EKSKLUZIVA: Dalibor Railić čeka optužnicu za ubistvo Mihajla Stupara!

Punih 15 mjeseci prijedorsko kriminalizovano pravosuđe strijepi od današnje objave. Moraju formalno optužiti svog najvećeg finsijera Dugog Railića za ubistvo Mihajla Stupara ili će se naći pod istragom Tužilaštva BiH. Kakva je sudbina "izvjesnog Vlade" Pavića?

borislav radovanovic blog

Kao uvod u temu moram postaviti prosto pitanje: koji kriminalistički inspektor je PRVI U SVIJETU registrovao blog i na taj specifičan način javno progovorio o kriminalizaciji države i društva? Prije punih 10 godina i jednako toliko trpi zastrašujuću odmazdu režima. No, važno je koliko teške udarce zadaje, a na muke je naučen od djetinstva.

Jedini problem jeste što "prvi u svijetu" inspektor živi na zaostalom Balkanu, gdje ne može računati na pomoć i zaštitu subjekata koji djeluju u svakoj normalnoj državi. Odgovor pretpostavljate bez obzira znali ili ne da sličnog pandana još uvijek nema na globalnom nivou. Time je moja društvena odgovornost veća i valja mi nastaviti nimalo laku borbu.

Kako podnaslovno najavih 15 mjeseci prijedorsko teško kriminalizovano pravosuđe strijepi od današnje objave, a ponajviše nakon teksta Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić. Od tada strpljivo čekam potvrdu informacije koju ekskluzivno objavljujem. Konkretno: Tužilaštvo BiH je OJT Prijedor dostavilo Sky ecc dokaze dogovaranja prodaje pištolja pronađenog na licu mjesta ubistva Mihajla "Šmita" Stupara.

Podsjećam da je Aleksandar Miljatović 21. februara 2021. godine putem Sky aplikacije kontaktirao Dalibora Railića i ponudio mu na prodaju pištolj koji je 18 dana kasnije nađen na licu mjesta ovog zločina. Ovaj materijalni dokaz gadno je ugrozio i Railića i Miljatovića kao nalogodavca i neposrednog počinioca mafijaške likvidacije načelnika Bašića. 

Kakvih crnih 50.000 eura plaćenog ubistva i šta su još nalagali u krivičnom postupku ubistva načelnika Radenka Bašića. Miljatović i Railić znali su kakvim materijalnim dokazom protiv njih Bašić raspolaže i da će kad-tad otkriti istinu, pa im nije bilo druge do ga onako mučki eliminisati. Njima je zbog brutalnog ubistva svjedoka-saradnika protiv njih prijetilo da ostatak života provedu na robiji i mogli su ubijati koliko im drago kad veću kaznu od zaprijećene ne mogu dobiti.

Sa druge strane Railić je računao na davno ustaljenu pomoć Mladena Mitrovića, Nedeljke Eror, Gorana Mikanovića i ostatka pravosudno-policijske mafije, a kakvoj smo odreda svjedočili. Posljednji pokušaj pomaganja Railiću za ubistvo Stupara vidili smo kroz skandaloznu optužnicu protiv Marka Momića kao počinioca, te Gojka Šobota i Bojana Savanovića za pomaganje počiniocu poslije krivičnog djela.

Optužnicu sam objavio tekstom Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? i detaljno objasnio kako tužilačke i sudske bitange pokušavaju iz postupka "izvući" Railića - kao nalogodavca, organizatora i direktnog počinioca. Imate gornji link, a danas jedino mogu dodati kako su se svojski potrudili da unište DNA tragove sa pištolja i mogućnost utvrđivanja ko ga je posljednji držao u ruci.

Vjerovatno se pitate: zašto Tužilaštvo BiH nije izuzelo predmet od prijedorskog tužilaštva? Naprosto zbog činjenice da ovde već postoji sudski potvrđena optužnica i to bi značilo formalnu ujdurmu kakva nikom nije potrebna. Jednostavnije im je bilo dostaviti Sky ecc dokaze i tražiti proširenje optužnice na Railića i druge saučesnike.

To što su pokušali pomoći Railiću sad se bitangama obilo o glavu jer im se valja gledati sa svojim finansijerom u nimalo ugodnim prilikama. Uz svijest da državno tužilaštvo i brojne službe prate svaki pokret i priželjkuju hapšenja moćnika koje odavno imaju na piku. Baš kao i vaskolika javnost. No, sa javnošću dolazimo do drugih aktuelnih dešavanja kakva jednako ekskluzivno dijelim sa svojim čitaocima.

Prošle sedmice održano je novo ročište na suđenju za organizovani kriminal i ubistvo načelnika Bašića protiv Railića i ostatka narko mafije. Zaprepaštava koliko slabo novinare zanima šta se dešava na ovom suđenju iako je izuzetno važno i medijski atraktivno. Zato imate ovog blogera. Najvažnije detalje prenosim kako bi imali bolju sliku onoga šta želim ukazati povodom širenja optužnice na Railića i druge u predmetu ubistva Stupara. 

Prvo je svjedok optužbe Gojko Šobot tvrdio da mu nije dobro, boli ga stomak i povraća. Očekivano u suočavanju sa Dugim Railićem kog se i danas plaši kao udara groma. Onda je negirao raniji svjedočki iskaz i tvrdio kako je iznuđen "lomljenjem rebara". Znate da je Šobot optužen za ubistvo Mihajla Stupara i ovo će mu još kako biti "obračunato" u tom postupku.

I svjedok Zoran Rakić jednako je negirao dvije ranije izjave date policiji uz navođenje iznuđivanja. Tu se povela rasprava oko smrti Nedelka "Hansa" Vukića i sumnje na predoziranje drogom, a zaista je interesantno kako su taj slučaj "prišili" Railiću. Lokalna javnost odavno negoduje smatrajući da je Hansovu smrt trebalo istražiti, dok sad vidimo kako je to ipak rađeno.

Bitno je svjedočenje policijskog inspektora Petra Brankovića koji je govorio o informacijama oko paljevine Bašićevog automobila. Onda je ispričao kako je Railić inspektorima nudio mito da bi svjedočenje "začinio" korupcijom vezanom za Vladimira "Vladu" Pavića, iliti "izvjesnog Vladu" kako sam objasnio zaista odličnim tekstom Javno demoliranje pravosudno-policijske narko mafije.

Inspektor Branković svjedočio je kako su Vladu Pavića uhvatili sa 50 grama marihuane i procesuirali za krivično djelo. No, Mitrovićevo tužilaštvo im je vratilo predmet instruirajući da to podvedu pod prekršaj, ali je neko počašćen sa 2.000 eura. Govorimo o periodu dok je krimos Goran Mikanović bio na čelu prijedorske kriminalističke policije.

Kao inspektor praktikovao sam povremeno pozvati na razgovor ili privesti Vladu Pavića, još dok mu je stric Marko Pavić bio gradonačelnik. Svaki puta je njegov otac dojurio kod načelnika tadašnje SJB Prijedor Gorana Mikanovića i vazda ista ujdurma.

Mikanović pošalje kolege po 5-6 puta, a uvijek isto ponavljaju: "Pita načelnik kad će Vlado biti pušten". I dobijaju isti odgovor da ću ga pustiti kad završim ispitivanje. Ma držim ja Vladu satima duže od potrebnog samo da ove iritiram, a znam da strahuju šta će mi bena drogirana ispričati. Pritom sve kriminalce oko Vlade imam pod kontrolom i redovito referišu sve šta se događa, a to još kako muči moćnu porodicu Pavić.

Oduvijek se volim poigravati sa "miševima", pa tako strpljivo sam čekao potvrdu prednje informacije o širenju optužnice na Railića, gdje sam znao da će tako nešto neminovno uslijediti. Sad neka bitange u prijedorskom tužilaštvo objašnjavaju šta su uradile nakon zaprimanja Sky dokaza, a vrijeme prolazi i nije na njihovoj strani.

Kad kriminalistički inspektor pokrene blog problem je što odlično poznaje procedure i zakonske obaveze organa gonjenja, odnosno šta pojedini moraju činiti po službenoj dužnosti. Svako propuštanje ili odugovlačenje službene radnje povlači odgovornost i samo je potrebno biti strpljiv da svakog uhvatim u (ne)djelu ili problematičnoj situaciji. Pa to objavim kad bitange najviše pogađa.

U komentarima vidim navode kako sam stalno na farmi u Miskoj Glavi, a opet mi ne promiče ništa važnoga za teme kojima se bavim. Ima tu istine jer unaprijed znam imena svjedoka koji se trabaju pojaviti na naredim ročištima (ubrzo) i sa kojim mukama će se suočiti pred Dugim Railićem. Bolovi, mučnine i povraćanja poput Šobotovih slijede kod većine narednih svjedoka.

Jedan od svjedoka OPTUŽBE je Vlado Pavić i tu će biti posebno interesantno čuti šta je izjavio policiji PROTIV Railića. U suprotnom ne bi ga tužilaštvo stavilo kao svog svjedoka. Opet svi znamo koliko duboko je bio involviran u Railićevu organizaciju i ubistvo Mihajla Stupara. Pisao sam o prijetnjama svjedocima i kako su ga sakrili pod "izvjesnog Vladu".

Nisam siguran šta mu je grđe, ili ići protiv Dugog ili fasovati optužnicu u ubistvu Šmita, ali nijedno ne sluti na dobro. Pritom nema Mikanovića, nema Mitrovića, nema strica gradonačelnika... odreda zabavljeni svojim problemima. Godinama sam mu ponavljao da se mane kriminala jer će mu se kad-tad gadno obiti o glavu.




Primjedbe

  1. Da li imate informaciju, ima li Mitrovica u Sky aplikaciji? Cuo sam da tuzilastvo bih ima i njega i vujanovica i mikanovica i vrhovca i milakovice i bursaca i mnoge druge iz prijedora

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Isto sam i ja čuo, a posebno za Vrhovca i Mitrovića iz baš obaviještenih krugova

      Izbriši
    2. Jedan od motiva slanja sky dokaza u Prijedor mogao bi biti pokušaj pomaganja Dijani Kajmaković zbog skrivanja dokaza, pa im ne paše suđenje u Sarajevu. Ima tu mnogo zakulisnih igara, ali i mnogi će se gadno opeći

      Izbriši
    3. A da li znate da je sud u Strasburu, Sky i Anom odbio kao dokaz? Dakle, nece biti relevantan dokaz na sudjenjima.

      Izbriši
    4. Neki sud u nekom postupku odbio neki dokaz i šta sad? Čak i da neko od optuženih dogura do Evropskog suda za ljudska prava i ovaj usvoji apelaciju slijedi PREPORUKA koju država može i NE MORA IMPLEMENTIRATI. Dokazi dolaze od Europola i putem propisanih procedura šta jedino zanima Sud BiH u ocjeni dokaza.

      Izbriši
    5. Dostavim ja tužilaštvu nalaz proizvođača oko jednog oduzetog auta na kom stoji napomena kako sudovi u Njemačkoj takve nalaze ne prihvataju kao dokaze. Zove tužiteljica i kaže da joj je to problem. Odgovorim da ona nije tužilac u Njemačkoj, niti će suditi njemački sud. Taj nalaz ima svoju dokaznu vrijednost pošto ga direktno potkrepljuju drugi dokazi, a on najviše služi da razjasni činjenično stanje. Svaki dokaz cijeni se pojedinačno i u odnosu na druge dokaze, a procesno je najvažnije da nije prekršen materijalni zakon ili pravilo postupka. Pošto mi ovakve stvari nemamo propisane nemoguće je povrijediti propis. Sa druge strane sudska praksa se tek gradi i mnogo vremena će proći dok ovu materiju implementiramo

      Izbriši
    6. Ukoliko želite shvatiti problematiku tih dokaza evo konkretnog primjera. Dugi je pritvoren po sky dokazima, to svi znamo. Ima odličnu advokaticu i baš vrhunski radi svoj posao. Ne znam kad je tačno počela da ga brani, ali bila je bar na ročištima oko produženja pritvora i normalno je problematizovala sly dokaze. Potom isto u prigovorima na optužnicu. Tokom suđenja samo će ponoviti ono šta je ukazala i neće se previše na to trošiti. Pokušaće tek žalbom na prvostepenu presudu problematizovati dokaze. Elem, Apelaciono vijeće Suda BiH već se bavilo tim pitanjima preko žalbi na rješenja i potvrdilo stavove prvostemenog suda - da su dokazi validni. Pošto nemamo Vrhovnog suda BiH advokatica može jedino apelacijom Ustavnom sudu BiH nešto uspjeti, ali i tu ima problem što ovaj sud će se oglasiti nenadležnim pošto nema kršenja ustavom zajamčenih prava. Sve se svodi na to koliko je ta famozna presuda iz Strazbura iskoristiva u ovom predmetu, a sumnjam da jeste jer bi je Sud BiH morao implementirati u dosadašnjem postupku.

      Izbriši
    7. Boro ti si pravni genije , tvoja budnost i tvoji tekstovi su od velikog značaja za sudjenje ubicama Bašića . Gradjani Prijedora su ti zahvalni na poslu koji obavljaš za dobrobit našem društvu . Novinari su nezainteresovani za predmet jer se radi o anonimusima i klošarima poput Railića ali to nije dovoljan razlog da mediji ne budu više uključeni i ti bi trebao pojedine redakcije i medije da aktiviras i uvedeš u predmet . Ogroman je posao koji ti obavljaš za mrtvog kolegu Bašića . Postavljamo pitanje ZAŠTO njegove kolege ne prisustvuju sudjenjima kao publika u sudnici , kakvi su to ljudi i kakve kolege ?????

      Izbriši
    8. Komplikovano je to za danasnje novinare koji samo znaju prepisati tekst.

      Izbriši
    9. Hvala na lijepim riječima. Kolega Bašić bio je svjestan sa kakvim teškim opasnostima se suočava radeći svoj posao u onakvim okolnostima. No opet nije odustajao i do zadnjeg dana štitio je svoj grad i sve nas zajedno. BAŠIĆ JE BIO ISTINSKI HEROJ! Dugujemo mu bar toliko da širimo istinu, a tako opet štitimo sami sebe od jedne te iste bande koja nam zagorčava živote decenijama. Našu djecu truju drogom i svakako ugrožavaju, pa kad ne mislimo o sebi bar djecu da čuvamo.

      Zašto Bašićeve kolege ne idu na suđenja? Moglo bi se to tumačiti kao uticaj na sud, a onda bi se novinari i razni "dušebrižnici" odmah uzbunili. Sa druge strane znam da BAŠIĆA MNOGE KOLEGE NAZIVAJU BUDALOM koja je uludo izgubila život. Bukvalno kažu "BUDALA"! Odvratno je to šta govore i rade, ali isto su činili dok je bio živ i donekle doprinijeli ubistvu. Koji god inspektor dođe kod Dugog radi hapšenja ili pretresa kaže: "Ne bi mi, ali Bašić nas tjera". U prvim tekstovima na ovu temu ukazao sam na taj problem. Jada i policije!

      Osim toga Bašićeva žena redoviti prati suđenja, a mnogi izbjegavaju pogledati je u oči. Zaista je u pitanju HERONINA dostojna moža heroja. Na Bašićevom grobu nema uobičajenih ceremonija jer Nataša mnogima bukvalno brani prilazak. Zna ko su i kakvi su i tako se postavlja, a šta ja zaista poštujem i nekoliko puta sam u tekstovima pominjao. Poštujem i kako se bori da podiže njihove sinove, inače divnu djecu. Pretpostavljam da najviše zbog djece izbjegava medijske izjave ili oglašavanje o raznim javnosti interesantnim pitanjima, ali znam kako se bori za istinu i zato je nazivam herojinom. I zbog njihovih sinova i zbog Nataše neću odustati od ovoga šta radim bez obzira koliko vremena trebalo i sa kakvim problemima se suočavali. Zaslužio je to naš Baša.

      Izbriši
  2. Boro, gdje pratiš suđenje? Gdje imaju detalji ti o kojima pišeš? Hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam informacije "iznutra", a ništa od ovoga nema u medijima. Zato i kažem da me začuđuje novinarska nezainteresovanosz

      Izbriši
    2. Aha. Shvatio sam da ima nešto na netu pa se čudiš kako niko ne objavljuje. OK druže, hvala ti. Otkud taj tvoj komšo iz Ljubije (što drži taj gril) u ovoj priči, spominješ da je svjedočio? Znam da je bio problematičan ali nisam znao da ima veze sa ovim o čemu pišeš..

      Izbriši
    3. Iskreno, ni ja nisam znao za "komšu" do ovog ročišta, a narodu je kao smetlo što on nije pokupljen sa drugima. Rađen je i u Prijedoru i u Zalužanima, šta demantuje lokalne priče, ali i ovo oko saslušanja sam saznao nakon ročišta. I nisi dobro shvatio, nema ništa na internetu, nego imam izvore u sudu i tužilaštvu direktno.

      Izbriši
    4. Jasno, jasno. Hvala na info.

      Izbriši
  3. Ajde sad iskreno, imas li informaciju, da li ce, i kada krenuti hapsenja direktora javnih preduzeca i politicara iz vlasti, sto mu dodje na isto?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nece nikad,uhapsice nekog sa 2 dzointa i on ce ispasti najgori,tako su uceni ovi sto hapse.

      Izbriši
    2. To bi bila generalizacija kakva je u praksi nemoguća. Mogu imati informacije za nekog direktora ili neko javno preduzeće, odnosno za neki krivični predmet. Sjetite se da sam godinu prije hapšenja Zeljkovića objavio dokaze kriminala i prozivao Bajića što ne radi ništa, baš kao i u moru sličnih situacija. Od mojih izvora unutar vrhuške vlasti ni muka da se sprema nekakva hajka na direktore, baš kao što ne vidim naznake ničeg sličnog preko drugih parametara koje pratim. Do okončanja izbora i formiranja lokalnih vlasti, a to znači 2-3 naredna meseca sigurno se ništa slično neće desiti jer naprosto nema političku logiku.

      Izbriši
    3. Već mesec dana i više po gradu kruže priče da su sada na redu malo jači igrači, to znate, sigurno

      Izbriši
    4. Nadaju se ljudi,igraju gluvi telefona.

      Izbriši
    5. Ma ima tu svega. Pisao sam kako odavno znam da SIPA i OSA istražuju Vrhovca. Zanimaju ih još neki likovi njemu bliski. Ima i raznih privatnika ili likova sa lovom gdje se sumnja na drogu. Ima svega. Naša policija opet radi nešto svoje i tu će biti iznenađenja. No nema tu ničega dirigovanog ili jedinstvenog, a najmanje da politika stoji iza toga ili nešto slično. Politika se više prilagođava i smjenjuje poput Vrhovca prije hapšenja.

      Izbriši
    6. шта да ради наша полиција, хапсила је најјаче дилере, а друго може да хапси мале дилере, али нема дозволу врха државе да хапси јаче играче

      Izbriši
    7. Ne treba policiji "dozvola" nego podrška vlasti i politike. Ili u minimumu da ne štite kriminal i razuzdanu bandu. Jbt. policajac zaustavi nekog radi kontole i pošalju ga mjesec dana na Kozaru gdje ni sam ne zna šta čuva. Zato imaju problem da u Prijedoru četiri komandirska mjesta treba popuniti, a niko neće da prihvati takvu dužnost. I to pod Milojicom za kog znaju da će stati iza svojih komandira i policajaca. No, sve teže je biti između očekivanja moćnika i poštenog policijskog posla, pa ne čudi što ljudi izbjegavaju komandirske pozicije. Posebno ovi što znaju posao i mogu obavljati takvu dužnost. Svašta su ljudi pretrpili ranijih godina i danas najviše misle kako izdržati do prvog uslova za penziju.

      Izbriši
    8. boro, gore u tekstu si napisao da naša policija nešto radi i biće iznenađenje svi dileri su u pritvoru, da li misliš da policija može da hapsi moćnike bez odobrenja vrha

      Izbriši
    9. Bolje mu je na Kozari,nego da u gradu cuva bogate i kaznjava siromasne.

      Izbriši
    10. Naravno da to ne može bez dozvole sa vrha

      Izbriši
    11. Mislio sam na iznenađenja unutar policije

      Izbriši
    12. Mislim da ceo grad to čeka

      Izbriši
    13. да се то једног дана деси цео град Приједор би требао да вам захвали сто сте се годинама борили и пизкали око тога

      Izbriši
    14. Iskreno, niko meni ne treba zahvaljivati za bilo šta obzirom da sve radim iz svojih uvjerenja. Kao inspektor dokazao sam kako život u Projedoru može biti mnogo sigurniji i time ugodniji. Ostao sam bez posla samo zato što sam odlično radio posao za koji su me građani plaćali. Nisu tad trebali stati u moju žaštitu zbog mene koliko zbog svog interesa. Znali su kako im je bilo prije negoli sam "uredio" grad i čemu se bez mene mogu nadati. Danas Milakovići rade šta hoće isto kao kad sam prešao u krim službu. Vidite kako narko mafija valja ogromne količine droga i ubija ljude, a šta za mog vakta nije prolazilo bez robija. Da se ne vraćam na zataškana ubistva djevojaka.

      Dok sam prolazio golgotu Prijedorčani su okretali glave ili se čak sprdali. Nikakav problem, ja se opet nekako snalazim, a drugima valja živjeti u buretu baruta. I trpiti mnogo gadne stvari. Nisu shvatali sopstveni interes. Nakon što sam tadašnja dešavanja pregrmio danas mi je drago što sam na vrijeme otišao i nije me zadesila sudbina nesretnog Bašića. Danas mi ništa ne treba, a najamanje zakašnjela zahvalnost. Ovo sa blogom radim iz svojih ličnih pobuda, a to onda nije pitanje drugih i nekakvih obaveza prema meni.

      Izbriši
  4. BORO IMAŠ LI KOMENTAR NA PISANJE MARGETIĆA U VEZI RUDARENJE, RUFIJA, USORCA, JAVORA, KOVAČEVIĆA? ZA MILONE KOJE JE PO NJEMU VUČIĆ DODIKU DONIO U STANARE U DIPLOMATSKOJ POŠTI? KOLIKO JE REALNO?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidim samo Margetićev tvit za Stanare. No, da Vučić pljačka naša prirodna bogatstva, pa i u Prijedoru znaju ptice na grani. Srbija nema dovoljno struje i sad tokom suše normalno da elektrane na ugalj rade rekordno, a zna se čiji ugalj marišu i u Srpskoj i u Federaciji. Baš kao što preko Mtela godišnje izvlači stotine miliona maraka, a onda kao donira 10 miliona. Umjesto da ga oporezujemo kako treba on nam daje milostinju i glumi dobrotvora. Prijedor je bogat i nekim rijetkim nemetalima koji su važni za moderne tehnologije i odavno se to povlači, a ide li kopanje ili ne ide baš nisam upućen. Mislim da Vučka ima i u ovoj Dodikovoj priči oko našeg litijuma, mada kako sam shvatio struku prave nas budalama jer litija nemamo, a jadarit je kristal za kojim vape moderne tehnologije. Prodavali bi to pod litij kom cijena stalno pada, a ogromne razlike dijelili sa ovima što eksploatišu.

      Neki dan vidim naslov kao neko zainteresovan za ljubijski rudnik i odmah laž o procjenama zaliha rude na 50 miliona tona. Alo u Omarskoj je ugovor potpisan na 64 miliona tona, da bi ubrzo papirološki ukrali 21 milion tona. Omarska je sitna za ljubijske zalihe, a pojedina nalazišta su čak kvalitetnija iako je ukupno slabija od Omarske. Pisao sam o tome dosta i kad su onomad maznuli 200.000 tona iz Oštre Luke. Ma banda neviđena

      Izbriši
    2. Našao sam i druge tvitove, sad kontam na šta mislite, a i šta su značili komentari na prošlom tekstu. Zaista nema druge do otići na Bukovu kosu i zagužvati da vidim šta će ispasti.

      Izbriši
    3. Ne znam koliko su mu tvitovi detaljni, ne pratim ga tamo ali na fb i instagram profilu je objavio neko svoje istraživanje u vezi sa ovom problematikom, kao i dokumente Rio Tinta o lobiranju u EK. Čini mi se da je jedini novinar u BiH (a nije iz BiH! ) koji tako dosljedno prati šta se dešava i lično obilazi teren.

      Izbriši
    4. Xi, ja pratim Margetića na mnogim temama i zaista je na polju istraživačkog novinarstva možda najjači u Evropi. To je dokazao još davnašnjim rušenjem Ive Sanadera, a da ne govorim o knjigama koje će određivati istoriju u vijekovima pred nama. Ovu njegovu knjigu "Krvave balkanske milijarde" moram kupiti jer po onome šta sam upratio kroz emisije vjerujem da ću naći izuzetno vrijednu materiju.

      Izbriši
    5. Povelika je i poskupa ali vjerujem da vrijedi svake pare. Kako je krenulo, naftaši i uglješe će nam doći glave.

      Nego, bilo mi je smiješno kad su ga prije par mjeseci pozvali na bntv u emisiju MAT. Tada je na sarajevskom Sajmu knjige promovisao neku novu brošuru o Vučićevom kriminalu, zaboravila sam kako se tačno zove. Voditelj mu je postavljao pitanja isključivo o drugom, dopunjenom izdanju knjige "Krvave balkanske milijarde", o Vučiću ni riječi. Ne bi bilo ni čudno ni smiješno da ga prošle godine nisu zvali u istu emisiju da priča o istom tom dopunjenom izdanju. Da sutra izda novu knjigu o rudarskoj mafiji, oni bi ga opet pitali o onoj prvoj knjizi. Za bn, Vučko je nedodirljiv

      Izbriši
    6. Ma i Margetić se prilagođava prilikama. Sjećate se da je bio Dodikov lobista zajedno sa Galijaševićem i Darkom Trifunovićem dok je bilo masnih para. Mog duga u Sarajevu je zavrnuo za 14.000 eura i ostavio ga na lažnim obećanjima. Nije "imun" na lovu i zato istražuje velike finansijske muljaže, no mora se priznati da je sposoban u istraživačkom novinarstvu, a što opet ne čudi kad je iznikao iz udbaškog šinjela Manolića i sličnih.

      Izbriši
    7. Neće Boro pomenuti Rufija i to nikad, isto ko što nije otišo u Bistricu a piso je ovde kako će otići

      Izbriši
    8. Vjerovali ili ne ja ne znam ko je "Rufi" tako po nadimku ili šta je to već. Kako je nadimak onog iz poreske što ga često pominjete? Ni njega ne znam lično ili se bar ne mogu sjetiti dok ga ne bih vidio. Dobro pamtim face, ali imena loše. Uostalom, imate u komentarima prostora koliko vam drago da pišete o likovima i dešavanjima koje znate i ne moram ja baš sve znati i objaviti.

      Što se tiče odlaska u Bistricu vjerujte da rijetko i kad baš moram odem do grada. Preko 10 mjeseci sam bio bukvalno invalid zbog diskus hernije i dok nisam operisan. Nakon toga stalno sam na farmi u M. Glavi i povazdan radim. Za nešto malo preko 4 mjeseca utrošio sam 1.200 kila kukuruza i još toliko drugih žitarica i koncentrata, pa vidi koliko imam obaveza, bez bašte, kosidbi i drugih seoslih poslova. Od toga porodica i ja živimo uz ponešto pravnih usluga koje radim drugima, Skupljam pare za nabavke kukuruza za zimu, pa za oranje nekih 6-7 duluma, širenje objekta za krmače i prasad, plastenika i svašta drugog, a ništa od toga u Bistrici neću naći.

      Izbriši
  5. Vlado Pavic je u Holandiji.Da vidimo hoce li ga nase pravosudje dovesti ko svjedoka ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ostaje da vidimo jer kod njaga nikad ne možete procjeniti šta će uraditi. I kako raspisati međunarodnu potjernicu ili tražiti deportaciju za svjedoka? Nemoguće. Lako je izvesti svjedočenje video linkom da se on želi pojaviti, ali je izgleda zbrisao. Kratkoročno to može tako, ali na duge staze može biti gadno. Na njegovom mjestu ne bih navlačio pojedine službe na sebe preko ovoga šta trenutno ima.

      Izbriši
  6. Najgore od svega sto svi inspektori koji su umjesani u taj slucaj i dalje rade u policiji , kad sam vidio da Damir Hasanagic i dalje radi u sektoru za organizovani kriminal sve mi je jasno u kakvoj rupi mi zivimo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I Damiru valja put Sarajeva da se sretne sa svojim hababom Dugim. Neće mu biti ugodno to sam 100 odsto uvjeren

      Izbriši
    2. ne može brate, kod nas je vlast takva, nikad veće glave neće pasti, ali hoće sitni lopovi. ceo grad zna kakva je policija, ceo grad, od mladih do starih, priča o tome kakva je naša policija

      Izbriši
    3. Boriću legendo postuje tvoju borbu ali recicu ovo imam 40 godina i u Prijedoru sam rodjen odrastao nemoj da se lazemo NIKAD niko nece robijati u republici Srpskoj i Boh ako se dobro natalozijo parama izuzev ako nije bas neki ratni zlocin pa da Ameri poceraju isti ti pavici smrde na pare i normalno da mi sa strane aplaudiramo doce i njima kraj hoce ali eto kako Marko ukrao ikonu sa zida i njegovi podanici pa ko to odrobija ?!

      Izbriši
    4. Kao rođeni Prijedorčanin računam da znaš ključne odrednice oko Pavića. Iz te vizure da ti neko ponudi sav njihov kapital, ali da imaš djecu retarde kao njihova, šta bi odlučio? Ma koliko napljačkali nemaju oni kome to ostaviti, pa bogatstvo bolje da sami predaju mafiji nego da to otima od nasljednika. Kad marko arlekne samo gledajte šta će uslijediti, a mogu ispričati niz situacija kada je na vrhuncu moći mafiji davao na desetine hiljada maraka samo zato što mu je sin budalast kako jeste.

      Izbriši
    5. Davao ili vracao?Velika je razlika.

      Izbriši
    6. Kako to okarakterisati? Uvale Mlađi nekakvog smeća kao da prodaje za likove, on to pošmrče sa društvom ,a ovi mu obračunaju vrijednost 25.000 maraka. Znači Zoka, Vladin otac, a Markov brat, mi je potvrdio da je platio taj "dug". Ili drugi slučaj kad mangupi u Banjalici namjeste Mlađu sa ko zna kavim smećem i presretnu ga dva inspektora. Traže 5.000 maraka da ga puste. I Mlađo zove načelnika Gorana Mikanovića da to završi. Mikan ode kod Marka i kaže da treba platiti 25.000 maraka da mu puste sina i ovaj mu da taj iznos. Mikan skokne do Banjaluke, ovoj dvojici da 5.000, a sebi zadrži 20.000 maraka. Znači i davao i vraćao, kako god, Marko je silne pare spiskao na svog blentu. Doduše nije ih pošteno zaradio pa mu je bilo lako dijeliti.

      Izbriši
  7. Kada mu kum Dejanovic svjedoci

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nece ni svjedociti covjek uzeo pare i cuti narode dozovite se pameti ko ima pare ima i jare svjedoci Goja Sobot nema za produzenu sa slagom i takvi

      Izbriši
    2. Dobro pitanje pošto sam Dejanovića izgubio iz vida. Biće gadno kad se kumovi suoče.

      Izbriši
  8. Vrhovac se pojavljuje kao glavna uloga u svakom zločinu i kriminalu koje ima veze sa našim gradom. A klupko je tek krenulo da se odmotava. Doci ce na red i isplivati prava istina o jos vecem zlu ovog grada Sasi Bursacu i njegovoj lutki na koncu tupavom Javoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja Bursaća i Javora lično ne poznajem, a nisam imao potrebe da se upoznajemo. I bez toga o Bursaću znam dovoljno da imam mišljenje i to negativno. Javor mi je enigma pošto znam dosta njegovih pozitivnih poteza, a opet zbog funkcija gradonačelnika i šefa lokalnog SNSD-a pretpostavljam da je uključen u ogromne pljačke i muljaže iz par zadnjih godina. Kontam da bi doktorica Maja kao protivkandidat uveliko trebala dizati javnost na noge, ali i sa te strane zanimljiv muk. Ili ona nije istinski kandidat opozicije ili Javora nema u pljačkama dobara o kojima cijeli Prijedor priča, a sve češće su i predmet ozbiljnih medija. Eto Domagoj Margetić ga proziva, a Maja je izgleda "neobaviještena". Meni je sve to dobrano sumnjivo, ali slab sam sa vremenom da se tim temama ozbiljno posvetim.

      Ima tu još jedna dimenzija djelovanja. Nekom je ljudski život najvažnija vrijednost, dok druge najviše zanimaju pare. Kod mene životi i opšta sigurnost imaju prioritet i samo zato se dominantno bavim takvim temama. Mnoge velike lopovije sam istražio i prvi objavio, no ni približno koliko sam problematizovao ubistva i srodne zločine. Valjda zato što mi novac i materijalna dobra generalno ne znače mnogo. Život je ona iskonska vrijednost i ono šta drži svijet, pa makar govorili o životinjama. Zato me rad na mojoj farmi u povoju toliko ispunjava.

      Izbriši
    2. Javor malo g....,misli da je sa njim svijet poceo.Sa 22.5 godine zavrsio privatni pravni fakultet,pa u Sume u pravnu sluzbu kod mame,pa onda mami sefovati,pa malo direktor doma zdravlja pa bi sad i drugi mandat gradonacelnik.Ni oko cega u zivotu se nije potrudio sve preko politike.

      Izbriši
    3. Bursac zenu zaposlio u fond zdravstva,a brata sa privatnim pravnim u fond pio.lako je tako.

      Izbriši
    4. Neko rece da je frizerka

      Izbriši
    5. A gdje radi ili je radila zena od Dalibora?

      Izbriši
  9. Prvi deo komentara podpisujem, da se opljacka neka kafana na autobuskoj Vrhovac bi se tu nekako nasao dali kao ostecen okrivljen ili svjedok 😂😂😂

    OdgovoriIzbriši
  10. Dugi ne može izaći iz zatvora ni pomoću magije,bolje za sviju da ne izađe da ne ubija više

    OdgovoriIzbriši
  11. Nažalost što ovo spominjem ali moram iver ne pada daleko od klade i otac mu je bio kriminogen zarobljen na ratištu dok je krao to znaju svi eto na koga se Duhi bacio

    OdgovoriIzbriši
  12. Zamislite izgubiti glavu zbog kante svinjske masti znate onda koliko je Dugijev otac bio proklet i gramziv,šta se onda Dugom čuditi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma oni su napravili i neku prevaru. Vode se kao porodica poginulog borca, a u njemackoj napravili neku prevaru kao da je tamo nastradao ili razbolio pa dobili veliku odstetu, ne znam sad tacno zaboravio sam. Uglavnom je prevara u pitanju,sad dal je poginuo tamo ili ovde, uglavnom jedna strana je prevarena

      Izbriši
  13. Lopovska porodica nastradao je u ratu u pljačkanju sirotinje i oni falsifikovali papire da je poginuo u saobraćajnom udesu i naplacivali od Njemacke školovanje za djecu i odštetu naplatili

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Fina neka porodica. Bas su ih fino odskolovali. Kad je onaj Krcmar, Šulin drug, sto je ozenio Railicevu sestru pobjegao glavom bez obzira sta dalje reci. Rasto se covjek

      Izbriši
  14. Neznam kako ih nije sramota hodati gradom da imaju imalo obraza iselili bi se iz Prijedora i promjenili to zločinačko prezime zauvijek,UBICE lopovi falsifikayori

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gdje ce se oni iseliti, prvi put videli asvalt kad su dosli u prijedor iz one cuke. Pa takve puskom nebi iselio

      Izbriši
  15. A reče li taj Branković na sudu kad se vrsi pretres auta od dugog, kako ga dugi vuce za kaiš i sprda se, a on ne progovara???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je Dugi ispričao kako su mu u pretresu našli pištolj i Petar upitao odakle mu, a on mu rekao: "Pa ti si mi dao pištolj da ubijem Boru blogera". Meni tu neke stvari nisu jasne pošto sam više puta sjedio blizu Dugog i ono dobacivanja između stolova. Pominjao je i Bašića i druge inspektore, ali nije se osjećala mržnja. Bašića nije volio, ali se nije izrugivao na njegov račun kao što jeste za inspektore i to najviše oko mita. Zato i tvrdima da je odluka o ubistvu Bašića bila zbog straha da će dokazati čiji pištolj je ostao na mjestu ubistva Šmita, a onda i kazne koja ga čeka. I njemu i Miljatoviću je svejedno dobili jednu ili pet doživotnih, odnosno 30-40 godina dugotrajnog zatvora, kad se sve dvodi na isto robijanje do kraja života. Zvuči surovo, ali je racionalno - posebno iz vizure takvih okorjelih krimosa.

      Izbriši
    2. Pa nije se izrugivao na Bašićev racun zato sto covjek nije imao oraha u dzepu pa nije smio to bas tako javno, a normalno da ce se izrugivati korumpiranim inspektorima sa kojima se sprdao i drzao ih u saci zbog par stotina maraka

      Izbriši
    3. Boro ti koji zastupaš pravdu i zakon, kako misliš da smiješ da tek tako iznosiš informacije o ljudima i da im na leđa stavljaš ljagu i teret?!
      Tebi lično Dugi rekao, daj druže. Vrlo dobro vidimo gdje je isti taj Dugi sada a i ti!

      Izbriši
    4. Boro je serator

      Izbriši
    5. Ovako. Kad je Bašić ubijen predložio sam prijedorskim šefovima policije da me saslušaju o stvarima koje znam direktno od Dugog, te da njega saslušaju oko tih stvari pošto sam uvjeren da bi sve potvrdio. Tu prije svega mislim kome je davao mito iz policije. Zašto me nisu saslušali ili dalje istraživali pitajte policijske bitange.

      Da bih nekom "stavljao ljegu na leđa" trebalo bi da LAŽEM, a navođenjem istine to nije moguće. Uostalom, eno im suda i tužbe za klevetu ako sam nešto neistinito naveo. Za 10 godina bloga nemam nijedne tužbe, a samo jedan demant poznatog tajkuna koji sam objavio i tek onda ga gadno isprozivao. Bilo je i suočavanja na ulici, ali su "opasni" likovi ostali na nivou ispraznog laprdanja ili čak bježali po gradu. Mnogo su hrabriji kada treba pisati prijetnje preko raznih poruka, no ja to samo blokiram da me ne smaraju, a nikad ništa nisam prijavio. Čak te stvari ne pominjem jer naprosto toga nisu vrijedne.

      Izbriši
  16. Boro svaka ti je na mjestu, svaka čast na hrabrosti!

    OdgovoriIzbriši
  17. Ima li gdje Boro Dragana Lukača

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Biće uskoro da navedem firme koje je osnovao i pitam kojim parama. Mislim, zna se da pere novac nakupljen kriminalom dok je bio ministar, ali kad sam to pisao on je tvrdio da lažem. Pa neka onda kaže odakle MILIONI?

      Izbriši
  18. Sve gluposti ,pa nisu oni njemu bas ni davali pardona..

    OdgovoriIzbriši
  19. Dosta pišeš oko ubistva Bašića, samo dvije stvari nikako da napišeš. Prvo, ko je taj koji je sredio dozvolu Miljatoviću da izađe iz zatvora da bi mogo ubiti Bašića. I drugo, kod koga se krio Miljatović neposredno nakon ubistva i gdje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam po propisima ko je Miljatovića pustio iz zatvora, ali ne ima li tu nekog zakulisnog igrača. Ako znate napišite slobodno, pa ćemo se pozabaviti istim. Ovo oko skrivanja nešto mi klika, ali sad se ne mogu sjetiti detalja.

      Izbriši
    2. Skrivao ga Dobric Aleksandar, necak Milorada Dodika u Laktasima ,a pustio ga Goran Selak ,tj Selak je otišao prije puštanja tog smrada al mu je dog puštanje

      Izbriši
  20. Blog je odličan ne znam zašto neke osobe daju negatovne komentare,ako vam se ne svidja ne čitajte ga i to je to

    OdgovoriIzbriši
  21. Pojedini postavljaju pitanje naredbu tebi Boro kao da si ti njima dužan odgovoriti,to nema nigdje a čitaju blog koji je besplatan i jos traze od tebe odgovore neke kao da si im dužan,sramota sta naš narod radi

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

Poznat identitet uhapšenih policajaca u akciji "Robokap"

Kikboks baza regrutovanja narko mafije (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

SUD U NEVJERICI: Ko "ucjenjuje" našmrkanog piromana Dražena Vrhovca?!

POLICIJA LAŽE NAROD: Objavljujem dokaz zataškavanja kriminala