SJAJNA VIJEST IZ PREDSJEDNIŠTVA BIH: Svakom stanovniku po 1 000 maraka donacije!

Iz Predsjedništa BiH narednih dana slijedi prijedlog održavanja posebne sjednice državnog parlamenta radi uvođenja vanrednog stanja u cijeloj zemlji. Međutim, u pitanju je samo stvaranje pravnog osnova da Parlamentarna skupština BiH lex specialis zakonom naloži Centralnoj banci BiH emisiju od tri milijarde maraka prema komercijalnim bankama. Tako će na račun svakog stanovnika biti položeno po 1 000 maraka donacije. Pritom, nije u pitanju samo socijalna mjera, nego i financijska operacija ublažavanja neizbježne ekonomske štete usljed pandemije Covid-19.Nakon brojnih procjena stručnjaka da će Bosna i Hercegovina u svakom slučaju zbog aktuelne situacije pretrpiti štetu od preko tri milijarde maraka tragalo se za mogućnošću ublažavanja takvog ishoda. I struka je Predsjedništu BiH uputila prijedlog bankarske operacije kakvom je moguće konkretno pomoći građanima, ali istovremeno i ključnim društenim subjektima čije funkcionisanje je ovom krizom ozbiljno uzdrmano. Uostlom, i naša zemlja ovim putem slijedi praksu većine razvijenih zemalja svijeta.

Prije pojave pandemije Covid-19 bankarska struka ukazivala je kako prekomjerno i iracionalno gomilanje depozita kod Centralne banke BiH produkuje gubitke i ekonomske štete. Danas su prilično uvjereni kako aktuelna dešavanja moraju produkovati gubitak od preko tri milijarde maraka. Posebno ukoliko na planu bankarskog funkcionisanja ne preduzmemo nikakve mjere ili promjene.

U traganju za najboljim modelom rješavanja problema krenulo se od dobro poznate ekonomske doktrine jačanja potrošnje radi suzbijanja recesije. Od svjetske recesije iz 2008. godine poznato je da direktno ubrizgavanje novca u bankarski i privredni sektor ne daje očekivane rezultate. Kao mnogo bolja mjera pokazalo se doniranje novca stanovništvu, a koje kroz potrošnju kanališe novac do ključnih društvenih subjekata. I vidimo širom svijeta da države vrše identično pomaganje stanovništvu usljed pandemije virusa korona.

Polazište ideje koju je Predsjedništvo BiH u kordinaciji sa Savjetom ministara načelno usvojilo ide od činjenice da Centralna banka BiH zaista nerezonski drži "zarobljene" dobre dvije milijarde  maraka preko propisanog minimuma. Komercijalne banke zbog pomanjkanja plasmana novca prema privredi i stanovništvu viškove jednostavno deponuju kod Centralne banke, a čime značajno uvećavaju ionako neiskorištenih 10% obaveznog depozita državne banke.

Uz to i komercijalne banke kroz štednju ili  tekuće račune građana gomilaju beskoristan novac iznad svakog rezona uloge i funkcionisanja banaka, a na drugoj strani stanovništvo, privreda i budžeti vape za novcem do nivoa ugroženog preživljavanja. Zato nije bilo teško postići politički kompromis oko ideje da država viškove deponovanog novca lex specialis zakonom jednostavno podijeli građanima.

Znamo u kako komplikovanoj zemlji živimo, a posebno sa pozicije donošenja političkih odluka. Samo zarad pojednostavljivanja procedure usvajanja lex specialis zakona Predsjedništvo ide sa zahtjevom za održavanje posebne sjednice Parlamentarne skupštine BiH i uvođenja vanrednog stanja u cijeloj zemlji.

Na istoj sjednici biće izglasan vrlo jednostavan zakon kojim parlament nalaže Centralnoj banci emisiju u visini tri milijarde maraka prema komercijalnim bankama, a koje bi dalje novac položile na račune građana. I to po dogovorenom principu: 1 000 maraka po svakom stanovniku. Računajući i djecu.  Tu će koristiti baze fondova zdravstvenog osiguranja i donacije za djecu ići će preko računa roditelja nosioca osiguranja.

Za ovakvu bankarsku operaciju nije neophodno "u komadu" pustiti svih tri milijarde maraka iz Centralne banke, nego će to biti realizovano po načelno već dogovorenom planu još sa prvih sastanaka institucija i bankarskog sektora. Elem, mnogo važnije je kako će se ovakva emisija novca dalje kanalisati.

Najveći dio od emitovanih tri milijarde maraka prvo ide ka uslužnoj djelatnosti (trgovine, zanatske radnje i slično), a preko tog sektora i proizvođačima direktno. Znači kroz povećanu potrošnju novac direktno upumpavamo u privredu, odnosno prema proizvođačima - gdje je kampanja "kupujmo domaće" od iznimnog značaja. Uz ionako zatvorene granice.

Jedan dio ovih sredstava svakako će biti iskorišten u mikro i makro poljoprivrednoj proizvodnji i zato se žuri sa pomenutom emisijom. Sa pozicije poljoprivrede trebala je već biti realizovana, ali seljaku je novac uvijek dobrodošao. Znači, ova socijalno-ekonomska mjera još kako će pomoći ruralnim krajevima cijele zemlje.

Pošto u zemlji već imamo prilično razvijen sistem plaćanja usluga javnog karaktera (komunikacije, električna energija, komunalije i slično) značajan dio od ove tri milijarde odmah po emisiji završiće na računima javnih i privatnih preduzeća koja realizuju ovaj sektor. Nema bržeg i direktnijeg načina pomoći tom segmentu javnog interesa.

Računica je da će direktnim i (još više) indirektnim porezima bar pola milijarde vrlo brzo biti upumpano u budžete svih nivoa (državni, entiteski, kantonalni, lokalni). Taj sistem je davno operacionalizovan i podesan za budžetske izračune. Zato donosioci odluke znaju da će ta sredstva brzo stići u bukvalno prazne budžet.

Dakle, vidi se iz prednjeg zašto su se ovdašnje političke strukture odjednom "prodobrile" prema stanovništvu, odnosno da ovo nije samo socijalna, nego primarno ekonomska mjera. Na jednoj strani građanima i svim društvenim subjektima će ovakva donacija pomoći u savladavanju aktuelne krize, dok, na drugoj strani, političkim strukturama će zasigurno trebati glasovi na predstojećim lokalnim ili kakvim god izborima. Baš kao što im treba realizacija sve više zahtjeva različitih kategorija i subjekata pogođenih krizom.

U konačnici vlastodršci imaju uvjeravanja struke da bi ovakvom operacijom uveliko umanjili konačne gubitke kakvi su u datoj situaciji neminovni. Ukoliko se prva ovakva emisija novca pokaže uspješnom građani i društvo mogli bi računati sa sličnim operacijama tokom ljeta ili jeseni. Zato će i uslijediti preporuke da se donacije doista potroše brzo i konkretno.

Nadam se da sam objavljivanjem ove "ekskluzive informacije" mnogima uljepšao dan, ali i da su shvatili kako je u pitanju karikiranje sa jednom dobrom idejom na način koji bi mogao privući pažnju javnosti. Normalno, da bi ovakvi projekti bili ostvareni građanima se valja boriti. Para ima, to su naše pare, ali neće pasti s neba - nego ih treba tražiti ovakvim i sličnim idejama.Primjedbe

 1. A jeste li vi Borislave, 1000 posto sigurni da je ovo istina ili ste cisto u nekom polunagadjanju?
  Jer se mogu kladiti sa vama ( jesam anoniman) ali po potrebi otvoricemo karte, da od ove "eksluzivne informacije" ne da nema nista nego apsolutno nema nista. Jer ce se novac davati samo odabranim znaci ova prica sa davanjem novca svima je jako suplja. Nemojte gubiti kredibilitet...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Upravo sam Predsjedništvu BiH, sekretarijatu i pres-službi upitio zahtjev za pristup informacijama, a konkretno da potvrde ili demantuju ovu informaciju. Čim dobijem odgovor biće objavljen.

   Izbriši
  2. Znas li da se za lazne stvari i uzimanje slika i informacika moze dobiti kazna?

   Izbriši
  3. i sta bi sa ovih 1000 km?

   Izbriši
  4. Ovaj Borislav nije da samo izgleda Glup nego bas glup i naivan.ti bi hiljadu marona od drzave koja naplacuje korona test a nigdje u svijetu se ne placa taj test osim na balkanu haj ne kenjaj tita ti.

   Izbriši
 2. Od njih nećemo dobiti ni dvoje jaja da uparimo sa onim što su nam i prije dali

  OdgovoriIzbriši
 3. Kako te ne mrzi bezveze pisat ovoliki tekst ��

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kako bezveze? Neka iz Predsjedništva demantuju ovu informaciju ako nije istinita, ali i objasne građanima zašto se ovakva akcija ne može realizovati. Ako Centralna banka ima neke druge gospodare onda neka članovi predsjedništva odstupe sa pozicija, da ih građani ne plaćaju bezveze.

   Izbriši
  2. I ja sumnjam u tacnost ove informacije al pred nama je pa cemo vidjeti ono bi dobro doslo svima a pogotovo socialno ugrozenim osobama I osobama kojima samo jedan clan radi I da nezaborvimo narod koji zbog ove pandemije ostao bez posla al sve u svemu pred nama je pa cemo vidjeti sta se iza brda valja jel samo prica il ima u ovom istine

   Izbriši
 4. Sve je ovo laž kao i do sad sto su nam lagali .Kakva pomoć i podjela novca samo lažu jedni narod i guraju sebi u dzepove ..Dajte nam ERDOGANA samo jednu godinu za predsjednika da stanemo na noge i živimo makar godinu dana kako treba bez laži i lopovluka ...

  OdgovoriIzbriši
 5. Moj Borislave, od njih možemo dobiti samo po bubrezima, kakve crne hiljade po glavi..

  OdgovoriIzbriši
 6. Dobićemo ono što preko dvoje visi

  OdgovoriIzbriši
 7. Nista od tog jarane..kakva milja,ovdhe ne daju za kifle onom kome moraju dati-a,ne ovako po stanovniku 1000km..Drug poslusaj:idi umij se i popij jacu kafu zivota ti.pozzz.

  OdgovoriIzbriši
 8. I ako nema ništa od toga trebalo bi tražiti da se realizuje

  OdgovoriIzbriši
 9. Ovo bi bilo dobro al da je istina.
  I ja ne vjerujem.

  OdgovoriIzbriši
 10. Ti si borislave samo bloger nastavi iznositi lazi samo ;)

  OdgovoriIzbriši
 11. Dobro jutro. ,
  Potrebuješ posojilo?
  Ste posameznik, ste podjetnik, zasebni investitor, partnerstvo, ali pa oseba, ki potrebuje hitro financiranje odvisno od situacije. V sodelovanju z mojo ekipo imamo rešitve za vaše težave. Nudimo posojila  1.500 € 10,000,000€ na ugodno obrestno mero, glede na znesek posojila, ki jih želite, z povračilo obdobju, v kratko -, srednje-in dolgoročno. To posojilo lahko ponudimo vsem resnim in poštenim ljudem, ki bi ga lahko odplačali. . Prosimo, pokličite nas za več informacij o naših pogojih. Hvala.
  Tukaj je naša Kontaktna E-pošta:

  villardfinance@gmail.com  

  Thank .

  OdgovoriIzbriši
 12. Sta bi sa sednice Jel izglasano sts,prodje 5 dana a nigde vesti druge o ovome?

  OdgovoriIzbriši
 13. Ja bih rekla da vi živite od klikova :)

  OdgovoriIzbriši
 14. Ponuda zajma između pojedinaca.
  Da li hitno tražite kredit? Je:
  Da oživite svoje finansijske aktivnosti?
  Brz i jednostavan zajam za novac uz fleksibilne uvjete.
  Minimalni zajam od 5.000 € do 1.000.000 € po stopi od 2% sa
  uslova koji će vam olakšati život. Uvjeti povrata novca
  koji će vam olakšati život.
  * Finansijski
  * Zajam kuće *
  * Investicioni zajam
  * Zajam za automobil
  * Dug konsolidacije
  * Kreditna linija
  * Druga hipoteka
  * Otkup kredita
  * Lični zajam.
  Dakle, ako vam je potreban zajam, ne ustručavajte se kontaktirati nas
  da saznate više o našim uslovima.
  Za sve ostale informacije kontaktirajte nas putem e-maila.
  E-mail: villardfinance@gmail.com
  Brzo je: odluka o finansiranju u roku od 24 sata.

  OdgovoriIzbriši
 15. Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
  Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
  whatspp Number +918929490461
  Mr Abdullah Ibrahim

  OdgovoriIzbriši

 16. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $10,050 USD every week, for six months!

  See how it works
  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...
  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address:: besthackersworld58@gmail.com or whats-app +1(323)-723-2568

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $2,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.
  Here is our price lists for the ATM CARDS:
  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD
  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address::besthackersworld58@gmail.com or whats-app +1(323)-723-2568

  OdgovoriIzbriši
 17. EBO TE OČINJI OTAC U VR' GUICE

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

ŠOKANTNO: Osam pripadnika MUP RS direktni počinioci otmice i ubistva Davida Dragičevića

IDEMO DO KRAJA: Porodica Dodik do guše umiješana u ubistvo Slaviše Krunića

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

SLAVIŠA KRUNIĆ RAZOTKRIO SPECIJALCE-PLJAČKAŠE: Ministar Lukač organizator pljačke koja je trebala uništiti Krunića!

VIŠKOVIĆU JAVNO: Službenim vozilima vlade prevoze drogu i ubijaju ljude?! (FOTO)

MINISTAR LUKAČ PRETUKAO ZETA LUBURU: Otkrivam pozadinu hapšenja korumpirane inspektorke Jelene Florjan

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

BOSANSKI VITEZ NERMIN ŠEHOVIĆ: Podsjećanje na zasluge u razbijanju zločinačke organizacije Zijada Turkovića (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)