JAVNO SASLUŠANJE MINISTRA LUKAČA: Policijski narko dileri drogu kriju u službenim kasama

Nakon što je Duško Z. iz PU Prijedor ukrao oko kilograma marihuane u drugoj kasi pronađeno je još blizu tri kilograma iste droge, koju su pripadnici policije nelegalno nabavili i tu skrivali. Ministar Lukač i nadalje zataškava ovu aferu i činjenicu da mu policija prodaje narkotike, zbog čega nastavljamo sa javnim saslušanjem.


borislav radovanovic blog

Je li MUP RS obavijestio javnost o pronalaženju torbe sa aman tri kilograma marihuane i procesuiranju počinilaca? Neobjavljivanje te informacije očekivano je obzirom da je droga ponovo skrivana u službenim kasama Policijske uprave Prijedor. Posebno da je prijava tužilaštvu upućena protiv nepoznatog počinioca. Bio poznat ili ne, ali počinilac, ili više njih, zasigurno je pripadnik policije.

Po informacijama čiju konačnu potvrdu sam zatražio adekvatnim zahtjevom prošle sedmice u hodniku Sektora kriminalističke policije PU Prijedor izvršena je istražna radnja uviđaja, kom prilikom je u službenoj metalnoj kasi pronađena crna torba sa aman tri kilograma marihuane. Iz ove policijske uprave tužilaštvu su podnijeli izvještaj protiv NN počinioca ili više njih.

Ovakvim prijavljivanjem počinioca samo je još jednom potvrđena sumnja da policija ilegalno nabavlja drogu i šteka je u službenim kasama. Da govorimo o predmetima oduzetim unutar službenih aktivnosti pronađena droga bila bi popraćena adekvatnom dokumentacijom. Ovako samo možemo govoriti o nelegalnom nabavljanju i skrivanju droge zarad dalje preprodaje. Ovu količinu policajci sigurno nisu nabavili radi uživanja. 

Kada na ova nepuna tri kilograma dodamo i kilogram marihuane koji je Prijedorčanin Duško Z., zajedno sa službenom puškom i 150 metaka, ukrao iz kasa Odjeljenja za droge, dolazimo do blizu četiri kilograma. Sjećam se da je vođa grupe koju smo pohvatali sa četiri kilograma marihuane osuđen na dvije i po godine zatvora, a policijski službenici koji su odgovorni za ovaj kriminal ne mogu dobiti blaže kazne. Visoko rangirani policijski funkcioneri koji u kontinuitetu zataškavaju ovu aferu i tako pomažu svojim podređenim teško kriminalizovanim pripadnicima policije takođe ne bi smjeli izbjeći zatvorske kazne.

Znači, da ovde imamo skrivanje od javnosti šokantnih dešavanja ukazao sam prvim tekstom na ovu temu ZATAŠKANI SKANDAL POLICIJE: Javno saslušanje ministra Lukača. Kako tada rekoh ukradenih nešto oko kilograma marihuane nije se smjelo držati u službenim prostorijama policije, nego u depozitu suda. Tada sam potegao ključno pitanje: krije li policija ilegalnu drogu u službenim kasama? Idealan štek - dok se ne dogodi "krađa" poput one za koju je procesuiran Duško Z. 

Po raspoloživim saznanjima naknadno pronađena torba sa drogom premještena je u kasu u hodniku kriminalističke policije iz prostorija koje koriste inspektori za narkotike. Nakon i povodom onoga šta je počinio Duško Z. Uplašili su se kakve kontrole i pronalaženja novih količina skrivenih i nelegalno držanih narkotika u svojim kancelarijama, pa su torbu sa drogom premjestili u drugu kasu - gdje je nedavno i pronađena. 

Vršenje uviđaja i prijavljivanje NN počinioca samo je još jedna farsa u daljim loše zamišljenim pokušajima zataškavanja činjenice da policija dila drogu. Govorili mi o tri ili četiri kilograma marihuane uvijek dolazimo do promišljanja o motivu nabavljanja iste, a to tu sasvim logički moramo krenuti od dalje prodaje i koristoljublja. Uostalom, prije mjesec i nešto zatražio sam od ministra Lukača da odgovori na pitanja postavljena prvom objavom na ovu temu - ili da PODNESE OSTAVKU. Nakon ovog novog i međusobno povezanog skandala jedino možemo govoriti o njegovoj smjeni.

Imao je Lukač desetak dana vremena da smijeni odgovorne rukovodioce PU Prijedor Sretoju Vujanovića, Radenka Bašića i Igora Egića. Kako sam to prvim tekstom objasnio ovi "čestiti" rukovodioci krivicu su brže-bolje svalili na policajce koji su te neći radili i propustili provjeriti šta je Duško Z. doista uradio. To što su inspektori naknadno premjestili još tri kilograma droge u drugu kasu van svake sumnje odgovornost ne može biti na suspendovanim policajcima. Inače redom časnim i odgovornim profesionalcima.

Ništa ministar Lukač nije uradio po ovom pitanju, do novih i loše zamišljenih pokušaja zataškavanja afere. Može krajnje naivnima tvrditi kako je urađen uviđaj i droga pronađena, te da je podnesen izvještaj tužilaštvu. Elem, zašto to krije od javnosti? Zašto odgovornim policijskim rukovodiocima i nadalje omogućava uticaj na istragu i sprečavanje dokazivanja sopstvene odgovornosti?! Postavljenje, pa time i smjena, načelnika PU Prijedor Sretoje Vujanovića u isključivoj je nadležnosti ministra, a Vujanović je odabrao svoje vjerne "kadrove" za koje sad vidimo šta im je osnovna djelatnost. Policijski narko dileri!

Kao bivšeg profesionalca živo me zanima kako su otvorili spornu kasu u kojoj je droga pronađena? Ključem ili obijanjem? Onaj ko je u posjedu ključa mora znati kako je droga dospjela u kasu. Ili će ponovo lagati o provaljivanju, kao u slučaju kancelarija iz kojih je Duško Z. "ukrao" drogu i oružje. Policajci tvrde da je jezičak brave na vratima kancelarije bio u položaju otključano zbog čega nema govora o nasilnom provaljivanju. Isuviše toga smrdi u "zvaničnoj verziji" koja se plasira tužilaštvu i javnosti, a da ne pominjemo nebuloze iz suspenzija i disciplinskih postupaka protiv policajaca.

Elem, ponajviše me zanima način izuzimanja sporne torbe sa drogom. Svi koji su bili u fizičkom dodiru sa tim predmetima ostavili su svoje DNA tragove i bar danas nije problem identifikovati počinioce. Potom me intrigira listing poziva sa telefona načelnika Vujanovića koji bi trebao pokazati koga je sve kontaktirao radi zataškavanja ove afere. Tu temu potegao sam još u prvom tekstu. U konačnici intrigira me šta ih je ponukalo da tako brzopleto reaguju uviđajem i pronalaženjem droge? Čisto kako bih znao "cure" li informacije ili su pali na moje trikove.

Nastaviće se...

Primjedbe

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić