POLICIJSKI NARKODILERI BRANE SE ŠUTNJOM: Gdje se krije ministar Lukač?!

Preko tri sedmice MUP RS odbija odgovoriti na upit o pronalaženju tri kilograma droge u službenoj kasi PU Prijedor. Možemo li zaključiti da se policijski narkodileri brane šutnjom u ovoj po društvo izuzetno važnoj istrazi? Ima li MUP pravo ćutati o tome da inspektori za droge dilaju marihuanu?!


borislav radovanovic blog

Krajem decembra prošle godine došao sam do informacije da inspektori za droge u službenoj kasi u hodniku Službe krim policije PU Prijedor kriju crnu torbu sa oko tri kilograma marihuane. Nakon što je Duško Z. iz kancelarije načelnika za droge Igora Egića otuđio oko kilograma marihuane uplašili su se kontrole i torbu sa još tri kilograma iste droge premjestili u metalnu kasu u hodniku svojih službenih prostorija. Znači, ukupno govorimo o četiri kilograma marihuane za koju policija nema dokaze o porijeklu, odnosno za koju racionalno možemo sumnjati da je nabavljena radi dalje prodaje.

Po ovom saznanju povukao sam određene poteze u pravcu pronalaženja sporne droge, na koje su iz rukovodstva MUP-a reagovali na iznuđen i ishitren način. Izvršili su radnju uviđaja i spornu torbu sa nešto manje od tri kilograma marihuane izuzeli su iz službene kase, a potom protiv nepoznatog počinioca podnijeli prijavu tužilaštvu. Koliko NN počinilaca ima ključ od službene kase policije? Možda su narkodileri sa ulice donijeli drogu u policiju i tu je "neopaženo" sakrili?!

Ovaj ozbiljni društveni problem iznjedrio je Duško Z. iz Prijedora kada je iz kancelarija načelnika i inspektora za droge otuđio oko kilograma marihuane i službenu automatsku pušku sa kompletom od 150 metaka, a o čemu sam blagovremeno pisao. U tim prvim tekstovima na ovu temu zauzeo sam stav da rukovodstvo PU Prijedor sopstvenu odgovornost pripisuje suspendovanim policajcima sa obezbjeđenja objekta, čija objektivna krivica za tu aferu je marginalna. Od starta tvrdim da je priča mnogo šira i dublja.

Tek nakon saznanja da je sporna droga doista pronađena i izuzeta objelodanio sam ova dešavanja tekstom JAVNO SASLUŠANJE MINISTRA LUKAČA: Policijski narko dileri drogu kriju u službenim kasama . I nisam tek tako upotrebio pojam "saslušanje ministra". Konkretno: dan ranije, dakle 5. januara 2022. godine, u PU Prijedor uputio sam zahtjev za pristup informacijama sljedećeg sadržaja:

"Poštovani, u svojstvu urednika-novinara medija "Blog Borislav Radovanovic" na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama obraćam vam se zahtjevom za pristup informacijama po sljedećim pitanjima:

1. Da li je prošle sedmice ili unazad dvije sedmice u kasi koja se nalazi u sluzbenim prostorijama PU Prijedor pronadjena određena količina narkotika, između dva i tri kilograma, na način da su policijski službenici izvršili istražnu radnju uviđaja i pronašli narkotike u toj kasi? 

2. Da li je povodom tog pronalaženja narkotika PU Prijedor nadležnom tužilaštvu dostavila izvještaj protiv nepoznatog pocinioca?

Znači, ne tražim nikakve informacije od značaja za operativni rad policije po ovom događaju ili eventualne istrage, nego samo potvrdu da li su prednje informacije tačne u smislu da su doista pronađeni narkotici u kasi koju koriste policijski službenici PU Prijedor. "

Odgovor na ovaj zakonski validan upit do danas nisam dobio i pored urgencija po istom. Zbog ignorisanja mog zahtjeva 13.01.2022. godine obraćam se višoj instanci, tačnije Odjeljenju za odnose sa javnošću i potparolu MUP-a u sjedištu. Elem, od tada ni muka od ove službe pod direktnom ingerencijom ministra Dragana Lukača. Zakonski rok za dostavljanje tražene informacije istekao je, a zabranu slanja odgovora naredio je ministar lično. 

Moram podsjetiti javnost na dvije činjenice. Od septembra 2016. godine ne radim u PU Prijedor, prvo zbog bolovanja, a od jula naredne godine nezakonito sam suspendovan ili udaljen iz službe. Novembra 2020. godine načelnik Sretoja Vujanović, normalno u dogovoru sa ministrom, nezakonito mi je otkazao radni odnos. Preko šest godina nezakonito mi je uskraćeno pravo na rad, a samo kako bi pojedini kriminalizovani rukovodioci i policajci lakše radili kriminalno-koruptivne radnje i protivpravno se bogatili. Zna javnost koliko afera sam razotkrio i objelodanio, a zamislite da sam tek prisutan u PU Prijedor i imam mogućnost direktnih opservacija dešavanja.

Danas sam registrovani novinar i pokušavam tom djelatnošću obezbjediti porodičnu egzistenciju. Jeste problem službenim dokumentom potvrditi da je novinar razotkrio policiju u organizovanom kriminalu za koji su zloupotrebljavane službene prostorije. Inspektori kriju drogu u službenim kasama!? Posebice zbog činjenice da su novinara prethodno udaljili iz službe iako je nedvosmisleno bio jedan od najboljih kriminalističkih inspektora ove zemlje. Odnosno da su nezakonita suspenzija i otkaz bili u funkciji organizovanog kriminala!

Znači, ukoliko moje objave nisu vjerodostojne ili postoje drugačije činjenice MUP RS kroz pomenute zahtjeve mogao je dostaviti jasna tumačenja. Zašto ćute? Zašto ministar zabranjuje dostavljanje odgovora po validnom zahtjevu urednika-novinara bloga?! Potpuno identičnim zahtjevima dobijao sam odgovore na upite od brojnih pravosudnih institucija, raznih tijela vlasti i javnih ustanova, sve dobijeno sam objavio, a jedino imam probleme sa osobama koje su na moju štetu počinile brojna krivična djela - ministrom Lukačem i načelnikom Vujanovićem. Takvi su očigledno iznad zakona!

Od prve objave sa gornjeg linka stavio sam javnosti na znanje da čekam službenu potvrdu objavljenih informacija, a ovim tekstom ukazujem na postojanje šutnje koju bih okarakterisao kao priznanje "osumnjičenih" ministra Lukača i njegovog poslušnika načelnika Vujanovića. Zakon o krivičnom postupku osumnjičenima daje mogućnost odbrane šutnjom, no osumnjičeni nemaju pravo i nadalje vršiti službene položaje koje su zloupotrebili za počinjenje krivičnih djela. 

Neka "čestiti policajci" odluče šta su: dileri droge ili službena lica, ali u drugoj opciji imaju zakonsku obavezu javnosti dati tražene informacije. Kao što sam naveo u zahtjevu Odjeljenju za odnose sa javnošću MUP-a doći ćemo i do sudskog naloga dostavljanja informacija, a sad im jasno kazujem da će brojna tijela nadležna za kontrolu rada policije biti obavještena o spornim dešavanjima. Okončaćemo mi ovu "javnu istragu" kao i mnoge ranije.

Nastaviće se...

Primjedbe

  1. A Skaj Boro? Skaj ne pominjes?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Misliš idiotarije Slobodana Vaskovića ne pominjem? Pa ovo je najbolji demant svega šta BALETAN lupeta.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)