Davor Dragičević PONOVO pred narodnim poslanicima


Piše: Borislav Radovanović


Iz "PRAVDE ZA DAVIDA" već danas najavljujemo i treću skupštinsku raspravu o ubistvu Davida Dragičevića, ubrzo nakon konstituisanja novog saziva Narodne skupštine. Ono šta će novi skupštinski saziv morati raspraviti jeste činjenica da je ministar Dragan Lukač u radu parlamenta i njegovih tijela ČINIO TEŠKA KRIVIČNA DJELA, te ispitati zašto mu je sadašnje skupštinsko rukovodstvo omogućilo da to čini preko dva mjeseca i na onakav bezobziran način. To (normalno!) podrazumijeva da protiv Lukača i saučesnika slijede krivične prijave i to sa  činjenicama koje su "promakle" svima, a direktno su se odrazile na rad Anketnog odbora i neusvajanje njegovog izvještaja. To se u Republici Srpskoj više nikad neće ponoviti!
Građani su tokom dvije sjednice parlamenta o ubistvu Davida Dragičevića i rada Anketnog odbora "obaviješteni" kako postoji sprega između "PRAVDE ZA DAVIDA" i opozicionih političkih subjekata. Tako su naši građano "doznali" i za neke tajne dilove narodnog poslanika Branislava Borenovića sa ovom zajednicom, pa i da je sve to "dirigovano" iz američke ambasade i "Bakirovog Sarajeva". Da li je to doista tako biće nedvosmisleno razjašnjeno u našem najvišem zakonodavno-političkom tijelu vlasti, ali nakon izbora i od strane novog saziva parlamenta.

U "PRAVDI ZA DAVIDA" nismo ni Dodik, ni Lukač, pa ni njihovi "taster-poslanici", nego savjesni građani koji govore dokazima i činjenicama. Da je postojao bilokakav dogovor između nas i ma kog člana Anketnog odbora, pa čak i kakvog drugog subjekta, dešavanja u parlamentu išla bi bitno drugačije. U minimumu opozicija bi skupštinskom rukovodstvu ukazala da protivpravno omogućava ministru Lukaču činjenje produženog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju sa drugim krivičnim djelima. No, opozicionari to nisu uočili, a pošto nismo djelovali dogovorno mi im to nismo ukazali, pa se sve izdogađalo onako kako jeste.

Postavlja se logično pitanje: zašto smo nijemo posmatrali vršenje teških krivičnih djela na štetu naše zajednice, pa i na štetu ustavno-političkog uređenja Srpske? I odgovor je jednako logičan: naš polazišni stav jeste da institucije trebaju djelovati zakonito i pravilno, te NEZAVISNO! 

Istovremeno, da je Lukač pravovremeno spriječen u vršenju krivičnih djela, a kako bi ga danas procesuirali? Njegova volja bila je da teško zloupotrebljava službeni položaj, a naša volja je da ga zbog toga prijavimo/procesuiramo i to će uslijediti vrlo brzo. Ključne dokaze imamo (nezamislivo!) upravo kroz stenograme i audio-video zapise skupštinskih zasjedanja i rada Anketnog odbora, te druge službene dokumentacije i kredibilnih svjedoka (npr. članovi Anketnog odbora).

Kad podnesemo krivične prijave javnost će biti obaviještena o svemu, a zasad samo objelodanjujemo neke detalje. Primjera radi, ako ministar Lukač zloupotrebljava službeni položaj i pravo učestvovanja u radu parlamenta da bi za Davora Dragičevića, kao roditelja ubijenog djeteta, govorio kako "izvodi performanse", kako smrt svog sina koristi za rušenje institucija i same Republike Srpske, kako oko stradanja djeteta čini političke dilove  - to se u našem krivičnom zakonu naziva krivično djelo "Povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja". 

Isto je i kad borca prve kategorije i teškog ratnog invalida (Davora) optužujete da ruši Republiku Srpsku, koju je ovaj uz teške žrtve stvarao. Da ne govorimo o tome kako je Suzani i Davoru bilo gledati i slušati sve one silne laži o nepostojećim krivičnim djelima njihovog ubijenoga sina, konzumiranju narkotika i alkohola, a znamo na kakvima dokazima. U konačnici znamo šta je Lukač govorio o tome kako je David "zadesno" usmrćen, pa i kako je tužilaštvo to drugačije okvalifikovalo.

U daljem "dva blogera" i druge javne ličnosti i građani svrstani uz "PRAVDU ZA DAVIDA" imaju jednako pravo na ljudsko dostojanstvo i niko nema pravo da ih onako bezobzirno, teško i nezakonito optužuje u parlamentu i pred javnošću. Nije poenta u tome da neko Lukaču i sličnima dokazuje lični dignitet, nego da će on morati dokazima potkrijepiti svoje navode. Ili, će snositi krivičnu sankciju - baš kako on to često ističe.

Danas znamo "argumente" zbog kojih je izvještaj Anketnog odbora odbijen. Zaključili su kako je Anketni odbor djelovao preko dodijeljenog mandata i protivustavno, a posebno jer su "optuženom ubici" omogućili da ispituje predstavnike institucija. Potom je skupštinska većina zauzela stav kako se parlament ne smije miješati u rad pravosuđa (uticati na tužilaštvo) davanjem pravnih kvalifikacija. To je nekakva esencija odbijanja usvajanja izvještaja, zar ne?

Kako sad objasniti da parlament "odbija uticati na tužilaštvo", a pritom članu Anketnog odbora ispred "PRAVDE ZA DAVIDA" (autoru) javno presuđuju za nešto nepostojeće, lažno i izmišljeno. Moraće Lukač parlamentu (normalno novom sazivu) predočiti i optužnicu za "pokušaj ubistva" i potvrdu o "oduzimanju pištolja", medicinske dokaze da je "njemu mjesto u duševnoj bolnici" i štošta sličnoga. No, ono šta je njegova najveća greška jeste činjenica da se kod Davora Dragičevića nalazi dokumentacija koju je nezakonito pribavio i objelodanio. Čeka da je nadležni organi krivičnog gonjenja izuzmu u zakonitoj proceduri. 

Nešto šta bukvalni niko nije zapazio, a neoboriva je činjenica, jeste da je Dragan Lukač počinio produženo krivično djelo "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" u sticaju sa "Povredom tajnosti postupka". Njegov saizvršilac, taj "zamalo ubijeni" načelnik Dalibor Ivanić, nezakonito mu je dao dokumentaciju iz krivičnog postupka protiv mene, a ovaj je istu objelodanio (neki dokumenti su čak objavljeni na društvenim mrežama). 

Bez tužilačkog, sudskog i MOG odobrenja ta dokumentacija nije smjela biti objelodanjena i Lukač i Ivanić će za to snositi krivičnu odgovornost. Istovremeno biće i razjašnjeno da li je ministar ISTINITO informisao parlament, a to je njegova zakonska obaveza. Imamo mnoštvo dokaza da su narodni poslanici doista povjerovali u "pokušaj ubistva nepostojećim pištoljem", te se spram toga određivali o radu Anketnog odbora i njegovog izvještaja. Možemo ovako redati nerakonitosti, ali poenta je valjda jasna.

Dakle, "PRAVDA ZA DAVIDA" je još kako kapacitirana da izdejstvuje još jednu posebnu sjednicu o ubistvu Davida Dragičevića i svega šta se dešavalo u najvišem zakonodavno-političkom tijelu vlasti Republike Srpske. Jednom za sva vremena UTVRDIĆEMO "DAVIDOV ZAKON" da predstavnici izvršne vlasti (predsjednik, premijer, ministri) u radu skupštine i skupštinskih tijela NE SMIJU ČINITI KRIVIČNA DJELA. Istovremeno, "naučićemo" i buduća skupštinska rukovodstva da nikom ne smiju dozvoliti/omogućiti počinjenje krivičnog djela u parlamentu. Kakvu mi "parlamentarnu demokratiju" imamo ako je na zvaničnim sjednicama moguće činiti krivična djela?

Za kraj moramo otvoriti još jednu dimenziju stravične situacije u Republici Srpskoj. Do nove posebne sjednice o ubistvu Davida Dragičevića planiramo još neke procesne radnje, a jedna je potpuno izvjesna. Imamo podosta dokaza, ali uvijek težimo ka "dokazu više", i samo zato ne žurimo sa podnošenjem prijave. Istine radi, jedna prijava već postoji, ali slijedi ona mnogo ozbiljnija. Konkretno: protiv Lukača, Ilića, Ćuluma i još nekih ide dopuna Davorove i moje prijave za "Teško ubistvo", gdje ćemo ih teretiti da su teškim zloupotrebama službenog položaja htjeli prikriti zločin (da ostane neprocesuiran) i tako pomoći ubicama u izbjegavanju krivičnog progona. 

Znači, novi skupštinski saziv suočićemo i sa dokazima da je vajni ministar Lukač u parlamentu činio krivična djela u cilju prikrivanja njegovog saučesništva u ubistvu Davida Dragičevića i sprečavanja dokazivanja zločina. Nakon toga pojedini narodni poslanici neka kažu jesmo li ih s pravom izložili na "ZIDU SRAMA". I tek ih planiramo "izlagati"! 


Primjedbe

  1. Gospodine Radovanoviću, koristim priliku da vam se zahvalim na vašem istinskom trudu i zalaganju. Od srca vam želim da istrajete u nemilosrdnoj borbi, da baklja koju nosite kroz medijsku tamu zasja još jače, a zlikovce i ubice stigne ruka Pravde. Hvala u ime svih nas.
    Pozdrav iz Dortmunda.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pratim(doduše u zadnje vrijeme) vaš rad, i mislim da ste vi taj koji će sav ološ poslati gdje im je mjesto. Cijenim vaš trud da dokažete ono što je trebalo da se podrazumjeva kao normalno dokazivo i transparentno. Želim vam uspjeh u radu i da vas zdravlje služi. Hvala vam! PRAVDA ZA SVE!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

MEGA-AFERA: Glavna inspektorica vibratorom nokautirala ministra (FOTO)

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

PRAVDA JE SPORA, ALI... : Glavni udar na narko mafiju spreman - Prijedor "pada" prvi

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)

Otkrivam identitet pritvorenog pomagača u ubistvu načelnika Bašića (FOTO)