Darko Ćulum kandidat za Ginisov rekord

Umjesto penzionisanja davne 2018. godine Darko Ćulum u novi mandat direktora SIPA ulazi sa 47 i po godina penzijskog osiguranja, nakon kog premašuje 52 godine staža. Ima odlične šanse za obaranje Ginisovog rekorda i izjednačavanje godina radnog staža i životne starosti.

borislav radovanovic blog



Aktuelni direktor Agencije za istrage i zaštitu - SIPA, Darko Ćulum, narednih dana čeka formalno imenovanje nakon što je od strane Nezavisnog odbora ocijenjen kao prvorangirani kandidat za istu funkciju. Prilikom izbora za (do)sadašnji mandat prije četiri godine mediji i javnost digli su ozbiljnu frku tvrdeći kako ispunjava uslov za penzionisanje.

Fokus uzbune bio je na jednakopravnosti policajaca koje sa 40 godina penzijskog staža MUP RS obavezno penzioniše, dok za politički podobnog Ćuluma primjenjuju neka druga pravila (krše zakon!). Novembra 2019. godine reagovao sam teksom REŽIMSKI MEDIJI RS LAŽU: Čulum ima 41 godinu penzijskog staža! i izveo vrlo jasne računice.

Obzirom da je Ćulum u policiji počeo raditi 1988. godine znači da je 2018. navršio jubilarnih 30 godina aktivnog ili osnovnog staža. Znate da policajcima zbog specifičnosti posla na 12 mjeseci osnovnog staža uplaćuju 16 mjeseci penzijskog osiguranja iliti 4 mjeseca uvećanog staža. Matematika nepobitno kaže 30X16/12=40, pa je tako Ćulum krajem 2019. godine imao 41 godinu penzijskog staža i MORAO biti penzionisan.

Za proteklih aman 5 godina ostvario je novih 78 mjeseci penzijskog staža iliti 6 godina i 6 mjeseci, šta sa onih 41 godinu ukupno iznosi 47 i po godina. Računajte 5X16=80 i umanjite dva mjeseca do novembra kao polazišta u prethodnom svođenju staža. Matematika ne laže. 

Jedino ne znam izračunati koliko građane košta decenija uplaćivanja penzijskog osiguranja na poveliku platu nakon što je Ćulum navršio 40 godina staža i davno trebao biti penzionisan. Trebalo bi ići 18 odsto na 4.000 KM, pa pomnoženo sa 120 mjeseci. Izaći će to na blizu 90.000 KM, ali nemojte me doslovno shvatiti. 

Danas ne vidim da se iko bavi ovom temom iako je reizabrani direktor nakupio 47 i po godina penzijskog staža, a do kraja mandata imaće 52 i po godine staža i to sa svega 59 godina životne starosti. Rođen je 1969. godine kako vidite na podnaslovnoj fotki. Upravo njegove godine života uvode nas u naslovnu mogućnost obaranja Ginisovog rekorda.

Poznat vam je proces podizanja donje granice starosne penzije sa 65 na 67 godina. Šta Ćulumu treba za obaranje Ginisovog rekorda u dužini radnog staža? Pa još dva direktorska mandata u nekoj od policijskih agencija i sa beneficiranim stažom! Primjera radi u Graničnoj policiji BiH. 

Ako su u njegovom slučaju kršili zakon i oko prethodnog mandata na čelu SIPA, ako ga i sada krše, a zašto isto ne bi učinili još dva puta npr. imenovanjem za direktora Granične policije - kao pozicije političkog plijena poput sadašnje. I našeg Ćuluma uveli u Ginisove rekorde.

Našao sam podatak iz 2022. godine da je američka stjuardesa Beti Neš upisana kao Ginisova rekorderka sa 65 godina radnog staža. U 86. godini života još uvijek je radila kao avio stjuardesa. Ukoliko Ćulumu omoguće još jednu direktorsku poziciju sa beneficiranim stažom u dva mandata dok ne navrši uslov za starosnu penziju sa 67. godina - ETO NOVOG REKORDA.

Imali bi još jedan nevjerovatan slučaj da čovjek ima isto godina radnog staža koliko i godina starosti. Govorim o 2036. godini koja nije tako daleka za Ćuluma danas starog 55 godina. Jedan direktorski mandat sa beneficiranim stažom bukvalno ima osvojen i trebaju mu još dva slična, pa da sve bude "po slovu zakona" iako penzioner ima isto godina staža i starosti. I Ginisov je rekorder!

Kad smo kod penzionisanja moj stari drug Ćulum i ja smo u sličnoj situaciji. Oba odbijamo zaslužene penzije. On zarad daljeg bogaćenja, a moja malenkost zbog teško pogaženih prava pripadnika MUP-a. Vjerujte da nema šanse za tačno izračunavanje mog penzijskog staža. Po uvjerenju MUP-a imam manje staža od onoga šta Fond PIO svojim uvjerenjem tvrdi da je uplaćeno na ime tog doprinosa. 

Dok je moj stari drug Darko Ćulum direktorovao policijom Republike Srpske zbog više nezakonitih upućivanja na bolovanja uskratiše mi beneficije - taman koliko treba do "čarobnih" 40 godina staža. Po uvjerenju Fonda PIO i uz sabran ratni staž imam oko 39 i po godina penzijskog osiguranja. Problem je i što su mi tokom jednako nezakonite suspenzije uplaćivali samo pola doprinosa za PIO, pa teško da penzijom mogu stići policajce iako sam radio na mjestima VSS. 

Biću iskren do kraja, penzija Republike Srpske mi ne treba pošto je u konačnici ispalo da radim u nekakvoj privatnoj prćiji i za okorjele mafijaše, umjesto za građane kako sam to decenijama pogrešno mislio. Evo četiri godine niti tražim penziju, niti šta činim po tom pitanji, a šta valjda dovoljno dokazuje prethodno izrečeni stav. 

Ličnu situaciju pominjem samo radi ukazivanja na krajnosti sa kojima smo suočeni u ovoj ludoj zemlji. Ko nema obraza i stida može Ginisove rekorde obarati dok pošteni mogu krepavati od gladi. Godinama smo zajedno radili i Ćulum je stekao pet stanova u Banjaluci, dok ja čekam zapljenu kućerka u Ljubiji zbog neplaćanja kredita (nakon nezakonitog otkaza!).

Elem, sve su to naši lični izbori i pitanja uvjerenja. Nekom je cilj imati nekretnina toliko da adrese ne može popamtiti, dok drugi čast stavljaju iznad materijalnog. Neki "brižno čuvaju" Republiku Srpsku, a neki poput mene kažu da je nabiju na ku*ac i fasuju 100 KM prekršajne kazne. Pa moraju dva dana u zatvor zato što neće da plate kaznu. 

Dva nekad davno dobra druga, upamćena po nebrojeno zajedničkih velikih policijskih akcija, završila na potpuno različitim stranama. Jedan direktoruje policijskim agencijama iz mandata u mandat dok drugog prebijaju u zatvoru. Pritom svi znaju koji od nas dvojice je ostao častan i pošten profesionalac, a koji se prodao za razne koristi. Po leševima je gazio da nakupi što više stanova!

Zato svom lažnom drugu želim dobrog zdravlja i što dužeg života, pa i da uđe u Ginisove rekorde kako opisujem, te da nastavi darivati crkve u nadi "iskupljenja" grešne duše. Iskupljenje nekako postade kupovina. I ne bih se sa njim mijenjao u bilo čemu, a kamoli oko životnih prilika. Ja nisam taj koji obara pogled kad se suočimo, kao zadnji puta na anketnom odboru. 





Primjedbe

  1. Jbg...treba čuvati leđa ovim Bar-Mostar-Doboj..A sa druge strane penzija Crkavica,ja ne razumijem ljude da u zivotu rade samo jedan posao.Do duse ovaj radi i drugi osim svoje fotelje.Pa u Prijedoru imase bar 30-40 milicionera starog kova,koji imaju preko 40 staza pa nece u mirovinu.Nekidan jedan ,nebih ga imenovao,moli komandira Brdara,veli daj samo pola sata nalog da pružim palicu negde,citav zivot placa sirotinju i fukara bio i ostao.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mozda pretjeruje sa mesom,alkoholom i kockom pa mu treba.

      Izbriši
  2. Ma nema nijednog preko 40 godina svi otisli u mirovinu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma nek rade , ko već , samo nek prolazi , ali da se ne zaustavlja kod nas !!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sa onako zanimljivih tema ti okrenu na ovu lubinu

    OdgovoriIzbriši
  5. Jedno pitanje za Boru Da li možda poznaje direktora agencije za obezbjeđenje Sretu Aničića.Nekada je radio u Službi državne bezbjednosti.Radio sam u toj pomenutoj agenciji kao i mnogi da ih nazovem mučenici.Nadrljao sam žestoko ali me je najviše pogodilo što je Sreto prikrio mnoge stvari preko kriminalaca iz policije.Jedan od tih kriminalaca je bio bivši inspektor Siniša Karanović.Mislim koji su služili Sreti.Za Sretu nisam čuo ništa lijepo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne poznajem tog lika, ali nisam bio siguran i malo sam proguglao. Ništa dobroga o njemu

      Izbriši
  6. Boro kojeg direktora banke iz Prijedora uhapsise zbog mucke teske oko 700.000 km

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mišo Pantoš

      Izbriši
    2. Kko se ono zvao lik koji je preko bankomata uvaljivao falsifikate od 50 KM i tipovao svoju banku za pljačku. Istresao sam ga iz gaća, ali davno je to bilo i ne mogu se sjetiti imena. Nekako žut, vitak i poružan, mojih godina

      Izbriši
    3. Koje banke je direktor taj Miso Pantos

      Izbriši
  7. Odgovori
    1. Dobro je ugnjavio nema sta skoro 700.000 km zna li se kako je muckao ?!

      Izbriši
  8. Uzimao od ljudi ko fol za bitkoine. Posle ni pisma ni razglednice.

    OdgovoriIzbriši
  9. Hoce li ikad iko odgovarati za sva krivicna djela. Samo info zloupotrebio..i nema odgovornosti..

    OdgovoriIzbriši
  10. E ako je bilo glupana da su davali pare da trguju bitkoinom onda i neka ih je zavrnuo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam zanimljivu priču oko bitkoina. Do danas se ne zna ko uopšte stoji iza te priče, a koristi se lažno ime Satoši Nakamoto (ako dobro pamtim?). Bio neki starac u Japanu istog imena i sam ne zna koliko puta su ga privodili i ispitivali za bitkoine iako nesrećnik veze nema sa tim muljažama. FBI je analizama elektronske komunikacije utvrdio da likovi koriste engleski kakav koriste narodi slavenskog porijekla, a nisu smjeli direktno prozvati rusku mafiju.

      Pisao sam o međunarodnim istragama Pleade i Port rojal, a koje su jedinog pravog uspjeha imale u Banjaluci. Tada mi je objašnjeno kako kriminal ide preko Mtelovih resursa ka Beogradu i dalje ka Moskvi, šta nas vraća na poznatu spregu ruske države i mafije. Elem, bitkoin funkcioniše na principu piramidalnih prevara i kad-tad će nestati kao elektronska moneta, ali je odlično poslužio za realna testiranja nečega šta slijedi u bliskoj budućnosti. Klasični novac povlače iz upotrebe i zamjenjuju ga elektronskim, ali ipak sa zlatnim standardom poput onog iz sporazuma iz Breton Vudsa iz 1944. godine.

      Izbriši
    2. dosta Pd gazda je "poletilo" na laku lovu. Jedan je izvukao pare jker ga je kažu izvukao za uši u kancelariji i uzeo pare iz sefa banke, , ostali nisu. 700 je kažu prijavljeno ostali 700.000 nije jer ih je sramota.

      Izbriši
    3. I treba da ih bude sramota kad imaju pare.

      Izbriši
  11. Izgleda da će Radinković iz Doboja biti direkotr SIPE, sve gori od goreg

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. On ima dobre preporuke, zataškivanje droge kod Reljića, njegova policija učestvuje u izbornoj krađi itd itd

      Izbriši
    2. Manje citanja Vaskovica, kako moze biti skriveno nesto sto je pronadjeno i oduzeto. A gori sigurno ne moze biti od culuma

      Izbriši
    3. Eto prođe Radinković, predložio ga Nešić. Ne znam šta je Vasković pisao, ali ima tome preko godine kad je moj izvor u MUP-u rekao da Radinkovič može samo napredovati jer ima politička leđa kao okean velika. Sad se to potvrdilo.

      Izbriši
    4. Otkriveno je zahvaljujući radnicima koji su prijavili, i onda je moralo biti oduzeto, a gdje je završilo pitanje je. Reljić čak nije ni pozvan da da izjavu u svojstvu svjedoka, a ne šta drugo. Nema šta biti gori od Ćuluma, biće poslušnik ko i on

      Izbriši
    5. Ta droga iz Korta dostavljena je kao dokazni materijal u Belgiju, a i nađena je po međunarodnoj istrazi. Reljića sam davno ogolio do koske, a o ovde bih da ima naznaka njegove umiješanosti. Zaista bi kretenski da drogu vozi i skladište da radnici istovaraju. Opet i on nije pretjerano inteligentan, pa...

      Izbriši
    6. To ste za medije rekli da ste je poslali u Belgiju, a gdje je završila pitanje je. Reljić je vaš, režimlija, zato ga braniš

      Izbriši
  12. Zašto šakićeva slika? Osta on bome dugo u pritvoru

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jbg. tako FB povuče sliku drugu od podnaslovne i nekad mogu, a nekad ne da promijeniti.

      Izbriši
    2. Djelo za koje se može izreći preko pet godina zatvora omogućava držanje u pritvoru baš dugo. Još ako je cilj nešto izvući od njega neće napolje dok ne uradi šta treba

      Izbriši
  13. Boro sto ovi sto kradu iz dzavni firmi i varaju kradu idu na robiju. Pa ovi iz policije npr sto su Dugom pomagali ništa šetaju idu u njemačku raditi mali itd???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ko to? Imenuj kad znaš

      Izbriši
    2. Ko ide u zatvor zbog privrednog kriminala, a posebno zbog krađe državne imovine? Jedino ako nisu proslijedili tal onima iznad sebe.

      Goran Mikanović je pobjegao u Austriju i nii sam nije vjerovao da će i ovoga puta izbjeći robiju. No pokazalo se da za takve zakoni bukvalno ne važe i u kakvoj mafijaškoj državi živimo. I u konačnici da smo nikakav narod. Neko reče ovih dana da su pravi Srbi izginuli do 1918. godine, a ovo šta je ostalo su govna.

      Izbriši
    3. Ne znam da je pobjegao, covjek je ovde. Normalno se krece da je bilo sta, njega bi uhapsilo. To je tvoje misljenje tebi se nesto zamjerio on i slicni njemu,pa ti sklapas price. Mislim da lupetas, uhvati se ti koki i gica i zeceva i polako... zdrav zivot

      Izbriši
    4. Saša Stojanović je istog dana kad su informaciju dobili iz Mostara prenio Goranu Mikanoviću da Dugi traži ubicu za prijedorskog načelnika (neimenovanog). Mikan se sad vadi da je mislio kako Dugi sprema njegovu likvidaciju, a šta u Prijedoru djeca ne mogu povjerovati.

      Elem, govorimo jezikom činjenica. Dejan Jurišić je priznao da je prije Nove godine znao da se sprema UBISTVO BAŠIĆA. Njemu i pajtosima to je povjerio Goran Mikanović, a nije bilo govora o nečemu drugom. Drugo, nepobitno se zna da su pojedini pripadnici prijedorske policije ZNALI za pripremanje teškog krivičnog djela i bukvalno ništa nisu preduzeli da to spriječe ili bar PRIJAVE.

      Neprijavljivanje krivičnog djela sa zaprijećenom kaznom preko pet godina od strane službenih lica je samo po sebi krivično djelo. Zašto nema formalne istrage tog krivičnog djela, nego se sve čini da se isto zataška. Imate materijalne dokaze u vidu pisane informacije i svjedočenje na sudu Saše Stojanovića, kao i priznanje Dejana Jurišića, a nema istrage. Zakonski tako ne može, a bar mene nemojte učiti krivičnim procedurama.

      Ljudi, radio sam uviđaj na Mikanovom autu kojim je pregažen/usmrćen Dragoslav Egeljić. Mikanov kum je tvrdio da je on počinio saobraćajku, ali nakon što je policija pronašla auto pošto je počinilac POBJEGAO SA LICA MJESTA. I pored toga izuzeli smo biološke tragove sa volana i mjenjača kako bi preko DNK nesporno utvrdili ko je upravljao vozilom. Poslije otkrijemo da je Mikan dao da upravlja vozilom svojoj švalerki, teško pijanoj i drogiranoj, a moguće da ni dozvole nije imala, dok je on kao vlasnik vozila bio suvozač.

      Mangupi su čak snimili Dušicu kada priča o saobraćajki, kako je Mikan izašao napolje, podigao glavu nesrećnog Dragoslava, sjeo u auto i opalio po gasu. Mi od starta imamo folije sa DNK tragovima i nakon godinu i duže usljed niza pritisaka to se šalje za Banjaluku. I GLEDAJ ČUDA DOKAZI SU BUKVALNO NESTALI. Mikanovi zaštitnici su ih bukvalno ukrali i uništili kako bi se sakrila prava istina. I sad vi meni pričate da "sklapam priče". Hoćete li još 10 konkretnih primjera gdje su uništavani dokazi i zataškavana krivična djela Gorana Mikanovića? Imate sudske i tužilačke spise iz kojih se jasno vidi istina, a u samo jednom slučaju Mikanović je osuđen. Kad je lažno prijavio bombu na proslavi Dana žena nije mu bilo druge do priznati djelo i sa tužilaštvom se nagoditi za 3.000 KM novčane kazne. Pokušavali su i to zataškati, ali sam ih potpuno "neutralisao" i nije im bilo druge. Nije problem da objavim detalje.

      Zašto bježe od istrage protiv Mikanovića i inspektora povodom ubistva Bašića? Pa boje se otkrivanja da je Dugom Railiću veću količinu droge upravo dao Mikanović i tako je započelo njihovo kriminalno djelovanje. Govorim o drogi koja je prethodno oduzeta i kao takva morala biti uništena. To je tema od koje se našim moćnicima diže kosa na glavi obzirom na decenijama dugu praksu vraćanja na ulicu oduzete droge. Šta ako Mikan odluči progovoriti o tome kako bi sebi osigurao manju kaznu ili status svjedoka pokajnika.?

      Samo zato mu je vajni ministar Siniša Karan dao pentiju iako nije ispunjavao uslove, pa omogućio odlazak u Austriju dok se prašina ne slegne. Objavio sam zašto Mikan traži penziju i šta će uslijediti, dakle mnogo prije negoli se znalo šta će Saša Stojanović svjedočiti na sudu. Izvinite što moje "sklopljene priče" prije ili kasnije dobiju dokaze koji ih vrlo konkretno potkrepljuju.

      Izbriši
    5. Sklapas price,da, mozes pricati svasta,al on je imao godine staza sigurno. Kod tebe to tako lako ide, ubio nekoga ,uzeo penziju a nije zaradio, dilo drogu,a nije uhapsen....stari narod kaze NIJE BITNO STA SE PRICA, NEGO KO PRICA...tako da mislim i dalje da lupetas

      Izbriši
  14. Da ustanu pola bi streljali odmah kad vide za sto su izginuli.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa Milunka Savić je poslije rata radila kao čistačica, a uz svoju djecu podizala i drugu.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

Poznat identitet uhapšenih policajaca u akciji "Robokap"

Kikboks baza regrutovanja narko mafije (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

SUD U NEVJERICI: Ko "ucjenjuje" našmrkanog piromana Dražena Vrhovca?!

POLICIJA LAŽE NAROD: Objavljujem dokaz zataškavanja kriminala