Dok čekamo Ilićevu "verziju" o ubistvu Senada Kobilića


Piše: Borislav Radovanović


Ubistvo Senada Kobilića je "prava potvrda" vjerodostojnosti izvještaja MUP RS o "nikad boljim rezultatima". Ako  kao kategoriju 
računamo "ubistva sa policijskim pečatom" doista možemo govoriti o reprezentatvnim rezultatima. Vidimo da je Darko Ilić već od uviđaja uključen u istragu, tako da ćemo vrlo brzo doznati njegovu "kriminalistički verziju". No, po sveukupnu bezbjednost mnogo korisnije bi bilo da su Ilića već danas poligrafski ispitali - ko je ubio Senada?



Redovno jutarnje informisanje započinjem viješću o ubistvu Senada Kobilića. Prvo mi za oko zapela informacija da je Darko Ilić već od uviđaja uključen u ovo ubistvo. Nema potrebe da, kao u slučaju ubistva Davida Dragičevića, čekam pres-konferenciju MUP-a da bih javno stavio isti prijedlog. Prva radnja u istrazi trebalo bi biti Ilićevo poligrafsko ispitivanje na okolnosti ovog ubistva. 

Za Davidovo stradanje doznao sam tek iz poznate Ilićeve "lažijade", ali ovu bitangu dovoljno poznajem, pa sam u startu predložio da ga poligrafski ispitaju. To do danas nije učinjeno, ali znamo i kako ovaj slučaj "napreduje". Sad, obzirom da o Senadu Kobiliću znam mnogo više nego o nesrećnom banjalučkom studentu nema potrebe da čekam bilokakva zvanična saopštenja. Odgovorno tvrdim da Ilića treba udaljiti iz predmeta, poligrafisati i nadalje tretirati kao osumnjičenog.

Nemam namjeru baviti se kriminalnim aktivnostima pokojnika, a iz vrlo pragmatičnog razloga - on je žrtva zločina! Prije 10-12 godina bio je u samom epicentru organizovanog kriminala Bosne i Hercegovine i regiona, pa i svih onih silnih kriminalnih obračuna Ćele Delalića, Turkovića, Keljemendija... neću nabrajati još tridesetak zvučnih imena. Međutim, tada je preživio, izgleda shvatio kuda sve to vodi, pa se povukao u "mirne vode".

Vidim da je medijima najvažnije istaći "kriminalni dosje" Kobilića, iako iz prezentovanoga samo pokazuju koliko nisu upućeni. Davno se ubijeni povukao iz važnijih kriminalnih krugova i dešavanja, pa stoga još više intrigira pitanje: zašto je ubijen? Zašto baš sad?

Kad tragamo za motivima nekog zločina postavimo sebi racionalno pitanje: šta karakteriše aktuelni trenutak? Nema sumnje: vidimo kolika se hajka podigla oko izjave ministra Dragana Mektića da vrh policije kontroliše prometovanje narkotika u Banjaluci. Svedočimo kako preko deset režimskih političara "demantuje" državnog ministra bezbjednosti. Postavlja se vrlo logično pitanje: kako bilokoji od tih političara "zna" više od ministra Mektića? Jesmo li čuli kakav konkretan argument? Eto oni naprosto "znaju" da ministar bezbjednosti Bosne i Harcegovine, po difoltu valjda najupućeniji u kriminalnu problematiku zemlje, iznosi neistine. Logički neprihvatljivo, ali u ovoj zemlji sve je moguće.

No, ja svakako nisam "neupućeni političar", pa mogu komentarisati i Mektićeve navode i "demantije" njegovih oponenata. Sa te pozicije mogu Mektića pitati: kako je došlo do značajnog porasta prometa određenih narkotika na našem prostoru? Posebice kokanina. Pisao sam o tome u aktuelnom trenutku, pa ću ovde samo kratko podsjetiti da Slovenija, Italija, Austrija, Španija i druge zemlje trenutno provode međunarodne istrage u kojima je pohapšeno i procesuirano više desetina državljana Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja eks-jugoslavenskog prostora. Pravo "kokaninsko bratstvo i jedinstvo"!

Kako su presječeni međunarodni krijumčarski kanali sasvim razumljivo - mafija se usmjerila na domaće tržište. I vidimo posljedice toga. No, u ovoj priči kod ministara Lukača i Mektića imamo "jedinstven stav" - to je tema o kojoj "složno ćute". Sa druge strane ja nemam potrebe da ćutim, a posebno jer sam o ovim problemima već podosta pisao. Stvar je vrlo jednostavna - niko od aktera međunarodnih istraga NEĆE da uopšte komunicira sa našim policijskim agencijama, od državnog do entitetskih nivoa. Baš kao što jednako ignorišu policije Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske... Odlično su u međunarodnim krugovima prepoznali "policijsko kokainsko bratstvo", pa je razumljivo njihovo - ignore.

Dakle, još kako se ovde znaju razlozi teške "naelektrisanosti" oko samog pominjanja narkotika. Mnogo prije ubistva našeg Davida Dragičevića pisao sam o ni do danas nerazjašnjenim ubistvima Cule Grbića u Prijedoru, Milana Vujičića - Vujketa (opet!) iz Gradiške (zašto se sjetih i ubistva Gorana Kotura Kote?), pa "Slovenca" Nebojše Čubrilovića u Banjaluci i ino. Bio sam vrlo decidan u tvrdnji kako su u pitanju "policijska ubistva" počinjena u cilju preuzimanja kontrole nad narko-strukturama od strane ministra Dragana Lukača i njegovog "vojnika" Darka Ilića. Istovremeno sam ukazivao kako sve one silne Ilićeve "akcije" protiv "narko-dilera sa traktorima" imaju jednak cilj.

Potom sam kroz nekoliko tekstova o ubistvu studenta Davida Dragičevića detaljno opisivao kako funkcioniše ovdašnje "policijsko kokainsko bratstvo", ali i kako se međunarodne istrage polako reflektuju na planu sve veće nervoze ključnih aktera ovog organizovanog kriminala. Šta ovde suštinski želim reći?

Kako god sam odlično upoznat sa prednje opisanom problematikom koja sve teže potresa zemlju i region, tako vrlo dobro znam da ubistvo Senada Kobilića predstavlja tek uvod u još teže probleme i zločine. Prilično sam ubijeđen da se ubijeni davno povukao iz velikih kriminalnih kombinacija, pa moguće i iz kriminala uopšte. No, mnogo je znao i to je danas, vjerovao to neko ili ne, najveća opasnost. Opet kažem - Senad Kobilić je žrtva zločina i nije fokus na onome šta je nekad radio (ima MUP o tome  podosta mojih informacija), nego: zašto je ubijen?. Posebno: zašto bi ubili čovjeka koji se davno povukao iz kriminalnih voda? 

Baš kao i Senad i ja sam se davno (doduše ne tako davno) povukao iz policijskih poslova, ali to na polju ZNANJA ne znači mnogo. Ukoliko znate kako su stvari postavljene na početku "reforme kriminala" nakon stravičnih obračuna od prije decenije, a Senadu i meni je to odlično poznato, onda nije nikakav problem pratiti dalji tok dešavanja. 

Primjera radi, mene ni najmanje nisu iznenadile informacije o hapšenju Miše Banane (Rodoljuba Radulovića) u Brazilu (?), ali ni izbjegavanje međunarodnih policijskih struktura da to potvrde i započnu postupak izručenja. Naprosto znam ko je bio pokojni Nebojša Čubrilović, još bolje znam šta je radio njegov šef Milanko Sredić i kakve kanale je njihova organizacija uspostavila na relaciji Južna Amerika - Balkan - Evropa. Paralelno sa kanalima Darka šarića i Miše "Banane" Radulovića. To su krijumčarski kanali u koje su se Lukač i Ilić POKUŠELI uvući. Tek pokušali, jer su im "vojnici" vrlo brzo masovno pohapšeni diljem Evrope i sad ko zna šta sve tokom istraga "brbljaju" . Najveći razlog nervoze mnogih! 

No, tu se opet moramo vratiti na vremena kad smo pokojni Senad i ja bili na "top nivou", pa tako znamo i kako su se politički akteri masovno priklanjali narko-bosovima u najvećoj "praonici para" u Evropi - u Bosni i Hercegovini. Jesmo li zaboravili kako je vlada Srpske predstavljala Zorana Ćopića? Kao najvećeg investitora, na kom nam "zavide svi u regionu", a kasnije se ispostavilo da je u pitanju samo pranje narko-para Darka Šarića. I eto nas preko Ćopića do našeg neizbježnog Darka Ilića i tadašnjeg Specijalnog tužilaštva RS.

Već sam više puta pisao o tome kako bi ubistvo Davida Dragičevića davno bilo riješeno da moćnici mogu "pustiti niz vodu" Darka Ilića. No, opet se suočavamo sa problemom - koliko ko zna, a Ilić je svakako izvanredno obaviješten o kriminalnim tokovima, o sprezi kriminala, politike i institucija. Zato se vraćam na početak teksta i ponavljam - Darka Ilića treba staviti pod ozbiljnu istragu, a nikako mu omogućiti da bude "nosilac istraga" svih prednje pomenutih ubistava. Doduše, može aktuelna vlast i dalje njega i Lukača držati na sadašnjim pozicijama, ali će se to reflektovati samo novim i novim ubistvima.

Za kraj, eto sačekaćemo da doznamo kakvu novu "kriminalističku verziju" ćemo ovoga puta čuti od Ilića, Lukača ili Ćuluma, ali nemojmo ponavljati ranije greške. Kad onako oblatiše jednog izvanrednog momka, studenta i umjetnika, šta ćemo tek "doznati" o Senadu Kobiliću. No, valjda smo nešto naučili: Kobilić je ŽRTVA UBISTVA i valja otkriti i procesuirati počinioce/zločince. Mene ne bi uopšte začudilo da Darko Ilić iznenada "otkrije" kako je Senad Kobilić pokrao kuću Rađenovih, pa čak i kad je već nesporno da ta krađa nikada nije počinjena. Objektivno, Senad Kobilić i David Dragičević realno nemaju nikakvih veza, osim što su oba ubijena i što "istrage" vodi Darko Ilić.

Primjedbe

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)