VIRUSNI PROFITERI: M:tel se bogati na "besplatnom" obrazovanju Republike Srpske

Tokom vanrednog stanja za preko 120 000 učenika osnovnih i srednjih škola Republike Srpske roditelji moraju platiti internet i uređaje nužne za izvođenje nastave na daljinu. Ministrica prosvjete Natalija Trivić pohvalila se sa 15 GB besplatnog interneta mjecečno po učeniku doniranih od M:tela, ali se sve svelo na 24 djeteta iz socijalnih kategorija. Ova monopolistička i virusno-profiterska kompanija mogla je svoju sramnu donaciju zadržati za sebe, da Srbija ne bi okrnjila stotine miliona maraka koje isisava iz Republike Srpske.Kazniše me sa 1 000 maraka jer sam "širio paniku" procjenom da će oligarhijska banda Republike Srpske ovo koronaludilo iskoristiti za novu pljačku naroda. Ovo šta izvode Ministarstvo prosvjete i kulture RS i monopolistička kompanija M.tel zaista ne znam kako bih drugačije nazvao do - teškom pljačkom naroda. Ili virusnim profiterstvom?!

Po zakonu osnovno obrazovanje u Srpskoj je obavezno, pa je ministrici Nataliji Trivić bilo lako nametnuti ovu skalameriju od "nastavnog programa na daljinu". Kaže zakon i da je školovanje besplatno, no vlast nije učinila niti jedan jedini potez kojim bi tu zakonsku odredbu ostvarila. Kako?

Organizovali su kojekakve e-nastave, e-učionice i e-blablaonice, no materijalna i financijska sredstva potrebna za takav vid nastave prepuštena su nama roditeljima - da se snalazimo kako znamo. Dvije stvari su neophodne za nastavu na daljinu: adekvatni uređaji i pristup internetu. Problem je što ništa od toga nije besplatno.

Školujem troje djece i odlično mi je poznato kakvu gužvu u kući imam svakodnevno oko preraspodjele mobilnih telefona i računara, baš kao što znam i koliki račun za internet dobijam svakog mjeseca.

Zato znam da je operater "Elta", nakon preuzimanja od strane M:tela, poskupio usluge i približio se cijenama novog vlasnika. Pokupovao je M.tel sve konkurentske kompanije prije izbijanja koronaludila i sad se doista može ponašati monopolistički, odnosno nametati cijene kako mu drago. Uključujući i pomenuta poskupljenja, a bez bojazni da će biti oporezovani po osnovu ostvarivanja ekstra profita.

Nije tajna na kakva dva stuba M:tel zasniva monopolistički položaj u Srpskoj. Prvi proizilazi iz činjenice da kompanija djeluje u okviru Telekoma Srbije. U Srpskoj se vodi kao privatno vlasništvo, dok u Srbiji ima status ogranka/ispostave Telekoma - koji je u dominantno državnoj svojini.

Zato kažem da Srbija iz Srpske izvlači stotine miliona maraka preko niza medijskih i telekomunikacionih usluga kakve pruža preko M.tela. I po cijenama usluga koje najbolje pokazuju kakav "bratski" tretman inače imamo, a ovo šta čine tokom pandemije Covida-19 predstavlja dno moralnog gliba.

Drugi stub monopolističkog položaja M:tela počiva na obostranim interesima kompanije i vladajuće oligarhije.  Znamo ko koga i kako zapošljava, reklamira, privileguje... Na to valja dodati poslovičnu zainteresovanost Dodikovog režima da prisluškuje popriličan broj osoba u rasponu od neistomišljenika do sopstvenih kadrova.

Govorim isključivo o nezakonitim oblicima prisluškivanja i drugih oblika telekomunikacionog nadziranja. Paradoksalno ili ne, ali naši građani preplaćuju skuplje usluge da bi po želji/izboru vlastodržaca bili podvrgnuti nezakonitom prisluškivanju. No, o tome više nekom drugom prilikom.

Nemam tačan podatak za tekuću školsku godinu, pa koristim brojke preuzete sa sajta Republičkog zavoda za statistiku RS objavljene za školsku 2018/2019. godinu. Po ovom relevantnom izvoru prošle godine u Srpskoj smo imali 89 630 osnovaca, te 38 499 učenika srednjih škola (zbir 128 129 učenika).

Uobzirujući kontinuiran pad broja učenika možemo zasigurno govoriti o nekih 120 000 učenika koji su ovog momenta u ogromnoj većini ovisni o uslugama M:tela, a koje plaćaju njihovi roditelji. Ponovo podsjećam da je M:tel prije krize pokupovao gotovo sve konkurentske firme, a onda i kod njih poskupio cijene usluga. Upravo monopolistički nadoknađuju uloženi kapital.

Kada M:tel na svom sajtu postavi slogan "Ostani kod kuće" slobodno možemo protumačiti kako je to u ličnom interesu kompanije, odnosno da smo u nametnutim okolnostima sve više ovisni o njihovim uslugama. Opet sprega vlasti i M:tela, a kakva povlači logično pitanje: zašto nemamo tržišnu konkurentnost?

Pohvalila se ministrica Trivić kako međunarodne organizacije donacijama obezbjeđuju potreban internet za nekih 1 500 učenika, pa sve do tih sramnih 24 učenika koje će M:tel opremiti uređajima i besplatnim internetom. Njena je bruka što je prihvatila takvu ponižavajuću/uvredljivu "donaciju".

Elem, ostajemo na činjenici da će roditelji tih preostalih 120 000 učenika do kraja godine snijeti troškove nastave na daljinu i tog "besplatnog" školovanja u Srpskoj. Svakojakim mjerama vlast se "bori" protiv pandemije i dominantno zasnovanim na represiji, a ni u naznakama nema promišljanja o kakvim olakšicama za učenike i njihove roditelje. Čak suprotno: prebogatom M:telu namještaju povećanje profita.

Primjjećujem i tekuće dogovore o "doniranju" 1 000 tableta/laptopa za nastavu na daljinu od strane udruženih kompanija M:tel, Prointer i Lanaco. Naći ću na stotine kompanija voljnih da doniraju 1 000 uređaja u cilju kasnije prodaje 120 000 uređaja i toliko internetskih korisnika, no nisam u "konekciji" sa onima koji vladaju Srpskom. Toliko o "humanosti"!

Mogu me još stotinu puta kazniti, ali ostajemo kod moje procjene kako se ovde sve svodi na teški lopovluk i lične interese oligarhije. I svakim danom prezentujem sve više dokaza osnovanosti navoda zbog kojih me kazniše.


Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

MEGA-AFERA: Glavna inspektorica vibratorom nokautirala ministra (FOTO)

RASKRINKAVANJE LAŽOVA VUKANOVIĆA: Ivan Begić je prodao svoj porno snimak (FOTO)

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

SUROVA ISTINA: Po pozivu ministra Lukača stavljen sam na "crnu listu" BN TV! (VIDEO)

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)