MINISTRI LUKAČ I ŠERANIČ U KARANTINU: Policijski čas uvela ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić (FOTO)

Vjerovali ili ne, ali posljednje zabrane kretanja starijima od 65 godina, noću (policijski čas) i  vikendom, donesene su na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma RS. Iz zaključka Republičkog štaba nije vidljivo zašto je baš ministrarka Suzana Gašić predložila takvu mjeru, ali prezentujem dokaz po kom ona to jeste učinila. Znači li to da su ministri Lukač i Šeranić u "karantinu"? Ili ovu naivku koriste za teška kršenja neprikosnovenih prava građana?


Ministarka Suzana Gašić

Krajnje je vrijeme da kompletnu vladu Radovana Viškovića upute na psihijatrijsko posmatranje. Zaista nemam predstavu kako bih drugačije protumačio posljednje zabrane kretanje usvojene na sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije od 27.04.2020. godine.

Javnost je obavještena da je tim zaključkom zabranjeno kretanje licima starijima od 65 godina, te da policijski čas i dalje traje noću od 20 do 05 časova, dok je vikendom zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta. Ranije su takve zabrane donošene na prijedlog MUP RS, a usaglašavane sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite. Šta se u međuvremenu promijenilo?

Sa fotografije postavljene ispod teksta jasno se vidi da je zaključak od 27. aprila donesen na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma (podvučeno crvenom bojom). Svako može provjeriti nadležnosti tog ministarstva i ukoliko nađe osnov za zabrane kretanja povodom zaraznih bolesti predložićemo ga za Nobela. Ovo nema veze sa zdravim razumom, a kamoli sa propisanim nadležnostima ministarstava.

No, kad dalje proanaliziramo sadržaj ove nebulozne odluke zaista se moramo zapitati: u kakvom to društvu živimo?! Piše: "U cilju sprečavanja širenja bolesti... naređuje se zabrana kretanja licima sa navršenih 65 godina...". Još da neko pojasni: kako ova kategorija učestvuje u širenju zaraze?!

U stvari nejasno je smiju li osobe od npr. 68 ili 73 godine starosti kretati se, pošto se ovde izričito pominju osobe sa navršenih 65 godina života (ne piše "i starije", a kako bi trebalo). No, mnogo važnije pitanje glasi: jesu li osobe sa 65 godina nekakva ugrožavajuća kategorija po ostatak populacije? Ugrožavaju li takvi druge samo zato što su navršili toliko godina života?

Vidite, zakonom možete inkriminisati neku radnju, pa čak istu i kažnjavati, ali samo ako je ona opasna po druge ili po društveni poredak. Po čemu su ovi sa 65 i više godina opesnost po druge? Valjalo bi da to neko NAPOKON objasni. Ukoliko postoji razumno objašnjenje.

Znam, svuda u svijetu zauzet je stav da su starije osobe u kategoriji visokorizičnih spram Kovida-19, ali ne možete vi ljudima propisivati zabrane i kazne samo zato što je rizik u slučaju oboljenja po njih veći. Eto "zatrpaće" zdravstveni sistem ukoliko se masovno zaraze, a ukoliko budu umirali pokvariće "rezultate" vlasti - kojima se svesrdno hvale.

Razumijem takvu računicu, ali nije dozvoljeno ljudima ograničavati slobodu kretanja zbog nedostatka medicinskih kapaciteta ili zbog "opasnosti" umiranja. Pobogu, pa njihovi životi su u pitanju. Mnoštvo zemalja u svijetu pribjegava različitim metodama umanjenja opasnosti po stariju populaciju, ali to realizuju PREPORUKAMA.

Nikom normalnom ne pada na pamet da propisuje takve nebulozne zabrane, a još manje da kažnjava ljude po tom osnovu. Najmanje po prijedlogu ministarstava nadležnih za trgovinu ili turizam. Ima u svemu ovome još nekoliko pravnih nebuloza kakve čovječanstvo nije upamtilo.

Ovakvom zabranom kretanja u biti ljude onemogućavate u samostalnom zadovoljenju osnovnih potreba, kao što su pristup trgovinama, apotekama, bankama... Pored toga, ovakvim zabranama ljudima je onemogućeno pravo na privređivanje radi zadovoljenja sopstvenih potreba. Odlično je poznata platežna moć naših starih, pa i koliko njih je primorano raditi kako bi preživjeli. Kada nekoj ciljnoj grupi uskraćujete ili ograničavate pravo na privređivanje i pristup osnovnim životnim potrebama to se može podvesti pod "zločin protiv čovječnosti".

Da, ovim zadnjim zaključkom vlast se "humanizovala", pa sad starima dozvoljavaju kretanje od 07 do 10 časova svakog radnog dana, no nismo zaboravili koliko dugo im je kretanje bilo potpuno zabranjeno. Zbog "sprečavanja širenja zaraze" na te iste ljude, odnosno da se ne bi razlobolili! Dobro nisu propisali: "Ko bude zaražen virusom korona kazniće se od 1 000 do 3 000 maraka, a ako umre od 5 000 do 9 000 maraka."

Ukoliko nekom nije jasno zašto je Federacija ovako iznenada ukinula vanredno stanje i sve zabrane dovoljno je prisjetiti se odluke ustavnog suda po ovom pitanju. Doduše, ustavni sud je zaključio kako djeca preko 15 godina imaju pravo na rad, pa im sa te strane nije smjelo biti zabranjeno kretanje i slične trivijalne stvari.

Potpuno su u ustavnom sudu zaboravili pravo na privređivanje radi zadovoljenja potreba kao mnogo širi pojam i kao pravo kakvo se ničim ne smije oduzeti ili ograničiti. Pitanje prava na kretanje radi zadovoljenja potreba povezano je sa pravom na život i tjelesni integritet, a takve stvari mogu ograničavati samo ova naša prijedorska ministarka i budalasti Radovan Višković. Zato su Federalne vlasti požurile ukidati zabrane, dok ustavni sud to nije učinio umjesto njih.

Elem, vraćamo se na podnaslovno pitanje: gdje su u ovome ministri Alen Šeranić i Dragan Lukač? Posebno me mnogi pitaju šta se dešava sa Lukačem. Nakon moje javne prijave protiv njega zbog izazivanja panike i nereda tvrdnjama da je u Republici Srpskoj moguće "na stotine umrlih dnevno" čovjek je nestao iz javnosti. Od 09.04.2020. godine nema ga u medijima, odnosno od kad je ponovio nebulozu o stotinama umrlih dnevno - zbog koje sam morao reagovati javnom prijavom.

Moguće da se doista boji prekršajnog naloga policije sa 1 000 maraka kazne, kako sam tražio da mu uruče, ali samo u domenu teorije. Prije će biti da mu je Dodik zabranio javne istupe, ili da su ga doista strpali u kakav karantin. Pojma nemam šta se dešava, a šta odgovaram i svima koji me pitaju. Iskreno, nadam se da je dobro i zdravo - kao što i on meni želi.




Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić