ODGOVOR KOMUNISTE: "Nabijem na ku*ac ovakvu Republiku Srpsku!"

Lukačev "hor dječaka sa crvenim beretkama" može me uskoro očekivati ispred baze u Zalužanima sa crvenom partijskom zastavom. I porukom da ih ovaj stari komunista nabije na...


borislav radovanovic blog

Naslovnu rečenicu: "Nabijem na ku*rac ovakvu Republiku Srpsku!" izrekao sam novembra 2018. godine kada mi policijsko obezbjeđenje nije dozvolilo prisustvo na obilježavanju petogodišnjice vraćanja statusa CJB Prijedor (danas PU Prijedor). Na moj pokušaj prisustva toj manifetaciji uslijedile su prijetnje i teške uvrede kriminalčine u policijskoj uniformi Danka Karanovića, inače tjelohranitelja načelnika Dalibora Ivanića i kriminalnog saradnika ministra Dragana Lukača.

Rekao sam da ću prekoputa pozorišta (u kom se održavala svečana akademija) sačekati tadašnjeg direktora policije Darka Ćuluma, čisto da ga pitam stoji li on iza takvog tretmana sina poginulog borca i borca prve kategorije, te bivšeg inspektora sa kojim je odradio desetine velikih istraga. Koji mu je "nabacio" polovinu činova kojima se godinama trsi. Rukovodioci obezbjeđenja prešli su preko ceste i pod prijetnjom hapšenja otjerali me sa trotoara, na šta sam rekao da nabijem na ku*ac takvu Republiku Srpsku. 

Na kasnijem suđenju povodom tog incidenta utvrdili smo da načelnici Dalibor Ivanić i Sretoja Vujanović u planovima obezbjeđenja raznih manifestacija Republike Srpske nalažu policiji da fizički sprečava moje prisustvo. I sud nije reagovao na tako teško diskriminisanje čovjeka i profesionalca, na prijetnje i teške uvrede koje su mi upućene, nego je presudio da sam naslovno citiranom psovkom počinio prekršaj. Nakon tog iskustva više nisam pokušavao prisustvovati službenim ili neoficijelnim manifestacijama, naprosto zaključujući da me se Republika Srpska odrekla, da sam u Republici Srpskoj nepoželjan. Uoštalom, to da me treba protjerati iz Prijedora ministar Lukač izgovorio je u Narodnoj skupšrini RS.

Razumljivo, kao "ekstremista" uz čije ime u planovima obezbjeđenja stoji da policija silom spriječi pristup manifestacijama, nisam pomišljao da 9. januara ove godine dođem u Banjaluku. Dovoljno puta su me hapsili i gazili da bih uludo ugrožavao sebe i druge. Tako sam gledao televizijski prenos svečanog defilea onih koji su "po volji" današnje Republike Srpske i vladajuće klike. I sablaznuo se nad činom specijalne policije i "poruke" odaslane nama komunistima.

Kako ono zapjevaše mladi specijalci? Nekako: "Banja Luko naša diko... (nerazumljivo mrmljanje)... Srba ima kao lista, nema više komunista!". Potom slijedi refren: Za krst, za krst...!". Ustav i pozitivni zakoni kažu da je Republika Srpska sekularna, a policiji zabranjuju ispoljavanje vjerskih ubjeđenja prilikom vršenja službe. No, za ove "nacionalno ispravne" (po uredbama Milana Nedića) ustav i zakon su nebitni spram ispoljavanja poltronstva Velikom Vođi, a o nekakvim opštim vrijednostima iluzorno je i govoriti.

Vidite, kao Srbin-pravoslavac sačekao sam da prođu vjerski praznici, pa da ovim mladim neotesanim balvanima sa crvenim beretkama na glavama mogu adekvatno odgovoriti. To da sam Srbin pravoslavne vjere stvar je nasljeđa koje njegujem cijelog života i prenosim na svoje potomstvo - baš kako je vijekovima ranije činjeno. Sa druge strane po političkom uvjerenju od rane mladosti sam komunista, socijal-demokrata i ljevičar uopšte. I nikad nisam imao problema u "spajanju" svog identitetskog nasljeđa i političkih uvjerenja, a šta je razumljivo obzirom da sam članom Saveza komunista Jugostavije postao 1987. godine i tadašnjeg stepena uspostavljene demokratije (vidi podnaslovni foto).

Javno garantujem da je bar polovina onih koji su se našli na svečanoj bini prijeratno pripadala toj političkoj organizaciji, samo su zarad novouspostavljenih (ne)prilika promjenili ideološke "dresove". Tačna je tvrdnja mladih specijalaca da u Banjaluci Srba ima kao lista, a da više nema komunista, no valja znati da govorimo i o lažnim komunistima nekada i i lažnim Srbima danas. Govorimo o interesdžijama koji ideološka uvjerenja mijenjaju kao čarape i spram prilike da preko ideologije zauzmu institucionalne pozicije kakve u uređenim društvima nikada ne bi dostigli. Nemojmo se lagati.

Daske, sa tek navršenih 17 godina pristupio sam jednoj političkoj organizaciji i sa te strane do danas sam ostao dosljedan. Baš kao što sam ostao dosljedan zakletvi datoj JNA i Jugoslaviji, po kojoj sam i svojevremeno i započeo ratni put. Iz današnje vizure smatrao sam da kao sin poginulog borca i ujedno borac prve kategorije VRS i specijalne policije MUP RS imam zasluge u očuvanju Republike Srpske, posebice jer sam dao mnogo, a nikad nisam tražio ništa zauzvrat. 

Elem, kako rekoh, Republika Srpska me se institucionalno odrekla i proglasila "nacionalno neispravnom osobom" po aršinima Milana Nedića. Samo zato što javno iznosim mišljenje kakvo nije po volji vladajuće klike. Bolje da ne ulazim u teme nezakonitih hapšenja i ugrožavanja, desetina montiranih postupaka vođenih protiv mene i nametanja životnih uslova porodici i meni ispod nivoa zaštite pasa lutalica u azilima za životinje. I sve to zaludno kada i nadalje dostojanstveno stojim i samom pojavom narušavam "sistem vrijednosti" uspostavljen od strane najgoreg mogućeg ljudskog šljama.

Dovoljno je pogledati šta ubica i zločinac Dragan Lukač čini sa policijom Republike Srpske da bi shvatili skaradnost aktuelne situacije. Iz svog hira, bez ikakve stručne utemeljenosti, ministar je oformio konjicu, a službom mu rukovode neviđeno glupi magarci. Nema novca da kupi uniforme policajcima, a osnovao je policijski orkestar. Sad vidimo da je organizovao i "hor dječaka" za pjesmice posvećene Velikom Vođi. I slanje "poruka" komunistima u stilu Hitlerovih i Musolinijevih sljedbenika. I Milana Nedića! Mladi fašisti spremni su da nas komuniste i druge režimski nepodobne osobe zatvore u logor koji danas nazivaju "obučnim centrom" u Zalužanima! 

Jeste, desetine miliona maraka na policijsku bazu u Zalužanima utrošene su za obračun sa nama komunistima i drugim neistomišljenicima režima. Ovaj "hor dječaka" sa crvenim beretkama zasigurno neće se baviti svojim kolegama iz jedinice koji čine teška razbojništva poput onog nad blindom Slaviše Krunića. Specijalci-pljačkaši novac su sakrili u vikendici ministra Lukača na Kozari, kako sam to davno objavio. Neće se baviti ni svojim kolegama koji dilaju drogu, a štekovi su im u službenim kasama. Najmenje će se baviti ubicama Davida Dragičevića i drugih žrtava koje su ubili policajci, šta sam davno objasnio. 

Jok "crvene beretke" garancija su da u Banjaluci neće biti komunista koji bi po prirodi stvari pohapsili lopuže sa svečane bine i oduzeli im svu imovinu opljačkanu od naroda. Nas iskrenih komunista u Republici Srpskoj ostalo je ispod nivoa statističke greške, ali nas se i dalje boje kao "žive vatre" - šta pokazuju i ovakvim skaradnim pjesmama. I povicima: "Bog ti pomog'o!" ustaškoj unuci. Jada od nečega šta sebe poima policajcima.

Mogao bih ovako unedogled nabrajati skaradnosti ove "normalnosti" koja bi se u razvijenim društvima tretirala kao skandal, no moramo negdje i nekako poentirati. Govoreći jezikom koji bagra odlično razumije odgovaram naslovnom rečenicom. Nabijem ja na ku*ac ovakvu Republiku Srpsku i to da znaju kad sljedeći puta ovaj komunista dođe u Banjaluku. Inače praktikujem sjesti na tarasu lokala u centru grada, tako da me svako može vidjeti, prići mi i kazati šta misli. Hiljade su mi prišle i pružile ruku, često se i fotografisale, a nikad nisam doživio neugodnost. Osim od policije. 

Za razliku od njihovog ministra, koji se godinama krije iza zidina i obezbjeđenja, a samo pominjanje imena Dragan Lukač prijavljuje tužilaštvu kao "ugrožavanje sigurnosti", ovaj komunista svakog dostojanstveno gleda u oči. Moja idelja vodilja glasi: "Pozitivci se ne kriju!" i zato prvom prilikom dolazim u Banjaluku da pokažem kako još uvijek ima nas komunista. Moguće da im sa crvenom partijskom zastavom dođem ispred baze u Zalužanima i egzaktno provjerim koliko vrijedi to što su pjesmom obećali Velikom Vođi. I kažem da ih nabijem na...

Primjedbe

  1. U pravu ste Borislave, ona, nazovi pjesma, mladih policajaca sa crvenim beretkama je toliko degutantna da nemam riječi. A tek obraćanje, nazovi predsjednici Rep. Srpske...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da su naučili nešto iz Svetosavlja ne bi služili ubicama, pljačkašima, lopovima, lažovima... Na žalost i SPC sve gleda kroz interes pa od osvjedočenih lopova prima novac za koji odlično znaju da je pokraden od naroda. Znaju da su političari najveći nevjernici a u prve redove ih stavljaju, pritom ih nije briga što se narod sve više distancira od crkve u kakvoj gledaju nemoral i grešnost. Blagopocivsi patrijarh Pavle se posljednji borio sa negativnim trendovima u crkvi, no ni on zadnjih godina života nije imao dovoljno uticaja za korjenite promjene. Kao dijete zivio sam u mjestu dgje je patrijarh Pavle dolazio svakog ljeta i boravio na odmoru, tako da odmalena znam njegove vrline i poglede, sta je na mene ostavilo jake utiske. Zato sam cijelog zivota trudio se da slijedim uzor kakav je bio patrijarh Pavle. Poslije sam pročitao bukvalno sve sta je napisao najveći filozof svih vrrmena Karl Marks i cak i današnja dešavanja vrlo lako tumačim kroz njegova objašnjenja drustvenih procesa. Sa 23 godine zakljucio sam fa sam procitao preko hiljadu knjiga i prestao brojiti. Preko dvije i po decenije samo čitam strucnu literaturu, tako da nisam neupucen u drustvenim naukama. Drugo je pitanje što kao bloger pišem jezikom običnog covjeka i razumljivo svima, pa cak i sa emocijama, no koga zanimaju moji strucni i ozbiljni radovi lako ih nadje na internetu. Onda i vidi da moja razmisljanja zasnivaju se na vrlo ozbiljnoj literaturi i poznavaju struke. Elem, na taj način ne vrijedi raspravljati sa nepismenim bilmezima, pa onda idemo kao u ovom tekstu.

      Izbriši
    2. Svaka čast Rdovanoviću,sve napisano je tačno...taj program povodim dana republike je bio slika i prilika vladajućeg režima.Šumari defiluju?a šume opljačkane ,pa oni su trebali sa lisicama na rukama defilovati ....dno dna..samo još falio jedan vod starleta,političkih ,poslovnih,pratilja....

      Izbriši
  2. Napokon i ti napisa nešto s čim bih se u velikoj mjeri mogao složiti. Vjeruj, kompetentan sam da komentarišem materiju o kojoj si u ovom tekstu pisao. Djeca u crvenim beretkama nisu krivi što nemaju odlučnog komandanta koji bi se usprotivio psihopati ministru i ne bi dozvolio da mu vojska pjeva uvrijedljive i ponižavajuće pjesme. Specijalci nisu estradne zvijezde, već vrhunski operativci koji u zadatak kreću bez pogovora i vraćaju se sa izvršenja zadatka časno i dostojanstveno, bez bilo kakvog javnog komentarisanja o učinjenom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidi, kao antiterorista JNA 1990. godine u tadašnjem Titogradu obezbjeđivao sam sastanak republičkih predsjednika (Milošević, Tuđma i ostali) kada su odlučivali o sudbini Jugoslavije. Sa 20 godina država mi je dala snajpersku pušku (imam i VES snajperiste) da bih izvršavao takve osjetljive zadatke. Ili, učestvovao sam u jednoj velikoj operaciji razbijanja šiptarske terorističke grupe o kojoj javnost ni danas ništa ne zna, a u tišini je pohapšeno preko stotinu ljudi. Tada sam se prvi puta susreo sa tehnikama mučenja ljudi. Hoću da kažem da se tada radilo i ćutalo, a ko su pripadnici specijalnih jedinica rijetko je znala i njihova najbliža rodbina. Primjera radi, upoznao sam vojnog kontraobavještajca koji je završio Vojno-tehničku akademiju u Zagrebu, iz koje je izašao sa diplomom inženjera elektrotehnike i činom potporučnika. Onda je završio razne obuka u domenu vojne bezbjednosti i specijalizovao se kao kontraobavještajac. Kad sam ga upoznao bio je kapetan. Njegova stvarna moć bila je ogromna, a sumnjam da je i njegova žena znala šta taj čovjek doista radi. Mene je fascinirala inteligencija tog oficira, kao i ogromno znanje, iako se svojski trudio da sakrije svoje stvarne kvalitete (nije se razmetao, nego je sve posmatrao i slušao). Nakon toga tri decenije sam proveo u bezbjednosti, magistrirao tu struku, radio najteže krivične predmete, a NIKAD se nisam isticao i sebi pripisivao rezultate - naučen od tih koje sam upoznao prije rata i tako znao kako se ponašaju vrhunski operativci. Tek kada sam okončao profesionalnu karijeru, kada sam započeo borbu protiv ovog režima, javnost je doznala kako uopšte izgledam. Na nebrojeno televizijskih dnevnika mogli ste vidjeti donji dio mog tijela jer je kamermanima uvijek objašnjavano da ne smiju snimati glave. Kako da radi operativac u civilu ako ga svako može vidjeti na televiziji? Elem, danas neke magarčine umislile da su bezbjednjaci i vidimo to šta vidimo.

      Izbriši
  3. Komandante Balabane, ne dozvoli više "velikom vođi", mislim na ovog što ga zovu mistrom, da svoj bolesni egoizam i komplekse liječi preko SAJ-a. Neka mu pjesme pjevuše njegovi mundiri u policijskom orkestru, za to su valjda i osnovani. Poz...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako sam dobro upućen Balaban ima nadimak Bak, Vo ili Volina. Pošto sam strojevi korak udarao dok mi nisu otekla m**a odmah sam primijetio da ga jedinica ne prati kako treba. On gazi jedan ritam, a oni drugi i to je neviđena sramota u sličnim prilikama. Na aerodromu u Somboru (obučni centar RV i PVO JNA) 1989. godine nas preko 4 000 gazilo je kao jedan i da se nešto slično desilo komandant jedinice bi momentalno bio degradiran ili prekomandovan.

      Izbriši
    2. Vidi, džaba ti sve uloženo u nauku i struku kada sebi dozvoljavaš ovakve prostakluke i bespotrebna vrijeđanja. Nesporno je da se radi o demotivisanom komandantu, koji, iz njemu znanih razloga, ne želi da se bavi svojim poslom. Ali sa druge strane sasvim sigurno i dobro znam da se radi o postenom i dobrom čovjeku, za razliku od njegovog nadređenog psihopate, bolesnog egoiste i mafijaša koji vodi MUP RS-e. Sad mogu da razumijem što si radeći u MUP-a RS doživio sudbinu koji danas preživljavaš sa svojom porodicom. Odmah da ti kažem da mi zbog tvoje sudbine nije drago, jer se prepoznaje tvoja borba za bolje, pravednije i uređenije društvo. Međutim, nekad moramo isami sebe preispitati da li smo sve u životu učinili na najbolji i ispravan način. Šta ćeš, to nam je život u ovoj mafijaskoj državi?!

      Izbriši
    3. Vidi, u pravu si da ne znam čovjeka i pogrešno sudim po nekakvim nadimcima. No, jedno znam, a to je da je Balabana na čelu SAJ svojim rješenjem imenovao ministar Lukač. Bez jakog povjerenja u njega Lukač nikad ne bi potpisao to imenovanje, a posebno jer znamo koliko njemu znači kontrola nad SAJ (od rata do danas). Ostavimo sad mene po strani, hoćemo li raspravljati o povelikom broju zaslužnih profesionalaca koje je Lukač udaljio sa pozicija ili čak protjerao iz službe? Odlično se zna kako su pod njegovim ministrovanjem prošli kvalitetni profesionalci, baš kao i kakve kriminalce je dovodio na čelne pozicije i za kakve kriminalne ciljeve je podredio policiju. U konačnici, Paraša i ostatak pljačkaške ekipe iz te jedinice planirali smo pohapsiti još neke 2013. godine, ali je Lukač razbio kompletnu ekipu sa organizovanog kriminala pod Sinišom Kostreševićem. Hoćemo li pričati o tome da Goran Balaban ništa ne zna o kriminalu u SAJ, obzirom da na tom planu ništa nije preduzeo? Ja sam preduzeo i oko njih i oko ovih inspektora koji su pohvatani zbog droga i Lukač me je otjerao iz MUP-a. Zato meni o "poštenju" ovih što ništa ne znaju i ništa ne rade ne treba pričati. Uostalom, kroz karijeru mnogo puta odbijao sam postavljenja na funkcije uz obrazloženje da me puste da radim ono šta najbolje znam - poslove inspektora i operativca. Zato znam da niko ne može biti natjeran da vrši određenu funkciju, a istovremeno bude pokriće za kriminal u toj organizacionoj jedinici. Ako to nije jasno podsjećam na moje tekstove kako je žandarmerija Srbije pod Stefanovićem drogu Nasera Orića pratila do Zvornika, odakle je preuzimana od strane našeg SAJ-a. Kanal koji je Kostrešević sa svojim ljudima presjecao dok ga Lukač nije smijenio, samo nije mogao eliminisati agente DEA po čijim rezultatima imamo promjene kakve vidimo u cijelom regionu. Nemojmo biti djeca.

      Izbriši
  4. Iza ovoga svega stoji kvazi narodna SPC... ona i dalje prodaje muda za bubrege obicnom nepismenom narodu a da pritom od vladajuce bagre dopro naplacuje aminovanje...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad to crkva i izvršna vlast nisu bili "k'o braća rođena"?

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)