto ministar Lukač registrovao je firmu "LUR invest" (Lukač, Uzelac, Regodić) i čak ne krije način pranja miliona zarađenih na drogama ili skandaloznim tenderima, šta će ubrzo biti tema ovog bloga. Uz apostrofiranje bezobrazluka u ovakvom "investicionom" ispoljavanju sopstvenog kriminala. Odakle pare ministre? To pitanje tek nekolicina javno postavlja. Onda se lafo "čudimo" što nam perspektivni policajci kroz službu postaju okorjeli kriminalci. Ili ih brutalno pogube kao u slučaju načelnika Bašića, a primarno motivisani osionošću kakvu u pravilu produkuje "državni kriminal".

Nastaviće se...

Primjedbe

  1. Pustice ih sutra kao sto su prosli put pustili onog pavića, bojića i dejanovića tako da ce opet biti ujeo vuk magarca.. sramota za prijedor, policiju, sudstvo i ovu jadnu republiku srpsku. Jadan li je narod koji zivi ovde, ne zivi vec jedva prezivljava

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najgore u svemu jeste što narod stradava. Nemam predstavu koliko zataškanih ubistava i drugih smrtnih stradanja sam otkrio i procesuirao, pa sve do dokaza kriminala u institucijama zbog kog su nevine osobe ubijane. I postradao sam zbog takvog rada, šta svi znaju, ali najrađe okreću glavu od činjenica. Određena stradanja nikad nisam objelodanio jer roditelji znaju da su im djeca ubijena, a policija je to lažno okvalifikovala kao zadese i slično, no nemaju hrabrosti boriti se za istinu i pravdu. To je onaj najgrđi pokazatelj dokle seže opšte PRISTAJANJE na ovakvo stanje "normalnosti nenormalnog".

      Izbriši
    2. To je Dodikova politika a ti se kunes u Dzajica i Kostreswvica. Nikom iz te garniture ne vjerujwm pa ni tebi jer ih podrzavas. Kakav je to predsjedik ako se u njegovoj drzavi takve stvari desavaju

      Izbriši
    3. Evo, imam isti utisak kao i čitaoc u komentaru iznad koji ti kaže da ne vjeruje nikom pa ni tebi jer si se u svojim tekstovima otvoreno stavio u odbranu isturenog špica od glavnog i odgovornog za kreiranje takve atmosfere, da ne kažem standarda! Bez obzira na nedostatke opozicije, i vaše nerazumijevanje ili sukob ili nazovi to kako hoćeš, ne kontam kako možeš da braniš glavnog aduta onog koji je stvorio atmosferu strahovlade i progona svih njemu nepodobnih, pa i tebe??? To bi trebao da razjasniš čitaocima. Lp

      Izbriši
  2. A kad će već jednom hapšenje smrada Gorana Mikanovića???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gdje taj gospodin opste

      Izbriši
    2. Mikanović pokušava ostvariti penziju kako bi porodici osigurao primanja kad ode na robiju, a vajni ministar Lukač i ostatak bande mu u tome svesrdno pomažu. Jedno vrijeme teško lud je tumarao gradom da bi se posljednjih dana malo primirio. Sad mogu zamisliti kako je prolupao na vijest o hapšenju Deje Jurišića. Za koji dan ću ga dodatno prodrmati nekim drugim zločinima, pa do toga kako bi "don Šupčić" mogao progovoriti o pokušajima moje likvidacije - koje su njih dva organizovali. Zbog čega je Boris Samardžija počinio samoubistvo.

      Izbriši
    3. Kao da nemaju od čega živiti ako ne dobije penziju....

      Izbriši
  3. Odlicno receno... sad treba kao svi da se zgrazavamo sto je jedan policajac podlegao uticaju kriminalaca, a niko ne postavlja pitanja krupnih zvjerki poput ministara, predsjednika, premijera itd... Danas mi moj porodicni ljekar saopstava da odlazi u Njemacku uz tuzno objasnjenje: A sta bi ste vi radili da ste 6 godina studirali uceci bjesomucno, loveci prosjek zbog doma, jer roditelj nema cime platiti mi cestito ni hranu, a kamoli stan i onda radite za 1400 KM. Samo se tuzno osmjehnem, nemajuci snage da ispricam svoju pricu... pricu svrsenog inzinjera masinstva koji radi posao administrativnog radnika i to najnizeg ranga. I mnoge i teze price od moje i njegove... ne htjedoh da mu kvarim iluziju

    OdgovoriIzbriši
  4. Brovo Boro !!! Sad napokon pises one svoje stare dobre blogove. Koga interesuje Zoran Milanovic ?! Oderi ti ove lokalne hohstaplere i pacove. Sad kad si otvorio ovu temu uvali pola supa prijedorskog

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zarekao sam se da neću dozvoliti zataškavanje pozadine ubistva Radenka Bašića bez obzira što znam kakve "sile" su u to upregnute. Problem je što znam da Kostrešević i njegov tim kontinuirano rade i moram voditi računa o interesima istrage. No, nije to samo stvar poligrafisanja, saslušanja, privođenja ili kao u ovom slučaju posebnih istražnih radnji, nego i taktiziranja tipa "držanja na ledu". Vidite da Kostrešević aman pola godine nikog ne postavlja na Bašićevu poziciju, čime prijedorsko rukovodstvo drži u statusu: "Svi ste krivi dok se ne dokaže suprotno". Meni čitanost nije toliko bitna, a inače bi vidjeli kakve relacije uspostavljam od grupe Radulovića i Stijaka do Railića, preko imena koja niko ne pominje. Svakako sam spremao tekst o tome kako je pozadina ubistva načelnika Bašića borba za fotelje, ali sa povezivanjem ranijih stradanja poštenih policajaca zbog ambicija Gorana Mikanovića i ostalih bandita u vrhu policije.

      Izbriši
    2. Boro , zar nije tebi čudno da još niko nije postavio pitanje imovine od Rajlića koju je stekao prodajom droge ? Onog jebarnika u parku gdje dolaze korumpirani drotovi , kurve i narkomani , tu je Rajlić vlasnik pola lokala a gdje su stanovi koje je kupovao? Ko ga štiti ?

      Izbriši
  5. Od cega je Mikanovic tumarao kao "lud" po Prijedoru ? Sta ga je uzdrmalo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hapšenje ubica Radenka Bašića, a nije ga sigurno uzdrmala njegova smrt.

      Izbriši
  6. Otkud opet Gredelj ograniceni u tim pricama o ubistvima ?

    OdgovoriIzbriši
  7. Boro, napisao si "MUP RS još uvijek istražuje...". A ja vidim da MUP RS uradi samo ono šta mu Tužilaštvo BiH naredi, a imam utisak da samo kulira. Ispravi me ako griješim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidi ovako. Inspektor sazna da je neki počinilac pokrao tuđe stvari i sumnja da ih krije u svojoj garaži. Pozove telefonom tužioca i kažemu da da treba SAGLASNOST za pretresanje i oduzimanje predmeta. Zatim pozove sudiju za prethodni postupak i zatraži IZDAVANJE NAREDBE ZA PRETRES. I tužilac i sudija samo kažu "DA", nakon čega inspektor napiše tu naredbu, pa izvrši pretres, oduzimanje dokaza i HAPŠENJE. Svu dokumentaciju kompletira i zajedno sa predmetima dostavi u depozit suda. Kasnije za potrebe dokazivanja te predmete uzima iz depozita radi npr. slanja na VJEŠTAČENJE. Tužilac izdaje naredbu za vještačenje samo zato je time odlučuje o troškovima vještačenja, dok krim tehničar i inspektor predmete ili tragove pakuju, označavaju i opisuju, te objašnjavaju šta se vještačenjem traži. Tužioci se u te stvari razumiju koliko i magarci u nuklearnu fizku, odnosno izdaju ono šta im inspektori traže i to se naziva naredbom. No, tu se ne misli na izdavanje naredbe policiji, nego osumnjičenom koji pod prijetnjim kazne mora omogućiti pretresanje, predati predmete i izvršavati druge stvari koje mu naredba nalaže. Donošenje naredbe o sprovođenju istrage takođe se ne odnosi na policiju, nego na osumnjičenog za kog proizvodi pravne posljedice. Nadam se da ste iz ovako jednostavnih primjera shvatili da krivični postupak funkcioniše na principima tripatitne saradnje policije, tužilaštva i suda, gdje kad su naredbe u pitanju ključne radnje su na policiji i sudu, a tužioci se suštinski uključuju tek kad im policija dostavi izvještaj/prijavu sa prikupljenim dokazima. I kad im preda uhapšeno lice, gdje u principu policija traži pritvaranje dok tužioci nastoje to izvrdati, pa često dođe do gadnih okršaja.

      Izbriši
  8. Боро,ако неком вјерујем из Полиције онда си то ти. Јер познајеш материју,био си ту годинам,протеран на правди Бога. Жао ми је што у нашем мртвом Добоју који је вјероватно сада највећи крими град у РС,нема један такав поштен полицајца који пише о криминалу, о МУП-у РС. Дај мало и о Добоју ако имаш какву анализу,код нас увијек има материјала. Поздрав од Озренаца за љутог Крајишника.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Ne znam šta je sa Dobojem zadnjih godina, no nekad sam prema dobojskoj policiji gajio uvažavanje. Doboj je prije rata bio Centar javne bezbjednosti sa okružnim sudom i zatvorom, gdje su ubistva i ranjavanja uvijek bila izraženija negoli u drugim krajevima. Tri i po mjeseca poslije rata sam u Doboju proveo na kursu i zato znam te stvari. Ne pratim lokalnu problematiku i slabo poznajem tamošnje strukture - današnje. Pošto je Prijedor dugo bio pod banjalučkim centrom najdalje sam problematiku pratio do Prnjavora ili Gradiške, dok sam preko raznih predmeta sarađivao sa svih 10 kantona u Federaciji i vjeruj da mnogo bolje poznajem tamošnju problematiku negoli u dobojskoj regiji.

      Izbriši
  9. Bravo! To si već Ti - Boki👍

    OdgovoriIzbriši
  10. Boro brate napaceni bio si me iznervirao baljezgarijama do ovog teksta da sam ti mislijo gurati klip u tockove da te saplicem na svakom tekst ali si se sa ovim blogom zadnjim iskupijo za sve pare. To pisi ludaku jedan tu materiju znas milion posto i tu si ti njima rak rana tu te se boje i kurta i murta a kad pises o onim drobovima iz europe samo te cene kao ludaka. Vidis Vaskovica samo lokalne teme a on nema ni 20 % u tintari koliko ti imas hnanja. Ipak si ti po Prijedorskom supu saslusavao bandu u doba i nedoba zato po toj temi udri i to po bubrezima znas ti kako to ide

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidi, ja sa specijalista krtiminalistike, ali i sistema bezbjednosti. U medijskoj zajednici prije 7-8 godina imao sam izvanrednu prođu u Srbiji, Hrvatskoj i regionu . posebno u medijima specijalizovanim za geopolitiku. Imao sam dosta ponuda da mi plaćaju pisanja ili analitičarske konsultacije, ali da malo smanjim kritike na račun Dodika pošto je on bio jedan od najvećih sponzora. Odbio sam to i svima rekao da preuzimaju sa bloga šta im drago, ali da ja svoje analize ne mijenjam zbog Dodika koji je oko "obojenih revolucija" i sličnih reformisanih američkih strategija (RMA iz 1982. godine) ključan primjer. To i jeste jedan od ključnih razloga zašto sam kreirao blog umjesto da pišem za druge medije. Tek kasnije na blogu počinjem pisati o lokalnim temama i kriminalu. Pripremam jednu platformu gdje ću objaviti svoje stručne radove, te par e-knjiga oko različitih fenomena kojima sam se bavio, uključujući i razne istorijski važne dokumente koje sam nalazio kroz istreaživanja. čisto za svoju dušu i publiku koju te stvari zanimaju.

      Izbriši
    2. Koliko će koštati knjiga

      Izbriši
  11. Borislave moze malo o kriminalu Istocnog Sarajeva

    OdgovoriIzbriši
  12. Borislave, zahtjevam opsezan tekst o uhapsenom Dejanovic...nije izgledao kao kriminalac tolikog kalibra koliki ispade zato objasni narodu sta je on i ko je da se zna

    OdgovoriIzbriši
  13. Mozda ce reci u tuzilastvu kako su namjestili on Mikanovic i Railic kilu paracetamola Vukovicu. Za kilu paracetamola 5 godina robije. Da ispadne kako oni nesto rade, a i da Mikanovic jos jednom pokaze Vukovicu da mu nije oprostio bombu. Mozda kaze da je zarad licnih sukoba sa Smitom lozio Dugog i tu ekipu da nanesu zlo Smitu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A gdje Vlado Pavic Diler Heroina

      Izbriši
  14. Mikanović i Jurišić nerazdvojni... najbolji drugari!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja sam cuo da je ovaj jurisic na kamati kod ovog dugog al ovog drugog dugog legalnog.ko ce sad vracati pare .

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!