Ko me upućuje u zatvor - sudija ili "ubica u pokušaju"?! (VIDEO)

U zatvor, pa makar bilo na 10 dana, nevin samo jednom mogu otići i to prijedorske kadije moraju znati, a posebno "ubica u pokušaju" Nebojša Manojlović. Bog možda prašta, no ja svojom krvi na zidu pritvora nisam zalud napisao "PRAVDA".

borislav radovanovic blog

Za razliku od pravnih laika sudije, a posebice predsjednici sudova, ne mogu se "vaditi" na pravne ili stvarne zablude, nego kad čine krivična djela na njih se primjenjuje princip "znao je ili je mogao znati" da svojim zabranjenim radnjama produkuje štetne posljedice. Dakle, to što sudija Nebojša Manojlović i predsjednica Osnovnog suda u Prijedoru Danijela Elenkov bukvalno srljaju iz jednog u drugo krivično djelo biće adekvatno razjašnjeno - kada njima budu sudili zbog načina na koji je suđeno mojoj malenkosti.

Malo li je sudiji Nebojši Manojloviću što je 3. septembra 2018. godine bio saizvršilac u teškom obliku krivičnog djela "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" u vezi sa krivičnim djelom "Protivpravno lišenje slobode", te krivičnog djela "Povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja", pa je narednih mjeseci nastavio sa novim i novim krivičnim djelima, a čije štetne posljedice se i nadalje materijalizuju.

Višestruko sam pravnim podnescima predsjednici suda Danijeli Elenkovoj ukazivao da postupajući sudija čini nezakonitosti sa obilježjima krivičnog djela, pa tako raspolažem i materijalnim dokazima njenog saučesništva. Kako to često navodim sudije se pretvorile u "policijske daktilografe" i u situacijama kada svjesno saučestvuju u počinjenju krivičnih djela. Pazite, ozbiljna društvena opasnost postoji kada krivična djela dokazuju presude, rješenja i druga sudska akta.

Elem, vraćajući se na početak teksta, poentiram da sudije po službenoj dužnosti MORAJU provjeravati zakonitost i validnost odluka i procesnih radnji, te da imaju zakonsku obavezu sprečavanja štetnih posljedica svojih radnji. Za njih, baš kao i za autora ovog teksta, ne važe navodi tipa: "Nisam znao. Nisam razumio" i slično šta pravni laici mogu iznositi u svojoj odbrani. Diplome i profesionalna iskustva kažu da prava na tekve greške nemamo.

Kada sam objavio tekst Nušić i ja - dva raba robijaška sa skandaloznim rješenjem o pretvaranju 500 KM novčane kazne u 10 dana zatvora u prijedorskom Osnovnom sudu uslijedila je reakcija u vidu ispravka rješenja - sa novim i još težim kršenjima materijalnog zakona i pravila postupka. Ulaganjem žalbe prikupio sam nove dokaze SVIJESTI predsjednice suda i postupajućih sudija da svojim procesnim radnjama produkuju nove posljedice počinjenih teških krivičnih djela. 

Na isti mamac "upecao" se i predsjednik Okružnog suda u Prijedoru Duško Miloica, šta sam objelodanjivanjem prvostepenih i drugostepenih sudskih rješenja prezentovao tekstom PRAVOSUDNA BRUKA: Dokazana nekompetentnost prijedorskih sudija. Ovim tekstom najavio sam detaljna pravna obrazloženja krivičnih djela sudije Nebojše Manojlovića, a kakva se i danas štetno materijalizuju činjenicom da žrtva treba odrobijati 10 dana

Nadalje prelazimo na činjenice koje je predsjednik suda Miloica "analizom stanja spisa" MORAO utvrditi ili ih u najmanjem nije smio previditi, nego je bio pravno obavezan otkloniti štetne posljedice krivičnih djela počinjenih od strane sudije Nebojše Manojlovića i policijskih načelnika Dalibora Ivanića i Sretoje Vujanovića počinjenih po prethodnom kriminalnom dogovoru sa tužilačkom bitangom Mladenom Mitrovićem.

Ponovo postavljam snimak sa mog YOUTUBE KANALA, kojim je policija zadokumentovala sopstvena krivična djela od 03.09.2018. godine, pa onda taj dokaz pokušala sakriti, a čisto kako bi mogli provjeriti činjenice koje navodim. Apostrofiram da su policajci sa snimka zloupotrebljeni od strane načelnika Ivanića i Vujanovića, zbog čega ih tretiram tek kao svjedoke krivičnih djela koja sam tada pretrpio. Čisto kako javnost ne bi stekla pogrešan utisak jer su ljudi samo radili ono šta im je naređeno, a kroz sporna dešavanja i laži pretpostavljenih nisu mogli shvatiti kako su zloupotrebljeni.

Na početku snimka vidite kako krim. tehničar snima moje kretanje ulicom u pravcu zgrade PU Prijedor, a šta je dokaz da su načelnici Ivanić i Vujanović unaprijed "znali" da ću počiniti nešto zbog čega će me moći uhapsiti. Vratićemo se na ovu činjenicu ubrzo, a prethodno moram razjasniti zakonske odredbe koje utvrđuju da je na moju štetu počinjeno teško krivično djelo "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" u vezi sa krivičnim djelom "Protivpravno lišenje slobode".

Znači, Zakon o prekršajima RS obligatorno nalaže policiji da u datoj situaciji uruči prekršajni nalog, šta onda meni ostavlja mogućnost traženja sudskog odlučivanja oko odgovornosti. Prilikom "analize stanja spisa" sudija Duško Miloica MORAO je uočiti činjenicu da nema prekršajnog naloga, a čime je policija direktno prekršila materijalni zakon. Ima prekršajni nalog što sam sudiji Manojloviću rekao da je đubre i ubica, ali to je posebna pravna stvar i oko koje smo se odvojeno "sudili"!.

U onih par akata koji su meni uručeni navedeno je kako se zadržavanje vrši do "ISTREŽNJENJA", no bez zapisnika o aklotestiranju. Nisam alkotestiran jer su svi znali da nemam prisustva alkohola u organizmu, usljed čega policija nije imala zakonskog osnova da me zadržava uopšte, a kamoli da me zatvara u prostorije za zadržavanje. Tu činjenicu sudija Miloica MORAO je i mogao utvrditi ukoliko je odradio "analizu stanja spisa" kako navodi u svom rješenju objavljenom u tekstu sa gornjeg linka.

Jednako tako morao je utvrditi činjenicu da nisu postojali dokazi da bih mogao ponoviti ili dovršiti prekršaj, a to se dokazuje tako što se okrivljenom uruči prekršajni nalog - kako prednje pomenuh. Ili policija ponudi kakav "dokaz vidovitosti", pa time unaprijed zna šta će neko uraditi. Znate, jedno je šta su policijski kriminalci poput Dalibora Ivanića i Sretoje Vujanovića zamišljali u svojim glupavim glavama, a zakonske norme su ono šta određuje odgovornost.

Nadalje prelazimo na krivičnu odgovornost sudije Nebojše Manojlovića, odnosno dokazivanje njegovog saizvršilaštva u krivičnim djelima na moju štetu. Član 171. Zakona o prekršajima RS decidan je u navodu: "U prekršajnom postupku okrivljeni može biti zadržan sudskom naredbom ako postoji neki od razloga iz člana 170. stav 1. ovog zakona, ali ne duže od 12 časova". Meni sudska naredba nije uručena, a sumnjam da je uopšte sačinjena, šta je sudija Miloica takođe morao utvrditi svojom "analizom".

U svakom slučaju policija je sudiju Manojlovića obavijestila prilikom mog lišenja slobode i za sve kasnije nezakonitosti i počinjena krivična djela njegova krivična odgovornost je neupitna. Činjenica da je sudija Manojlović uopšte prihvatio sprovesti hitni prekršajni postupak iako nije bio ispunjen nijedan od zakonom propisanih uslova sama po sebi utvrđuje njegovu krivičnu odgovornost, a način na koji je procesno djelovao i tog 03.09.2018. godine i narednih preko pola godine do okončanja prvostepenog postupka utvrđuje da će kad tad odrobijati počinjena krivična djela.

Naime, ako je sudija Manojlović u dogovoru sa policijom odlučio da me strpaju u prostorije za zadržavanje, a pod izgovorom vođenja hitnog prekršajnog postupka - potkrala mu se ogromna procesna greška. U spisu nema zapisnika o saslušanju osumnjičenog, a šta konkretno dokazuje da nikog nije zanimalo sprovođenje postupka, nego da se sve svelo na moje zatvaranje i zadržavanje radi LIKVIDACIJE. Jedino nisu računali da ću se isjeći otkinutom slavinom za vodu i tako im poremetiti kriminalni plan i naum.

U čemu je bitnost zapisnika o saslušanju osumnjičenog? Konkretno, znali su da u džepu jakne imam prethodni podnesak PU Prijedor u kom tražim otklanjanje NEZAKONITE SUSPENZIJE i umanjivanje plate po tom osnovu pošto mi porodica gotovo gladuje. Umjesto postupanja po tom zahtjevu i prestanka vršenja dotadašnjih krivičnih djela na moju štetu vajni načelnici Ivanić i Vujanović, zajedno sa sudijom Manojlovićem i tužilačkom bitangom Mladenom Mitrovićem, a sve pod organizatorom te kriminalne grupe ministrom Draganom Lukačem, bitange se bave mojom likvidacijom.

Primarni motiv ovog zločinačkog udruženja bio je u vidu likvidacije prijavitelja i svjedoka u istrazi ubistva Davida Dragičevića, a dokazi ovog i ovakvog mog statusa u tom predmetu skrivani su ladici tužilačkog mega-kriminalca Miodraga Bajića u Republičkom tužilaštvu RS. Danas su ti dokazi na sigurnom u Tužilaštvu BiH, pobrinuo sam se da bude tako, a nadam se da razumijete i zašto. Kako često kažem: Dokazi na pravom mjestu živu glavu čuvaju! 

Ipak, određujuće je da policija nije saslušala me u svojstvu osumnjičenog, čime su prekršene i njihove zakonske obaveze i moja prava na odbranu, odnosno govorimo o činjenici da je moja likvidacija bila primarni cilj, dok je kvazipostupak sudije Manojlovića bio tek blijedi pokušaj fingiranja stvarnog zločina. Sa te strane imam pravo nazvati ga "ubicom u pokušaju"! Bez obzira šta je svojom "analizom" utvrdio predsjednik Okružnog suda u Prijedoru Duško Milojica, ili šta je njegovo jednako nekompetentno vijeće utvrdilo drugostepenom presudom.

Sve prednje navedeno vijeće sudija Okružnog suda moralo je ili bar moglo utvrditi prilikom odlučivanja po mojoj žalbi. Posebice jer su meni u žalbenom postupku bile uskraćene činjenice i informacije, a šta sam žalbom ukazao - zajedno sa mnogim drugim nezakonitostima koje ovim tekstom nisam zahvatio. No, dovoljno da osnovano mogu potezati NEKOMPETENTNOST prijedorskih sudija - i osnovnog i okružnog suda. 

Primjera radi nakon utvrđivanja činjenice da nisam saslušan u svojstvu osumnjičenog, te da nisam prisustvovao nijednom prvostepenom ročištu i uz detaljno obrazloženje takvog pozicioniranja u teško nezakonitom postupku, drugostepeno vijeće moglo je održati pretres i utvrditi sve relevantne činjenice. Umjesto nebuloza koje su navedene u drugostepenoj presudi, a kavima će se Vrhovni sud RS baviti kada to moja malenkost odluči. 

Iskreno: u velikoj sam dilemi da li povodom novog rješenja o pretvaranju novčane kazne u zatvorsku potegnuti apelaciju Vrhovnom sudu ili pak pustiti bitange da i nadalje čine teška krivična djela. Kada iskusan kriminalista odluči dokazati pojedina krivična djela možete očekivati svakojaka "čudesa". Ili kada bloger ovakvim objavama raskrinkava pravosudnu mafiju.

Kako sam to u brojnim tekstovima na ovu temu detaljno objašnjavao jedan od ključnih aktera tadašnjeg pokušaja moje likvidacije bio je glavni tužilac OJT Mladen Mitrović. Bitan razlog zašto su "ubice u pokušaju" pokušale sakriti gornji snimak jeste dio kada majku instruiram da tužilaštvu prijavi krivična djela i životna ugrožavanja kojima sam izložen.

Još kako će Mitrović morati objasniti zašto je postupajućeg tužioca spriječio u zaprimanju prijave i izlasku na lice mjesta. I bolje mu je da to bude u procesnoj formi, nego da to razjašnjavamo na moj način. Tadašnju priliku da me likvidiraju su propustili, a sad bitku vodimo po mojim zamislima i akcijama. Uključujući i ovakve javne istrage! 

Znači, samopovređivanje otkinutom česmom učinio sam kako bih se izvukao iz pritvora i te ugrožavajuće situacije, no svojom krvi na zidu sam napisao "PRAVDA" radi ostavljanja materijalnog dokaza da sam tu bio nezakonito zatvoren. Šta se pokazalo nedovoljnim obzirom da sam u PU Prijedor zadržavan i nakon tog lakrdijašenja u sudu. 

Pušten sam tek kad su vidjeli da se u Banjaluci sprema organizovan dolazak u Prijedor i spremnost mojih saboraca iz "Pravde za Davida" da mi organizovanjem protesta sačuvaju život. Uz dolazak advokata kog su za tu namjenu angažovali. Ukoliko moja likvidacija nije bila cilj doista čekam objašnjenja zašto sam toliko dugo zadržavan u policiji i to uz uskraćivanje hrane, lijekova, kontakta sa porodicom i drugih prava. Uključujući i zašto su načelnici Ivanić i Vujanović svoje policajce kontinuirano lagali da ću biti pušten, a svjedočili su da je činjeno suprotno - zadržavanje dok se njihova smjena ne završi i dolaska "nekih drugih".

Ubrzo slijede nova objelodanjivanja dokaza teških krivičnih djela na moju štetu od strane tužilačke bitange Mitrovića, baš kao i njegovih kriminalnih saučesnika poput sudije Manojlovića ili predsjednice suda Danijele Elenkov. Kakve nekompetentne bene rade u prijedorskom pravosuđu najbolje dokazuju dokumenti kakve su same sačinile i potpisale, a vjerujte da ih imam na pretek. Takve idiotizme jedno u Prijedoru možete naći, ma šta mislili o pravosuđu uopšte.

Sve u svemu čekam novo rješenje o pretvaranju 500 KM novčane kazne u 10 dana zatvora i novo preispitivanje "kompetencija" prijedorskih kadija. Obzirom da sam preživio sve šta je zločinačka banda dosad pokušavala nema im druge to trpiti moje "odgovore" i još dugo gušiti se u septičkoj jami koju su bitange same prevršile. Dok se ne uguše u sopstvenom smradu! 

Nastaviće se...


Primjedbe

  1. Свака част како их радтураш,брате кад они теби то раде бивши колега плус школован кадар шта раде диротињи и колико има људи што им подмећу доказе.Твоја борба је и борба за све те људе.💪💪💪

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. U ostvarivanju svojih prava najgori put je objelodanjivanje onoga šta pravosudne bitange čine. No, ja sam taj put odabrao kako bi ljudi saznali istinu i to istinu potkrijepljenu dokazima. Protom uvijek nešto mogu naučiti o svojim pravima kada se nađu pod postupkom. Normalno, složenu pravnu terminologiju izbjegavam da ljudi lakše razumiju materiju, a i sve šta se ne može objasniti laičkom pričom ne može biti pravo.

      Izbriši
    2. Borislave, da li je istina da ste zadržani lišenjem slobode po članu 170 st. 1 tačka 3, a ne zbog alkohola?

      Izbriši
  2. A zar to policijsko snimanje tebe ne spada u neovlasteno? Ili ti to u datoj situaciji nije ni bitno?
    Neki dan sam citala akt tuzilastva .... najblaze sto se mogu izraziti je da se u tom aktu ne zna ko se kome obraca i iz kojeg razloga.
    Drzava tjerala svojevremeno najnize rangirane radnike da polazu strucni ispit ako su zaposleni u republickim ili opstinskim institucijama, izivljavali se tamo po njima u Banja Luci i obarali ih masovno, a sve zbog uplate. A u sudove i tuzilastva postavili nepismene koji kao nikada ni culi nisu za Zakon o opstem upravnom postupku, a kamoli sta vise od toga.
    Srecno Boro u borbi za bolje sutra!!! Nadam se da nas nece izazvati da opet krecemo prema Prijedoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Policija ima zakonsku mogućnost snimanja javnih skupova za koje ocjeni da bi mogli rezultirati narušavanjem reda i mira ili opšte sigurnosti. I zarad pribavljanja dokaza i zarad identifikovanja počinilaca.

      U mom slučaju snimanje je bilo čisti idiotizam jer su time zadokumentovali sopstvena krivična djela. Zato snimak nisu predali sudu, nego su ga sakrili, a ka sam ga kasnije uspio pribaviti.

      Što se tiče obaveze polaganja stručnih ispita u pravu ste, mada sam ja to položio sa lakoćom. No, kada sam prvi završio ispitivanja pred one komisije (deset oblasti) slučajno sam saznao da su svi ostali "ponavljači". I da za polaganje ispita postoji praktikum od bar 500 strana sa pitanjima i kratkim konkretnim odgovorima. Čak i da sam znao za taj praktikum ne bih ga koristio pošto učim sadržajno i sveobuhvatno, pa nikad ništa slično nisam koristio.

      Što se tiče pravosuđa tu nih sve sudije i tužioce poslao na polaganje pravosudnog ispita po sadašnjem programu i ko god padne ostao bi bez funkcije. Ako mladi diplomci sa dvije godine prakse to mogu položiti onda sudije i tužioci moraju toliko znati. Garantujem da bi stariji kadrovi odreda popadali na tom ispitu zato što pojma nemaju o zakonskom inoviranju iz 2003. godine. Za dvije decenije primjene zakona ništa nisu naučili iako imaju obavezu edukovanja radi usvajanja potrebnih znanja. Prije 9 godina dok sam još aktivno radio svako malo sam pojedinim tužiocima ili sudijama govorio da pročitaju zakon umjesto što lupaju gluposti, a stanje od tada pogoršano je do neprepoznatljivosti. Pobogu,prestao sam se baviti pravnim uslugama jer više nije bitno šta nalaže zakon, nego kakva budaletina može izvaliti veću glupost.

      Izbriši
    2. Potpisujem sve i jednu rijec kada se radi o sudovima i tuzilastvima. Nekada davno sam mislila da rade po necijem naredjenju pa zato lupaju gluposti i donose kojekakve cudne presude. A kada sam dosla u situaciju da "potkače" mene na moju veliku zalost shvatila sam da su oni doslovno nepismeni. Da su u svojoj sustini bubatori ( najcesce upravo bubatori upisuju pravo, naravno ima izuzetaka na pretek) da nisu u stanju upotrebljavati mozak i samostalno rezonovati i djelovati, a drzava ne cini nista da bi ih tjerala na redovne edukacije. Bubali, zavrsili faks, roditelji ih pogurali da poloze pravosudni, i sve to se za njih desilo prebrzo. Nisu uspjeli da shvate sustinu svog poziva, a kamoli znacaja funkcija koje obavljaju. Stranci im isposlovali visoke plate, nametnuli po koji nakaradan zakon i oni se zacementirali u toj pocetnoj tačci neznanja. Strasno... Pod nakaradan prvenstveno mislim na Zakon o zastiti zivotinja ili kako li se vec zove. Masovno presudjuju ljude zato sto su npr.udarili svog psa. Znam covjeka dugo godina, ima covjek svoje imanje, zivotinje, pa i psa naravno. Pas je bio mlad, djeca ga malo vise razmazila i jedna kcerka je krenula u skolu, a pas je poceo da divlja da ga gazda pusti s lanca da bi za njom isao. Naravno da mu nije udovoljio. Kad mu se primakeo malo kasnije pas ga ugrize za ruku. I on ga nalupa, naravno. Komsija snimio to i nazvao Udruzenje za zastitu zivotinja. Da ne duzim dalje, toliki je pritisak bio na policiju i tuzilastvo i sud od strane tog udruzenja da su jadnog covjeka osudili na 1 godina uslovno ili ako ponovi djelo 6 mjeseci zatvora. Covjek domacin, koji brine i o kravama i ovcama, kokama, svinjama, psima i mackama cijeli svoj zivot sad ima strah da nabavi psa. A realno mu treba zbog ovaca.
      Covjek prica da mu se inspektor i dan danas izvinjava zbog toga sto je vise puta dolazio i pozivao ga u stanicu. Kaze da je morao jer to udruzenje je zvalo i prozivalo i sud i nacelnika opstine i policije i sve po redu. Na kraju se ispostavilo da se bave preprodajom pasa. U inostranstvo ih izvoze. Tako nadgledaju gdje ima rasni pas, naprave frku i posalju nekoga da predlozi covjeku da je bolje da ga se rijesi, a toboze ona ce se brinuti dobro o njemu. Naravno, covjek da psa, jer kad jednom dodje do konflikta covjeka i psa rjesenje je jedino ubiti ga. Ne znas kad opet moze podivljati.

      Izbriši
  3. O ovom tužiocu Mitrovicu sta se sve piše i čovjek još uvijek radi. Nečuveno. Tužilaštvo BiH sa lakoćom uz naravno veliki trud će dokazati Dugom, a ovaj Mitrović ga pusti iz pritvora i ono ništa ne odgovara.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kakvo puštanje iz pritvora? Mitrović za njega nije predlagao mjeru pritvora nego ga je puštao iz tužilaštva. Pored toga tamo gdje je morala ići kvalifikacija ubistvo u pokušaju (najmanje 15 uboda nožem) on stavi kvalifikaciju (laka) tjelesna poveda. Elem, kad isti počinioci Šmita kasnije stvarno ubiju Mitrović ih pusti bez predlaganja pritvora, a predmet skuplja prašinu dok nisu ubili načelnika Bašića upravo zbog istraživanja pokušaja ubistva i ubistva Šmita.

      Svi to znaju, no niko od Bašićevih vajnih kolega nema petlju provesti i ispitati Mitrovića, baš kao i mnoge u sopstvenim redovima. Onaj koji je imao petlji istraživati takve stvari pod zemljom je, dok ovi ostali žali bože zemlje po kojoj hodaju.

      Izbriši
    2. Da. Sve se to po Prijedoru zna. Ali dokle ce država da čuti na sve to? Ima li iko iznad Mitrovica ko ce da odreguje na višegodišnje prozivke za glavnog tužioca u Prijedoru?

      Izbriši
    3. Formalno iznad Mitrovića je njegov jaran i još veći kriminalac Miodrag Bajić, a zajedno su radili u zločinačkom Specijalnom tužilaštvu RS. Tužilaštvo BiH u principu nadležno je samo za krivična djela propisana krivičnim zakonom BiH i tu postoje brojne pravne prepreke da Milenka Kajganića pozicioniramo kao pretpostavljenog Mitroviću, dok, sa druge strane, Republično tužilaštvo tu nema nikakvih prepreka i čak je nadležno za kontrolu rada okružnih tužilaštava. Mitrovićeva "snaga" u stvari počiva na znanju o ogromnom kriminalu koji je Specijalno tužilaštvo pokrivalo za račun Milorada Dodika, odnosno stvari koje režim ne želi da izbiju na vidjelo.

      Mnogi su godinama bili skeprični oko mojih tvrdnji da su Milan Tegeltija i Miodrag Bajić "vojnici" Milorada Dodika, a onda su se preko Tegeltije mogli jasno uvjeriti. Sa druge strane da Bajić ne igra za Dodika odavno bi bio maknut sa sadašnje funkcije, umjesto što mu je omogućena pozicija v.d. glavnog republičkog tužioca - koju upravo zbog toga ovoliko dugo drže upražnjenom.

      Izbriši
    4. Suma sumarum. Mitrovica moze da radi šta hoce, pokriva koga hoce, kvalifukuje kr djela po licnim nahodjenjima, ne po pravilima struke, diže optužnice za one koji mu ne daju pare. Motke i samo motke

      Izbriši
    5. Dodik reže granu na kojoj sjedi a prije Dodika će Mitrović past jer će ga isti taj Dodik ostaviti na cjedilu

      Izbriši
    6. Formalno iznad Mitrovica je veci kriminalc od Mitrovica i tako ide ljestvica moci i vlasti, direktno proporcionalno, veci kriminalac visi na ljestvici vlasti i moci.

      Izbriši
    7. Kad prođeš pored Mitrovića smrdi na mokraču, jer ga je Popišao Dodik i njega i na ono što on treba da radi.
      Mene bi bilo sramota.
      Kad Dodik padne ni u mišiju rupu se neće moći sakriti Mitrovići.

      Izbriši
    8. Mitrovića će LJ M uštrojiti, jer neće više da trpi torturu njegovu.

      Izbriši
  4. MITROVIĆ JE ZLO I MISLIM DA JE KRAJNJE VRIJEME DA DRŽAVA AKO JE IMA NEŠTO UČINI I POŠALJE OVOG NEČOVJEKA POŠALJE U ZATVOR.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pazite, poslati Mitrovića u zatvor bez razjašnjavanja pune istine kako funkcioniše banditski sistem ništa konkretno nam ne bi donijelo. Eto Dugi Railić i Miljatović će dobiti maksimalne kazne, a vidimo koliko se sprečava demontiranje sistema u kom je on bio tek mali kotač. Railić ili Mitrovića će očas posla zamjeniti novim bitangama, a svi ostali nastaviće sa zločinačkim djelovanjem iz kog će se grobovi samo nizati i nizati. Zato se u svojim objavama mnogo više bavim onim šta se decenijama skriva pod tepihom, nego stvarima koje se javnosti selektivno prezentuju.

      Izbriši
  5. Jebali vi svoju sestru ogranicenu pa da nije Dodik aminovao Mitrovica ne bi ni bilo, a vi se uhvatili Mitrovic pa Mitrovic

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jebo i ti svoju sestru jel vidiš da nam je kriminalna država.sve otišlo u pm.sirotinja ispašta.znamo mi da ga je Dodik postavio jer je pravosuđe pod Dodikovom kontrolom

      Izbriši
    2. A on pod kontrolom stranac... nikad to ne smijemo zaboraviti. Oni su sve ovo donijeli nama postavljajuci razne smradove na vlast... i one ranije i ove sada.

      Izbriši
  6. E kad se sjetim kako smo u to vrijeme stvarno bili spremni doći u Prijedor napraviti protest radi tebe, da ti je stvarno ugrožen život... A onda smo saznali da si ustvari režimska krtica među nama, i da ja sve ovo farsa. Čak je Davor odbio da povjeruje u to, nije vjerovo sve dok nisi podržo Stanivukovića u namjeri da uđe u RTRS, pa si onda pod pritiskom reko nešto u stilu ipak netreba da ulazimo. Posle kad smo analizirali situaciju sve nam se otvorilo pred očima, i sad bi šamarala samu sebe kad se sjetim da sam ti vjerovala da si iskreno uz nas

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ko ste to vi? Ja ništa nisam znao o dešavanjima oko RTRS-a dok nismo došli ispred i gledali ubjeđivanja Davora i Draška na vratima. No, dovoljno sam iskusan za prepoznavanje opasnosti i koga god sam uspio uočiti pozvao sam da prenosi dalje da ne ulazimo unutra jer je u pitanju zasjeda. Isto sam objasnio Davoru čim sam uspio doći do njega. Kasnije informacije pokazale su da sam dobro procjenio opasnost i marifetluke koje su pojedinci izvodili.

      Znači svi koji su bili tu i sa kojima sam oko toga kontaktirao znaju fa sam bio protiv ulaska u RTRS i mogu potvrditi da ovde IZNOSITE LAŽI, baš kao što vas drmantuju moje brojne objave na tu temu. To što ste se pojedini svojski trudili da Davora odvojite od mene za pojedine znam da su to činili po nalogu Lukača i režima, baš kao i za one koji su to činili iz ličnih interesa. Drugo je pitanje što ja o tadašnjim dešavanjima unutar zajednice ne želim javno govoriti, ali ne znači da mi nije poznato šta je ko činio.

      Na kraju iz ovog teksta bidite da i danas trpim posljedice te borbe, a vi mantrate iste laži i gluposti. Možda su vas pokušali likvidirati ili su vas ovako ugrožavali? Možete vi mantrati šta vam drago, no nemate dokumente ili ikakve dokaze koji bi to potkrijepili.

      Po tadašnjim i današnjim lažima nimalo se ne razlikujete o ministra Lukača i to je nešto od čega ne možete pobjeći!

      Izbriši
    2. E nek si mu rekao da je rezimska samo je greska krtica bolje podguzna muva

      Izbriši
    3. A vi ste botovi rezimski ocigledno tj.policijski .. Zlukačevi botovi.
      Da nije bilo Borine objeve 70% stanovnistva ne bi ni skontalo da je tu nesto cudno u ponasanju policije.
      Nadam se da bar dobijete sendvic od bivseg ministra, a ponekad i po kilo mesa divlje svinje ulovljene na Vucijackom privatnom lovistu?!?!

      Izbriši
  7. A bivsi ministar Lukac se snaso za novu fotelju. Ode za predsjednika UO u Bratunac kod Ristica. Sta mislis Boro da li ce i u njegovu stranku?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa to zaposlenje je platio našim novcem kako sam davno objavio. Zato smo skalamerije od Despota plaćali 1,5 miliona maraka po komadu dok je srbijanski BOV Miloš koštao tri puta manje. Lukač je kupio desetak Despota i svaki je koštao milion maraka više od realne cijene, pa vidite kako se Slaven Ristić obogatio i ima li računa plaćati Lukača dok je živ. Kada sam objavio Ristićev kriminal oko pokretne bolnice, pa je ovaj vratio uplaćeni novac - naveo sam da će to preklopiti preko novih narudžbi Despota i pokazalo se da sam dobro pretpostavio. Ima još dosta firmi koje imaju računa Lukača ovako nagrađivati.

      Izbriši
  8. Ti si Boro kralj! Ja bi radije isao 10 dana u zatvor nego smećarima platio 500 km

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je Bori maska i reklama, isao je i Vucicevic u Srbijo u mardelj mora i Bora malo zamesti tragove

      Izbriši
    2. Kada bih platio kaznu to bi bilo priznanje da sam počinio ono za šta me terete, a to naprosto nije istina. Uistinu ja sam pretrpio krivična djela i to dokazi jasno pokazuju, a doći ćemo i do pravde. Ukoliko institucionalna pravda izostane uvijek imam mogućnost uzimanja pravde u svoje ruke.

      Izbriši
    3. RE: "To je Bori maska i reklama..."

      Ne trebamo se žaliti na govna u pravosuđu pored govana koja su u stanju pisati takve komentare.

      Izbriši
    4. Boro je puno veće smeće od DJV

      Izbriši
    5. Cuj smece, po cemu i zasto.........nevjerovatno koliko zlobe ima u nekim ljudima

      Izbriši
    6. Opet si Boro bio "nevaljao" ... opet si nam botove uznemirio 😉 vidim pisu li pisu... sta mislite koliko su placeni? 😂

      Izbriši
  9. Gospodine Boro da li policija može snimati po čl.46 st. 3 Zakona o policiji..??..."Policijski službenik je ovlašćen da može izvršiti audio - vizuelno snimanje primjene policijskih ovlašćenja, kao i radi kontrole i analize vršenja policijskih poslova"?


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa to sam i naveo u tekstu. Taj stav 3. je takođe u kontekstu dokazivanja narušavanja JRM ili ugrožavanja sigurnosti vezano za OKUPLJNJA građana, eventualno kada su u pitanju visokorizična hapšenja povodom organizovanog kriminala, a nikako u funkciji koju su primjenili u mom slučaju. Uostalom, kako su "zakonito primjenjivali ovlaštenja" tako su snimak pokušali sakriti, pa sam ga morao pribavljati putem suda.

      Vrlo je to diskutabilno pravo policije, a odličan primjer bio je onaj video Pravde za Davida kada sam svojim telefonom snimao pripadnika policije koji je išao oko nas i snimao face, zajedno sa njegovim kolegama.. Kada je treći puta zašao da nas snima kako mirno sjedimo ustao sam i svoj telefon nabio im u face jednako provokativno kao i oni nama. No, najbolji snimak toga načinio je neko sa strane i sa kog je viđena komičnost situacije. Nakon toga slične stvari nisu ponavljali.

      Izbriši
    2. Čuo sam da "hirurg" nezadovoljan svojom pozicijom, prijeti Mitroviću da će tražiti pare da vrati što je primio za sklanja je krivične prijave. Ovo je provjereno, jer je direktor bolnice tražio od OJT PRIJEDOR stanje u vezi istrage oko "hirurga". Vukotiću došlo iz guzice u glavu da nešto preduzme, jer Baćo ima katastrofalne rezultate umrlih i sakatih više nego svi ostali PRAVI HIRURZI.

      Izbriši
    3. Zasto nezadoviljan, kad se hvali da ce biti novi načelnik hirurgije, jer ce skinuti sadašnjeg? Sad skuplja dokumentaciju od vremena 2015 pa na ovamo.

      Izbriši
  10. Kako diskutabilno, ako je Zakonom propisano kod primjene policijskih ovlašćenja,a ne u kontekstu narusavanja JRM? Ako mozete to da pojasnite...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. (1) Policija je ovlašćena da vrši nadzor i snimanje JAVNOG MJESTA uređajima za audio-vizuelno snimanje i fotografisanje radi sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela i prekršaja, kao i obavljanja drugih policijskih poslova.

      (2) Kada postoji opasnost da prilikom JAVNOG OKUPLJANJA može doći do ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili imovine, policijski službenik je ovlašćen da može izvršiti audio-vizuelno snimanje i fotografisanje javnog skupa.

      Znači, velikim slovima sam naznačio dvije odrednice zbog kojih nije bilo osnova da snimaju moj "prekršaj", ali i ZAŠTITNE OBJEKTE primjene ovog ovlaštenja (javna mjesta i javna okupljanja). Ovo ovlaštenje primjenjuje se u situacijama povišene bezbjednosne ugroženosti ljudi i imovine, odnosno složenih dešavanja kakva mogu ozbiljno uznemititi ili uzbuniti javnost, pa da se po snimkama razjasne važne činjenice. U principu snimanja se vrše po prethodnoj procjeni potrebe takvog dokumentovanja i navode se u planu obezbjeđenja rizičnih mjesta ili skupova, odnosno samo u situacijama kada je to neophodno i svrsishodno.

      Diskutabilno je kada policija radnje snimanja čini bez opravdane potrebe zasnovane na prethodnim procjenama i onome šta se dešava na terenu. Primjera radi, procjena je da bi nekakav javni skup mogao rezultirati narušavanjem JRM u većem obimu, a to se naprosto ne dogodi. U tom slučaju policija nema opravdanu potrebu snimanja događaja i to se može podvesti pod kršenje prava na javna okupljanja i čak izražavanja mišljenja (ako snimaju govornike na skupu), pa sve do prava građana da koriste JAVNE POVRŠINE kako im to ustav i zakoni garantuju.

      Elem, određujuće je da li postoje zakonom zabranjene i kažnjive radnje ili ne postoje. Ukoliko nema narušavanja JRM, krivičnih djela ili drugih oblika opasnosti po ljude i imovinu, a šta policija ima snimati? Ili preduzimati druge radnje u domenu ovlaštenja? I TO POSTFESTUMNO, NAKON ŠTO SE KRŠENJE ZAKONA ISPOLJI, PA POSTOJI POTREBA DOKAZIVANJA KAŽNJIVIH DJELA I OTKRIVANJA POČINILACA. Nikako bez opravdane potrebe utvrđene zakonom i pozitivnom praksom. Bez ovog PRINCIPA možemo govoriti samo o zloupotrebama policije protiv temeljnih ljudskih prava i sloboda, a šta je poprilično razjašnjeno međunarodnim konvencijama i sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava.

      Izbriši
    2. ZAKON
      O POLICIJI I UNUTRAŠNjIM POSLOVIMA
      ("Sl. glasnik RS", br. 57/2016, 110/2016, 58/2019, 82/2019 i 18/2022

      Nadzor i snimanje javnog mjesta

      Član 46

      (1) Policija je ovlašćena da vrši nadzor i snimanje javnog mjesta uređajima za audio-vizuelno snimanje i fotografisanje radi sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela i prekršaja, kao i obavljanja drugih policijskih poslova.

      (2) Kada postoji opasnost da prilikom javnog okupljanja može doći do ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili imovine, policijski službenik je ovlašćen da može izvršiti audio-vizuelno snimanje i fotografisanje javnog skupa.

      (3) Policijski službenik je ovlašćen da može izvršiti audio-vizuelno snimanje primjene policijskih ovlašćenja, kao i radi kontrole i analize vršenja policijskih poslova.

      Opet mi o stavu 1 i 2,, postoji i stav 3

      Izbriši
    3. Pa stav 3. je sastavni dio istog člana, odnosno nadovezuje se na stav 1. i 2. člana 46. i glave zakona koja utvrđuje policijska oblaštenja. Elem, tumačenje prava smatra se jednom od najtežih oblasti prava, a da bi se njome bavili valja ovladati ogromnim fondom drugih znanja. Ili konkretno završiti pravni fakultet opšteg ili specijalističkog smjera. Vi očigledno pravnik niste, a onda dalja rasprava predstavlja samo gubljenje vremena.

      No, zbog onih koje zanima ova tema apostrofiram navod: "Policijski službenik je ovlašćen da može izvršiti audio-vizuelno snimanje...". Po tome bi mogli zaključiti da svaki policijski službenik ima pravo snimati radnje policije "radi kontrole i analize vršenja policijskih poslova", a šta je notorna glupost. Snimanje može vršiti samo policijski službenik koji je od pretpostavljenog dobio takvo naređenje ili je to navedeno planom obezbjeđenja. Radnju čini službenim uređajima i snimke predaje nadređenima ili služni nadležnoj za (unutrašnju) kontrolu. Zbog toga je umjesto termina "policijski službenik" trebalo staviti termin "policija" kao u stavu 1. člana 46., a ovako možemo jedino govoriti o zakonskoj anomaliji kakvu valja ispraviti izmjenama i dopunama zakona.

      Ovaj zakon donesen je nakon što ja više nisam radio policijske poslove i nisam se njime bavio. Uz apostrofiranje da sam prethodno isklučivo radio po Zakonu o krivičnom postupku i nije me pretjerano zanimao ni raniji odnosni zakon. Elem, kada me ovako isprovocirate sad razmišljam da ministru Karanu uputim akt sa objašnjenjem kako se mora mijenjati ovaj stav i umjesto termina "policijski službenik" navesti "Policija je ovlaštena..." , pa da spram toga pokrene proceduru. Ovako koncipiran stav nije pravno održiv, odnosno mora biti adekvatno preciziran.

      Izbriši
    4. Imam li ja pravo snimiti pretres od strane bića iz okoline prijedora sa plavim beretkama i crnim uniformama sto se vozaju po gradu navece volkswagenovim kombijem? Da vidi srpski narod kako se ponasa srpska policija kad im komandir i nacelnik ne vide? Lice mi na crnu legiju Jure Francetica.

      Izbriši
    5. Misljenja sam i ja da je glupost,, ali tako stoji u stavu 3,, sto znaci okači kameru na uniformu i snimaj...mozda bi trebalo mjenjati član Zakona ili traziti ocjenu Ustavnosti, a do tad nema prekoračenja ovlašćenja i kršenja Zakona

      Izbriši
    6. RE: "Imam li ja pravo snimiti pretres ..."

      Imate pravo snimiti svaki sadržaj koji se tiče vaših prava ili opštih interesa. Najbolji dokaz tome mogli ste vidjeti po prijavi da sam neovlašteno snimio kuću ministra Lukača, pa je tužilaštvo odbilo prijavu policije i odlučilo sa sam imao pravo to uraditi.

      Izbriši
    7. A da li si siguran da im sefovi ne znaju sta rade? Bojim se da policajci pod beretkama i maskama nisu dovoljno informisani tj.nauceni kako se odredjene radnje vrse, a za to su zasluzni njihovi kriminalno orjetisani sefovi, ministri itd...

      Izbriši
  11. Mene samo interesuje da li ovi ljudi koji komentarima napadaju Boru da je pripadnik sekte, podguzna muha i sl... da li vi smatrate da pravosudje funkcionise pa napadate Boru, jer ne morate se u svemu slagati sa Borom, ali na zadatu temu vjerujem da slazete. Umjesto da se udruzimo zajedno u rijesavanju problema vi se uhvatili vrijedjanja. Kao da se neko mora aposlutno sa sve i jednim stavom slagati, ne mora.
    Ili ste mozda botovi prozvanih strucnih kadrova pravosudja pa tako pokusavate da razvodnite temu.
    Molite se da ne osjetite pravdu nasih pravosudnih organa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Niko nikog ne napada, povezuje sa sektom, traženo je samo tumačenje člana Zakona, ako nekom nesto nije po volji , ne mora odmah biti krivo pravosudje,, sistem,, i sl

      Izbriši
    2. Nije problem dati odgovor na svako pitanje, pa i kad se iz nekog razloga jedan stav nekog člana izdvoji iz šireg konteksta, a kako to vidite u gornjem komentaru. Normalno, uz ograničenja veličine komentara koji je uopšte moguće postaviti i suštine onoga šta pokušavam objasniti. Jednako nije problem i da neko "napada" moje navode ili tumačenja, odnosno da iznosi svoje mišljenje. Kada neko navede da su ovakve stvari lažna predstava za javnost i nešto šta činim u dogovoru sa režimom - TAJ VIŠE GOVORI O SEBI NEGOLI O MENI. Bar ja to tako poimam.

      Vidite, imam nebrojeno pravnih mehanizama za pobijanje sporne presude, pa sve do mogućnosti podnošenja krivične prijave protiv svih koji su počinili krivična djela koja navodim. Problem je što odlično znam koliko su ogromne ladice za skupljanje prašine na spisima pravosuđa, pa do toga kakve teško nezakonite odluke su spremni donijeti razni ucijenjeni ili podanički nastrojeni nosioci pravosudnih funkcija. Samo zato ih ovako javno prozivam i napadam, odnosno provociram njihova reagovanja ili vršim javni pritisak. Istinu znam i na mojoj je strani, a onda mogu sebi "dozvoliti" i atipične oblike borbe.

      Elem, po cjelokupno društvo je problematično kada na jednoj strani imate "šlepere" pune dokaza, a na drugoj puke laži, obmane ili insinuacije. Svoje tekstove zasnivam na krivičnim, prekršajnim, disciplinskim i inim postupcima koje je režim vodio i dalje vodi protiv mene, na brojnim hapšenjima i ugrožavanjima sigurnosti, te na činjenicama da sam zbog svoje borbe ostao bez posla i zaslužene penzije, odnosno bez ikakvih primanja zlopatim se godinama. Sa druge strane pojedinci kontinuirano tvrde da je sve to nekakva "predstava" kakvu izvodim u dogovoru sa Lukačem, Dodikom ili šta više znam sa kim. Jedino što egzaktni dokazi u ogromnom obimu pobijaju takve optužbe, a ne znam kakvom "logikom" se pojedini vode u svojim tvrdnjama.

      Svako koga zanima lako može doznati i gdje i kako porodica i ja živimo, kako dijelimo sudbinu ogromne većine stanovnika ove nesrećne zemlje. Kažu 2014. godine da sve radim zbog izbornih interesa, a kada se nigdje ne kandidujem niko da kaže kako je pogriješio. Da sam radio za režim valjda bih bio nagrađen funkcijom i većom platom, umjesto što sam prisiljen na 16 dana psihijatrije radi "kliničkog posmatranja" i te višestruko kažnjavan umanjenjima plate od koje ionako mi ništa nije ostajalo zbog opterećenosti kreditima. Onda 2018. godine iste "optužbe", a mene u stvarnosti hapse, progone, uništavaju mi karijeru i na kraju ostavljaju me bez ikakvih primanja. Da sam u dosluhu sa režimom valjda bih dobio kakvo unapređenje umjesto nezakonitog otkaza.

      Dolazimo i do izbora prošle godine, gdje sam po ustaljenoj navici pokušao nove udare na aktuelnu vlast, a suočio se sa nerealnim ambicijama pojedinaca i procjene da će upravo zbog takvih Dodik dobiti izbore. Ili pokrasti identično kako to opisujem iz ciklusa u ciklus. Doživim zaista ružne napade, a to što se pokazalo da sam pisao istinu nikog nije zanimalo. Eto, ako je nekom tako lakše, ja sam još jednom prevario sve redom i Dodika ostavio na vlasti. Jedini "problem" je što nisam čarobnjak ili madžioničar da izvodim fantazije kakve mi pojedini pripisuju.

      Suština je u tome što kod nas vazda mora postojati nekakav "dežurni krivac" na kog ćemo svaliti sopstvenu odgovornost ili nesposobnost. Ili ćemo napadima na one koji imaju petlju za stvari koje drugi nemaju napadati kako bi smanjili sopstvene frustracije. Stotine su napisale kako "nije u redu" da onako napadnem i izvrijeđam Viškovića, a još kako bi sebe vidjeli u takvoj situaciji da imaju petlje. Ispade Višković "žrtva", a ja kriminalac i luđak. Može i tako, ali onda neka trpe takvog idiota na čelu vlade. Uz činjenicu da sam ja deklarisano protiv njega, a svi znaju ko ga je i zašto postavio na tu poziciju.

      Izbriši
    3. Borislave, da li je istina da ste zadržani lišenjem slobode po članu 170 st. 1 tačka 3 Zakona o prekrsajima , a ne zbog alkohola?

      Izbriši
    4. Jeste, tako mi je usmeno saopšteno, ali bez obrazloženja na čemu zasnivaju pretpostavku o mogućem ponavljanju ili dovršavanju radnje prekršaja. Ima zabilježeno na snimku. Elem, kada sam pušten i kasnije pregledao onih par potvrda koje su mi uručene zaprepastio sam se kada sam vidio navod o zadržavanju do istrežnjenja. Mislim da sam taj akt objavio u tadašnjim tekstovima, a svakako planiram još tekstova na ovu temu, pa ću to svakako prezentivati javnosti.

      Izbriši
    5. Re: niko nikoga ne napada
      Da napada i vrijedja da je rezimska krtica i podguzna muha... I ne ulazeci u to je li to tako ili ne interesuje me da li je narodu ok ovo danasnje pravosudje jer kad Boro napise da pravpsucdje puno kriminala narod koji trpi to kriminalizovano pravosudje prica o Bori kao krtici i sl.. pa nije mi jasno da nije u interesu svim postenim ljudima da pravosudje bude posteno i da ta borba ne moze biti slozna makar i u anonimnim komentarima. Nije Boro u borbi protiv krivosudja svi bi trebali da budu . Jer svi mozemo biti zrtve korumpiranih sudija i tuzilaca.

      Izbriši
    6. Svakim novim objelodanjenim dokumentom ili informacijom o nezakonitosti nosioca pravosudne funkcije stičem neprijatelje ili bar tužioce i sudije koji će mi sutra nanijeti štetu u zaista velikom broju raznih predmeta u kojima sam direktno involviran. Advokati naplaćuju svoje usluge, a ne pada im na pamet lično se zamjerati nosiocima pravosudnih funkcija i tako sebi nanositi štetu zbog ma kog klijenta. Eto da ne pominjem razne druge aktere "očuvanja vladavine prava" koji od toga mlate dobre pare. Odreda znaju kakvi problemi razaraju naše pravosuđe, ali javno o tome ne progovaraju. Kada ste, primjera radi, vidjeli da neki profesor prava javno ukaže na kriminalizaciju pravosuđa iznad prostih floskula bez ikakve težine?

      I svi oni nisu režimske "podguzne muve", nego je to nekakav bloger koji je platio preskupu cijenu javnog iznošenja mišljenja. Dvije stvari su ovde određujuće. Prva, drugi naprosto ćute i onda se javnost ne može baviti njihovim "mišljenjima" ili informacijama. Druga, sa drugima nema mogućnosti ovakvog "dijaloga", odnosno da im nešto direktno ukažete. Odlično se zna ko bez ikakvih ograničenja i sa zajamčenom anonimnošću omogućava svakom zainteresovanom da napiše šta god mu drago oko neke teme ili čak stvari kakve sam nameće kao teme rasprava.

      Čuvjek sam i normalno je da me neke objave zabole, no ostajem na PRINCIPU da svi mi baveći se drugima dobrano razotkrivamo sebe. Pazite, i ovaj i prethodni blog su JAVNO DOSTUPNI i nikad nisam uklonio nijednu objavu, a mislim da sam premašio 1 200 tekstova, od čega je ogroman broj preuzet i objavljen na drugim portalima. Objavio sam jako mnogo prognoza predstojećih dešavanja ili složenih društvenih procesa, kako lokalnog tako i globalnog karaktera. I sve to stoji dostupno svakom ko želi proučavati moj rad i aktivizam.

      Znači, sebe sam ponudio na "javnu analizu" u kroz toliki broj tekstova i devet godina kontinuiteta. I to za decenije ubuduće pošto ovakav oblik elektronskog djelovanja već danas dominira u proučavanju društvenih dešavanja i procesa, a u perspektivi to postaje neizbrisivo. I za 50 godina svako koga bude zanimala sadašnjost moći će proučavati moje radove i vaše komentare, odnosno dešavanja kojima se bavimo. Upravo toga svjestan omogućio sam ovakvu opciju pisanja komentara i maksimalne slobode u izražavanju mišljenja svakog ko poželi ovde nešto napisati. Ono šta neke moje "kolege" blogeri ili protagonisti javnog diskursa ne shvataju i uklanjaju sve komentare izuzev glorifikovanja njihovog lika i djela. Time dobrano razotkrivaju sopstvene slabosti ili motive javnog djelovanja. Konkretno: cilj im je da svoje navode predstave kao "jedinu istinu", kakvu drugi samo mogu potvrđivati ili hvaliti.

      Baviti se kritikom drugih, a bez davanja mogućnosti oponiranja ili drugačijeg tumačenja vaših navoda dođe mi kao LICEMJERJE, kao nekakva unutrašnja slabost ili šta već. No, mnogo važnije, kroz ovakav forumski oblik razmjene mišljenja unutar širokog kruga različitih osoba u suštini PREISPITUJEM SVOJE MIŠLJENJE, sopstvenu svijest o različitim temama. Konstruktivnu kritiku svako razuman doživljava kao nešto najbolje šta mu se može desiti, jer onda provjeravate i čak korigujete sopstvenu svijest. Meni je žao što nema više konstruktivne kritike kojom mi ljudi konkretno ukazuju gdje griješim ili mi daju korisne informacije. Ne propuštam prilike da se takvima zahvalim i pomenem da su mi konkretno pomogli. Ova etiketiranja bez ikakvog osnova zaboravim čim odgovorom ispraznim negativne emocije, dok kvalitetnu kritiku usvajam i to je ono šta zaista vrednujem.

      Izbriši
  12. A u kojem clanu stoji da policijski inspektori snimaju i prodaju informacije kriminalci ma? Svi mi ovde pisemo i laprdamo pod anonimno, a jedini Boro pise pod punim imenom i prezimenom. I da nema dokaze i sluzbene zabiljeske, sigurno bi i on negdje laprdao anonimno. Prema tome svaka cast Bori

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Dodao bih jedino da sam u posjedu tek pojedinih dokumenata dok svoje navode baziram na sudskim spisima za koje odlično znamo gdje su deponovani i da se sve može provjeriti. Elem, nakon ko zna koliko stotina tekstova vezanih za razne predmete niko nije našao za shodno da demantuje jedan jedini moj navod. Pazite, moj dnevni rekord posjeta bloga je preko 103 000, a gro tih udarnih tekstova prenijeli su portali diljem regiona, pa van svake sumnje govorimo o milionskim pregledima (čitanjima).

      Znači, nema logike da niko ne demantuje informacije koje su pročitali milioni ljudi ukoliko nisu vjerodostojne. Ili je pojedinima u interesu da pojedine teme ne šire dalje i podižu interesovanje javnosti. Posebice jer me dobro poznaju i znaju da navode branim sa mnogo više argumenata od onih iznesenih, pa će imati samo veće probleme. Za 9 godina bloga i preko 1 200 tekstova samo sam jednom dobio demant i to sam shodno zakonskoj obavezi objavio, a onda sam tajkuna Duška Reljića iznapadao kako ni sanjati nije mogao. Nebrojeno njih je prijetilo ili najavljivalo tužbe, ali nikad nisam tužen zbog klevete, uvrede ili bilo čega oko mojih tekstova. Očekivano obzirom da se nikom na sudu ne otvaraju teme kakvima se bavim u tekstovima, a još manje da za potrebe dokazivanja otvaramo zataškane ili nezakonite krivične predmete. Nema potrebe da se lažemo oko nepobitnih stvari.

      Izbriši
    2. Pazite, desetine miliona ljudi diljem regiona, pa čak i Evrope, pročitalo je sa više stotina raznih portala moju tvrdnju da su otmicu, mučenje i ubistvo Davida Dragičevića počinili pripadnici policije i to njih osam. I danas je lako provjeriti koliko je ta informacija medijski eksploatisana. Je li "normalno" da niko iz MUP-a i pravosuđa nije našao za shodno da to demantuje ili okvalifikuje kao proizvoljnu tvrdnju? Normalno je jedino ako moćnici znaju da sam objavio istinu, pa im ne odgovara dalje medijsko širenje te teme.

      Izbriši
    3. Pre par sedmica sam pročitao ovdje,lik je obkavio čak i imena policajaca koji su učestvovali u otmici,znaci oni su akciju otmice i zataskavanja odradili po naredbi odozgo,a navodnu su ga neki(klošari)smakli.

      Izbriši
    4. Provjerio sam tada navedena imena i nisam našao ništa šta bi ih pojedinačno ili grupno povezalo sa ubistvom Davida Dragičevića. Imate ogroman broj raznih "verzija" tog zločina i to je živa materija kakva se kontinuirano širi i mijenja, pa onda imamo i onakve navode. No, ovde nema jednog jedinog podatka koji bi potkrijepio tvrdnje.

      Izbriši
  13. Većinom su sudije djeca bivših komunističkih podguznih muva gdje su im tate preko komiteta sređivali ispite.otpad komunista a ima i kupljenih diploma...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ko je to od sudija prije rata radio u pravosuđu ili kao pravnik u organima i preduzećima, a da nije bio član partije? I to iz istih motiva zbog kojih su sad podanici ove vlasti, jednako kao i prethodne SDS-ove. Zato ih i nazivam budžetskim parazitima.

      Izbriši
    2. A sta su danasnji tuzipci radili Sta je Mitrovici a sta Macanovic radio?

      Izbriši
  14. kako u Srbiji i Crnoj Gori stranka smije snimati policiju dok je kontrolise a kod nas ne smije

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Crna Gora je u mnogim stvarima meni zanimljiva, a posebno oko pravosuđa i vladavine prava. Na jednoj strani svi znamo kakav kriminalizovani režim je uspostavio Milo Đukanović, a opet u sudskoj praksi ili tumačenjima zakona Crnogorci imaju bogatu materiju koju često proučavam. Ono pretražujem specifične teme i najbolje materijale nalazim kod Crnogoraca, čak bolje od hrvatskih iako je ta zemlja prilikom pristupanja u EU morala usvojiti niz propisa i standarda.

      Izbriši
  15. Tvoj blog i pratim od tada jer si me impresionirao stavom i hrabrošću, ali sam iskreno malo zaboravio na desavanje iz ovog članka pa sam ponekad neke tekstove i tvoje komentare cinično komentarisao vodjen ličnim frustracijama naspram sistema, nepravdom, i vodjen indiferentnoscu sugradjana i naroda. A to nije bilo u redu s moje strane, i iskreno radim na sebi da suzbijem tu crtu iz svog karaktera. Ovim putem ti šaljem izvinjenje i nadam se da ćeš ga prihvatiti. Nije do tebe već do naroda koji je pristao da bude kmet. A ti nisi, i u tome se razlikujes i izdvajas od ostalih. Ipak treba imati muda do poda za ovakve akcije, i treba biti pametan i načitan da bi se upustio u djela poput tvojih. Jos jednom: Izvinjavam se poštovani Gospodine Borislave Radovanoviću!
    Konkretno, ovim putem želim da ti ponudim besplatno svoje usluge i vještine fotografije, video produkcije, sistemskog i mrežnog administriranja. Ako ti treba pomoć, lako ćemo stupiti u privatni kontakt. Trenutno sam vani, radim posao u struci, ali mogu odradjivati sve odavde i slati materijal preko neta. Tipkam ovoliki komentar oreko mobilnog, a ovaj tvoj nije bas user friendly podesen za licanje komentara oreko mobilnog. Uzima dosta energije i vremena dok se.otkuca malo duzi komentar koji je meni potreban da bih se upotpunosti razumljivo obratio i trbi i ostalim oosjetiocima. Vraticu se na blog za dan dva da provjerim tvoj odgovor jer ova forma komunikacije na blogu ne podržava obavještena o komunikaciji.. Sve najbolje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na podršci i pohvalama koje mi kao svakom normalnom čovjeku znače, jer daju smisao onome šta činimo. Što se tiče izvinjenja poptuno je nepotrebno pošto i sam koristim oštru retoriku i ciljno vrijeđam nosioce moći o kojima pišem. To činim zarad buđenja građanske hrabrosti i, sa druge strane, potkopavanja lažnih autoriteta. Znači, kada u sadržaju sam potičem neki oblik retorike, onda sam odgovoran i za slične nastupe prema meni. Pritom, svi smo ogorčeni nametnutom stvarnošću i onda normalno da reagujemo emotivno.

      Suština je da RAZMIŠLJAMO o dešavanjima i procesima koji određuju naše životne prilike, jer samo tako možemo doći do objektivne istine kao ključne podloge kvalitetnih promjena. Smisao je težiti ka spoznaji objektivne istine, šta danas pored ogromne mašinerije u funkciji kontaminacije svijesti nije nimalo laka zadaća. No, ukoliko RAZMIŠLJAMO o nečemu, a posebice kritički i analitički, koliko toliko ćemo unaprijediti spoznaju. Pritom ne mislim na spoznaju mene ili ma koga drugog pojedinačno, nego suštine onoga čemu smo izloženi u ukupnosti nimalo jednostavnih procesa kroz kakve čovječanstvo prolazi zadnjih nekoliko decenija i čije posljedice nam bukvalno razaraju živote.

      Što se tiče ponuđene pomoći na tome posebno zahvaljujem jer znam vrijednost informatičkih usluga koje pominjete. Biće mi drago da se javite preko nekog od kanala koje imam, pa da oko toga razgovaramo nešto konkretnije. Pritom moram nešto priznati. Nisam talentovan za informacione tehnologije, ali sam za potrebe ovakvog djelovanja morao ovladati određenim znanjima. Međutim, kroz učenje saznao sam za jedan meni potpuno nov i nepoznat način poimanja stvarnosti i djelovanja, kakav me je poprilično zainteresovao. Pregledao sam obilje tutorijala ponajviše kako bih naučio nešto o NAČINU DJELOVANJA u tom spektru, odnosno PRISTUPA PROBLEMIMA i rješavanju istih. I još jednom potvrdio postulat da učenjem ponajviše doznajemo koliko u biti malo znamo.

      Hvala još jednom, svako dobro želim i molim da se javite za kontakt.

      Izbriši
    2. Veliko Hvala na odgovoru Borislave, i hvala na razumijevanju. Objasnili ste Ostavite mi ovdje u odgovoru na ovaj komentar Vašu email adresu da stupimo u kontakt.

      Izbriši
  16. Tuzilac Ljubo Macanovic iz Prijedora je jedini posteni tuzilac, tačka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Brisi tacku i stavi zarez, jer Ljubo od postenje jedino posteno NE radi. Svojski dobija plati za nerad, po principu ne mozete vi mene toliko lose platiti koliko ja mogu ne raditi. A ono sto bi on uzeo od mitologije uzima Mitrovic i sklanja predmete u ladicu. A sad uzvicnik umjesto tacke.

      Izbriši
    2. U OJT su pošteni SM i SM

      Izbriši
    3. Znaci mali tek sto je poceo SM nije imao jos mogucnosti, a stara kobilendra SM je dosla preko picke tu gdje jeste.

      Izbriši
    4. Pored takvog šefa kao sto je glavni tuzilac, podanicima i ne ostaje ništa drugi nego da budu posteni. Nemaju sansu za bilo šta drugo, Ladicar im ne daje priliku.

      Izbriši
    5. Re "brisi tačku" HVALA BORO NA TVOM MISLJENJU !!!

      Izbriši
    6. Kakav Boro i ovaj komentar, pa on je nedavmo hvalio Macanovica

      Izbriši
    7. Tako je. Boro je hvalio Macanovica, a ja kazem da nema postenijeg nerada od nerada LJM. Macan se slabo ili nikako ne mijesa u svoj posao. I tu ne pricam o mitu, jer to odradjuje MM, nego o neradu.

      Izbriši
    8. Informacija koju sam nedavno dobio. Ljubo Macanović treba VSTS-u dostaviti nekakav odgovor oko istrage lažne specijalizacije doktora Baće, a šta znači da postoji disciplinski postupak i kontrola rada na tom predmetu. Znači, još jedan pozitivan pomak, ma kako taj predmet bio okončan. Pomak je što VSTS uopšte nešto preduzima, jer je još uvijek rijetkost da tužioci nekom moraju objašnjavati ono šta su radili - ili šta nisu činili. Pretpostavljam da će nakon Macanovićevog odgovora nešto slično zatražiti i od Mitrovića, a šta je ogromna razlika spram vremena Milana Tegeltije. Kako je Tegeltija pokrivao Mitrovića znam konkretno i čak o tome posjedujem dokumente. Zato i govorim u kontekstu pozitivnog pomaka.

      Izbriši
    9. Macanović će biti svjedok u procesu protiv Mitrovića, jer će on biti postavljen kad se Mitrović ukloni.

      Izbriši
  17. Slusaj Boro jednu stvar.Policija ima sva ovlašćenja da radi sta hoce,ti to vrlo dobro znas,dok si primao njihovu platu i nosao znacku,kao kauboj hodao rasprastrmljen po grad,onda je bilo ok.To sto je bilo sa tobom i njima u to ne ulazim.Pozdrav od Ilije

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E Ilija kruško divija dobro si rekao sve u slovo, dok je Boro gnječijo po podrumima i hodao raspojasan to je tad bio zakon a sad kad su se uloge obrnule onda se ganja clan, tačka i stav... milicija moze nastimati skoro sta hoce kako u Prijedoru tako i svagdje pa vidite u americi da klepaju ine crnce svaki dan i nista

      Izbriši
    2. Ja sam u otvoreni sukob sa vrhom policije i Specijalnim tužilaštvom ušao u otvoreni sukob još 2007. godine, kada su otkrili da vodimo istragu protiv zelenaša, uključujući i policijske. Naredne godine sukob je eskalirao zbog ubistva djevojaka i više muškaraca u Prijedoru i Dubici, a koja su lažno prijavljena kao zadesne smrti. U borbi gdje se sredstva nisu birala uspio sam dokazati da su u pitanju ubistva, te da je sve zbog organizovanog kriminala. Zna se i ko je razbio organizaciju Milankovića i automafiju i eksplozije i mnogo toga pride. Moji potpisi su na dokazima po kojima je najzeži prijedorski kriminal suzbijan i od toga nije moguće pobjeći.

      Nema šta nisu pokušavali da me smetnu sa mog puta, odnosno da ne suzbijam kriminal od kog su mnogi moji šefovi imali ogromne koristi. No oko tih stvari nikad nisam pravio kompromise. I danas je tako. Nakon 13 godina borbe dobio sam otkaz, ali tek kad sam objavio da na ucjene ne pristajem,nego ću i nadalje voditi ovaj blog i bandite jednako prozivati.

      Zar stvarno mislite da bi mi Lukač mogao prekinuti radni odnos da sam htio ostati u policiji? Jedna Dodikova riječ i Lukač je mogao pjeniti kao i godinama ranije. No ja sa Dodikom nisam htio ulaziti u nikakve dilove i ni dana današnjeg po tom pitanju ništa nisam promjenio. Dok god u policiji rade banditi koje sam davno hapsio zbog organizovanog kriminala mene tu nećete vidjeti, a i neke stvari su mi se toliko zgadile da izbjegavam ući u njihove objekte.

      Meni je jedino bitno da vrijeme prolazi i da mi djeca stasavaju, da stanu na svoje noge i to svojim znanjem i radom. Hoću li nešto početi raditi prvenstveno zavisi od njihovih planova za budućnost, a meni lično ništa ne treba. Pazite, nr znam imam li uslova za penzionisanje jer od ovakve Srpske čak ni penziju ne želim. I vjerovatno ćemo se po tom pitanju gadno potući, a samo da demaskiram određene stvari koje banda čini.

      Eto dokle sam ja spreman ići u izgonjenju pravde. Meni su istina i pravda uvijek bile iznad ličnih interesa, a da je to tako najbolje pokazuje način na koji živim. Ko to može razumijeti dobro, a ko me može još bolje, jer ka živim po svom kodeksu.

      Izbriši
  18. Cccc...Jedan mi je čovjek skoro pričao iz OSE da je tolika "Ne"sloga u Policiji,bar u Prijedoru da je to Bogu plakati.Svak svakom radi iza ledja.Kazu da su mislili zvati SIPu da ih pohapsi,koliko su tih dana kad je ubijen načelnik muvali dokumenta,pa sve su im Banjalučani odradili.Jos su pofatali likove iz ministarstva sigurnosti,ljudi ni krivi ni duzni,e tad je neko zvao iz Ose u Sarajevo da tuzilastvo Bih i Sipa odmah preuzmu slucaj.Ali jbg..Milokrad i njegovi vladaju.Dok je bio kilavi Pavić u Prijedoru drzao je sve pod kontrolom,ali jbg..sad mu njegovi rade iza ledja,mislio smaknuću Kilu a sad ispade gore

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kili dobro doslo,da uziva u penziji,i guzi starlete iz opstine.

      Izbriši
    2. Do razdora na čelu PU Prijedor došlo je kad je Sretoja Vujanović saznao da mu Goran Mikanović pakuje smjenu da zasjedne u njegovu fotelju. Onda je Sretoja obratio se Kostreševiću i za svoje interese baš nemoralno iskoristio pokojnog Bašića, nakon čega je došlo do otvorenog rata. Neviđenog haosa!

      Elem, kad ovi iz OSA toliko znaju zašto je Darko Ćulum još uvijek na čelu SIPA? Odmah po ubistvu Bašića objasnio sam kako je skrivanjem informacija iz mostarskog odjela bukvalno pomogao u počinjenju zločina. Zadnjih mjeseci slušam kako iz centrale SIPA ništa ne vjeruju svojim pripadnicima iz Banjaluke, a ne shvatam ko može vjerovati "centrali" na čijem čelu je okorjeli zločinac Ćulum. Ili ko može vjerovati OSA koju još uvijek pod kontrolom drži Osmica Mehmedagić, koji je službu podredio svojim ličnim i interesima Bakira Izetbegovića.

      Znači, nabijem ja na ku*ac sve te što mnogo pričaju po kafanama umjesto da to što laprdaju u formi informacija dostave Tužilaštvu BiH - šta im je i posao i zakonska obaveza. Pored toga ističem da čitam optužnice protiv pohapšenih grupa narko dilera i vidim da najviše dokaza prometa droga dolazi iz Sky i Anom aplikacija. Tolike količine droga, godinama krijumčarene, a naše vajne "službe" lafo ništa nisu znale. Pitam se šta su onda radili svi ti "stručnjaci" i za šta su primali plate. Pa svaki konobar u Prijedoru je znao da ogromne količine droga kolaju gradom, jer gosti o tome masovno pričaju, sve do toga šta rade policijski inspektori, a danas sve isto slušaju od tih "stručnjaka".

      Uostalom, na ovom blogu godinama sam tvrdio da imamo veoma razgranatu i međunarodno povezanu narko mafiju, a da službe bukvalno ništa ne rade na suzbijanju te pojave. Kada sam tvrdio da sam udaljen iz policije da narko mafija može raditi stvari po kojima smo danas međunarodno poznati mnogi su se tome rugali ili moje tvrdnje podvodili pod sukobe sa pojedincima iz MUP-a. Trebalo je da ubiju čestitog načelnika da bi istina isplivala na površinu i da danas "svi znaju" ono šta meni nisu vjerovali.

      Znate li zašto izbjegavam kontakte sa masom tih "stručnjaka" koji mjesecima rade po Prijedoru? Godinama sam ih pokušavao animirati da nešto rade, nudio dokaze i informacije, da bih shvatio kako samo gubim vrijeme sa bitangama koje jedino zanima kako bez muke dobiti dobru platu. Danas laprdaju ono šta prenose mediji diljem svijeta, a nakon dešifrovanja kriptovane komunikacije, no i dalje ne vidim pomaka u pravcu političkih ili institucionalnih moćnika koji su direktno odgovorni za ovako ogroman kriminal, koji su desetine miliona zgrnuli od droga i pranja novca, te se bukvalno takmičili ko će javno prezentovati kapital za koji nemaju pokrića.

      Kada sam snimao vilu i stan ministra Lukača policija je dignuta na noge da me spriječe u tome i nezakonito procesuiraju, govnarska novinarska branša prenosila je saopštenja MUP-a do najsitnijeg detalja, a kad je tužilaštvo odbacilo prijavu niko tu informaciju nije prenio iako sam objavio odluku. Danas gledam kako nešto "protestvuju" i gade mi se odreda, a posebno od kako im je "udarna vijest" da Lukač počinje raditi kod Slavena Ristića. Još u tekstovima oko "pokretne bolnice" najavio sam da će ti vraćeni milioni biti "kompenzovani" preko kupovine novih Despota. Ta rugla od BOV-ova plaćali smo 1,5 miliona maraka po komadu pored tri puta jeftinijih srbijanskih "MIloša".

      Koliko su bitange samo bahate. Pazite, Ristić i Lukač javno se hvale kako jedan drugom daju posao, a što su samo preko Despota opljačkali desetak miliona maraka ovaj napaćeni narod to niko ne pominje. Šta će Dodiku inkriminacija klevete kad mi imamo autocenzuru kakve nigdje nema? Objasnio sam da Dodik sa tim izvodi još jednu farsu sa novinarima kao marionetama i ništa više, no zašto bi meni neko vjerovao - kad to nije izdao kao saopštenje? Pa da "novinari" mogu prekopirati sadržaj. Jadno!

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)