Glavni tužilac Dodik, Lep(t)ir daktilograf i "pritisak blogera"


Piše: Borislav Radovanović


Svjedočimo da nakon prozivke "glavnog republičkog tužioca" Milorada Dodika njegov "oficijelni daktilograf" Želimir Lepir obećava da će lično otkucati ono šta je dobio u zadatak.  Tri mjeseca se Lepir i Vrećo žale na "pritiske blogera", pa je red da javnosti i blogerima objasne aktuelnu situaciju - "Dodik okom oni skokom"!.




Više nema dileme oko toga ko je "glavni republički KADIJA" Republike Srpske. Dovoljne su bile dvije-tri javne prozivke da bi Želimir Lepir obećao donošenje tužilačke odluke u slučaju stradanja Davida Dragičevića. I vidi sad čuda: Dodikove prozivke Lepir i njegov vajni poslušnik Dalibor Vrećo ne doživljavaju kao "pritisak" na rad tužilaštva, kao uticaj na "autonomiju odlučivanja" i ino. 

A sjetimo se njihovog tromjesečnog kukumakanja oko "pritiska dva blogera", pa sve do žalopoljki zbog volje našeg zakonodavca da ukine krivično djelo "Kleveta" . No, ostaje činjenica da Lepira i Vreću tromjesečni protesti građana i "pritisci blogera" nisu naveli na donošenje tužilačke odluke. Nije u tome uspio ni Anketni odbor Narodne skupštine RS. Čak naprotiv, povlačili su poteze kakve očigledno možemo podvesti pod opstruisanje sopstvene istrage.

Slobodan Vasković je više bavio se tim temama i javnosti razjasnio ulogu "slovenačkog eksperta", pa i to da nalazi "zagrebačkih nadrivještaka" o preciziranju vremena smrti nikada nisu došli do tužilaštva. Drugi "bloger" je to jednostavno okvalifikovao kao loše izrežirane manipulacije kakve su u procesno-dokaznom smislu najobičnije gluposti. Elem, za svijest o aktuelnoj situaciji važno je to što je Vasković potpuno demaskirao ove DVIJE JEDINE radnje koje je tužilaštvo preduzelo.

Ukoliko je tužilaštvo učinilo još nešto preko ova dva slučaja angažovanja "nadrivještaka" neka to saopšti javnosti. Problem je što nemaju šta saopštiti. To nas upućuje na sasvim logično pitanje: šta je to navelo tužilaštvo na "ekspresno odlučivanje"? Novi dokazi, saznanja i činjenice zasigurno nisu! Nije ih na to navela ni prijava "Teškog ubistva" Davora Dragičevića i autora teksta, a još manje preko 2 000 prijava "Ubistva" koje su podnijeli savjesni građani. 

Zato je "vrhovni tužilac" Dodik medijima saopštio sopstvenu impresiju da tužilaštvo predugo odugovlači sa donošenjem tužilačke odluke. Nije bilo potrebno da "predsjednik države i partije" uobičajeno povisi ton, da pokaže bilokakvu emociju - Lepiru je "proradila profesionalna savjest". Žalosno, ali istinito.

Nema potrebe za dilemama oko toga kako će predmet biti okvalifikovan. Neće Lepir i Vrećo rizikovati u smislu donošenja naredbe o nesprovođenju istrage, daljeg istrajavanja kako je u pitanju zadesno utopljenje i slično. Okvalifikovaće smrt Davida Dragičevića kao "Ubistvo". Istovremeno,  zna se i zbog čega neće prihvatiti našu kvalifikaciju "Teškog ubistva". To je manje-više izvjesno.

No, "blogeri" ne bi bili blogeri kad ne bi javno potegli neka pitanja. Primjera radi, moramo upitati Želimira Lepira da li njegova "tužilačka odluka" treba KOMPENZOVATI volju vladajuće većine oko odbijanja izvještaja Anketnog odbora? Jednostano: sad će skupštinska većina "zaključiti" da institucije trebaju dalje djelovati u skladu sa svojim nadležnostima (u pravcu pronalaženja i procesuiranja ubica), tako da Narodna skupština nema potrebe da se bavi nekakvim Anketnim odborom i njegovim "politikantskim izvještajem".

Nadalje, moramo Lepira upitati i to: da li njegova "probuđena savjest" ima veze sa najavljenim skupom "PRAVDE ZA DAVIDA" za 7. juli u Banjaluci? Hoće li stići "otipkati" odluku prije ili netom poslije skupa? Hoće li nakon toga režimski mediji građanima sugerisati kako nema potrebe za daljim protestima obzirom na " čvrstu tužilačku volju" da procesira i zločin i ubice? Ili će "stručnjaci" poput Ćeranića dalje proteste okvalifikovati kao "dokaze obojene revolucije"? Pitanja je mnogo, ali je poenta valjda jasna.

Dakle, Milorad Dodik će još jednom demonstrirati kako bez njegovog "ličnog truda" u Republici Srpskoj se ama baš ništa ne može riješiti. Svu "krivicu" svaliće na činjenicu da  Srpska nema kontrolu nad radom pravosuđa, odnosno da ovde imamo politički problem za koji nisu krivi ni Lepir, ni Vrećo, ni Lukač, ni Ćulum, a ni (ponajmanje!) Darko Ilić. Uostalom, već je rekao kako je njegova pres-konferencija bila "ishitrena". 

Na koga će onda "krivica" biti svaljena? Pa zna se - na "izdajničku opoziciju" koja zloupotrebljava stradanje Davida Dragičevića! Elem, po već ustaljenoj praksi posebni krivci (baš KRIVCI!) biće  - BLOGERI! Vjerujte da je tu već ukalkulisano kako "blogeri" neće prihvatiti ovakvu "stvarnost", te da će nastaviti sa svojim pisanijama.

Čak i to što desetine hiljada građana svakodnevno idu na blogove i vjeruju blogerima uopšte ne brine vladajuću većinu. To su za njih već izgubljeni glasači, nepovratno, pa se takvima režim nema namjeru ni baviti. Njihova ciljna populacija prati RTRS, ATV i slične režimske medije, a tu će uslijediti niz "pravosudno-policijskih predstava". Odlično je znano da Davor Dragičević i "PRAVDA ZA DAVIDA" neće tek tako nestati. Zato će uslijediti medijske prezentacije "napredovanja istrage", pa čak moguće i nekakva hapšenja. Imaju Lukač i Ilić dovoljno "vojnika" spremnih da u pritvoru provedu mjesec-dva - taman da prođu izbori! 




Primjedbe

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću